Matyáš18. 9. 2019

Dobrý den. Je běžné, že se na žebrech (v jejich okolí) ne přímo na nich vyskytují různé bouličky? Jsou zde už dlouho, někdy zmizí a objeví se nové, bolestivé na pohmat, neviditelné, nijak nepřekáží, je jich hodně, od 0,5 cm - 2 cm. Podobné jsou i v prsu - v prsu prohlédlé praktickým doktorem s normálním nálezem. Může se v pubertě jednat o něco podobného? Projevuje se takto i rakovina? Děkuji za…

Dobrý večer, Matyáši, běžné to není, bez vyšetření pohledem či pohmateml lze těžko blíže diagnostikovat o jaké onemocnění se jedná, variant může být více. Doporučuji opakované vyšetření pediatrem, případně kožním lékařem.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Filip17. 9. 2019

Dobrý den. Je běžné že se ve tváři nacházejí dvě pohyblivé cca 3 cm veliké boule? Nijak neboli, nevadí, jsou tu cca 4 měsíce a více, v obou tvářích přibližně stejné, nachází se v blízkosti kosti ve tváři, je jich tu více, některé jsou o na kosti - nepohyblivé. Mohlo by se o něco jednat, např. O rakovinu? Jsou tu dlouho a zda se mi že se největšili, ba naopak možná mírně zmenšili. Vtipné je, že…

Dobrý den, Filipe, běžné to není, ale těžko říci, co to je. Určitě navštivte svého pediatra, který případně doporučí vyšetření u specialisty ORL. Nebo můžete navštívit svého stomatologa.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Michal13. 9. 2019

Dobrý den, asi týden jsem nemocný, bolest klouby/svaly, mírná bolest v krku, rýma/ucpaný nos, kašel ani horečku jsem neměl, všiml jsem si, že mám asi mírně nateklé mandle, nateklé/zvětšené, nedokážu to přesněji popsat. Když normálně otevřu pusu, nic není vidět, pouze, když jakoby udělám dávivý pohyb, takže je "vystrčím". Polykání úplně nebolí a navíc ne vždy, jen občas, když mě zrovna bolí v krku…

Dobrý den, pokud obtíže do několika dní nepřestanou, navštivte praktického lékaře. Přeji hezký večer.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Iveta14. 8. 2019

Dobrý den.Prosím vás chtěla jsem se zeptat jestli se dají nějak zastavit metastáze. Celková diagnoza je rakovina moč.měchýře s metastázemi do jater,4.stadium,funguje jen jedna ledvina.Jak dlouho člověku zbývá?Vím,že se to nedá určit přesně na den.Moc děkuji za odpověd.Iveta

Dobrý den, Iveto. Vámi uvedené stadium onemocnění rakoviny močového měchýře bohužel nemá dobrou prognózu. Určitě si ale netroufám napsat konkrétní délku přežití bez znalosti stavu pacienta a podrobnějších vyšetření a i tak lze pouze vycházet ze statistických údajů. Obecně lze napsat, že lze postup onemocnění zastavit paliativní systémovou chemoterapií dle celkového stavu pacienta. Možno též…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Nikola14. 8. 2019

Dobrý den, tetě je 41 let a lečí se od dětství s diabetem 1.typu, lupenkou, nemocí krve a také se štítnou žlázou. Smrt maminky nesla velmi zle a po nějaké době se zjistilo, že má rakovinu prsou. Odstranilo se 22 pažních uzlin a bradavka na jednom prsu. Nějakou chvíli bylo vše v pořádku, ale bohužel ne na dlouho. Prokázalo se podle výsledků metastáze jater (netuším jaký stupeň). Proběhla…

Dobrý den, Nikolo, nezlobte se, ale bohužel touto formou nelze stanovovat délku přežití Vaší tety. Mohu bohužel než jen napsat, že prognóza onemocnění je závažná. Blíže se informujte u ošetřujícího onkologa, který má tetu v péči.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Ondřej4. 8. 2019

Dobrý den, máš na Vas dotaz. Byl jsem na kolonoskopii a dle lékařské zprávy mám tento nalez: povrchové části středně diferencovaneho kolorektalniho adenokarcinomu tlustého střeva s rysy serrated karcinonu(délka max 2mm v několika vzorcích),s desmoplazií stromatu a s povrchovou ulceraci. Hloubka nádorové invaze není v rozsahu vyšetření hodnotit. Doporučeno operační řešení. Otázka zní jestli je…

Vá dotaz dorazil do Onkologického centra Multiscan v Pardubicích. Pokud byste měl zájem o operaci v Pardubicích, domluvil bych Vám ji na s námi spolupracující chirurgické klinice Pardubické nemocnice (http://pardubice.nempk.cz/chirurgie). Pokud máte zájem o operaci v naší nemocnici v Hořovicích (https://www.nemocnice-horovice.cz/oddeleni/chirurgicke-oddeleni), přesměroval bych Váš dotaz tam.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Franta29. 7. 2019

Dobrý den, 30 let jsem kouřil, polovinu z této doby 40 cigaret denně. Nyní už půl roku nekouřím. Vím, že mám vysoké riziko rakoviny plic. Chci se zeptat, jak často bych měl chodit na RTG hrudníku, aby se případný průšvih zjistil v době, kdy je možno ještě něco dělat? Popř. zda existuje nějaká studie, kam bych mohl být zařazen, kde se provádí screening rakoviny plic?

Dobrý den, Františku. Především bych Vám chtěl poblahopřát, že již půl roku nekouříte. To je první krok ke snížení rizika vzniku rakoviny plic, ale i dalších nádorových onemocnění, kde je kouření rizikovým faktorem (jako jsou mj. nádory hlavy a krku). Bohužel však vzhledem k tomu, jak dlouho jste kouřil a jak velké množství cigaret jste vykouřil, bude u Vás mnoho let trvat zvýšené riziko vzniku…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Dan.22. 7. 2019

Dobrý den, bratrovi 44 let, diagnostikovali rakovinu plic, malobunecny nádor v levé plici, druhy na žebru , nasadili chemoterapii a léky. Stačí to k léčbě? Bylo by vhodné i ozařování nebo operace? Jaká je šance na vyléčení? Nebo délka na přežití? Děkuju

Vážená paní Danielo, z Vašich informací vyplývá, že bratr má generalizovaný zhoubný nádor plic, u kterého opravdu léčbou první volby je systémová chemoterapie. Do budoucna je možné zvažovat i radioterapii. Operaci v tomto případě nevidím jako vhodnou. K šancím na vyléčení je bez znalostí podrobností těžké se vyjadřovat a tuto formu nevidím ani jako vhodnou. Omluvte odpověď s jednodenním zpožděním…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Reny1. 7. 2019

Dobrý den, před 4 lety se mi na krku objevila boule, nijak to nebolelo, nezvětšovalo se to, nyní 2 měsíce po porodu my byly uzliny chirurgicky odstraněny a odeslány na histologii se závěrem: Nález je suspektní z lymfoproliferativního nádorového onemocnění. Na další testy teprve čekám, ale mám se obávat už jen z těchto výsledků rakoviny? Děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den, ano, tento předběžný závěr svědčí pro podezření z nádorového onemocnění lymfatického aparátu. Škála těchto onemocnění je ale pomerně široká s různými variantami léčby i prognózy. Koordinace léčby je v gesci hematoonkologa. Seznam center najdete například zde: https://www.vzp.cz/pojistenci/zdravotnicka-zarizeni-a-specializovana-centra/specializovana-pracoviste/hematoonkologicka-centra

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Lena10. 6. 2019

Dobrý den, už asi 2měsíce mám zvětšenou slinnou žlázu na právé straně krku (pod bradou). Mám celou dobu pocit, že mi žláza tlačí na krk a je to pro mě težší dýchat. Žláza také tak tupě bolí. Byla jsem na ORL a brali mi krev. Vysledky nic neukazali a muj ORL lekar mi rekl ze to nic neni. Ja jsem vsak trochu brouzdala po netu a našla jsem moznost Rakoviny Lymfatickych uzlin, která se v mém věku…

Dobrý den Leno, "rakovina" mízních uzlin se dá diagnostikovat na 100% pouze histologií, tzn. odběrem (případně biopsií) příslušné mízní uzliny a mikroskopickým vyšetřením. Na ORL z krve spíše zjišťovali známky zánětu. V lumbální punkci nemusejí být nádorové buňky přítomně, ani kdybyste rakovinu mízních uzlin měla, na MR by mohl být vidět patologický útvar i v měkkých tkáních, ale to vyšetření…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Kateřina16. 5. 2019

Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit. Babičce řekli že má metastáze v kosti a že se to dá léčit jen nějakýma injekcema.. Ale co mě zaráží že prý je to z rakoviny prsu krerou měla před 12lety je možné že celou tu dobu bylo vše v pořádku a najednou tohle? Na kontroly chodí každých půl roku. Nevěřím tomu a hlavně té doktorce. Řikala že výsledky jsou vždy v pořádku a pořád psala babiče nějaké…

Vážení paní Kateřino, těžko se vyjádřit komplexně k léčbě karcinomu prsu u Vaší babičky, pokud nemám k dispozici kompletní průběh a fenotyp jejího onemocnění. Ale ano, opravdu je možné, že se po dvanácti letech onemocnění vrátilo v podobě metastáz do kostí. Mrzí mě Vaše nedůvěra k současné ošetřující lékařce, ale odhalit počínající postižení kostí není jenoduché a většinou se to podaří až při…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Dana7. 5. 2019

Dobrý den, prosím jsou u pána 73 let hodnoty natolik v normě, že se dále nemusejí řešit? Hodnota S_PSA 16,720 ug/l (meze 0,000-4,400) hodnota S_poměr PSA 8,31 (meze 25,00-100,00) Předem Vám moc děkuji za Váš čas a odpověď .

Dobrý den, paní Dano. Hladina PSA narůstá v průběhu života, ale samotná hodnota PSA nemusí nutně souviset s rakovinou – příčinou zvýšení PSA může být tzv. benigní hyperplazie prostaty, tj. s věkem související zvětšení objemu prostaty, zánět prostaty, stav po masáži prostaty, provedení cystoskopie či jiné vyšetření přes močovou trubici a řada dalších. Potvrzení nebo vyloučení nádoru prostaty lze…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Romana14. 4. 2019

Dobrý den, a jaké jsou čekací doby na radioterapii v Motole?

Dobrý den, paní Romano. Děkujeme za dotaz, na který Vám nicméně nejsem schopen odpovědět, protože naše Onkologické centrum poskytuje péči v Pardubicích. Obraťte se prosím přímo na Onkologickou kliniku FN Motol: http://www.fnmotol.cz/kliniky-a-oddeleni/cast-pro-dospele/radioterapeuticko-onkologicke-oddeleni/kontakt/

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Romana10. 4. 2019

Za jak dlouho po operaci/15.1.2019/ by mělo být provedeno ozáření?

Vážená paní Romano, záleží na tom, o jakou diagnózu se jedná. Například u karcinomu prsu je možné provést radioterapii až 6 měsíců od operace, pokud pacientka podstupuje po operaci chemoterapii.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Agnes9. 4. 2019

Dobrý den pane doktore. Matka má od září m. roku diagnostikovanou rakovinu konečníku. Nechce se léčit. Jaká je doba přežití. Jedná se o osmdes.letou ženu. Děkuji.

Dobrý den, Agnes! Záleží na mnoha faktorech, netroufám i odhadnout dobu přežití maminky, pokud neznám její biologický stav, rozsah choroby, histologický typ nádoru, vedlejší nemoci apod.. Chápu obavy maminky z onkologické léčby v jejích pokročilém věku, ale onkologie může nabídnout i léčbu, která je šetrná a alespoň pomůže ve zmírnění projevů onemocnění, pokud nějaké již jsou.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Magdalena5. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nález svého tatínka. Má dlouhodobé bolesti v levém podžebří, je stále unavený a dělají se mu modřiny. Na ultrazvuku mu našli v játrech něco, co podle lékaře vypadá jako "difuzní léze" a také vykazují zvýšenou echogenitu. Lékař na sonografii doporučil k dovyšetření také CT, praktická lékařka však řekla, že podobný problém má každý druhý člověk a není třeba…

Dobrý den, paní Magdaleno, pokud diagnostik - sonografista doporučil provedení CT a navíc má tatínek obtíže, i já bych doporučoval CT provést. Jinak ale difúzní jaterní léze nemusí ještě znamenat nic závažného, může se jednat pouze o "ztučnění" jater. Vzhledem k obtížím je vhodné jistě i další dovyšetření, například laboratorní.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Markéta26. 3. 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co následuje po potvrzení diagnozy karcinom prsu? Následuje okamžitě vyšetření celého těla na metastázy nebo se na ně čeká dny a týdny?Jak dlouho se obvykle čeká na tyto výsledky? Jsou k dispozici ihned po vyšetření? Pokud jsou přítomny metastázy,má to vůbec smysl podstoupit chemo? Máte zkušenost,že by i celkem mladí pacienti v případě metastáz odmítli léčbu?…

Vážená paní Markéto, děkuji za Váš dotaz, těch otázek je opravdu poměrně hodně, vyžadují si spíše osobní pohovor než jen pár vět v této webové poradně. Po potvrzení diagnózy karcinomu prsu obvykle následují základní vyšetření k vyloučení metastáz v těle. Pokud je nález v prsu malý, mohou se tato vyšetření doplnit až po operaci, aby nedocházelo k jejímu odkladu. Výsledky z těchto vyšetření jsou…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Petra26. 3. 2019

Dobrý den mohla bych se zeptat můj táta 57 let ma rakovinu prostaty s metastazemi v kostech byl na operaci v únoru na kastraci před operací měl psa 17 Teď ma psa 0.31 ale.bohuzel trpí na bolest kyčle ma náplastí léky cipky kapky ale bohužel nic nepomáhá můžete nám prosím pomoc

Vážená paní Orolinová, objednejte prosím tatínka do naší ambulance k nastavení optimální analgetické léčby. Další variantou je návštěva nejbližší ambulance bolesti, případně analgetická radioterapie.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Michal18. 3. 2019

Dobrý den, mám podstoupit v Pardubicích ozařování v oblasti paty (úpon achilovky/patní ostruha), tzn. nenádorovou terapii. Jsem aktivní sportovec - výkonnostní běžec, proto bych se chtěl zeptat zda se po ozařování může noha zatěžovat, tzn. normálně trénovat nebo je potřeba dodržet nějaký klidový režim. Předem děkuji za odpověď ...

Dobrý den, než Vám obtíže odezní, doporučuji dodržovat spíše klidový režim, před i po ozařování.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Anna15. 2. 2019

Dobrý den, velice se předem omlouvám, že zatěžuji toto oddělení tímto dotazem, ale jsem jiz zcela bezradná. Před dvěma dny mi přes noc velmi bolestivě zduřel krk a toto zduření se stále zvětšuje. Mám již nateklou celou polovinu krku. Na pohled mi krk na jedné straně splývá s hlavou. Co mě však děsí je to, že je zduřenina poměrně tvrdá, připadá mi, jako by to byla obrovská boule. Navstivila jsem…

Dobrý den, Aničko, pokud jsou příznaky takhle akutní, doporučuji rovnou navštívít ORL ambulanci nejlépe v nějaké nejbližší nemocnici. Věřím, že Vás vyšetří i bez doporučení Vašeho pediatra. Takhle na dálku lze těžko učit diagnozu. Držím palce, aby to nebylo nic závažného.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Ivana6. 2. 2019

Pěkný večer , prosím vás mám dotaz snad mi budete umět odpovědět . Tatinek 57 let loni v květnu mu přišli na zhoubný nádor tlustého střeva.Byla zahájena lecba chemoterapii jenže se v průběhu objevily metastáze na játrech tu mu v říjnu odoperovaly a pak začal chodit na ozarky na tlusté střevo že by jej měli taky operovat měsíc před operací CT vyšetření opět objevilo metastáze na jatrech takže…

Dobrý večer, paní Skybová. Cílem komplexní léčby metastáz je radikální resekce a (nebo) ablace všech makroskopicky patrných metastatických ložisek se zachováním dobré funkce resekovaných orgánů. Díky dlouhodobému podávání chemoterapie ev. v kombimaci s cílenou (tzv. biologickou) léčbou se v posledních letech podařilo významně prodloužit přežití pacientů s generalizovaným kolorektálním karcinomem.…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Romana28. 1. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně maminky, která podstoupila operaci prsu,prs byl zachován.pouze odebrány vzorky na vyšetření.Reoperace prý nebude nutná.Nyní je objednaná na onkologii v Hořovicích.Chtěla bych se zeptat, zda je možné současné objednání do protonového centra v Praze, chceme pro ni udělat vše,co bude možné. Děkuji

Vážená paní Romano, bez podrobnějších znalostí o histologii a dalších vyšetřeních Vaší maminky se lze těžko vyjádřit k dalšímu postupu. Jistě Vám erudovaně odpoví lékař v naší onkologické ambulanci v Hořovicích. Objednání do protonového centra nevidím v tuto chvíli jako nezbytně nutné.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Karolína20. 1. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nejasnost ohledně CT vyšetření. Ve štítné žláze si na obou stranách nahmatám docela velké tuhé zduřeniny (odhadem cca 2x1 cm). Cca před dvěma lety mi bylo mi provedeno CT vyšetření, přičemž nedošlo k nálezu žádných útvarů i přestože si je dokážu nahmatat. Je možné, že CT tyto útvary nezachytilo? Docela dost se obávám rakoviny, měla bych si nechat tento problém…

Dobrý den, slečno Karolíno, štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, je umístěna před hrtanem a tvoří ji 2 laloky spojené můstkem. Lékaři vyšetřují štítnou žlázou buď preventivně při celkových prohlídkách, nebo u pacientů, u kterých je podezření na onemocnění štítné žlázy. Hlavní funkcí štítné žlázy je tvorba hormonů tyroxinu a trijodtyroninu. Tyto hormony významně ovlivňují metabolismus člověka.…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Anna2. 1. 2019

Dobrý den , chtěla bych poradit ohledně manžela.Během roku mu bylo odstraněno kolonoskopií postupně několik polypů, histologie v pořádku, po poslední kolonoskopii výsledky: polypy v 30cm, tkánové fragmenty od 3 do 15 mm.mikro:maligně zvrhlý tubulovilosní ademon/ademokarciom v tubulovilosním ademonu/ jehož žlázy vystýlá chaoticky stratifikovaný nezralý, cylindrický epitel se slabě eosinofilní…

Vážená paní Anno, poskytla jste v dotazu poměrně podrobné znění histologie z odstraněného polypu, přesto bych nechal rozhodnutí o dalším postupu na ošetřujícím onkologovi ve spolupráci s gastroenterologem - endoskopistou. Oni musí zhodnotit rizikové faktory - grading nádoru a těsné resekční okraje 0,15 mm, druh polypu (přisedlý nebo stopkatý) a říci, zda je možné sledování (jako pravděpodobně v…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Elenora19. 12. 2018

Dobry den chtela bych se zeptat na tatku byl na ct mozku a zjistili mu masivni otok na mozku a tumorozni expanzivni léze 2,2 chci se zeptat bude to s nim spatne?

Dobrý den paní Eleonoro, je předčasné sdělovat nějaké prognózy dalšího vývoje onemocnění u Vašeho tatínka podle této stručné informace. Předpokládám, že lékař, který otce odeslal na CT to bude dále řešit. Z mého pohledu by bylo vhodné neurologické, neurochirurgické vyšetření a odebrání vzorku z tumorozní expanze.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Martina14. 12. 2018

Dobrý den, moje maminka půjde na chemoterapii, chtěla jsem se zeptat, jestli je vhodné před i při chemoterapii užívat Ovosan (https://www.prozdravi.cz/ovosan-90-kapsli.html) nebo jestli doporučujete jiný přípravek? Děkuji za informaci.

Dobrý den, Ovosan je potravinový doplněk, nikoliv lék, který by měl význam v léčbě nádorových onemocnění či nežádoucích účinků léčby dle evidence based medicine. O léčbě se poraďte s ošetřujícím onkologem maminky.

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Marie6. 12. 2018

Dobrý den,moje mamka je hospitalizovaná v KOC v Pze. Dovezla jsem ji ve stavu, kdy chodila,obsloužila se. Má C64+meta na 8.žebru. K hospitalizaci šla s medikací, při které i tak trpěla bolestí.Po 3dnech hospitalizace ji odsoudili k pomalému umírání. Po vyšetření krve měla špatné hodnoty iontů - ty již doplnili, zrovna tak kalcium. Neustále říkají : není v kondici,léčba žádná nebude. Hledejte…

Dobrý den, mrzí mě, že Vaše maminka není v tak dobrém stavu, aby mohla podstoupit systémovou cílenou léčbu I. linie. Bohužel i tato léčba je provázena řadou nežádoucích účinků a proto je hrazena u pacientů ve velmi dobrém výkonnostním stavu ECOG 0-1 (viz https://www.linkos.cz/slovnicek/performance-status-ps-ecog-ps-karnofski-karnofskeho-index/). Doporučuji se po dohodě s ošetřujícím lékařem…

MUDr. Vít Ulrych
Zobrazit celý dotaz
Petra3. 3. 2016

Jak je možné že lékaři u mé matky,která začala kouřit před 10lety něco mezi 10-20cigaretami denně 5let,v té době nepila jiný alkohol než víno,neměla sice dostatečnou výživu ani vitaminy,stresy kvůli partnerovi kterého pak zavřeli a ona odešla k rodičů kde žije dodnes a tam kouřila už jen v práci pár cigaret denně,o víkendech si dala skleničku alkoholu nebo jen příležitostně a ted již nekouří a…

Dobrý den, alkohol a kouření nejsou bohužel jedinými možnými příčinami rozvoje karcinomu hrtanu, těch existuje celá řada. A co se týče diagnostiky takovéhoto onemocnění, tak ta není zdaleka tak jednoduchá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejsou mi známy bližší okolnosti ani nemám dostatečné zdravotní informace o Vaší matce, nemohu tedy udělat žádný závěr. Pokud byste měla pochybnosti,…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz