Blažek Karel11. 11. 2019

Dobrý den Můžete mě vysvětlit pojem :schodovitý přechod C/Thp.Může tento problém souviset z bolestí hlavy? Děkuji za odpověď

Hezký den, asi jde o úryvek popisu rentgenu? Normální páteř je plynule zakřivena, což zajišťuje pružení při pohybu. Je-li na páteři schod, pochopitelně nefunguje adekvátně. Jako kdyby byl schod na pružině. Porucha vzniká úrazem nebo dlouhodobým chybným zatěžováním páteře. Od příčiny se odvíjí i léčba. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
kunstat10. 11. 2019

Dobrý den, pokusím se dotaz doplnit -subakutní porucha chůze, frontální porucha chůze s vybaveností axialních reflexů, složka periférní parezy ldk s akrální hypestesií a oslabením -progrese PNP z vyšetření EMG LDK chládnější, pulsace nehmatelná, hypestesie akr. na rorzu LDK, náhle spasticko-ataktciká, šetření cév kalcifikace tepen omezující vyšetřovatelnost - ta paréza trvá od září a mám jít na…

Hezký den, dotaz směřujte na internistu či operatéra. Neurolog zde vystupuje jako poradce po klinickém vyšetření se zhodnocením příčin a prognózy vývoje neurologického postižení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Elena9. 11. 2019

Dobrý den, mám svalovou slabost a bolesti svalů a táhnutí svalů jako by byly krátké v nohách cca 3 měsíce a teď se přidaly i ruce, měsíc po vyšetření ci píší dal. Udelana LP, kde nález 8 leu/ul., Ostatni vse negativni. MEP DKK volat.v mezích normy, SSEP n. tibilialis bilat .s abnorm.nalezem pro perifer úsek, EMG lehčí chorn.axon.demyelinizač., převážně mmotoric PNP na DKK na HKK jen hranič. SSEP…

Hezký den, EMG je pro diagnosu ALS diagnostické sine qua non. Pokud se prokázala polyneuropatii a ne ALS, není na co se ptát. Osobně by mne zajímala vaše hladina viaminu B12 v krvi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lída6. 11. 2019

Dobrý den.Prosím o radu.Už dva roky mě trápí brnění obou noh a někde u ruce.Nohy mě brní bez přestání jen když si večer lehnu tak to ustane a ráno jak vstanu tak do hodiny začnou opět brnět.Někdy jen po kolena a jindy celé. Tento rok se mi dost často točí hlava.Mám pocit nestability musím se něčeho držet a nebo o něco opřít.Žádný lékař mi nic nedoporučil.Ve zdravotních zprávách mám napsáno…

Hezký den, dle mého soudu je na místě doplnění MR a EMG k vyloučení tzv. latentní tetanie. V naší nemocnici se těchto vyšetření snadno domůžete na neurologii po objednání se v recepci na tel. 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzka5. 11. 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Dnes se mi již podruhé během 3 měsíců stala taková věc.Mluvila jsem po telefonu s klientem a najednou se mi zatočila hlava strnul jazyk a začala jsem šišlat. Ani polknout nešlo. Musela jsem hovor nějak ukončit, protože se mi opravdu špatně mluvilo. Nevíte co tohle mohlo zapříčinit? Děkuji moc Zuzka

Hezký den, stavy přechodné poruchy funkce mozku existují. Neurolog by si měl umět s jejich diagnostikou poradit. V naší nemocnici se k vyšetření objednává na telefonním čísle recepce 311559031-4. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karel Blažek4. 11. 2019

Dobrý den Nález 2018 MR Cp-vyrovnaná lordoza c páteře,prim.užší páteř.kanál se sek.zúžením c3-7.Chondroza plotének c3-7 s dominantním nálezem v úrovni c3/4,kde při osteochondroze je přítomný dorzální osteofyt paramediálně v pravo zasahující pereforaminálně se zřejmou deformitiou dur.vaku ventrolaterálně v pravo v této lokalizaci.těsný vztah ke kořenům bez význ.foraminostenozy,Není myelopatie. Již…

Hezký den, fyzioterapie je jistě na místě, předpokládám, že jste v péči neurologa. Pokud ne, je to na místě (RTG, SONO karotid, krevní tlak, EKG, krevní odběry...). Lze zvážit doma užívané léky, infuse za hospitalizace, po vyš. rehabilitačním lékařem snad i zvážení formy ústavní rehabilitace. Ev. operační řešení je na pořadu dne až po vyčerpání efektu výše uvedeného a trvání potíží a zvážení…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
kunstat4. 11. 2019

V letech 2015, 2017, 2018 a letos výpadky při chození - letos paréza levé dolní končetiny mohou to bý následky ataků v důsledku mozkové činnosti

Hezký den, opravdu nevím, na co se ptáte. Spíše než o ataky mozkové činnosti (teoreticky v případě epileptického záchvatu) půjde spíše o jeho nečinnost - ať už jakékoli příčiny. Jistě jde o potíže vyžadující neurologické vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka3. 11. 2019

Dobry den jsem pul roku po porodu a pred casem jsem zacala pocitovat stipani ruzne po tele,unavu ve svalech a bolest kloubu.Veskera krev v poradku a dle OL je to hormonama po porodu.Nedavno se pridalo obcasne mrazeni-brneni obou pat nekdy jen jedne a nekdy celehoho praveho chodidla.K tomu to same na pr.ruce od lokte po malicek a prstenicek.Take jsem byla na ocnim kuli bolesti leveho oka a ocniho…

Hezký den, za neurologické vyšetření s cílem vyloučit demyelinizační onemocnění nic nedáte. Je na místě. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Halinarova1. 11. 2019

Dobrý deň chcela by som sa spýtať kvôli čomu neurológ žiada vyšetrenie perimetrom?

Hezký den, dobrý dotaz pro vašeho neurologa. Zcela obecně je i zrak projevem nervové funkce a může být poškozen při poruše funkce mozku. Právě zhodnocení perimetru (zde patrně "neurologický" 70°) může ukázat na možné místo poškození - místa poškození nervové dráhy v mozku mohou odpovídat nálezu na perimetru. Přeji kvalitnější komunikaci s vaším neurologem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
A27. 10. 2019

Dobrý den, před měsícem mne začala bolet hlava v zátylku a chvíli poté jsem začala špatně vyslovovat některá slova-trvalo to pár minut, poté byla mluva v pořádku, bolesti hlavy ustoupily, chvíli mi trnula spodní část jazyka, poté krk,ruka,noha, až to odeznělo úplně. Problém s řečí od té doby už nenastal, ale občas mám bolesti hlavy(na různých místech, spíše tlak),tuhnutí jazyka,ruky či nohy a z…

Hezký den, jsem rád, když je zobrazení mozku bez nálezu. Na druhou stranu MR je v oblasti zadní jámy přece ne přesnější. Je psych. vyšetření psycholog nebo psychiatr? Je až s podivem, jak některé typy úzkosti dokáží pacienti před psychiatrem maskovat. EMG vyšetření k vyloučení tzv. latentní tetanie je proto na místě. Z mého pohledu tyto stavy "od páteře" vysvětlit nejde. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk Pražák25. 10. 2019

Dobrý den mám výsledky z MR krční páteře a závěr zní pokročilé degenerativní změny a protruze disků zuzuji kanál v segmentech c4/5,c5/6 a c6/7 s tlakem na duální vak, Výrazné zúžení neuroforamin c5/6 i 6/7,oboustranně, v. s. s utlakem příslušných nerv. kořenů. Erozitivni osteochondroza s maximem c5/6,méně c6/7,se snížením plotenek. A ještě se tam píše že změny působí imprese duralniho vaku a…

Hezký den, čekám, že budete informován lékařem, který MR indikoval. Patrně půjde o kombinací analgetik, myorelaxantií, rehabilitace, snad i krčního límce, nevylučují i konzultaci neurochirurga. Vše pochopitelně odvisí od klinického obrazu, který neznám. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk Pražák24. 10. 2019

Dobrý den mám výsledky z MR krční páteře a závěr zní pokročilé degenerativní změny a protruze disků zuzuji kanál v segmentech c4/5,c5/6 a c6/7 s tlakem na duální vak, Výrazné zúžení neuroforamin c5/6 i 6/7,oboustranně, v. s. s utlakem příslušných nerv. kořenů. Erozitivni osteochondroza s maximem c5/6,méně c6/7,se snížením plotenek. A ještě se tam píše že změny působí imprese duralniho vaku a…

Hezký den, čekám, že budete informován lékařem, který MR indikoval. Patrně půjde o kombinací analgetik, myorelaxantií, rehabilitace, snad i krčního límce, nevylučují i konzultaci neurochirurga. Vše pochopitelně odvisí od klinického obrazu, který neznám. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Bianka23. 10. 2019

Dobry den, uz dlhsiu dobu mam problem s ktorym si neviem poradit. Bolest zacina zo sedacej lavej casti tela alebo z posledneho stavca (neda sa definovat). Uz 3mesiace chodim po doktoroch a nikto mi nevie s tym pomoct. Teraz cakam na MR ale bojim sa, ze mi ani potom nepomozu. Bolest je priserna. Obcas boli iba lava sedacia cast a obcas to ide az dole do nohy a obcas ta noha cela trnie. Neda sa mi…

Hezký den, MR bederní páteře v kombinaci s EMG se na první pohled zdají být tou správnou volbou. Trpět bolestí není na místě. Svého neurologa lze požádat i o hospitalizace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lena21. 10. 2019

Dobrý den, již několikátým měsícem mě pobolívá a “vibruje” holeň/lýtko. Byla jsem u ortopeda, který řekl, že můžu mít něco s nervem v té oblasti jelikož nejde přesně lokalizovat bolest. K vibracím se také přidává takový divný pocit když mám na sobě upnuté kalhoty, jakoby mi levou holení běhali mravenci. Já jsem docela velký hypochondr a moje první myšlenka byla - ALS. Vím, že jsem poměrně mladá…

Hezký den, na první dobrou mne ALS vůbec nenapadla. Vyšetření na neurologii, asi včetně EMG, se zaměří na možné poškození nervů v oblasti bederní páteře, ale i v oblasti kolene a za hlavičkou lýtkové kosti. Mne třeba napadla i trombosa lýtka, ta ale bývá spojená i s otokem. Zkrátka, určitě je na místě začít u praktického lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
A21. 10. 2019

Dobrý den, prosím Vás o radu. Před čtyřmi týdny mi byl zjištěn středně těžký karpální tunel, tak jsem přestala téměř úplně cvičit, do té doby jsme cvičila cca 5x týdne hlavně silové tréninky. Od té doby co jsem přestala cvičit, tak mi začali různě po těla cukat svaly, dalo by se říct, ze 24 hodin v kuse hlavně v nohách, ale není výjimka břicho a jazyk, ruce. Při čtení na internetu čtu docela…

Hezký den, poměrně zásadní je fakt, zda jsou záškuby vidět, nebo je pouze cítíte. Pokud jsou vidět, s návštěvou neurologa neváhejte. Mít po absolvování EMG vyšetření jistotu, je asi lepší, než čekat, že to samo zmizí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Robert19. 10. 2019

Dobrý den,jsem 2 roky po operaci vihrez ploténky, půl roku po operaci me začala brnet noha a brni do ted!! Rok a půl mě brni noha. Navíc mám další vihrez ploténky, pravidelně cvicim meck cviky ale nepomáhá, neurolozka my předepisuje lyrica a teď my v amulan bolesti predeps amytriptylin. V prosinci jdu na magnet rezonanci, nevim zda to neni to brnění v dusled dliuho stlačený koren nervu? Už mě…

Hezký den, může jít o nový výhřez, jizvu po původní operaci, následek prodlevy při váhání s původní operací či původně nedostatečně léčenou akutní bolest, která se stačila transformovat do chronické. To vídáme docela často, když si pacient zkraje věří, co všechno vydrží. Bohužel i neabsolvování lázní opravdu není chytré. Do jaké míry hraje roli i chybný životní styl s nevhodným pohybovými návyky,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Viktorie16. 10. 2019

Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat. Mám dva měsíce po porodu. Nejdříve jsem byla jen unavená, ale tak před dvěma týdny jsem začala být hodně malátná, je mi skoro až na omdlení a brní mě končetiny. Cítím se hodně slabá, napjatá a mám úzkosti z toho, proč to tak je. Krevní testy u praktického lékaře mám v pořádku (vč. železa a hořčíku) a u očního lékaře také vše ok. Děkuji Vám za odpověď.

Hezký den, z mého pohledu je dobré znát i hladinu vápníku a hormonů štítné žlázy. Pak je na místě již neurologické vyšetření. Bohužel existují stavy, které může těhotenství vyvolat i v okruhu neurologických onemocnění. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anezka Palkova14. 10. 2019

DOBRÝ VEČER V ROKU 2011 SOM PO KUPELI VO VANI ZAČALA PRESTAVAT CÍTIT TĚLO ZVLÁDLA SOM VSTÁT Z VANY ALE JAKMILE SEM SI LEHLA NA POSTEL HLAVA SE MI TOČILA A TĚLO PŘESTALO FUNGOVAT HLAVA SE MI TOČILA A BOLELA MNE ALE NECÍTILA SEM TĚLO TRVALO TO HODINU. PO HODINĚ JSEM VSTALA A ŠLA NA POHOTOVOST TAXÍKEM. TAM MNE NECHALI ČEKAT VENKU 5 HODIN. A VŮBEC ME NEŘEŠILI. JÁ BYLA UNAVENÁ SOTVA JSEM ZVLADALA…

Hezký den, rád bych věděl, jak dopadlo to vyšetření na pohotovosti, kde jste čekala. Přece musí být nějaký závěr? Právě tam bylo dobré sdělit své obavy a pochybnosti. Na druhou stranu dokončená cévní mozková příhoda znamená trvalý, byť malý deficit. Máte ho? Odpoví jen a pouze neurologické vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarka14. 10. 2019

Dobrý den,chtela bych se zeptat,jestli po vyšetření CT mozku mohu po 5ti dnech od vyšetření letet letadlem dekuji za odpověď

Hezký den, CT vyšetření nemá žádný vliv na schopnost absolvovat let. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra13. 10. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co by mi mohlo pomoct. V srpnu jsem si udělala blokádu krční páteře. Již dříve mě bolela hlava často,ale zabíraly léky proti bolesti. Před týdnem jsem skončila rehabilitace a od té doby mě neustále bolí hlava , vlní se mi obraz po stranách oka , stále mě bolí krční páteř a tahají mě trapézové svaly. Ale teď už nezabírají léky proti bolesti. Prosím o radu a předem…

Hezký den, není nic snazšího, než kontaktovat lékaře indikujícího rehabilitaci. Zubatá vlnitá čára zevně v zorném poli je však typická pro migrenosní bolestí hlavy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Aneta11. 10. 2019

: Dobry den, mam dotaz ohledne moji mamky je ji 56 let a obcas vetsinou rano kdyz ji boli hlava tak je celkem mimo, mota se a mluvi tak trochu z cesty jako by byla zdrogovana a trochu se chova jako dite a pozdeji tvrdi ze o tom nevi. Takove stavy miva treba jen 1x za mesic nekdy i 2x nebo je doba kdy je par mesicu klid. Uz to trva asi 2 nebo 3 roky mozna dyl mysleli jsme ze to ma treba z nejakych…

Hezký den, bylo by dobré vidět výsledky EEG během takové příhody, také znát zařazení bolestí hlavy vaší maminky podle aktuální klasifikace, jinými slovy být vyšetřena v centru pro bolestí hlavy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr10. 10. 2019

Dobrý den, již několik dní mám neustálé brnění v malíčku a prsteníčku levé ruky. Na dotyk se zdají prsty chladnější než ostatní a od prstů až k lokti mám ,,divný pocit" ve spodní části předloktí. Poradíte mi čím to může být a co s tím udělat? Děkuji

Hezký den, vyšetření na neurologovi je správná volba. Na první dobrou jde buď o útlak nervu v oblasti lokte či v oblasti dolní krční páteře, vyšetření domňenku upřesní či vyvrátí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anita Muranicova6. 10. 2019

mam bolest hlavy pravidelne koncom dialyzy,pritom mam vsetky parametre cca na minime, napr, rychlost pumpy 200, sodik381 , odcerpavanie vody 300ml/3h dialyzy, lebo mocim 1 ,5l/24h.Magnetrezon. ,nenasiel ziaden nalez, je to neznesitelna bolest hlavy aj zubov, zijem vo FR a nik to zatial nevyriesil, som nestastna

Hezký den, zkuste peritoneální dialýzu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karel6. 10. 2019

Dobrý den, Pročetl jsem několik knížek ohledně HSP (high sensitivity person). Používají se pojmy vysoká citlivost, vysoká senzitivita, hypersenzitivita nebo přecitlivělost. Americká psycholožka Elaine N. Aron, zakladatelka současného výzkumu vysoké citlivosti, zavedla pojmy sensory-processing sensitivity (senzorická senzitivita zpracování) a highly sensitive person (vysoce citlivá osoba). V…

Hezký den, pokud je v ČR člověk pojištěn, nemůže si vyšetření jen tak koupit. To ale platí například pro nepojištěné cizí státní příslušníky - ti mohou. V tomto konkrétním příkladu, který vybočuje z běžného indikačního rámce EEG, bych se ale stejně asi raději obrátil na nějaké akademické či výzkumné pracoviště, které se danou problematikou zabývá. Kromě toho je k dispozici jistě prověřená baterie…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
kamarad3. 10. 2019

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli existuje lék na zpomalení mozkové činnosti ve chvíli kdy mu chybí dopamin. Pořád si mě přehazujou od jednoho specialisty k druhému a já potřebuju jen zpomalit činnost. Už jsem měl příznaky Parkinsona, občas slyším jak mi praská lebka.

Hezký den, Z obecného hlediska pracuje řada antiepileptik, anxiolytik či myorelaxancií právě na principu útlumu aktivity. Příkladem budiž Diazepam. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Naďa3. 10. 2019

Dobrý den, prosím o objasnění výsledků z MR. Drobné známky sygingomyelue krční míchy s lemem myelopat. Změn-v úrovni c6.dextroskolioza a napřímená krční lordoda,def.spondylosa,spondylarthrosa s nálezem kombin.zmen fibroosteoprodukt.se zúžením před.likvor. Prostoru v rozsahu c4-c7 a v úrovni c6/c7 asym.pravostr.mediolater.az foraminalni protruzi disku do velikosti 3mm s trhlinkou v dors. Části…

Hezký den, bohužel na tomto místě znovu konstatuji, že interpretace výsledků zobrazovacího vyšetření ve vztahu ke klinickému nálezu a potížím pacienta náleží jen a pouze indikujícímu lékaři. Internetová poradna nemůže suplovat nedostatek či poruchu komunikace mezi pacientem a lékařem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka Vlastníková29. 9. 2019

Dobrý den, mám téměř každodenní bolesti krční páteře a hlavy, hlavně po spánku. Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla být hospitalizovaná ve vašem centru? Děkuji za odpověď

Hezký den, hospitalizace na neurologické oddělení je jistě možná. Zpravidla po indikaci neurologem, třeba i vašim, který se domluví s paní primářkou, či po vyšetření neurologem Nemocnice Hořovice. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora27. 9. 2019

Dobrý den, minulý týden jsem se dozvěděla na základě magnetické rezonance o venózním angiomu v mé pravé mozečkové hemisféře. Prozatím netuším, jak velký nález je, jelikož první vyšetření neurochirurgem mám 3.10.2019. Den po vyšetření ale mám odlétat na dovolenou, 6 hod. letu a já se tedy ptám, jestli mohu vůbec letět? Děkuji.

Hezký den, tento nález na možnost letět letadlem zpravidla nemá vliv. Posouzení by mělo zohlednit informaci o velikosti a lokalizaci nálezu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Kratochvílová25. 9. 2019

Dobrý den, v červenci jsem měla úraz hlavy (tupý úder) a byla mi diagnostikována zablokovaná krční páteř (dělali mi RTG krční páteře a CT mozku). Absolvovala jsem rehabilitace, ale na páteři zůstaly bloky. Při rehabilitaci mi začalo problikávat před očima, stav se dále zhoršuje, vidím ujíždějící obrazy). Může toto být od uvolňujících se bloků? Nebo mám podstoupit další vyšetření - EEG, MR?…

Hezký den, blok páteře je funkční - ten by měla rehabilitace odstranit, či kostní, trvalý - s tím si rehabilitace pochopitelně poradit nemůže. Uvolňování bloků páteře nemůže vyvolat žádné zrakové fenomény. Půjde o jiný problém, se kterým by si měl váš neurolog po vyšetření poradit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucia24. 9. 2019

Dobrý deň mám otázku moja sestra išla k neurológovi kvôli občasným bolestiam hlavy a tŕpnutie tela nôh urobili jej eeg hlavy a našli údajne grafoelementy epilepsie aj theta aktivitu myslíte že to môže byť epi aj keď záchvaty nemá len to tŕpnutie a niekedy vidím ako padajú svetielka niekedy sa jej zle dýcha myslíte že by mala brať lieky alebo sa len sledovať na magnetickej rezonancie jej našli…

Hezký den, zásadní je informace, že záchvat nemusí být vidět. Rozhodně se nemusí projevovat poruchou vědomí, křečemi a krácením nábytku jako ve filmu. Indikující neurolog by měl vědět, proč EEG indikoval, co hledal a zda to má léčit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie23. 9. 2019

Dobrý den .vážený pane doktore ,chtěla bych se alespon poradit od čeho by to mohlo být.Je to dva roky ,zkusila sem si lehnout na novou madraci ,ale nedal sem si nic pod hlavu ,ale chtěla sem se zvednout a byl problém na světě .Najednou jakoby mě vzala tzv u housera křeč v páteri a lehla sem si na bok a lezla po bříšku dolů ,nemohla sem se vůbec narovnat ,musela sem být v předklonu až poté co mi…

Hezký den, asi nezbyde než navštívit neurologa či rehabilitačního lékaře. Může jít o problém s bederní páteří. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
MF23. 9. 2019

Dobrý den, je u mě podezření na Stiff person syndrom. Krevní testy (Gaba,titry) mám v normě, tyto ovšem nejsou pro SPS vůbec určující! Určující jsou dle anglických stránek symptomy a MUP nalezené při EMG. Mě našli jen jediný "stále pracující sval" nad kolenem, pohledově hypertrofující. Dělali mi také EMG zad, ale tyto mě nikdy ani trošku nebolely. Neuroložka tvrdí, že protože mi na zádech…

Hezký den, není zásadní přítomnost syndromu, protože jeho projevy stejně umíme jen zmírnit. Zásadní je vyloučení jiné, primární, příčiny, zde tedy zejména karcinomu prsu. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Prtra23. 9. 2019

Dobry den ,sla jsen za neurologem skrz kdyz jedu autem bolest za krkem.Marodim skrz stres v praci.Jen me vysetril.Ted posledni dobou mam motani hlavy a spatne zaostrovani.Obvodni rekl krcni pater cvicit a masaze.Jenze maserka me nechce objednat ,aby se mi nepritizilo a na triko si me nevezme.Musim znova k neurologovi ,aby mi udelal rentgen .Nechapu proc mi ho neudelal hned,kdyz jsem byla…

Hezký den, opravdu nevím, na co se chcete zeptat. Vlastně jde o stížnost na nepochopení fungování neurologie. "Jen vyšetřit" znamená 6 let studovat na vysoké škole to, co by ostatní možná ani nezvládli a potom další roky studovat až do smrti poznání, že rentgen rozhodně nestojí na začátku diagnostiky a v neurologii už vůbec ne. A kromě toho jej může klidně indikovat i praktik, takže zlobit se na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
EvaHa20. 9. 2019

Dobrý deň,chcela by som sa spýtať,bola dom na Mr mozgu kde mi našli : viacpocetne malé ložiská v bielej hmote bilaterálne a subkortikalne,brali mi je krv,tam som mala pozitívnu Ana ++ cytoplazmou,potom mi brali ešte krv na rozbor rodinnej pľúcneho trombofolie,rám som mala polyzom A1298c,reuma faktor na stále vyšší,môže to byť tými ložiskami v BH ?

Hezký den, je třeba rozlišit příčinu a následky. Konzultuje svého revmatologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Renata Halova20. 9. 2019

Dobrý den, trpím rok a půl bolestmi bederní páteře. Možnosti rhb, analgetik včetně opiatu, leku lyrika atd. vycerpany. Vyloučena psychická, psychosom. příčina. Poslední dvě plotenky mají min. výhřez bez tlaku na nerv, jsou praskle, poškozené.Posl.plotenka je maličko snížená.Vyloučeny SI klouby, facetove klouby vykazují menší artrozu,jejich obstřik nepomohl. Vyloučena příčina v břiše. Aktivní…

Hezký den, z mého pohledu není důvod operovat disk, který neutlačuje nervovou strukturu. Zda byly opravdu vyčerpány možnosti léčby, jak uvádíte, je opakovaně na stole u mnoha pacientů, kteří mi to tvrdili. Žádný případ, kdy se opravdu zkusilo všechno, ale osobně neznám. Ano, je to vyčerpávající, dlouhé a vyvolávající beznaděj. I tak ale vidím, že nadále snažíte hledat a to je hodno obdivu.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karin19. 9. 2019

Dobrý den 4.7 jsem si v práci pretocila prsty levé ruky 3az 5prst měsíc jsem měla sadrovou dlahu potom měsíc a půl rehabilitace teď nastupují další rehabilitace a jsem pozvána na neurologii s tím ze prsty neohnu do dlaně a chybí mi 3 Cm.klouby mění barvu jsou až fialové co si o tom myslíte děkuji

Hezký den, rehabilitace je jistě dobrý směr terapie, na neurologii může přijít na přetřes i přínos EMG. Za důležité považuji používání horní končetiny i přes to, že to nemusí jít vždycky dobře. Doporučuje se zátěž do únavy, ne přes moc. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Aneta18. 9. 2019

Dobry den, před nějakou dobou mi začalo téměř neustále brnění levé ruky trvalalo to cca dva týdny pak to přešlo. Nyní se mi brnění opět vrátilo. Cvičim 3x týdne převážně posilovací cvičení a do toho mám malé dítě, které na vycházkách chce nosit váží kolem 13 kg. Je možné, že ruka by mě mohla brňet z přetížení nebo se spíš jedná o jinou příčinu ? Předem děkuji za odpověď.

Hezký den, statické nošení závaží - dítěte - může při dostatečně "nešikovné" zátěži takhle skončit. Zkuste rehabilitačního lékaře či neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Irena Pokorná16. 9. 2019

Dobrý den, pane doktore/paní doktorko. Zjednodušeně řečeno: trpím revmatoidní artritidou a jsem po oboustranné totální náhradě TMBk. Bohužel velké bolesti přetrvávají nadále, ikdyž artritické čelistní klouby byly nahrazeny. Nyní směřují úvahy k tomu, zda by se nedala bolest řešit neurologicky, resp. zda i její původ není neurologický. Prošla jsem všemi odvětvími lékařských oborů, ale s touto…

Hezký den, neurologické i algeziologie jsou jistě dobré nápady. Máte-li negativní zkušenost, bude se špatně odstraňovat. Z mé zkušenosti jde více o osobní entuziasmus a ochotu věc dotáhnout, než obecnou nálepku odbornosti. VFN algeziologa má, doc.Fricovou mohu doporučit. Asi bych zkusil přibrat i fyzioterapii, která může mít až překvapivé výsledky. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarda13. 9. 2019

Dobrý den. Měl jsem uraz, pohmožděný kotník PDK. Po 4 měsíční léčbě kotník již nebolí ,ale chodidlo se při zvednutí nohy dost sklápí. Při delší chůzi, se špička chodidla zažne stáčet na levou stranu. Při stoji na patách se chodidlo okamžitě stočí do leva. Noha má omezenou hybnost i v kotníku. Na EMG nález prokazuje těžkou neuropatii n. peroneus axonálního charakteru. Praktický lékař mi řekl že…

Hezký den, neházejte flintu do žita. Obecně platí dvouletý interval, po který nervy po poškození regenerují. Intenzivní rehabilitace a potravní doplňky mohou udělat své. Nerv přece nebyl přerušen! Co se týče invalidity, nejsem posudkový lékař, spíše mi to ale přijde málo. Tak hurá na fyziatrii! Zdraví MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jůlie13. 9. 2019

Dobrý den, Chtěla bych se prosím Vás jen zeptat před 14 ti dny jsem se ráno přetáčela na levý bok a začala se mi hrozně motat hlava , točil se semnou pokoj jako kdybych byla opilá.Při otočení na záda to bylo stejné, mohla jsem jen v klidu ležet na zádech.Měla jsem pocit jako kdyby mě to táhlo na levou stranu.Asi po hodině se mi podařilo vstát a dojít si alespoň na toaletu.Behem dne to bylo lepší…

Hezký den, komplexní vyšetření závrati není jednoduché. Nicméně by ho měl ovládat každý otorinolaryngolog i neurolog. Pokud jste na ORL nepochodila, nezbývá, než se vydat na neurologii a doufat, že ten, koho potkáte, bude znát a umět úplné vestibulární vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
David Novotný12. 9. 2019

Dobrý den, Kamarád trpí migrénami, avšak na neurologii mu nediagnostikovali nemoc ani nepodali léky. Příznaky se jeví stejné, které mám já (cluster headache). Prosím o radu. Informace: 14 let - muž Bez alkoholu a cigaret Nekuřácké prostředí Správné stravování Nepravidelné bolesti 4 hodiny - 2 dny Pod pravým okem Pravý spánek Bez alergie Úspěšné odoperování čistý na mozku = tlak Bez…

Hezký den, tato poradna slouží pouze pro dospělé. V záležitostech dětské neurologie kontaktujte dětského neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana12. 9. 2019

Dobrý den, potřebovala bych poradit s mým problémem. V neděli 8.9. Jsem navštívila pohovost s velkou bolesti pod levou lopatkou, která se rozrostla až k bolesti trapezu, ramene a levé ruky. Ruka mi začala modrat a byla studená. Žádné brnění, citlivost mírně snížená. Hybnost ruky velice omezena a bolestivá. Podstoupila jsem vyšetření u neurologa, chirurga i ortopeda a nějak si s tím pánové…

Hezký den, nemohu spekulovat o budoucím úspěchu fyzioterapie bez znalosti aktuálního nálezu a diagnózy neurologie či ortopedie. Je mi líto. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana5. 9. 2019

Dobrý den pane doktore, v červenci jsem měla první epileptický záchvat, který trval asi 4 minuty. V nemocnici, kam mě odvezla záchranka bylo provedeno vyšetření EEG, CT - výsledky v normálu, ale na později provedené MR bylo nalezeno ložisko kortikální heterotopie a předepsána Keppra s tím, že u heterotopie se antiepileptikum musí předepsat, protože se může záchvat opakovat. Pokud se při…

Hezký den, kortikální heterotopie je samostatné riziko. Byl-li mozek tak vyčerpán, že bylo možno záchvat klasifikovat jako tzv. sekundární, to se už asi nikdy nedozvíme. Předpokládám, že medikace bude dlouhodobá, doživotní. Berte to pozitivně, budete na sebe muset mít víc času! A štěstí jste asi zatím měla taky dost... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Honza4. 9. 2019

Dobry den, od soboty mám velké problémy s motanim hlavy a řekl bych i lehce zhorsenym zrakem. Přijde mi ze obtíže se stupňují. Je možné nebo existuje nějaká neurologické pohotovost? Mám chvílemi pocit, jak když bych měl zkolabovat.

Hezký den, nemocnice, fakultní vždy, mívají urgentní či tzv. centrální příjem, kde je k dispozici 24 hodinová péče. Na základě třídění pacientů je zpravidla k dispozici i neurolog. Pro opravdu emergentní stavy je tu ale záchranná služba. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea29. 8. 2019

Dobrý den, všimla jsem si na jedné zprávě z R. 2009,ze tam mam napsanou tuhle větu.: Abnormni záznam s gen.vyboji theta aktivity vysokovoltazni během stimulace theta aktivitou C-P oboustranne. Zjistovala jsem tedy co je to theta aktivita. A můj dotaz je- Je mozne, že díky toho nedokáži vypnout. Pořád se mi honí myšlenky, mám bujnou představivost a často mě u toho bolí hlava... Také jsem se…

Hezký den, jde o deset let starý údaj! Opravdu chcete být léčena podle takto staré informace? Zeptejte je před deseti lety EEG indikujícího neurologa, proč vyšetření vůbec chtěl a jak ho tehdy interpretoval. Jsou-li i dnes indikaci odpovídající potíže, nevidím důvod EEG nezopakoval. Třeba bude nález jiný, vaše obavy tak nebudou mít reálnou oporu a psycholog pak nebude mít co řešit. Zdraví T…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika28. 8. 2019

Dobrý deň. Som v 39.tyzdni tehotenstva a môj problém spočíva v tom, že v minulosti som bola liecena na poruchu nervových koreňov. Pred 3rokmi som absolvovala opich pod ČT, bolesti som prestala mat aj sa to ukludnilo. V minulosti som bola tri krát ochrnuta,pareza, dva krát tvar a raz ľavá noha. Ide o to, že za chvíľku ma čaká pôrod, žijem v AT a neoboznamovala som svojho porodnika s touto…

Hezký den, nemocnice, fakultní vždy, mívají urgentní či tzv. centrální příjem, kde je k dispozici 24 hodinová péče. Na základě třídění pacientů je zpravidla k dispozici i neurolog. Pro opravdu emergentní stavy je tu ale záchranná služba. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva26. 8. 2019

Po operaci krční páteře velke bolesti od krku do ruky, prsniho svalu,lopatky.....po opakovaneMR významně težká foraminosteniza....zajimalo by me jestli jsou tyto obtíže od krcni páteře nebo maji jinou souvislodt??? Bohužel jsem ješte nenarazila na lékaře který by mi udělal vyšetření.....bolesti jsou nedneditelné....děkuji

Hezký den, u uváděných potíží se bez neurologického vyšetření neobejdete. Jak uvádíte, máte nález na krční páteři, který zcela orientačně - nevyšetřoval jsem vás - potíže vysvětlit může. Jistě může pomoci i EMG vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr Procházka22. 8. 2019

Dobrý den, na časté migreny s auto u mi byl nasazen Depakine 300 s tím, že ho beru 2x denně. Po 5 dnech užívání mi začaly obtíže, kdy mám zalehle uši a hučí mi v hlavě. Trvá to již 4 dny. Je to běžný vedlejší příznak a přestane to? Díky moc

Hezký den, uváděné potíže v souvislosti s uvedenou medikací asi nesouvisejí, rozhodně nejde o typické nežádoucí či vedlejší účinky valproátu. Rozhodně je na místě časná konzultace indikujícího ambulantního specialisty. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína20. 8. 2019

Dobrý den.Mám problém s bederkou.Neur.zpráva:9.1.2019 dysestezie S1 vpravo areflexie L5/S2 vpravo zá.kořen.iritačně zánik.sy.S1 vpravo protruze 4mm L5/S1 vpravo.Bolest po zadní str.až ke kotní.Infuze,PRT obstřik,elektro.rehab.cvičení SM Systém.Cvičení mě dostalo z nejhoršího,2x denně 30/40min.Stále ale mám bolesti při chůzi.Bolest pravé nohy v zadní str.stehna,píchání pod kotnikem vlevo,brnění…

Hezký den, v naší nemocnici je zvykem pacientům s podobným nálezem nabídnout infuse za hospitalizace a dle výsledku pak ev. využít vyhlášku MR ČR č. 1/2015 Sb. odstavec VI/3. Při chronické bolesti je možné zavést terapii neuropatické bolesti - pregabalin, gabapentin, duloxetin, ev. i mirtazapin, venlafaxin aj. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel knop16. 8. 2019

mam recidivujici vertrebal algicky syndrom ClSP dysfunkci a pri pocinajicich degenerativnich zmenach CkSy s por.dyn. Cp lumbosakralgiez dysfunkci intermit LS syndrom korenovym.irit .sy L5 krcni pater C3_c4 artroza osteofty zuzeni borelioza prechozena intersticialni cystitida od mladi scheerman nyni mam ozz znevyhodneni natrvalo chcizadat o.invalidni jednicku muzu mit narok na 35procent dekuji…

Hezký den, takto stylizovaný dotaz není pro neurologa, ale pro posudkového lékaře, který hodnotí zbytkový pracovní potenciál pojištěnce příslušné zdravotní pojišťovny. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
slavka14. 8. 2019

Dobry deň.Prosim vysvetliť moju spravu z MR mozgu.Veľmi pekne dakujem.V bielej hmote supratentorialne F a P bilat.sledujem t.č.cca 4 ložiska v T2 a FLAIR zvýšeneho signalu,velkosti do 2 mm,charakteru nešpecifickej demyelinizacie,najskôr staršie ischemie+periventriku.larna glioza.Hypoplazia P1 ACP vľavo. Hypofyza objemnejšia

Hezký den, opakovaně upozorňuji, že tato poradna nemůže suplovat komunikaci s ošetřujícími lékaři indikujícími zobrazovací vyšetření. Co na MR hledal ví opravdu jen on. Za mne to chce zlepšit životní styl, mozek nejspíše cévně trpí. Blíž se nedokážu vyjádřit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Agnesa Graňáková13. 8. 2019

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom mami. prekonala 3krát mozgovú príhodu. Má diagnostikovanu demenciou,prekonala zápal oblečiem,čiastočne mobilná so stratou zraku.Uziva Tiapridal 100mg Obzerám a gerodorm40 mg a Tritico AC a aj tak celú noc nespí a chodí stále na WC aj keď nepotrebuje ale stále ju to budí. Čo robiť aby spala celú noc?

Hezký den, nejlepší je poradit se s ošetřujícím praktickým lékařem či neurologem se znalostí kompletní anamnesy i medikace. Léky se dají upravit i navýšit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Domča11. 8. 2019

Dobrý den mam takový problém už více než 2,5 roku s polykanim jde o to že já sotva polknu slinu ale jíst můžu pořád normální jidla jen je to malinko složitější kdy musím jíst po menších soustech ale jako normální jídla jako řízky atd v pohodě sním a piju taky v pohodě skoro. Jak je možný že můžu jíst ale nemůžu normálně polknout slinu nebo na sucho nemůžu polknout vždyť to bych nemohl ani jídlo…

Hezký den, čekat efekt cvičení po 4 dnech je stejně bláhové, jako myslet si, že po měsíci budete kulturistou nebo se za týden naučíte korejsky. Trpělivost přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Maria7. 8. 2019

Dobrý deň vedeli by ste mi povedať čo môže byť na eeg keď mám spomalenia na jednej strane a naposledy som mala abnormny graf theta aktivitu a pomalé vysokovoltazne komplexy hrot vlna frontálne sprevahou vľavo doktorka mi povedala že mám len nález nič konkrétne mi nepovedala môže to byť súvis s epilepsiou dala mi timonil a lamontrigil bolieva má hlava miha sa mi pred očami a zle vidím a tŕpnutie…

Hezký den, komplexy hrot vlna jsou typické pro epilepsii. Interpretace nálezu ale ve vztahu ke konkrétnímu případu náleží vašemu neurologovi. Tato poradna nemůže suplovat nedostatek komunikace na dané úrovni. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Edita7. 8. 2019

Dobrý den,mam dlouhl. bolesti krční pát.MR C páteře. Spondylartroya,def.spondyloza,osteochodoroza C5-7.Cirkul.protruse a dors,osteofyty C5-7.Sekund.relativní zužení foramin C4/5dx a C5-7 bilat. Léky Doreta ,Predlenix Lyrica.Leky nezabirají.Prosím poradte

Hezký den, léky zabírají, ale bez rehabilitace a změny životního stylu to nemůže situaci vyřešit. Konzultuje svého rehabilitačního lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie6. 8. 2019

Dobrý den,prosim chci se zeptat,již měsíc se mi motá hlava,je to hlavně vleže,ale i v sedě a když stojím.Myslela jsem,ze to přejde,ale je to spíše horší,dnes v noci mi bylo i na zvracení.Mam i pocit těžké hlavy a těžkých oči.V březnu jsem měla MR mozku,ale bez kontrastní látky.Ve zprávě se píše: Okolo pěti drobných v T2 a Flair hypersignalnich nespecifickych ložisek bílé hmoty bilat.…

Hezký den, za dobrou zprávu považuji, že nebyla prokázána sclerosis multiplex - roztroušená sklerosa. Chronické závratě je možno vyšetřit například ve specializovaných poradnách neurologické či otorinolaryngologické kliniky FN Motol. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra5. 8. 2019

Dobry den od roku 2017se potykam s boreliózou v mozkomisnim moku protilátky igg borelióza podle tabulek nesvědčí nález pro neuroboreliozu dále jeden nekorespondujici oligoklonalni pás u třídy igm.Trapi mě neustálá únava. motá se mi hlava jako kdybych byla opilá malatna špatně reaguji na světlo nedělá mi dobře příliš bílé barvy když je venku sníh motani je horší.Podle krevních testu protilátky…

Hezký den, po 3 letech asi nejde hovořit o rozvíjející se nemoci. Také nevím, zda jste byla přeléčena antibiotiky, předpokládám, že ano. Doporučuji kontaktovat specializovanou ambulanci infekční kliniky ÚVN Praha či druhou na Bulovce. Teoreticky existuje i boreliosou navozená autoimunitní reakce organismu, na to mám ale z dotazu příliš málo informací. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela5. 8. 2019

1. srpna jsem byla u vás na sešití tržné rány na hlavě. CT bez nálezu. Jen hematom v měkkých tkáních. Je správné, že se mně stále motá hlava a přijdu si "pomalejší"?

Hezký den, správný a nesprávný chápu spíše v kontextu dobrý a zlý. Samo o sobě to ale není normální. I když neznám druh a intenzitu úrazového násilí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka2. 8. 2019

D.večer prosim o vysvètleni nalezu Diskrètnì snìženì meziobratl.prostoru L5/S1 velmi bolestivè obstŕiky,infuze,analgetika nepomàhajì je tedy nutnà operace??dèkuji za info

Hezký den, vysvětlení nálezu ve vztahu k potížím náleží ošetřujícím lékaři. Jedině ten zná obé. Uvedené diskrétní (tedy velmi malé) snížení prostoru L5/S1 jistě samo o sobě nevysvětluje obtíže a nemůže být předmětem operace. Ptejte je svého lékaře! Je tu od toho. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta30. 7. 2019

Dobrý den, pane doktore, je trojklanný nerv bolestivý na dotek prosím? Léčím se s neuralgii a občas, když se dotknu tváře cítím bolest na dotek. A pak bych Vás ráda poprosila o názor na přenesenou bolest. Neuralgie mi začla na pravé straně, ale postupem času cítím, že se bolest objevuje i na levé straně. Děkuji.

Hezký den, dotyk na tváři normálně nebolí. U neuralgie trigeminu se tomu tak stát může, je pak na neurologovi (či ve spolupráci s neurochirurgem) pacientovi terapií pomoci, ulevit či potíže zcela eliminovat. Vzácně skutečně existuje tzv. fenomen zrcadlení bolesti. Tzv. přenesená bolest je termín používaný pro jinou okolnost. Momentálně jde o předmět intenzivního výzkumu, dle mých informací bez…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra29. 7. 2019

Dobry den, trapi me zhruba trilety problem, kdy nemohu kvalitni spat, protoze kdyz usnu, zhruba do hodiny zacnu mit zvlastni stavy, kdy bud vybehnu z postele a nekam bezim, zpravidla ke dverim nebo oknu kvuli pocitu nedostatku kysliku, nebo jsem v kreci apod., z tohoto prameni i vykyvy nalad a unavenost behem dne. MR mozku je v poradku, dostala jsem Lamotrigin jako stabilizator nalad v kombinaci…

Hezký den, poruchy spánku zpravidla řeší spánková laboratoř. V případě, že je únik z postele bdělý, tedy ne ve spánku jako u "náměsíčnosti", je asi namístě psychiatr či psycholog. Uváděný Lamotrigin a Neurol snad mohou pomoci, neřeší ale zdroj potíží. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Růžena29. 7. 2019

Dobrý den za jak dlouho mi zabere lék Gabanox 300mg

Hezký den, účinek, je-li správná dávka a indikace, se projeví za 1-2 týdny, kdy je možné ji eventuálně dle efektu a tolerance navýšit. Odpovídavost na léky této skupiny je hodně individuální. Někdo potřebuje základní dávku, jiný opakované navýšení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrej27. 7. 2019

Dobrý deň. Poprosím o radu. Pred týždňom som spadol z rebríka. Narazil si kolená hlavu respektíve licnu kosť. No nič vážne. Po dvoch dňoch sa mi objavil pod okom malý monokel a mám znecitlivenu malú časť tváre na ľavej strane pod okom polovicu nosa a kúsok pery. Nechcel som a tým bežať k lekárovi nakoľko som si myslel ze to nič vážne nie je. Chcem sa iba spýtať či to znecitlivenie časti tváre je…

Hezký den, věštění z koule neposkytujeme. Bez zodpovědného vyšetření na traumatologickém pracovišti - jde o úraz - včetně zobrazení mozku a (pravděpodobně) i následného neurologického vyšetření nelze poskytnout prognostické informace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslava27. 7. 2019

Dobrý den, prosím Vás o informaci zda přijímáte pacienty s diagnostikovanou KRBS. Jsem 7,5 týdne po prvotním zranění nohy, dosud nechodící, noha necitlivá, nepohyblivá, ztuhlá. LDK je trvale velmi bolestivá, se záchvaty spontánní extrémní bolesti projektující i dále do těla, nyní již i do ruky. Bolest se spustila 1 den po znehybnění dlahou, dlaha posléze sundána pro přiškrcení. Dále 6 týdnů v…

Hezký den, pacienty s KRBS dlouhodobě v péči nemáme, neurologovi to dle mého soudu nepřísluší. Tato diagnosa patří do ambulance léčby bolesti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr24. 7. 2019

Dobrý den, pred týdnem mi celý den brnela levá ruka, kde posleze k problémy odezněly. Přikládal jsem to přeležení. Dnes mi však zacala mravencit levá cast obličeje a pozdeji jakoby pocity po mravenceni, které přetrvávají. Rad bych se zeptal zda se podle vas může jednat o problém neurologické původu a je nutné navštívit lékaře. V anamneze mam Leidenskou mutaci a vysoky krevni tlak. Predem…

Hezký den, osobně bych na neurologii šel bez zbytečného odkladu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel24. 7. 2019

dobrý den, před 2 týdny jsem absolvoval vyšetření lumbální punkci atraumatickou jehlou. Postpunkční syndrom odezněl, nicméně stále cítím místo vpichu jehly při sezení a chuzí. bolest nikam nevystřeluje, je lokální. jedná se o dočasný stav? Je možné, že při lumbální punkci byla narušena ploténka? Děkuji za názor a zdravím, Pavel

Hezký den, jde o dočasnou bolest, poškození disku je jen teoretické, nepravděpodobné a upřímně i neprokazatelné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
miroslav23. 7. 2019

jiz dva roky mam bolesti paleni na obou ploskach vnejsi strany dale na patach je to ztuhle palive krecovite pridaly se obe achylovky a tedka i berce lecen dva roky na neurologii mudr machovou bez efektu predepsana lyrika bolesti pretrvavaji magneticka rezonance nic nepotrvrdila emg korenova leze s 1 praktik po precteni nalezu rekl ze je to od zad predepsal rehabilitaci nevim jestli je to…

Hezký den, rozhodnutí o diagnóze i léčbě náleží neurologovi. MR, EMG i případná další vyšetření včetně krevních odběrů jsou pomocnými výsledky ve vztahu ke klinickému neurologickému vyšetření a anamnese nemocného. Při selhání navržené léčby následuje revize rozhodnutí, doplnění či opakování vyšetření, změna či eskalace (posílení) léčby či terapie kombinovaná. To vše s revizí životního stylu a…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kuba20. 7. 2019

Dobrý den, před 2 týdny jsem měl přisáté klíště. Nyní po 10 dnes se mi objevila zvýšená teplota 38, bolest v krku, bolest svalů, lehká rýma a nepřestávající bolest hlavy (nejsilnější při vstávání z lehu). Obvodní lékařka mi sdělila, že je ještě brzy na rozbor krve, provedla CRP (výsledek 19) a prý mám čekat co se bude dít dál. Rád bych se zeptal, zda je pravděpodobnost onemocnení klíšťovou…

Hezký den, i v případě průkazu klíšťové encefalitidy je léčba pouze symptomatická. To na úvod. Co se nabízí, je vyšetření moku. V případě akutních případů se v Nemocnici Hořovice řeší cestou centrálního příjmu, kde je k dispozici i neurolog. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika Max20. 7. 2019

Dobrý den, po těžkých dlouhodobých stresech a pote i nespavosti uzivam 11 měsíců Seropram 40 mg 20 kapek denne a Xanax 1 mg (3x denne 1/2 tablety a 1 cela na spaní ). Jsem rok v menopauze.Žijí nyni v zahraničí a komunikace s lékařem je problematictejsi. Mám obavy,zda léčba je spravna, neb stále nejsem schopna spát bez Xanaxu a bojim se závislostí. Poslední 3 týdny jsem snižila kapky Seropramu a…

Hezký den, jako dobrý nápad vidím vše se svým psychiatrem znovu probrat. Smysl léčby, riziko předčasného vysazení, kolísání dávek, co je to vlastně závislost a zda je třeba se jí bát, kdy je třeba zkusit přidat psychoterapii, očekávaná doba léčby i indikace k jejímu ukončení. Vlastně nejde o jasný dotaz na neurologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela16. 7. 2019

Dobrý den, včera večer me začala úporne bolet levá ruka, pak i pálet,od ramene do dlaně a prstů, vůbec jsem v ní neměla sílu. Od bolesti mi bylo až na zvracení, po brufenu přešlo. Krční páteř nebolí jen je zatuhlá. Pracuji jako pradlena.Nemohlo se jednat o náznak infarktu?Děkuji za odpověď.

Hezký den, u infarktu typický nedochází k oslabení svalové síly horní končetiny. I tak je na takový dotaz docela pozdě. Osobně bych už byl dávno u lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva15. 7. 2019

Dobrý den...jsem 5 měsíců po operaci krční páteře .....dle lékařů je vše v pořádku ale ja mám čím dal větší bolesti od krku do trapezoveho svalu,ramene a lopatky.....tupa bolest,brnění,mravenčení velký tlak.....nevim jakého lékař specialistu vyhledat aby mi někdo řekl co tyto stavy způsobuje.....prašky a kapačky nezabraly a je to už nesnesitelné? děkuji za odpověď

Hezký den, zde je na místě skutečně neurolog, asi včetně kontrolního zobrazení krční páteře, o kterém nic nepíšete. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta15. 7. 2019

Dobrý den, před cca 3 lety mě začalo lehounká bolest do pravého ucha, která sama odezněla. V 6/2018 mi byl extrahován zub, po extrakci nastala velmi silná bolest do ucha, která ustoupila. V 12/2018 silná bolest v uchu, občas píchání + silná bolest celé hlavy. ORL+ zuby v pořádku. Na MR nález trojklanný nerv křížen velmi jemnou cévní strukturou. Nasazen APO GAB 3x denně-bez efektu. Vysazen,…

Hezký den, pokud nezabral APO-gab, bylo asi při přetrvávají bolesti na místě nabídnout jiný lék. Osobně mám dobré zkušenosti s karbamazepinem. Bohužel z dotazu nic nevím o charakteru bolestí, což je pro diagnostiku zásadní. Z toho, co vím, je neuralgie možná. U té ale není typická bolest oka. Může tedy jít i o kombinací několika druhů bolestí hlavy. Vždy je možno zkusit vyšetření v centru pro…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina15. 7. 2019

Dobrý večer, Mám na Vás prosím dotaz. Byla jsem na vodě a kouslo mě ovádo nebo aspoň myslím že to bylo ovádo. Kousnutí mám přibližně 2 až 3 týdny. Flek je stálý co se týče velikosti. Jen barevně se mění. Když se koupu, jakoby se ukázal obrys okolo fleku ale jiný obrys též červený. Byla jsem s tím na pohotovosti. Řekl mi pan doktor že to není.. Že mám jen zánět po bodnutí.. Že to nevidí jako…

Hezký den, krevní testy lze z psychologické indikace udělat vždy. Jde je o to, co chcete prokázat či vyloučit. Opět jde patrně spíše o dotaz pro infekcionistu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kristýna11. 7. 2019

Dobrý den, předevčírem jsem byla na injekci kvůli bolesti zad. Dali mi 2 do bederní oblasti. Dnes jsem se zvedla z křesla a mám necitlivou hýždí, jen kousek tedy.Je to pár cm pod vpichem injekce. Je to nějaká reakce nebo se mám něčeho bát.? Dekuji

Hezký den, i běžnou injekcí se může poškodit drobný kožní nerv. Riziko je malé, ale ne nulové. Pravděpodobně se to po několika dnech či spíše týdnech spraví. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michal8. 7. 2019

Dobry den. Pred 3mi tydny mi stipnul nejak brouk. Udelal se mi obrovsky cerveny flek. Praktik mi dal framikoin na mazani. Jinak nic. Pres tyden trvalo nez se to zahojilo. Jiz v prubehu jsem se nachladil zrejme z klimatizace. A k zavrseni uspesne pocateho leta mi deti nakazili nemoci ruka noha usta... takže bolesti v krku teploty puchyrky na nohou rukou afty v puse. To vse jeste jakz takz snasim.…

Hezký den, váš dotaz se hodí spíše pro lékaře se specializací infekční lékařství. Palce drží T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vladislava5. 7. 2019

Dobrý den. Hledám nějakou naději na svůj problém. Před 2 měsíci jsem dostala veliké bolesti hlavy na pravé straně, začínající z pod oka přes spánek až k zátylku ke krční páteři. Po týdnu mi ujelo pravé oko do středu. Byla jsem hospitalizována, udělali mi CT, Magnetickou rezonanci, lumbalni punkci a krevní vyšetření. Zjistili parezu 6 nervu. Výsledky dle neurologa byly v pořádku a proto mě…

Hezký den, pro tyto případy je k dispozici superkonziliární vyšetření s druhým názorem v centru - fakultní nemocnice, kliniky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kiki4. 7. 2019

Dobrý den. Mám dotaz už pár měsíců mě bolí zápěstí levé ruky jako uvnitř ruky a jde mi to do prstů které mi občas brni a jsou jako ztuhlé.. Nejdřív to ale začalo tím že mě bolelo rameno a postupovalo to níž.. Občas mě bolí i paže.. Ale léčil mi to praktický lékař asi 14 dní teď sem dostala doporučení na neurologii ale maj bohužel dovolenou tak sem se chtěla zeptat co by to mohlo být a když mám tu…

Hezký den, neurologické vyšetření se zdá být dobrou volbou. Každé pracoviště neurologie poskytuje zdravotní služby v závislosti na svých technických možnostech a kapacitě, zpravidla po objednání. Z popisu potíží se nejedná o případ vyžadující neurologické vyšetření emergentně či akutně. V případě, že je pacient nespokojen s nabízeným termínem ošetření, může žádat svou zdravotní pojišťovnu o…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza2. 7. 2019

Dobrý den ,už víc jak týden mám bolest krční páteře nejvíce ráno když vztanu z postele a přitom mám zdravotní polštáře i matraci předepsané od doktora. Teď poslední dva dny už je to horší že mě bolí páteř až pod lopatky a levé rameno až k loktu a občas mě brni prsty na levé ruce . Někdy se mi stane že se s krkem neotočím ani nedám dopředu a právě na levé straně krční páteře mám "tvrdou bouli "…

Hezký den, oba postupy jsou legitimní. Samoléčba poučeného pacienta s využitím volně prodejných léků a prvků domácí rehabilitace i opakovaná konzultace lékaře mohou přinést dobré výsledky. Předpokladem úspěchu je odpovídající životní styl pacienta. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeněk20. 6. 2019

Dobrý den chci se zeptat co může způsobovat to že jse mi třesou ruce alkohol piji ale ne často ani ne ve velkém množství,drogi neuzivam ani žádné léky neuzivam,přesto se mi ruce klepou docela hodně,děkuji za odpověd.

Hezký den, existuje celá řada onemocnění, které se projevují právě třesem. Jde o onemocnění endokrinní, cévní, degenerativní i třeba vliv užívaných léků. Ambulantní neurolog by si měl umět poradit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Míla18. 6. 2019

Dobrý den, už třetí den trpím necitlivostí na temeni hlavy. Je to jako když si člověk přeleží ruku, ale tam se citlivost do pár sekund vrátí. Je důvod hned chodit k lékaři, nebo to může být jen skříplý nerv a časem se to spraví. Případně k jakému lékaři bych měl zajít? Děkuji

Hezký den, skříplý nerv na temeni vylučuji. Stav lze nejspíše vysvětlit lokální poruchou cirkulace - vůbec bych se nebál masáže hlavy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Štěpánka16. 6. 2019

Dobrý den, z již naprostého zoufalství se obracím k vám o radu ohledně (snad nebude vadit) zdravotního problému své fenky jelikož z veterinární strany již nikdo neví co má dělat. Fenka začala trpět na ztrátu rovnováhy, střídavé problémy při chůzi s pohybem končetin, narážení do předmětu (oči v pořádku) padání, stáčení hlavy ke straně, křeče do končetin, propínání do luku, veškeré rentgeny kromě…

Hezký den, budu upřímný, to jsme tu ještě neměli... Nicméně propínání do luku a křeče končetin - mně napadá pouze epilepsie. Vypočítat dávku antiepileptik by mělo být banální. Držím palce T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav ziezio16. 6. 2019

Dobrý den Moje otázka je asi taková dle poslední dobou mám jakoby elektrické výboje do krční páteře a vrchní části zad jakmile tento stav nastane okamžitě dochází k paralýza svalů Jakoby pocit že svaly ztěžkly jsem pořád unavený mám rozostřené vidění a to neustále třikrát do týdne až dvojité vidění výboje do zátylku dostávám i ve spánku takže spím minimálně při výboji zůstanu paralyzovaný a Jsem…

Hezký den, osobně bych se na vašem místě zajímal o MR mozku a krční páteře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina14. 6. 2019

Dobrý den. Chtěla bych vědět, jestli k diagnóze roztroušené sklerozy stačí pouze magnetická rezonance, nebo se musí provést lublani punkce. Děkuji

Hezký den, jsou státy (např. Kanada), kde stačí MR, v Evropě tradičně lpíme i na vyšetření moku (získaném jakkoli). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela10. 6. 2019

Dobrý den,pane doktore,paní doktorko. Před X lety mi byla diagnostikována vestibulární neuritida,kterou vyvolala viróza a borelióza.Přišla jsem o sluch na pravém uchu.Díky Betasercu se sluch vrátil,ale byl postižen rovnovážný nerv. Dále byly zjištěny zánětlivá ložiska na mozku dle rezonance-asi 8 ložisek.Před X lety nasazena 14 dní ATB k "přeléčení" boreliozy (už v chronické fázi),dále injekce…

Hezký den, ve Fakultní Nemocnici Motol v Praze existují při neurologické i otorinolaryngologické klinice speciální otoneurologická resp. neurootologická (tedy vestibulární) poradna. Vyšetření tam lze doporučit. Upřímně mnoho štěstí při objednávání. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Erika3. 6. 2019

Dobrý den, prosím o doplnění dotazu kdy jsem se ptala jaký je postup ve Vaší nemocnici po lumbální punkci,jak dlouho konkrétně u vás musí pacient po zákroku ležet a kdy může vstát a jaké mohou nastat komplikace při nebo po zákroku děkuji

Hezký den, mohu mluvit pouze k lumbálním punkcím prováděným na neurologii, na jiných odděleních se postup může lišit. Většina vyšetření probíha plánovaně v ambulantním režimu. Nikomu nic nezakazujeme, nejsme soudy ani policie. Pouze doporučujeme. To se týká i režimu po punkci. Pokud ho pacient nedodrží, nese následky. V rámci prevence rozvoje bolestí hlavy je dobré polehávat a přijímat dost…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Sofie31. 5. 2019

Dobrý den, mám po urazu hlavy , kdy jsem upadla hlavou přímo na beton na straně pravého spánku, byla jsem na rentgenu hlavy , což byl v pořádku, posléze poslána na neurologii, kde mi pan doktor napsal paralen a hořčík A v případě bolesti přijít, bolesti pořád neustupovali, měla jsem pocit že mám spánky na obou stranach ve svetraku ... pan doktor mi dal obstrik do hlavy a na další mám jít za tyden…

Hezký den, je-li bolest trvající a špatně reagující na léčbu, nevidím důvod nezvážit doplnění CT mozku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora30. 5. 2019

Dobrý den, přibližně 14 dní trpím motáním hlavy pravděpodobně od krční páteře. Projevuje se to tak, že se mi vše "zhoupne" zejména když mírně nakloním hlavu směrem dolů (např. stojím u kuchyňské linky a sklopím hlavu dolu, abych viděla na linku) ale i při jiných pohybech. Děje se te neustále během dne. Mám z toho pocit nejistné chůze, když nesu v ruce např. nákupní tašku, tak mám pocit až na…

Hezký den, akutní závrativé potíže patří do rukou akutní ambulance neurologa či otorinolaryngologa. Terapie je ordinována až po diagnostice, niky obráceně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Josef Pokorný30. 5. 2019

Měl sem ůtlak nervu na páteři vše se vyřešilo rehabilitací a PRT. Radost netrvala dlouho, byl sem poslán na EMG po vyšetření bolest v kotníkách a nártu pálení ve spodních částech nohou kde bylo EMG prováděno výsledek na neuropatii neukazuje i podle lékaře mám ,ale strach, že to nějakou neuropatii vyvolalo. Bolesti v kloubech odezněli, ale zústalo to pálení. Mám cukrovku 2typu. Bylo mi řečeno, že…

Hezký den, existují formy polyneuropatie, které se na EMG nezachytí, i tak může neurolog předepsat léky, které pacientovi mohou ulevit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Erika26. 5. 2019

Dobrý den mám otázku jak se provádí lumbalni punkce? A jak dlouho potom musí pacient ležet a kdy muže vstát ? Měla jsem před 12 lety LP a musela jsem ležet 24 hodin a musela chodit na mísu , před rokem jsem býka znovu na LP a bylo mi řečeno ze staví ležet jen půl hodiny na boku a pak dvě hodiny ba zádech a pak jsem mohla už chodit , kamarádka býka letos na LP a musela ležet taky těch 24 hodin jak…

Hezký den, lékař doporučuje, pacient provádí. Delší ležení a příjem tekutin, zejména s kofeinem, snižuje riziko rozvoje postpunční bolesti hlavy. To je celé. Existují pracoviště ochotná propustit i po hodině s tím, že pacient bude v klidu (ležet) doma. Co se týče výběru jehly, s normální se výkon dobře dělá lékaři, za cca. 300Kč, kolik stojí ta atraumatická, se statisticky trochu snižuje riziko…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří25. 5. 2019

Dobrý den, již delší dobu mě bolí záda a krční páteř. V poslední době se mi stává, že mě začnou během dne z ničeho nic bolet obě ruce a to se opakuje několikrát za den. Chci se zeptat, zda by byla možná u vás návštěva specialisty na páteř. Doporučení ani žádanku od praktického lékaře nemám). Pokud ano, jak a u koho se mohu objednat? Děkuji Jiří

Hezký den, neurologické vyšetření je zde na místě, v Nemocnici Hořovice probíhá vyšetření na základě objednání se v centrální recepci - tel. 311559031-4. Žádanka od praktického lékaře je vítaná, i on může diagnostiku a léčbu zahájit a je to tak žádoucí a správně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr24. 5. 2019

Dobrý den, cca před dvěma měsíci jsem začal trpět bolestmi v bedrech a zároveň ostrými bolestmi v břiše, hlavně v pravé části, někdy až do podbřišku. Rozsah pohybu při sportu a fyzické práci, nehledě na bolesti v břiše nemám omezen. Sono břicha a základní laboratoř vč. moče byly v dubnu v normě. Rentgen bederní páteře a SI skloubení - rotační sinistroskolióza, akcentovaná lordóza, pokročilá…

Hezký den, MR by jistě dobře posloužila detailnímu posouzení páteře, u vyšetřování břišních orgånů je standardem CT. V ořípadě přetrvávajících bolestí lze takový postup zvážit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela20. 5. 2019

Dobrý den, můj dotaz je dost intimní. Vůbec nemám problémy se stolicí až dva poslední dny / patrně po konzumaci borůvek/ mám zácpu. Moc jsem se" snažila" a výsledek byl nepatrný. Chci se zeptat, zda při úporném snažení při vyprazdňování nehrozí nebezpečí např. prasknutí cévky v mozku. Hlavně, zda by se případné komplikace projevily hned nebo za jak dlouhou dobu? A také jaké by příznaky byly.…

Hezký den, cévka v mozku při usilovném tlačení na stolici jistě prasknout může. Protože se tak každému z nás ale neděje denně, jde o situaci vzácnou vázanou na dispozice, jako jsou již před úsilím přítomný vysoký krevní tlak, křehkost cév při aterosklerose apod. Hodně tekutin je jistota, kterou jako prevenci zácpy doporučuji. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš19. 5. 2019

Dobrý den.Bojím se klíšťové encefalitidy.Měl jsem klíště, bohužel bylo špatně odstraněno (přerváno na několik částí).Asi po 3 týdnech mě začala velice mírně bolet hlava a také nohy.hlava za 3 dny bolet přestala ale nohy ne.Přesně po měsíci od klíštěte mě opět začala trochu bolet hlava ale není to nic nesnesitelného a nohy (svaly, nikoliv klouby) bolí pořád.Také trochu ruce mě chytly a mravenčí v…

Hezký den, typicky uváděný dvoufázový průběh s chřipkovitými příznaky nepopisujete. Vyšetření mozkomíšního moku je na rozhodnutí neurologa či infektolog v závislosti na výsledku klinického vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Romana17. 5. 2019

Dobrý den,prosím o doplnění Vaší odpovedi na moji předešlou otázku (dotaz),ohledně dlouhotrvající bolesti hlavy,mám ct a mr mozku v pořádku ,orl také,na rehabilitaci chodím zatím dva týdny, zminoval jste že by bolesti mohl způsobovaz neinfekční zánět mozku a jak se pozná jestli je toto příčina? jakým vyšetřením tedy ?krev mám také v pořádku,jaké vyšetření mám tedy podstoupit aby se vyloučil…

Hezký den, v zásadě je u bolestí hlavy možné doplnit i vyšetření mozkomíšního moku. Virové záněty se léčí pouze symptomaticky, cílená léčba neexistuje. Neinfekční autoimunitní záněty se léčí ovlivněním imunity. V případě negativních výsledků je na místě vyšetření psychologem. Pokud vaši léčbu řídí neurolog, je na něm, aby s vámi možnosti léčby i diagnostiky probral a postup doporučil. Zdraví T…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela15. 5. 2019

Dobrý den Před třemi dny(pondělí večer) Jsem zapojila nabíječku do zásuvky a dostala jsem pořádnou ránu,nejdřív mně to chvilku probilo(nemohla jsem se pustit)a pak jsem dostala docela velkou ránu a to už jsem se pustila.Asi hodinu po tom(pak jsem usnula)mně ruka ve které jsem nabíječku držela brněla. V úterý ráno se to zdálo lepší, ale pak v práci mně zase začala brnět a dostávala jsem do ní…

Hezký den, máte-li obavy o své zdraví, navštivte lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Saša14. 5. 2019

Dobry den, mam neuralgii trigeminu, prisla jsem o zuby, mam strasne bolesti v obliceji, kdyz fouká vitr, jwdte vic mne to boli. Dostala jsem lek gabanox 300,2 x 1,zvysila se mi hmotnost, muze to byt z uzivani gabanoxu?dekuji Vavrusova.

Hezký den, ano může. Je možno zkusit preparáty s karbamazepinem. Držím palce T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina13. 5. 2019

Dobrý den moje kamarádka samanta dostala obrnu lícního nervu nikdo neví co dělala a z čeho to může dostat jakože co dělala aby to dostala. Děkuji, můžete mi odepsat dříve potřebují to vědět.PROSÍM.

Hezký den, někdy se jasná příčina opravdu nemusí objasnit. Je vhodné doplnit i vyšetření mozkomíšního moku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela12. 5. 2019

Dobrý den. Před 3 dny jsem byla účastník lehké dopravní nehody jako spolujezdec, kdy do nás narazilo jiné auto. Byl to spíš lehký šok, nečekala jsem to. Bohužel si nevybavuji, jak moc to s námi cuklo, ale zřejmě od té doby mi několikrát denně projede lehké zabrnění jakoby husí kůže od krku, přes lopatku až do ruky. Není to nic nepříjemného, ale predtím se mi to nedělo. Muže to mít spojitost bud s…

Hezký den, neurologické vyšetření se zvážením zobrazení krční páteře (RTG či MR) a ev. i EMG je zde určitě na místě. Vše ale opravdu odvisí od potíží. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela12. 5. 2019

Dobrý den,již dva měsíce mě nepřetržitě bolí hlava,bolest je svíravá,po celé hlavě,jde od zadu dopředu do čela,nic nepomáhá,vyšetření CT ,MR v pořádku jaké vyšetření bych měla ještě postoupit,vyšetření je sice v pořádku mě ale ta bolest v pořádku nepřipadá děkuji za radu

Hezký den, bolest je primárně varovný příznak, trvá-li dva měsíce, je to již zpravidla jinak. MR a CT je asi mozku? Nebo i krční páteře? Měla jste rehabilitaci? Co oční? Co nic nepomáhá? Co EEG? Jaký je spánek? Proběhlo již vyšetření neurologem? Hodně trpělivosti přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Romana7. 5. 2019

Dobrý den, již měsíc mě bolí hlava a točí se, vyšetření CT a MR mozku je v pořádku, krev také v pořádku CRP 1,8 je možné že bych mohla mít nějaký zánět mozku ? nebo by se to z vyšetřeních poznalo ,děkuji za info

Hezký den, ano můžete mít neinfekční zánět mozku, ten ale zpravidla nebolí. Diagnostiku je možno zaměřit na krevní tlak, srážlivost krve, faktory stresu, ale dobře je zvážit i oční či ORL vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Renata4. 5. 2019

Dobrý den, potřebovala bych prosím vysvětlit výsledky z Likvor-imunita: CSF_IGG: 8,26 mg/l ..... a PT(CSS)_IGGRCS: 1,03 10^-3 dále Likvor-HEB: PT(CSS)_ALBRCS: 4,32 10^-3 ....a CSF_PPER: 253 . Předem mockrát děkuji za vysvětlení rozboru mozkomíšního moku a jejich hodnot mimo hraniční hodnotu. S pozdravem Renata

Hezký den, interpretace výsledků vyšetření náleží lékaři indikujícímu vyšetření moku. Je dobré vědět, proč se vyšetření dělalo i jaké jsou potíže nemocného. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daja3. 5. 2019

Dobry den, Kazdy mesiac mam sumenie v hlave pred cyklom a pri otacani hlavou sa to stupnuje az do zavratov. Na ocnom oddeleni mam vsetko negativne. EEG mozgu mam atypicka plocha s vyraznou beta aktivitou Mri supratentorialne vpravo frontalne sa zvyraznuju cievne struktury s obrazom caput medusaea drenujucou venou sirky 3mm charakteru venozneho angiomu. Prosim Vás ma nieco nejaky suvis s tym…

Hezký den, dle mého názoru je souvislost spíše chabá. Je-li ale vazba na pohyby krční páteře, zkusil bych zaměřit diagnostiku tam. Problematika šumění v uchu ale plně náleží odbornosti ORL. A to diagnosticky i terapeuticky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra30. 4. 2019

Dobrý den, můžu se zeptat ohledně maminky 56 let, v pátek se jí udělalo špatně s velkou bolesti hlavy, byla převezena sanitkou do nemocnice, udělalo se jí vyšetření ct hlavy, zjištěna praskla cevka v hlavě, od toho pátku do dneška ji neustále bolí strašně hlava, dostává prášky od bolesti, které nezabírají, hlava ji prý nesnesitelné bolí, od pátku do dneška (utery) se jí už žádné ct vyšetření…

Hezký den, ne normální to jistě není. Maminka má přece v mozku "prasklou cévku". Z této informace bohužel nelze učinit jakékoli diagnostické závěry a tudíž ani doporučení. Léčba bolesti je ale plně v rukou ošetřujícího lékaře. Má být vedena tak, aby měl pacient úlevu a zbytečně netrpěl. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Halinarova27. 4. 2019

Dobry den,na Mr mi vyslo viacpočetné ložiska v BH mozgu bilaterálne,subkortikálne,chron.,v,s,vaskul.Ag zdvojený A1 úsek ACA,pozivna ANA ++ cytoplazma s dg :leukoencefalopatia RF faktor 81,20,S &m.pneumonie LgG 11,2

Hezký den, nejedná se o dotaz, nevím, co vás zajímá. Pozitivita revmatologických protilátek bude asi řešena na revmatologii. Zdvojená ACA nemá klinický význam. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lena26. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na parestezii v obličeji / tváři. Poprvé se to objevilo asi pred dvouma měsici, zacalo mi jakoby brnět v levém líci. Byla jsem na neurologii bylo mi provedeno MR mozku a krční páteře- vše v pořádku, následně mi jeste byla provedena lumbalni punkce - take v pořádku. Lékař konstatoval že nemám žádnou neurologickou nemoc. Měsíc bylo vše v pořádku a moje tvář byla…

Hezký den, doporučuji EMG vyšetření na tzv. latentní tetanii a vyšetření psychologem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jan25. 4. 2019

Dobrý večer mohol SE zeptat mám potiaze zle vidím bolesť hlavy a tŕpnutie nôh rúk bol som na vyšetrení oči lebo zle vidím a poslali na na neurologiu na magnetickej rezonancie ale všetko je tam v poriadku robili mi eeg vyšetrenie tam mi zistili nejaký abnormny graf neviem čo to presne znamená že tam je nález ale ako môže byť nález keď na magnetickej rezonancie mi nič nenašli našla sa mi tam aj…

Hezký den, MR vyšetřuje strukturu, EEG pak funkci. Například u epileptiků je často MR normální a nález je pouze na EEG. Je-li na EEG abnormní nález, je na vašem lékaři, aby ho vztáhnul k vašim potížím. Z vašeho dotazu nedokážu já osobně konkrétní diagnostický závěr učinit a ani mi to nepřísluší. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka B.24. 4. 2019

Dobrý den, tatínkovi (71) byl před 3 lety diagnostikován Parkinsonský syndrom. Užívá tyto léky: Oprymea 2,1 mg (1-0-0), Ebixa 10 mg (1-0-0), Viregyt-K 100 mg (1-1-0). Třes nemá, pohybuje se zatím s obtížemi sám, má výraznou dyslalii. Má ale velké problémy s motáním hlavy, říká, že je to pocit, jakoby byl celý den na kolotoči. Neustále padá, motá se, celkem ho to paralizuje tak, že už skoro pořád…

Hezký den, základem je pacienta dobře vyšetřit. Motání hlavy vůbec nemusí souviset se základní diagnosou. SONO karotid vyloučí zúžení mozek zásobnících tepen, EKG poruchu srdečního rytmu, vyšetření ve vestibulární poradně pak poruchou ústrojí rovnováhy. A ve fakultní nemocnici Motol jsou takové poradny hned dvě - na neurologické i ORL klinice. Pochopitelně předpokládám, že pacient dost a…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucia17. 4. 2019

Dobrý deň ja by som chcela poradiť na eeg sa mi našli spomalenie na jednej strane mozgu a po druhom eeg som mala hrot vlnu a vysoké komplexy môže to suvisit s epilepsiou pretože mi doktorka povedala že mám epilepsiu ale mne sa to nezdá kedze moje záchvaty sú že som pri vedomí vraj sú fokalne na Mr mi zistili že mám maličký angion v hlave a malú leziu mohla by sa moja doktorka pomýliť že moje…

Hezký den, léky užívejte dle doporučení, popisovaný nález na EEG bývá skutečně u epilepsie. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Mina16. 4. 2019

Dobry vecer pan doktor, Chcela by som sa informovat v nasledovnej veci - bola mi diagnostikovana neuralgia trigeminu a nasadeny mi bol liek Timonil 150 retard v davke 2x1 tbl denne. Za par dni vsak zacinam pripravu na KET (ivf), t.z. uzivanie estrogenov a progesteronu + fraxiparine. Co robit? Nasadit Timonil alebo radsej nie? Ak by som otehotnela moze pri takejto davke byt plod ohrozeny? Dakujem…

Hezký den, opravdu nevím, co je to KET. Ale k věci. Stanovte si priority. Je dobrý nápad plánovaně těhotnět s neuralgií trigeminu? Asi není. A s Timonilem také ne. Těhotenství se nedoporučuje. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka4. 4. 2019

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat Furolin,když mám MG,děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne

Hezký den, řiďte se údaji na příbalovém letáku, resp. informacemi na www.sukl.cz. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Ha2. 4. 2019

Dobrý deň, môžem sa spýtať čo znamená: dg leukoencefalopatia?

Hezký den, leukoencefalopatie není nic méně než postižení bílé hmoty mozku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana2. 4. 2019

Dobrý den pane doktore chci se zeptat moje známá si dlouho stěovala na bolesti hlavy byli ji napsány antidepresiva povyšetření v Motole ji našli nádor na mozku naštěstí nezhoubný co vy na to jako odborník proč ta nedůvěra?

Hezký den, antidepresiva při chronické bolesti do arzenálu léčby patří, nezhoubný nádor bolest může a taky nemusí způsobovat. Z dotazu nechápu, kdo vůči komu měl mít nedůvěru. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra29. 3. 2019

Dobrý den, je možné s vyhrezlou ploténkou (L4/5 11x5 mm a L5S1 11x7mm) praktikovat rekreační běhání?? ( Trasy kolem 5 km, pomalejší tempo) Děkuji S pozdravem Petra

Hezký den, možné to je, ale moudré ne. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Nova25. 3. 2019

Dobrý den, mam problem s brnenim a slabosti koncetin - hlavne leve ruky a obou bohou. Prislo to ze dne na den, prvni brneni, slabost nohou, zaskuby svalu ruzne v nohach, vse hlavne kdyz jsem v klidu. Byla jsem na MR vysetreni a lumbalni punkci. Vse negativni. Strasne se bojim ALS ale muj neurolog mi neudelal EGM s tim ze neni zadny duvod ze ALS nemam. Delali jsme jen ruzne cviceni jako chozeni po…

Hezký den, mezi příznaky ALS brnění nepatří. Je dobře, že nemáte roztroušenou sklerosu. EMG může být jistě prospěšné a kromě uklidnění pacienta svou negativitou na ALS nabídnout například i diagnostiku latentní (zde ovšem již manifestní) tetanie a nabídnout tak pacientovi zatím netušený obzor řešení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ladislav Prušinovský24. 3. 2019

Dotaz na p. MUDr. Bruthanse: prosím Vás co znamená pozitivní motivace pacienta a předvedení nácviku potřebných dovedností a aktivit. Spoléháte na to že pacienti zprávy před podpisem nečtou ? Zvlášť ta pozitivní motivace je trošku vtip ne ?

Hezký den, asi jste text před podpisem opravdu nečetl, když se ptáte až nyní. Pozitivní motivaci chápu jako udržení pacienta v terapii. Předvedení nácviku potřebných dovedností se týká opravdu jen některých diagnos, např. obsluha glukometru, aplikace LMWH, autoterapie BPPV, používání kompenzačních pomůcek, v chirurgii péče o jizvu apod. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Filkoházyová22. 3. 2019

Dobrý den, jen krátce..může porucha středního ucha(manierova porucha) souviset se závratí při lumbální punkci? V diskuzích jsem nenašla že by někdo takhle trpěl při lumbální punkci..prý to nebolí..já malém omdlela jako pro záchvatu maniera

Hezký den, žádný typ závratě nesouvisí s lumbální punkcí. Menierova choroba - snad jsem rozluštil, co myslíte - už vůbec ne. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka19. 3. 2019

Dobrý den, je vhodné, přínosné ke zmírnění příznaků degenerativních změn na bederní, krční páteři použít přípravek Condrosulf 400 mg ? Děkuji!

Hezký den, ano, teoreticky to možné je. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie18. 3. 2019

Dobry Den, ziju momentalne v zahranici, mam zdravotni problemy a chtela bych se zeptat na nazor Ceskeho lekare. Me problemy jsou bolesti a brneni na ruznych castech tela v koncetinach, trnuti a pocit paleni nohou a rukou, bolest v obliceji, stipani tvare a bolesti hlavy. Byla jsem u praktickeho lekare, neulologa, revmatologa, delali mi MRI na Rostrousenou Sklerozu a vysetreni krve na Arthritis a…

Hezký den, pokud již nyní na MR mozku nic nemáte, je riziko nízké. V Evropě je zvykem nález na MR konfirmovat (potvrdit) vyšetřením moku. Když ale není co potvrdit, zdá se být i tato indikace spíše psychologickou. Je-li dosavadní vyšetřování "hardwaru" negativní, pátrejte v "softwaru" u psychiatra či psychologa. Amitriptylin v dostatečné dávce může být správná cesta. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie13. 3. 2019

Dobry den chtela bych se zeptat . Mamku uz tak pres mesic trapi motani hlavy . Musim podotknout ze je velmi stresujici clovek a za posledni rok a pul si toho prozila az moc ( hodne stresu a podobne ) . Lekarka ji nejdrive rekla ze to ma od patere , dala ji i masaze ktere nepomohli . Ted posledni tri dny se ji k tomu pridalo brneni pusy . Jela sem s ni na neurologii a sestra ji objednala na dalsi…

Hezký den, ano, je možné, že potíže jsou i psychické, vzhledem k uváděnému brnění kolem pusy se to dokonce nabízí. Dle klinického nálezu je ale možné zvážit i zobrazovací vyšetření mozku - náleží lékaři, který provedl klinické vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Ha13. 3. 2019

Dobry den,co znamená z krvbych testov ANA ++ pozitivna -cytoplazma a leukoenecefalopatia ?

Hezký den, vysvětlení laboratorních výsledků ve vztahu k potížím konkrétního nemocného náleží jen a pouze indikujícímu lékaři. Interpretace bez komplexní znalosti problému může být zavádějící. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena Moulisová7. 3. 2019

Může léčba magnetem na rameno způsobovat pocit závratí?Léčím se pro úzkostnou poruchu, ale mám abnormální nález z EEG, naposledy před skoro 30 lety. Neurolog usoudil, že není třeba kontrolní EEG. Mám také VAS C páteře, CB sy vlevo. Kyfotizace úseku C 2- C6, nepravidelnosti krycích ploch C3-C5, pokročilá degenerace plotének C 5/6 a C 6/7 s ventrální i dorzální spondylozou stř. stupně. Nevím, zda…

Hezký den, to, že by magnet na rameno způsoboval závratě, je nepravděpodobné. Zato kyfotizace krční páteře s úzkostnou poruchou jsou závažnou kombinací k mnohaleté léčbě. EEG si jistě každý zaplatit může. Zde jsou to ale asi spíše vyhozené peníze. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Matušková5. 3. 2019

dobrý den jaký je rozdíl v lécích Gabanox a Pragiola,mám postherpetickou neuralgii a nyní mi nasadily po Gabanoxu Pragiolu,mám mít obavy z navýšení hmotnosti?

Hezký den, vznášíte typický dotaz ne pro poradnu ale pro vašeho neurologa, který všechny podobné dotazy rutinně odpovídá při kontaktu s pacientem. Rozdíl uvedených léků je v účinné látce, počtu denních dávek, nikoli v mechanismu účinku, který je obdobný. Vliv na hmotnost se u těchto léků objevit může, i když není častý. Máte-li z něj obavy, není nic snazšího než přejít na u postherpetické…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dana5. 3. 2019

Dobrý den dvacet let mam RS posledni dobou mė trápí potíže horka poruchy spánku bodave bolesti poruchy citlivosti až pálení a svěděni a cukáni svalu únava a slabost. Prosim kde je příčina. Děkuji.

Hezký den, je možné, že příčinou je skutečně roztroušená sklerosa, ale jsou i jiné možnosti. Bez vyšetření a detailní znalosti dokumentace se zde závěry snadno dělat nedají. Primárně pro odpověď kontaktujte vaše RS centrum. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Klára Cupáková27. 2. 2019

Dobrý den, prosím Vás o odpoved. Již cca 6 dní mě píchá abodá v levé pulce hlavy. Mam pocit, ze mam hlavu ve sveraku.Nalgesin a jine prasky nepomahaji.Je to i takova tahava bolest. Mam jiz 3/4 roku problemy,mela jsem vselijake vysetreni CT mozku,mag rezonance krcni patere,ocni,gynekologie,cevy,orl-kde mam zvetsenou nosni mandli a musi byt vyoperovana,vysetreni EMG vse v poradku. Byla jsem i na…

Hezký den, ano, jednou z mnoha možných příčin bolestí hlavy je skutečně psychika. Právě píchavý charakter moc neodpovídá jiným příčinám. Je určitě dobře, že budete mít MR mozku i psychologa. Brzkou úzdravu přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Milena H.24. 2. 2019

Dobrý den. Posledni rok,trpím na samovolne hýbáni chodidel, nejedna se o syn.nekl.nohou, to jsem o čas mívala po lécich na deprese.Užívám Asentru.Vědomě se to dá ovládat. Když něo dělám,jsou pohyby intenzivnějši,třeba mytí nádobí, prsty mi tancuji.Jinak užívàm eutyrox půl tb.denně,aut.imun.onemocnění,štžlázy, ale není poškozená. Celkově mám bolesti páteře, léčím se od 17 let,skolioza,…

Hezký den, nejlepším vysvětlením je opravdu syndrom neklidných nohou. Bylo by fajn vyzkoušet s vaším neurologem léčbu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva8. 2. 2019

Dobry den co znsmena z Mr viacpocetne malé ložiska v BH mozgu bilateralne,subkortikalne,chron;v.s,vaskul.tras na HK duf dg

Hezký den, jedná se o počínající chronické cévní onemocnění mozku. Je třeba starat se v prevenci mrtvice či demence o krevní tlak a příjem tekutin a pohyb a dietu. Vysvětlení náleží indikujícímu lékaři, který řeší i následné terapeutické kroky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marta K.6. 2. 2019

Dobrý den, maminka má v 79 letech po CMP přetrvávající hemiparézu levé ruky a nohy.Ptá se na možnost hospitalizace a s ní spojené rehabilitace přes VZP. Děkuji Vám za info, dcera

Hezký den, předpokládám, že po CMP byla pacientka hospitalizována na příslušném neurologickém oddělení. Zde po akutní fázi má být zvážena možnost a přínos rehabilitace včetně její formy - již za hospitalizace, následně ambulantně, ústavně (RHB klinika, RHB ústav, RHB nemocnice, lázně). Pochopitelně čím dříve je RHB aplikována, tím lepší lze očekávat výsledky. RHB může indikovat po propuštění z…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ondrej6. 2. 2019

Dobrý den. Je mi 28 a cca od 12 se u mě projevují "záchvaty". Jsou vyvolaný v lehkých stresových situacích. Např. když čekám že mě někdo vyvolá třeba v čekárně a dám se do chůze začnu cítit od nohou zvláštní pocit a když dojde až k propuknutí projde převážně levou půlkou těla celým tělem a nemohu pořádně mluvit, chodit, držet věci v rukou a mám i divný pohled. Toto trvá cca 10 - 15 sekund. Emg -…

Hezký den, zvýšená svalová dráždivost s vašimi "záchvaty" souviset může. Otázka je, zda jde o příčinu či následek. Zkusil bych preparáty s hořčíkem - Magnerot, Magnosolv, Mg lactici, Mangesia... Může jít i o poruchu impulsivity, pak je na místě porada s psychiatrem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomas4. 2. 2019

Dobrý den, jak prosím nejlépe postupovat při akutní velké bolestivosti zad s vystrelovanim bolesti do ramene. Potřebuji opravdu akutně řešit. Léky na bolest jsou nedostačující. Většinou jsou objednací lhůty min. Měsíc. Moc děkuji za radu, např. Zda existuje akutní ambulance kam mohu přijít bez objednání.? Dekuji

Hezký den, správný postup je návštěva praktického lékaře, který v případě, kdy zhodnotí, že na problém nestačí, odesílá pacienta k ambulantnímu specialistovi. Teprve v případě akutních život ohrožujících potíží (probíhající porod, bezvědomí, záchvat, bolesti na hrudi či břicha, dušnost, úrazy, ochrnutí, porucha řeči apod.) je na řadě urgentní příjem ev. centrální příjem (dle nemocnice)…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie31. 1. 2019

Dobry den,uz ctvrty mesic se lecim s bolesti zad,prave nohy a prave hyzde....Spousty leku na bolesti a nikam to nevede.Chtela jsem se zeptat,zda se k Vam muzu objednat na vysetreni.Jsem tady na Kladne velmi nespokojena a dost lidi mi prave doporucilo Beroun,Dekuji za odpoved

Hezký den, je mi líto, že se se zájmem o vyšetření v Berouně, kde je řada ambulantních neurologů, obracíte na poradnu Nemocnice Hořovice. Beroun opravdu ovlivnit nedokážu, do ambulance Nemocnice Hořovice se lze ale objednat na telefonu recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin31. 1. 2019

Dobrý den, Mám všechny obvyklé příznaky RS.Byl jsem odeslan na MR mozku a krcni patere.RS nepotvrzena.Jsem jeste odeslan na endokrinologicke vysetreni na DUS karotid. Muj dotaz zni.V minulosti jsem mel boleriozu.Prelecena.V roce 2012 vysetreni moku, potencialy, i MR.Vše v poradku.Nemohu mit lymfskou boleriozu?Ptal jsem se na to doktorky.Dostal jsem odpověď, že diky výsledkům na MR je punkce…

Hezký den, co to jsou všechny a co obvyklé příznaky roztroušené sklerosy? Jedním ze základních diagnostických příznaků je ložiskový nález na MR mozku a krční míchy. A ten přece nemáte? Ještě zcela nedávno nebylo v některých opravdu vyspělých zemích podmínkou diagnostiky roztroušené sklerosy vyšetření mozku. A bez nálezu na MR prostě diagnóza není... Dále v rámci osvěty: lymfská boleriosa…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika30. 1. 2019

Dobry den, byla jsem na CT s LS pateri. Mohli by jste mi prosim laicky vysvetlit co se v nalezu uvadi? Dekuji. Arthroticke zmeny obou SI kloubu s vakuovymi fenomeny obouatranne.

Hezký den, arthrosa je degenerativní postižení kloubu. Vztah nálezu na zobrazovacím vyšetření k potížím pacienta je vždy na lékaři, který vyšetření indikoval! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiri Humpolik30. 1. 2019

Dobry den chtel sem se zeptat mam bolesti zad a strili mi to az do nohy uz ani narovnat se poradne nemohu

Hezký den, neváhejte s vyšetřením na akutní neurologické ambulanci nejbližší nemocnice. V případě neschopnosti chůze či sebeobsluhy volejte sanitku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří23. 1. 2019

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé údajné nemoci na kterou beru prášky Lamictal 100mg. Před třemi týdny jsem upadl z níčeho nic do bezvědomí a v nemocnici Trutnov mi udělali eeg vyšetření podle kterého epilepsii nemám prokazanou. Momentálně užívám 100mg rano i večer při čemž se mi dostavili vedlejší účinky, vyrážka, bolesti uzlin krku, horečky, když jsem vzhůru mám takové škubání v nohou rukách…

Hezký den, nepochybně bez zbytečného odkladu konzultuje svého neurologa, resp. toho, který vám léky nasadil. Pravděpodobně vás budou chtít vidět. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Prokopová22. 1. 2019

syn 9l,SPU,, susp.ADHD.nechali jsme udělat EEG v soukr.pracovišti,zde jsme dostali jen papír, bez vysvětlení.Prosím tedy jestli se dá popsat,co znamená:základní rytmus vysoká amplitudově nestabilní alfa 7, 5-8Hz,fokálně extrémně vysoká TO sin a velmi časté epizody nepravidelných delta nebo superponovanou alfa. časté mrkání a svalová aktivita, nejspíš i KGP.AAR+.méně se tlumí v laterálních svodech…

Hezký den, konzultace výsledku EEG dítěte patří do rukou dětského neurologa který zná všechny klinické okolnosti případu. U mne bohužel není splněn ani jeden předpoklad. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiřina Hlaváčková19. 1. 2019

Dobrý den již rok mám velké bolesti předních a zadních žeber a břišních svalů, během roku jsem prošla veškerým vyšetřením CT břicha a páteře MR páteře zjistili mi lokální spondylosu dolní Th páteře,kyfosu hrudní páteře,osteochondrozu a arthrozu IV. kl,osteofity na TH dolní páteři ventrálně a laterálně a menší výhřezy u 3 plotýnek.Měla jsem infůze, obstřiky,rehabilitace, denně cvičím a nic…

Hezký den, je pro mne velmi obtížné radit vám bez znalosti klinického nálezu. Stejně tak nevím kolik infusí a jakého složení, kolik obstřiků jakého složení a kam jste obdržela. I náplň rehabilitace může být velmi měnlivá - předpokládám však, že vás viděl rehabilitační lékař. MR páteře znamená krční, hrudní či bederní? Bohužel nesdělujete, lékař jaké odbornosti nad vámi zlomil hůl. Nicméně i z…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Standa16. 1. 2019

Dobrý den, mám velké problémy s nespavostí, nějaké osobní problémy, stres, atd. Chodím na směny i noční, chtěl jsem se zeptat, když bych bral prášky na spaní Sanval, třeba jen 7x měsíčně , budu na tomto léku pak závislý, znám plno lidí co ho berou už dlouho a ted jsou na něm závisly a bez něj už neusnou. Když nebudu ho brát pravidelně, jen párkrát do měsíce, bude na něm tělo pak závislé?…

Hezký den, nárazové občasné užití moderních hypnotik - a zolpidem mezi ně patří - určitě nevyvolává ani psychickou ani fyzickou závislost. Otázka na nenávykový lék na spaní je dosti zavádějící. V případě, že někdo prostě nespí dobře, je třeba něco změnit, aby zase dobře spal. Opatření je mnoho, od pravidelného režimu dne, přes prostředí ložnice, načasování jídla, vyvarování se alkoholu, teplotu,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vlasta15. 1. 2019

Dobrý den, prosím, mám syna, 35let,který má roztroušenou sklerózu. Prosím je vhodné aby měl v místnosti 5kg solnou lampu? Nemůže mu to uškodit? Moc děkuji za odpověď S pozdravem Šťásková Vlasta

Hezký den, podle mých znalostí se solné lampy používají proto, že vzduch v místnosti je pak bohatší na záporně nabité ionty, což zlepšuje náladu, spánek apod. Z tohoto pohledu je tedy lhostejné, zda synovi dáte solnou lampu nebo čističku vzduchu s ionizátorem či se přestěhujete na dohled většího vodopádu či ledovce. O prokázaných negativních účincích solné lampy u roztroušené sklerosy nevím.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenja13. 1. 2019

dobrý den, prosim o váš názor. dcerka mi ve 4 měsících spadla z 90 cm na hlavičku na tvrdou zem, byli jsme tehdy v nemocnici ale tak strašné jsem se bála,že jsem neřekla že to bylatakova výška.nicméně nechali si nás 3 dny na pozorování a dělali rtg a ultrazvuk přes fontanelu.vše bylo v pořádku jen měla nad uchem na pravé straně boulí a jakoby prosáklé a ještě se jí udělala boule taková větší…

Hezký den, chronické "boule" - následky reaktivního poúrazového zánětu okostice - na kostech lebky po úrazu v dětství jsou relativně běžné, ale nezávažné následky. Jen pro zajímavost, obecně platí pravidlo, že člověk může i zemřít na následky pádu na hlavu z výšky odpovídající výšce jeho postavy. Tedy u malých dětí klidně z metru. Je dobře, že jste byly v nemocnici a vše dobře dopadlo. Zdraví T…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana11. 1. 2019

Dobrý den, otázka tedy zní. Dostala jsem sirdalud a aulin na bolesti zad, mohu pri tom užívat ještě kozlík tabletky na spani? Mám dlouhodobě problemy se spánkem. Pak ještě dotaz. Z čeho může pramenit věcné pálení kůže v podbradku a na predlokti? (myslím si že psychika). Děkuji

Hezký den, Sirdalud a Aulin na bolesti zad s kozlíkem lékařským na spaní se nevylučují. Pálení kůže v některých případech skutečně má psychický podklad. Jistotu získáte neurologickým vyšetřením. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Helena4. 1. 2019

Dobrý den vše začalo 1.9.2018 měla jsem klíště moje první popadla mě panika a měsíc jsem se pořád sledovala . Lékař po 6 týdnech provedl test na Boreliózu . Byl negativní . V minulosti jsem se x krát léčila na neurologii pro bolest hrudní páteře . Skolióza páteře , špatné držení těla a nahrbený hrudník . Poslední dva měsíce jsem pociťovala tuhé svalstvo v krční páteří a ramenou a zad . Obvodní…

Hezký den, z mého pohledu není nic snazšího, než důvěřovat svým lékařům a držet se jejich doporučení. Pokud nabízejí vyšetření u jiného ambulantního specialisty, není důvod toto nerealizovat. Při obavě z nádoru plic asi není důvod nerealizovat rentgen, který pacienta ujistí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dominik Vokroj1. 1. 2019

Dobrý den, byl sem vyšetřen ortopedem, kvůli brnění v pravé ruce při námaze od ramena až do zápěstí. Měl jsem na zápěstí dlahu 2 týdny a nepomohlo mi to. Ani na bolest mi nic nedal. Nejvíc mě trápí to rameno. Mám skoliózu páteře. Prosím o radu Neurologa. Chci vědět než půjdu na vyšetření jestli tam nepůjdu zbytečně. podezření na sy JT. Dekuju za odpověď.

Hezký den, co je sy JT nevím, v případě, že nemáte úlevu od potíží ani po terapii doporučené ortopedem, je na místě ortopedická kontrola (včetně zobrazení) či vyšetření neurologem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin29. 12. 2018

Dobrý den, 21.8.2018 jsem měl vyhřezlou ploténku v oblasti beder (úraz). Dostával jsem kapačky mám pocit s Almiralem a proběhla rehabilitace. Lékař mi doporučil, že bych měl začít cvičit. Můj dotaz zní zda zátěž v posilovně může opět způsobit vyhřeznutí ploténky. Jaký na to máte názor? Děkuji za Vaší odpověď a přeji hezký den. Martin.

Hezký den, ano, zátěž v posilovně opět nový výhřez disku způsobit může. Doporučuji konzultovat vašeho fyzioterapeuta či fitness trenéra. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka29. 12. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na své laboratorní testy. Poslední dobou jsem se cítila unavená, slabá, cítím brnění končetin a bolest hlavy. Jednou jsem sla a najednou jsem přestala cítit tělo a vzbudila jsem se na zemi . V nemocnici mi dělali lumbalku, laborku a MR mozku s krční páteře. Ovšem později už mi k tomu nikdo nic neřekl. Dostala jsem zprávu s diagnozou bulging disků C5-7, Th3-5 …

Hezký den, z uvedených závěrů nejsem moudrý. To, co uvádíte jako závěry, jsou asi jen dílčí výsledky a ne definitivní klinické hodnocení. Zhodnocení výsledků, navržení dalšího postupu vč. vysvětlení všeho pacientovi je jistě v kompetenci ošetřujícího lékaře při propuštění z hospitalizace. K dalšímu postupu tak osobně nemohu - při neznalosti definitivního klinického závěru - nic doporučit. Snad…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dalibor27. 12. 2018

Dobrý den paní doktorko, Je mi 37 let a jsem již 17 let po operaci LS páteře. Měl jsem vyhřezlé 2 plotýnky v oblasti bederní páteře. Mám období cca 1/2 roku, že mám klid a pak zase období, že mám bolesti. Bolest někdy vystřeluje do pravé nohy, ale to jsem měl vždy, tak s tímto jsem smířený. MR ukázala, že tam mám další menší výhřez. Ale teď se k tomu přidala i bolest v pravém třísle. Není to…

Hezký den, bolest v třísle může působit problém v páteři (etáž L1), ale i kýla, kyčelní kloub, urologické potíže aj. - diagnostika je prostě širší a záleží na vašem ošetřujícím lékaři, jaká vyšetření zvolí či zda vás odešle na fyzioterapii, kde se lze dozvědět správné cviky, které poptáváte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vašek25. 12. 2018

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak velká je šance, že jsem utrpěl krvácení do mozku ci nějaký hematom. Utrpěl jsem úraz v práci, kdy mi spadl železný hranol o váze 7kg nahlavu z asi 20cm. Odjel jsem k lékaři kde mi byla sesita trzna rána 4 stehy asi 15 cm nad levym uchem. Neurol. vyšetření bez nálezu (bez zobraz.metod). Cca po 5 dnech jsem začal mít problémy se zatylkem a vytocenim hlavy do…

Hezký den, neindikoval-li CT či MR mozku neurolog, jistě k tomu měl důvod. Vaše pochybnosti tak skutečně rozptýlí pouze zobrazovací vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radek Nagl21. 12. 2018

Jaká je vhodná masážní podlozka na problémů se zády. Dekuji

Hezký den nerozumím, zda chcete masírovat či být masírován. Před masážními podložkami vždy preferujte - pokud to lze - masážní lehátko či masážní stůl, již poloha masírovaného přímo na zemi na jakékoli podložce není vhodná, jde pouze o nouzové řešení. Pak je již vlastně jedno, zda použijete karimatku či jinou podložku od Nike, Adidasu, Pumy, Killtecu, Wolfskinu, Lafumy apod. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ondrej18. 12. 2018

Dobrý den chtěl jsem se prosím zeptat v lednu 2018 jsem dostal obrnu lícního nervu začalo to tím že mě bolelo ucho šel jsem na pohotovost kde mě prohlédli na ušním oddělení zkontrolovali mě a dostal jsem kapky na pročištění uši druhý den mě stále více ucho bolelo šel jsem opět na ušní oddělení kde mi 2x propíchli za sebou ucho zkontrolovali a řekli že tam není žádný zánět nevidí 3. Den jsem opět…

Hezký den, protože jste fyzicky v Anglii, bude dobré vše řešit tam. Dle mého názoru by váš neurolog měl zvážit MR mozku, dle výsledku opakování vyšetření mozkomíšního moku, při normálním nálezu obou vyšetření pak konzultovat psychiatra. Hezké Vánoce přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra Rohlíčková13. 12. 2018

Dobrý den, rada bych se zeptala, zda mohu přijít i bez lékařského doporučení k Vám do Hořovic na vysetreni. V poslední době mě mravenci ve stehnech a rukach. Lecim se sice s bolestmi patere (rehabilitaci lekar) ale myslím si ze toto je spis neurologickeho typu. Děkuji za odpoved. S pozdravem Petra

Hezký den, zákony naší republiky vyšetření u ambulantního specialisty bez lékařského doporučení umožňují a pacienta nijak nestimulují, aby si ho opatřil. Objednání do neurologické ambulance je možné na tel. recepce 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Babu7. 12. 2018

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit. Už od sprna se cítím nesvá. Je mi pořád zima, nejvíc na chodidla. Jsem vyčerpaná a to klidně i po odpočinkovém víkendu u TV. Mám i bezdůvodný úbytek na váze. Špatně se soustředím v práci a i velmi zapomínám. Poslední měsíc špatně vidím na pravé oko - rozostřené vidění v oblasti vnějšího koutku, občas to úplně vymizí a vidím normálně. U oční lékařky jsem…

Hezký den, již vzhledem k rodinné zátěži a postižení oka bych neurologické vyšetření neodkládal. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ren6. 12. 2018

Dobrý den, je mi 35 let, pracuji denně na počítači. Poslední 2 měsíce mě trápí neurčité bolesti rukou. Začalo to takovým zvláštním pocitem, trnutí nebo pnutí v loktech. Sem tam mě to i zabolí, loket nebo zápěstí ale není to nic hrozného. Zabolí, projede to celou rukou až do prstů a pak je zase klid. Občas když zvednu něco těžšího tak to bolí, jinak ne. Ruce mám takové neohrabané, přitom sílu v…

Hezký den, potíže které uvádíte, si jistě zaslouží detailnější neurologické vyšetření. Kromě neurologických příčin potíží je ale ve hře jistě i přetížení hybného aparátu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Viktor4. 12. 2018

Dobrý den. Rád bych se zeptal, měl jsem ústřel v zádech, dle praktického lékaře RTG je to posunem L5. Dle vyšetření neurologa je příčina v S1 (vyšetření jen vizuální). Mám již 3 týdny přetrvávající velké bolesti v levé končetině, včetně brnění levého chodidla. Na doporučení neurologa užívám léky, ale ty moc nepomáhají, jen trochu tlumí boles (můj subjektivní názor). Je to v pořádku, že to trvá…

Hezký den, trvají-li potíže takhle dlouho, neváhejte svého neurologa požádat o hospitalizaci s dovyšetřením na lůžku a zejména adekvátním (efektivním) nastavením léčby bolesti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stegmullerová3. 12. 2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Od malička mám problém se skoliozou a posledních pár dní mi neustále křupe v celé pátěři a šíleně mě bolí za krkem,dnes v noci se mi stalo,že jsem se vzbudila a šla jsem hledat tašku a ani nevím proč,prostě se mi v tu chvíli strašně točila hlava a špatně se mi dýchalo.Tyto problémy mám poslecních pár dní od té doby co mě zase začaly bolet záda.Tak jestli bych se…

Hezký den, skoliosa sama o sobě nemůže způsobit "náměsíčnost" s motáním hlavy a obtížným dýcháním. Předpokládám, že máte svého rehabilitačního lékaře, který skoliosu sleduje. Tedy ho konzultujte. Vzhledem k uváděnému motání hlavy jistě s údajem o aktuálním domácím krevním tlaku a zvážením EKG cestou praktického lékaře. Podobné potíže může někdy způsobit i úzkost. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeňka Hechtbergerová3. 12. 2018

Dobrý den, mám problém s pravou nohou, po cca 5-10 minut chůze začne trnout, brnět a mrazit a pokud se nechytím opory dochází až k pádu. V noci noha nebolí a vsedě také ne. Podle výsledků RTG není prý důvod k takovému stavu, mám zánět SI skloubení a vyhřezlé ploténky, v zádech mě bolí minimálně spíše jde bolest do kyčle a při mrazení do celé nohy. Nevím co s tím dělat, praktická lékařka si s tím…

Hezký den, uvádíte, že máte vyhřezlé ploténky. Kombinace s uvedenými klinickými projevy již dle mého soudu přesahuje možnosti praktického lékaře. Neurologické vyšetření se zvážením dalšího dovyšetření (CT, MR, EMG) je na místě i např. cestou CP (centrální příjem) Nemocnice Hořovice. Co se zánětu SI skloubení týká, mám tomu rozumět tak, že jde o prokázané revmatologické onemocnění. Odpověď na tuto…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Gabina2. 12. 2018

Dobrý den mám dotaz hrozí mi operace bederní páteře provádíte v nemocnici v Berouně tyto zákroky mám si vybrat kam bych chtěla a jak jeto náročné děkuji o více informací otom

Hezký den, operace páteře se aktuálně v Rehabilitační Nemocnici Beroun ani v Nemocnici Hořovice neprovádějí. Naše pacienty rutinně odesíláme do ÚVN Praha, do Nemocnice Na Homolce (neurochirurgie) či do FN Motol (spodylochirurgie). Vhodnost a event. typ a náročnost výkonu konzultujte s operatérem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Niky932. 12. 2018

Dobrý den, chci se zeptat, zda negativní nález na magnetické rezonanci může na 100% vyloučit např. roztroušenou sklerózu nebo ALS a k tomu kdyby bylo i EMG v pořádku? A k tomu ALS - může se projevovat brněním, mravenčením a záškuby ve svalech v podstatě po celém těle? Děkuji.

Hezký den, kombinace negativní MR mozku a krční míchy + negativní nález v moku 100% vylučuje roztroušenou sklerosu, ALS na MR vidět není, diagnostické je zde EMG vyšetření. Příznaky, které popisujete jsou s největší pravděpodobností jiné etiologie (příčiny). Neváhejte svého lékaře požádat o EMG k vyloučení latentní tetanie. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina25. 11. 2018

Dobrý den,co znamená Hypoplazie A1 ACA vpravo,bez chorobnych změn.Děkuji

Hezký den, termín označuje vrozenou menší velikost A1 úseku přední mozkové tepny uvedené strany. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela22. 11. 2018

Dobrý den, od bývalého přítele jsem chytla vag. herpes. Dnes už dobírám Zovirax tablety ale poslední dva dny nemůžu skoro vůbec chodit. Mám strašnou bolest v nohách a v noci mě to budí. Někdy mi dělá problém i vstát a dojít si na wc. Nohy se objevily hned po zlepšení herpesu. Prosim o radu nebo vysvětlení. Děkuji.

Hezký den, od stolu pro mne není vůbec snadné se k tomuto problému vyjádřit. Pokud je bolest v nohách opravdu strašná, pak je jistě na místě bezodkladné vyšetření neurologem, např. na CP (centrální příjem v přízemí) Nemocnice Hořovice. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Prokešová22. 11. 2018

Dobrý den.Prosim, Co znamená. Pooperační fibróza laterálně periduralne vpravo v L4/5, kořen L5 probíhá v zúženém later recesu těsně při ventrálním okraji poop.zmen. Formálně tangovany kořeny L4 bilat

Hezký den, popis zobrazovacího vyšetření - a já ani nevím zda vašeho - má pacientovi vysvětlit lékař, který vyšetření indikoval. Zde je přítomna jizva u durálního vaku, kořen L5 (asi vpravo) je v mechanicky omezeném prostoru - klinika? Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie21. 11. 2018

Dobrý den,je možné zjistit u 14ti měsíčního dítěte nějaká vývojová vada? Přestal používat slova a gesta,která dříve byla běžná..zajímá mě,jestli je to normální,nebo bych měla vyhledat odborníka? Děkuji.

Hezký den, problematika dětí náleží dětskému lékaři, dětskému neurologovi či dětskému psychologovi. Tato poradna slouží dospělým pacientům. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Dobiášová21. 11. 2018

Dobrý den, syn 10 let měl 1 záchvat v noci před 3 týdny. Dle EEG má epilepsii.Začal brát léky Depakine 300. Přes den je zcela v pořádku, v noci je to špatné. Začalo to cuky rukou, pak i třesy, které se opakují někdy i po pár minutách. Neuroložka mi sdělila, že to mohou být záchvaty a zvýšila dávku na 1 celou tabletu večer. Ani po týdnu to není lepší. Ráda bych se zeptala, jestli to nemůže být…

Hezký den, při posuzování epilepsie v dětském věku se necítím být jako neurolog pro dospělé plně kompetentní. Při pochybnostech se obraťte na dětskou neurologickou kliniku FN Motol. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana13. 11. 2018

Dobrý den.Mám dost velký problém a to s nestabilitou chůze.Jdu pár metrů a zavrávorám se že bych spadla.Minulý rok jsem měla zlomeninu obratle L1 a L2.Stalo se to prudším dosednutím.Pak jsem měla fr.hole a kdž jsem je měla odložit,tak to nešlo neměla jsem stabilitu.Začala mě brnět noha a pálit večer později už i noha v nártu bolela než se trochu rozchodila.Ortoped mě poslal na neurologii a tam…

Hezký den, upřímně nevím, na co se ptáte. Jde spíše o zpověď než o dotaz. Popisovaná nestabilita může být projevem polyneuropatie, kterou popisujete. Máte-li obavy z roztroušené sklerosy, není nic snazšího, než ji u svého neurologa vyloučit. Je na něm, aby zvážil nezbytnost vyšetření MR mozku a krční páteře (resp. míchy) a příp. i vyšetření mozkomíšního moku. Jistě je možné v rámci pátrání po…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr Novotný12. 11. 2018

Dobrý den jako malý jsem se často tloukl hlavou do stolu stěny atp. Dá se teď po letech zjistit nějakými testy, jestli to má nějaké následky?

Hezký den, pravděpodobně bych volil psychologické vyšetření, je-li s čím ho porovnat (je-li k dispozici starší výsledek). Nejsou-li akutní potíže, pak není zobrazení mozku indikováno. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
RH12. 11. 2018

Dobrý den, před čtvrt rokem jsem měla své první prekolapsové stavy, trvaly asi týden, pak to samo odeznělo. Nyní před dvěma týdny se mi vrátily a jsou horší. Zhruba každých 20 minut se mi začne motat hlava, mám strašně divný pocit v rukách a je mi špatně. Tohle nezávisí ani na tom jestli sedím nebo se pohybuji. Ve škole jsem vystavována zhruba každé 3 týdny stresu a poslední dobou bývám hodně…

Hezký den, zcela jistě je vhodné situaci dovyšetřit a získat jistotu o původu potíží a tudíž o prognose. Je možno začít u praktického lékaře na následně patrně na interně a neurologii, posléze možná i u jiných specialistů, pokud k tomu bude důvod. Nepochybně věc nenechte plavat, hodně zdaru přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Matěj10. 11. 2018

Dobrý den, v březnu se mi zničehonic objevily svalové problémy, které se postupně rozšiřují po těle. Z počátku byla postižena pouze lýtka, kde se problémy projevovaly silnou bolestí při dříve běžné zátěži (běh, i pouhé 3 km) a ztuhlostí, otrokem a citlivosti na tlak po zátěži. Po pár měsících rel. klidu (běh úplně vynechán, pouze plavání a trochu kolo) se bolesti rozšířili na stehna a spodní…

Hezký den, o zcela typické příznaky neuroboreliosy se rozhodně nejedná. To, že je ELISA (v případě boreliózy) pozitivní, ještě nic neříká o pozivivitě v IgG či IgM třídě, vlastně to vůbec nic neříká o akutnosti či chronicitě onemocnění. Existují ale i vlastní onemocnění svalů, tzv. myozitidy. Zde je vhodné, nejlépe s lékařem, který vás již antibiotiky léčí, zvážit pátrání na revmatologii. V…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika9. 11. 2018

Dobrý den bolí mě měsíc záda levá strana páteře kde vystřeluje bolest do nohy a do rukou ráno mě to budi prášky mi nezabírají beru Neurol a to mi trošku pomáhá očí by mohlo jít??? děkuji za odpověď

Hezký den, bez objektivního neurologického vyšetření se bohužel nemohu přesně vyjádřit. Snad by vám mohl více říci lékař, který vám naordinoval Neurol. Objednávky k vyšetření možno na centrální recepci Nemocnice Hořovice 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana7. 11. 2018

Dobrý den dnes jsem dostala výsledky MR. Kde stojí V centralni bile hmotě jsou paraventrikularne, frontoparietalne, bilat. neoznaceny, necetne (3-5), nespecificke okrsky demyelinizace/gliozy vel. 1-2mm. Závěr : Velmi diskrétní nespecificke změny v centralni bile hmotě supratentorialne, nejspíš vaskularni či protizánětlivé etiol, nemají charakter. změny, ani nesplňují MR kritéria dg. RSM. K…

Hezký den, při pochybnosti o významu výsledku je alespoň na neurologii v Nemocnici Hořovice zvykem kontaktovat indikujícího neurologa a nechat si vše vysvětlit. Na prvním místě telefonicky. Výsledky je vždy třeba vztáhnout k potížím a klinickému vyšetření pacienta. Ani jedno ani druhé neznám. Nicméně v uvedeném závěru se jasně píše několik jasných slov: ...diskrétní, nespecifické..., ...nesplňují…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
marta5. 11. 2018

Dobrý den pane doktore. Prosím Vás, mám pálení hýždí a hodně mě bolí bederní páteř. Výsledky magnetické rezonance mám L2/3 protruze disku 4mm , L4/5 protruze ploténky až foraminálně L5/S1 st.p dekompresi,nahrad.disku.v.s transpedikulárni fixaci, jízevnaté změny přim. Pane doktore co by jste mi doporučil za terapii. Děkují velmi pěkně za odpověď a přejí Hezký zbytek dne.

Hezký den, neznám výsledek klinického neurologického vyšetření ani stáří zobrazovací metody ani výsledek ev. EMG, které by zde bylo diagnostickým přínosem. V léčbě chronických bolestí beder v terénu již pooperačních jizevnatých změn se postupuje od běžných analgetik (Paralen, Ibalgin...) ke kompozitním přípravkům (Zaldiar, Tramylpa, Ataralgin...), přes slabé opiodidy (tramadol) k silným …

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka1. 11. 2018

Dobrý den. Před 8 lety jsem měla zánět lícního nervu na pravé straně obličeje. Rychle jsme se uzdravila, i kdyz citlivost nervu a někdy trnutí na bradě se mi občas objevuje. Pred 14 dny mi zubarka trhala osmicku vpravo dole a pri injekci se mi strefila do nervu. Od té doby mi tuhne behem dne hlava od pravého spánku, dál pruh asi 10 cm vysokého nad uchem a dál nahoru v zadu na hlave. Je to v…

Hezký den, pokud se zubařka strefila do nervu, bolest zpravidla nikdy nepřejde sama, je třeba neurol. vyšetření a zavedení speciální na odbornost vázané medikace. Osobně bych neurol. vyš. doporučit i v případě, že vlastní nerv mechanicky poškozen nebyl. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela31. 10. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat....dcera má 9,5 měsíce a zhruba od šesti měsíců pozoruji, že se sem tam jakoby oklepe. Většinou se to stává krátce po probuzení nebo večer, když je strašně unavená a chtěla by spát, ale snaží se být vzhůru. Manžel měl jako dítě epilepsii, může to mít nějakou souvislost? Mám docela obavy. Jinak vývoj je v pořádku, je velice šikovná. Předem děkuji za odpověď.

Hezký den, ano, existují epileptické záchvaty tohoto typu v dětství, pak jich bývá zpravidla více za den. Problematika je speciální a zaslouží si názor dětského neurologa, což já nejsem. Dobré nezávažné výsledky přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika25. 10. 2018

Dobrý den pane doktore,doktorko.Před měsícem jsem byla na MR c páteře.Byla jsem tam odeslána pro bolesti zad a bolesti levé ruky s kterou mám problémy,bolí mě hlavně loket a prsty které si občas myslím že ani nemám...vypadávají mi z věci..nebo je neudržím.Do dnes jsem popsanou zprávu z MR neměla,pouze lékař který mi nic neřekl a odeslal mě na obstřik pod CT kontrolou do krční páteře.Jà jsem to…

Hezký den, dle popisu, který mám k dispozici a který má pacientovi vysvětlit lékař indikující zobrazovací vyšetření, je vaše páteř nepřirozeně zakřivená (správně má být trochu vyklenutá dopředu, zde je to naopak) a otvory pro nervy vystupující z páteře jsou výrazně zúženy, což patrně činí potíže. Ke zvážení jsou jistě - obstřik pod CT (CT PRT), všechny modality rehabilitace, dle klinického…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vlastimil Černý20. 10. 2018

Dobrý den, předem děkuji, že mohu využít tuto vaši službu. Takže: silově cvičím, asi před 14-i dny mi najednou ochabl biceps pravé ruky (jsem na třetině váhy, se kterou cvičím již nyní jen na levou paži) a začalo mi mravenčit od vnější hlavy ramenního svalu až k zápěstí, někdy do dlaně a naopak k lopatce přes trapéz. Upozorňuji,že mě nic nebolí. Prostě, jakobych neměl ve svalu energii. S…

Hezký den, popisované potíže mohou být způsobené natrženým měkkých tkání (vazy, šlacha, sval...), pak bych ale čekal i bolest. Je-li ve svém průběhu poškozen míšní kořen (zde nejspíše C6 vpravo?) či nerv pro paži, pak to lze objektivizovat neurologickým vyšetřením - dle výsledku jistě ke zvážení doplnění EMG a zobrazení a rehabilitace. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora19. 10. 2018

Dobrý den ráda bych se zeptala na komplikace s rukou na jedné ruce na pravé mám karpální tunel který je potřeba už operovat a asi zhruba před dvěma měsíci mně začala mrtví jet levá ruka od lopatky až ke konečkům prstů Dnes je to v takové fázi že že při teto křeči mě ruka víceméně paralyzuje směrem dolů odpadá a vytváří se neskutečně silný tlak jako by mě by mi měly prasknout žíly jsem servírka a…

Hezký den, jen tak v rychlosti by se mohlo jednat o potíže s krční páteří, ale jistě ne jen s ní. Kvalifikovaně by měl rozhodnout neurolog po klinickém vyšetření, kdy zvážení možné další dovyšetření na všechny další příčiny. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kristína Chudá9. 10. 2018

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť. Už rok mi zisťujú čo mi je. Začali ma bolieť nohy, taká elektrizujúca bolesť, ako keby výboje. Ide to od bedrovej chrbtice. Ráno a večer to je vždy najhoršie Elektrické výboje boli ešte pred pol rokom silnejšie, teraz výboje sú oveľa menej intenzívne, teraz ma to "len" boli. Keď som v predklone, začne bolesť pravého klba alebo ked zdvihnem ťažké veci. Sedieť musím…

Hezký den, bez klinického vyšetření a posouzení zobrazovací dokumentace, kterou k dispozici opravdu nemám, s jistotou případ posoudit nemohu. Takže snad v ambulanci Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav Pospíšil9. 10. 2018

jsem po operaci ploténky ,která mi přetrhla nerv.kořeny na pravé noze. Mám však stále bolesti.Jizva se dotýká nerv kořenů Mám i palec chromý po operaci v r 2007

Hezký den, vaše konstatování není dotazem, nevím, co vás zajímá. Léčbu bolesti po traumatu nervové tkáně má být schopen léčit neurolog, ev. za podpory ambulance léčby bolesti. Je-li nerv přerušen více než 10 let, pak jde o stav bez reálné šance na obnovení hybnosti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea Novakova8. 10. 2018

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď, ráda bych se ještě zeptala jestli u als jsou křeče a bolesti svalu generalizovane, nebo lokalizované v postiženém svalu. Děkuji A.N

Hezký den, aby nedošlo k nedorozumění, ALS nebolí. Potíže jsou, alespoň z počátku, lokalizované. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea Novakova5. 10. 2018

Dobrý den, je mi 41 let, jsem zdravotní sestra. Je to týden co jsem bez předchozí námahy ani virové infekce začala mít křeče stehennich svalů, svaly byly unavené jako po velké svalové námaze dalších 5 dní.K tomu se přidali fascikulace po celém těle i jazyku a brnění levé ruky.Neurolog.vys.bylo v normě a byla jsem odeslána na emg. Po přečtení článků a fascikulacich mám velký strach z ALS.…

Hezký den, brnění do obrazu ALS typicky nepatří, fascikulace naopak ano. Jsou-li to ovšem fascikulace? Pak je měl neurolog vidět a popsat a neměla byste normální neurologický nález. EMG má nepochybně rozhodnout. Držím palce T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta2. 10. 2018

Dobrý den. Bude mi 19 let. Zhruba od 14 let jsem dochazela k MUDr. Spalovi s velmi častými bolestmi hlavy. Několikrát jsem byla na EEG a Rtg vyšetření krční páteře. Nález zněl pouze lordoza C páteře tudíž jsem absolvovala rehabilitace a potíže zmizeli. Za poslední rok jsem měla 2x zánět šlach i s vazovym vypotek ale postupem času se ruka začala zhoršovat. Mám problém něco v ruce udržet, kolikrát…

Hezký den, bez klinického vyšetření a zvážení ev. dovyšetření pomocnými metodami (EMG, podrobnější zobrazení aj.) se bohužel nedá diagnosa s jistotou uzavřít. Objednat se zároveň i k rehabilitačnímu lékaři může být dobrý nápad, stejně tak může ulevit dostatek hořčíku (volně prodejný v lékarně, Magnesia...). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola23. 9. 2018

Dobrý den pane Doktore či Doktorko. Moc prosím o radu. Je mi 27 let, už zrhuba půl roku trpím bolesti hlavy na levo spánku. Bolest je spíše tupého rázu.Měla jsem pocit zhoršeného vidění ( na očním mě zjistili slabé dioptrie) a hlavně se mi občas stane, že mám mdloby. Mám pocit, jak když by mě v tom spánku občas pulsovalo a jak když by jsem tam měla broučky. Pracuji na směnnost v nemocni a…

Hezký den, vámi uvedený nález na MRA není indikací k cévní intervenci. Je třeba si uvědomit, ze pouze cca. 30% lidí má cévy v mozku vyvinuté podle anatomického atlasu, všichni ostatní - vás nevyjímaje - mají zásobování mozku v rámci variantního uspořádání, jinými slovy anatomických odchylek. Jen pro upřesnění, v popisu jsou uvedeny hypoplazie a nikoli získané stenosy, se kterými by se v případě…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka19. 9. 2018

Dobrý deň mohli by ste mi vysvetlit moju magnetickú rezonanciu prosím Vás REPORT Early cervical degenerate changes with minor disc osteophyte complexes at C4-5 and C5-6. There is good volume spinal canal and no cord compromise. Neural foramina are patent. is appearance of low signal on the surface of the spinal cord suggestive of superficial meningeal siderosis, which can occur post spinal…

Hezký den, pro upřesnění informací o fungování poradny uvádím následující. Jakékoli poskytované informace u poskytovatele zdravotní péče v ČR jsou vázané na český jazyk. Opravdu nejsme na Slovensku ani v Anglii. Proto cokoli dále sdělím, je zcela právně nezávazné, nejsem vystudovaný překladatel ani tlumočník. Chtete-li, zaplaťte si oficiální překlad do českého jazyka. Jak jsem opakovaně…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza13. 9. 2018

Dobrý den, měla jsem před 4 lety úraz hlavy, od té doby neustálé bolesti poloviny hlavy a páteře, někdy menší, někdy k nevydržení, na rentgenu jsem měla uhnutou páteř a nárůstek, mimo to se léčím s bechtěrevovou chorobou. Doktoři tady u nás do mě cpou po celou dobu antidepresiva a posílají k psychiatrovi, teď naposledy mě poslali do psychiatrické léčebny, tam mě ale poslali druhý den domů z…

Hezký den, termín v popisu zobrazovacího vyšetření má pacientovi vysvětlit lékař, který vyšetření indikoval. Věku nepřiměřená bifronální atrofie (patrně mozku) znamená neobvykle menší čelní laloky. Klinický význam je pouze z popisu nejistý, klinik vždy musí zohlednit průběh onemocnění, resp. potíží. Existují lidé, kde je tento nález spojen se závažnými diagnosami, ale vzácně i pacienti, u kterých…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
KarlaM13. 9. 2018

Dobry den,je mi 37 let,jsem zdrava,zadne problemy nemam.jen nyni uz asi 8 dni citim parkrat za den cca na 1sekundu mirny tlak/paleni na temeni vlevo.uz se mi to stalo i pted rokem po narocnem lyzovani, možná z helmy.nyni jsem s tim byla masazi,mam pry velmi ztuhla zada i krk,coz citim.v cervnu jsem byla na neurologii,tam kromě bloklych zad vse zcela v poradku.chci se zeptat,muze se krcni pater…

Hezký den, ano, může. Moudré knihy podobné potíže popisují jako tzv. přenesenou bolest v rámci postižení hybného aparátu, např. při přítomnosti spoušťových, okosticových či šlachových bodů, viz. např. práce Simmonse na Travellové, kterých je na webu přehršel. Potíže řeší fyzioterapie, preventivně ergonomie a měli by i výrobci obuvi a sportovního vybavení, automobilů, nábytku a vlastně veškerého…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří12. 9. 2018

Dobrý den již si nevím rady a tak se obracím na vás.Pred cca 12 měsíci mi začali bolet záda někde mezi lopatkami byl jsem odeslán obvodní lékařkou na ekg a rentgen plic bylo mi sděleno že ekg je ok a na rentgenu mám rozedmu (emfyzém)obednal jsem se na plicní a spirometrie byla 99procent doktor mi řekl že rozedmu nemám a poslal mi domu ale bolesti jsem měl pořád a protože mi lékař neudělal nový…

Hezký den, nikde neuvádíte, vyšetřil-li vás neurolog. Nestalo-li se tak doposud, je to jistě na místě. Papírové výsledky dosavadních vyšetření jistě pomohou - nevyruzuměl jsem jaká část páteře byla rentgenována. O dalším postupu má dle mého názoru rozhodnout kombinace klinického neurotického vyšetření, laboratoře a dosavadních výsledků. Dokážu si představit, že skončíte na revmatologii,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
V Kovář11. 9. 2018

Dobrý den, od dětství mám ochrnutou pravou polovinu jazyka, mám v ní rýhu a nemohu s ní hýbat. Nevím však bohužel, jak ke zranění došlo. V pozdějším věku se mi vytvořila rýha i na levé polovině jazyka, ale ta je jinak v pořádku. Na internetu jsem si našel, že paréza jazyka je zřejmě dána poškozením podjazykového nervu a já se chci zeptat, jestli lze tento nerv poškodit poraněním jazyka,…

Hezký den, poranění podjazykového nervu skousnutím jazyka s následkem jeho ochrnutí považuji za zcela teoretickou situaci. Rozhodně se to neděje běžně (např. epileptici) a ani v literatuře jsem to nečetl. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav4. 9. 2018

Dobrý den,prosím vysvětlete mi co znamená DM 2typ.na PAD s rozvojem.senzomotorické axonálně dymyelinisační polyneuropatie DK. Děkuji

Hezký den, opakovaně v poradně odpovídám, že tato neslouží k vysvětlování toho, co neučinil ošetřující lékař. Nicméně - úplavice cukrová 2. typu skutečně může být komplikována rozvojem polyneuropatie dolních končetin, jinými slovy poškozením funkce nervů v celém těle obecně, zde se projevující poruchou funkce na dolních končetinách. Tato komplikace se dá vyléčit pouze vyléčením příčiny, tedy…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Irena4. 9. 2018

Dobrý den, před rokem se mi stal úraz, ( luxace pravého kolene s nedilokovanou zl. mediálního kondylu tibie- léčena konzervativně.Neurologický nález - plegie DF pravé nohy a prstů v pravo, anestezie nártu, hypestezie obl. chodidla a zevní plochy bérce PDK), Na Emg vyšetření - kompletní denervační léze n. peroneus communis v pravo.Zhruba po půl roce jsem byla na neurochirurgické revizi nervu.…

Hezký den, možné to jistě je, přínos v tom ovšem nevidím. Z principu má být EMG kontrolováno v jedné laboratoři (stejný přístroj, stejný lékař, stejné normy). Trakční mechanismus poranění je nevýhodný ve smyslu obecně horších výsledků reinervace. Obecně platí 2 letý interval o poranění, kdy je možno o efektivní reinervaci usilovat. Poté již není možná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr Boliva30. 8. 2018

Dobrý den, potřeboval bych lépe objasnit diagnózu od mého lékaře. Diagnóza je následující: "V boční projekci napřímení TH kyfosy ve smyslu blokového postavení. Bederní lordosa zachována." Protože nemám během školy moc času potřeboval bych poradit zda-li je nutné podstoupit rehabilitaci. Také jsem zvyklý denně cvičit kliky na posílení prsních svalů a chtěl bych se zeptat zda je potřeba s těmito…

Hezký den, "napřímení Th kyfosy ve smyslu blokového postavení a zachovaná bederní lordosa" patrně dle RTG snímku není diagnosou per se (ve vlastním slova smyslu). Samotný tento nález bez znalosti výsledku klinického vyšetření není indikací rehabilitace. Budete si tedy muset během školy čas najít a s vaším lékařem se poradit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva28. 8. 2018

Dobrý den, maminka (60 let) je od 6.9.2017 po CMP s postižením pravé strany těla a také špatně mluví. Chůze už se jí zlepšila natolik, že může chodit o holi, ale ruka jí zůstává stále ochrnutá, i když nějaký malý náznak pohybu tam je. Chtěla jsem Vás požádat o informaci, jestli by pro ni bylo vhodné využití akupunktury ke zlepšení hybnosti ruky a možná i k dalšímu zlepšení hybnosti nohy. Děkuji

Hezký den, z pohledu medíny založené na důkazech (EBM) není akupunktura považována za uznanou léčebnou metodu s průkaznými a opakovatelnými výsledky. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana27. 8. 2018

Dobrý den. Mám problém ohledně hlavy. Za pouhých 14 dnů se mi to stalo třikrát. Snažila jsem se spát, když v tom mi zamravencila hlava a pravá strana těla (ruce a nohy) se mi zvedly a hned zas spadly. Chtěla bych vědět čím to může být.

Hezký den, bez neurologického vyšetření se neposunete. Na zvážení neurologa je dle výsledku klinického vyšetření indikace zobracení centrální nervové soustavy či EEG. S vyšetřením neotálejte, zde je možno se obj. na tel. recepce 311559031-4. Do dovyšetření doporučuji neřídit motorová (a vlastně všechna) vozidla. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana24. 8. 2018

Dobrý den. Už asi tři týdny mě bolí záda. Bolest se stupňuje a střílí do hýždí a kolene. Někdy až dolů. Nejhorší je pro mě řízení auta a vystupování z něj. Je to ostrá bolest. Byla jsem u fyzioterapeuta a zatím bez výsledku. Nemohu normálně fungovat. Nevíte prosím co by to mohlo být a jak mi pomoci? Mám ročního syna a potřebovala bych fungovat. Zapomněla jsem napsat že záda začala bolet po…

Hezký den, diagnosu bez vyšetření stanovit nelze. K neurologickému vyšetření zde je možno se objednat na tel. recepce 311559031-4, v případě, že nezabírá léčba od praktického lékaře a potíže jsou omezující, je možno se nechat vyšetřit i v rámci LSPP - lékařská služba první pomoci či v rámci ÚPS - ústavní pohotovostní služba 24h denně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin Klíma22. 8. 2018

Dobrý den v listopadu 2017 jsem prodělal ojedinělý epileptický záchvat byl jsem dlouhodobě hodně pracovně vytížený k tomu nedostatek spánku a ještě rodinné problémy takže to byl asi důvod protože na MR, CT, EEG mi nic nenašly a od té doby se to ani neopakovalo. Můj dotaz zní ohledně řidičského průkazu na osobní automobil ten mi byl navrácen ale jako řidič amatér tím pádem jsem musel skončit v…

Hezký den, problematika je pěkně popsána v doporučeních EpiStop, resp. podrobně je stanovena vyhláškou č.277/2004Sb., viz. např. www.zakonyprolidi.cz. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora Bauerová20. 8. 2018

Dobrý den,moje dcera (8let) si v polovině dubna zlomila ruku-loket a od začátku ji začal brnět malíček a prsteníček.po sejmutí sádry chodila dva měsíce na rehabilitace.Ruka se zlepšila,ale stále má omezenou hybnost obou prstů.Chtěla bych ji u Vás objednat na vyšetření EMG,je to možné a budu k tomu potřebovat doporučení ošetřujícího lékaře,nebo postačí zprávy z chirurgie? Předem děkuji za odpověď.…

Hezký den, EMG jistě objednat možné je, vyšetření je prováněno vždy na základě žádanky s přiloženým informovaným souhlasem pacienta (zákonného zástupce). Žádanku může vystavit jakýkoli lékař. Objednávání se provádí na tel. 311552019. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta17. 8. 2018

Dobrý den, dá se na CT mozku poznat roztroušená skleroza? Děkuji

Hezký den, CT není pro diagnostiku roztroušené sklerosy vhodné, nedokáže tuto nemoc zachytit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarka13. 8. 2018

Prosím o vysvětlení RTG páteře: Oploštění lordosy lumb , Osteochondrosis d.L4/5 gr.levis , Spondylosis def.lumb.gr.levis , OP s lehkou deformací krycích plot.Děkuji

Hezký den, vysvětlení nálezu na RTG vyšetření náleží ošetřujícímu lékaři, který vyšetření indikoval. Zde jde o napřímení bederního zakřivení, lehké degenerativní postižení disku L4/5 a lehké degenerativní postižení obratlových těl bederní páteře, lehkou deformaci krycích ploch netřeba překládat. Kontext postižení je třeba vždy vztáhnout na klinické vyšetření a potíže nemocného - viz. 1. věta.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Červinkova7. 8. 2018

Dobry den. V nedeli dopoledne jsem se ohnula k mycce a v tu chvili byla strasna bolest v zadech dole. Nemohla jsem se narovnat. V noci jsem byla na pohotovosti. Jen se me zeptali co se stalo, pry je to blokada patere, dostala jsem Dimexol.Dnes jsem byla u praktickeho lekare ten mi napsal PN na 10 dni. Stale to hodne boli a nemuzu se moc hybat. Vcera se mi udelalo na omdleni kdyz jsem delsi dobu…

Hezký den, v naší nemocnici je standardem (v závislosti na klinickém obrazu) vedle indikace léků na uvolnění svalů (Dimexol) i předpis analgetik, resp. léků s protibolestivým i protizánětlivým účinkem. Při pravidelném užívání uvedené kombinace lze předpokládat úlevu během několika málo dní. Pochopitelně za předpokladu klidového režimu. Takový by měl být i postup praktického lékaře při primárním…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina1. 8. 2018

Dobrý den, prosím o radu. Nyní jsem těhotná 24tt a už od 12tt mám problémy s rukama. Neurolog říkal že to jsou karpální tunely. Dostala jsem ortézy a ze začátku to pomohlo. Nyní už ne. Mám bolesti 24 hodin denně. Nemůžu spát a skoro nic dělat. 3 denně cvičím, ruce chladím, nosím ortézy a nic nepomáhá. Můj lékař mi říkal že na to nic není a že to musím vydržet do porodu. Opravdu na to nic není a…

Hezký den, syndrom karpálního tunelu může být komplikací těhotenství v pravém slova smyslu, resp. těhotenství je jednou z mnoha příčin tohoto stavu. Je-li tomu tak, pak pomůže opravdu až ukončení těhotenství. Jinou příčinou může být i porucha štítné žlázy (opět častější v těhotenství), což už by řešit šlo. Zde stačí provést základní laboratorní odběr (neurolog, gynekolog, praktický lékař). V…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie Dvořáková30. 7. 2018

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám bolesti páteře chodím léta k Dr Patákové podstoupila jsem za ty léta od obstřiků infůze hospitalizace i obstřik pod CT to vše je jenom na chvíli . Mám na bolest jenom Nimesil ale ten už mi nepomáhá nebolí to jenom když ležím nemohu ani nikam chodit ptrotože nevydržím dlouho stát už jsem s toho tak neštastná a nevím co mám dělat prostě bolesti každý den. Slyšela…

Hezký den, při chronických trvajících bolestech, nereagujících optimálně na v dotazu popsané postupy, je možné silnější léky na bolest předepsat již z úrovně praktického lékaře, potažmo neurologa. Pan ředitel Dr.Průša je algeziologem a úsilí o léčbu bolesti v naší nemocnici ambulantně zastřešuje. Každý pacient má právo se do jeho ambulance objednat. Kontaktujte recepci na tel. 311559031-4. Zdraví…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza30. 7. 2018

Dobrý den, již asi týden se potýkám s přetrvávajícím brněním u palce nohy. Začalo to jednoho rána, během dne je to klidnější, a k večeru, když si lehnu, je mravenčení opět silnější. Ten pocit znám ze zimy, kdy mi občas trvá déle než se končetiny dokrví. Nohy mám studené poměrně často, ale v létě se mi to zatím nikdy nestalo. Mohlo by to být např. nedostatkem vitaminů? Předem děkuji za odpověď,…

Hezký den, brnění palce nohy může být způsobeno vícero faktory. Cévní postižení je možné, pak je vhodné interní, resp. cévní vyšetření. Zde je třeba rozlišit poruchu cévy a poruchu cévní náplně (dehydratace, změna krevní reologie aj.). Možná je i neurologická příčina, kde je diferenciální diagnostika širší od postižení nervu lokálně v oblasti nohy či při výstupu nervového kořene z páteře, ale i v…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana24. 7. 2018

Dobrý den 5 dny bolest na svalu na levé stráně na krku vice je k večeru a ráno. Stálo se náhodou pří prudkém pohybu hlavy při vstávání.Mám kratší levou stranu pří skolióze. Děkuji

Hezký den, bolestivý sval na krku po prudkém pohybu je neurologický problém spadající do působnosti praktického lékaře. Při trvání potíží po standardní ambulantní léčbě lze zvážit dovyšetření RTG krční páteře, ambulantní rehabilitaci, v závislosti na okolnostech i ORL konzultaci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin21. 7. 2018

Dobrý den, Pane doktore měl bych dotaz ohledně Herpes zoster. Pasový opar jsem prodělal cca před 4 měsíci měl jsem ho po celé hlavě a v oku. Ukrutná bolest. Jsem rád ze vůbec ba to oko vidím. Po zmizení puchýřů se ni začali projevovat časté bolesti hlavy. Teď je to mnohem horší spíš se dá říci ze to jsou záchvaty. Na hlavě se mi udělali rýhy na dotek bolestivé. Bolestivé na dotek jsou i místa…

Hezký den, ano vypadá to, že skutečně budete potřebovat léčbu preparáty, které předepisuje neurolog. V naší nemocnici se objednání řeší přes centrální recepci na tel. číslech 311559031-4. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr18. 7. 2018

Dobrý den, rád bych se zeptal jak dlouho cca nejdéle může trvat diagnostika neurologického onemocnění? Myslím tím, s jakou dobou se v praxi setkáváte, když má člověk neurologické problémy a vyšetření nejdříve nic neukazují, jak dlouho většinou nejdéle trvá diagnostika od počátku problémů pacienta - např. rok, dva nebo i déle? děkuji za odpověď.

Hezký den, diagnostika neurologických onemocnění může trvat den, dny, týdny, měsíce i roky, opravdu záleží na mnoha okolnostech, někdy se přesnou diagnosu dozvíme až po smrti pacienta při pitvě (některá neurodegenerativní onemocnění), někdy dokonce vůbec ne. Zpravidla si ale max. s týdny vystačíme. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Romana Tychtlová17. 7. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím dodržovat nějaká zvláštní režimová opatření při dlouhodobém letu (cca 15hodin) vzhledem k tomu, že jsem před 4 lety prodělala mozkovou příhodu. Jsem bez následků, rok jsem brala léky na ředění krve, ale museli jsme to ukončit, protože mi praskaly žíly. V současné době jsem bez medikace. Velice děkuji. R.Tychtlová

Hezký den, díky za velmi pěkný dotaz. Stran prevence po cévní mozkové příhodě speciální doporučení není, existují však doporučení obecně cévní s ohledem na tzv. syndrom ekonomické třídy. V té je v letadle obecně méně prostoru na dolní končetiny, ve vynucení poloze pak cestující sedí hodiny, navíc v kabinové výšce odpovídající třeba pobytu na Sněžce, připojuje se dehydratace z malého příjmu…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zdenka16. 7. 2018

Dobrý den, byla jsem na MR mozku. Nerozumím ve zprávě jedné větě: "Okrskovitě zvýšený T1 + FLAIR signál skeletu v levé části klivu." Můžete mi to, prosím, vysvětlit? V příloze přikládám zprávu. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Zdenka

Hezký den, výsledek má hodnotit lékař, který vás na vyšetření odeslal. Zde je zajímavé si povšimnout závěru celého vyšetření, kde radiolog píše "bez patologického nálezu IC", tedy normální nález intrakraniálně. Tedy i drobná změna kostního signálu lbi je v závěru hodnocena jako bez patologie. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlina11. 7. 2018

Dobry den pane doktore dekuji za vasi odpoved (ztuhly sval na temeni hlavy) abych muj dotaz upresnila zacali mi tuhnout svaly sijove a na krcni pateri,motani hlavy,tupa bolest na temeni hlavy ,na rtg nalez naprimena pater mela jsem 10 rehb. nepomohlo to.na neurologii odeslana na ct hlavy vse v poradku.pani doktorka mi rekla ze mam jenom pocit ztuhleho mista na temeni a mam cvicit u fyzio. az mi…

Hezký den, je třeba na pravou míru uvést několik informací. Zaprvé svalstvo skalpu existuje a každý fizioterapeut by měl být schopen ho ošetřit - zde z mého pohledu nelze spolehlivě tvrdit, že se jedná o svalový problém. Zadruhé existují i jiné tkáně hybného aparátu, které mohou bolet, otéct a obtěžovat - okostice (periost), aponeurosa skalpu, cévní a kožní struktury. Zatřetí je-li krční páteř a…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslava morovičová9. 7. 2018

Dobrý den mam udělané EMG a doporučili mi udělat operaci Nález svědčí pro postižení metorickych vlaken vlevo a senzitivnich oboustrane vice vlevo n.medianus v oblasti karpalniho tunelu potřebovala bych se k vám obednat děkuji morovicova

Hezký den, syndrom karpálního tunelu je diagnosa, kterou lze prokázat klinickým vyšetřením a potvrdit EMG. Vyšetření má provádět neurolog a po zvážení všech okolností doporučit další postup. Nejde totiž pouze o prokázání syndromu jako takového, ale i o hledání možné příčiny (to se často přehlíží). Neuvádíte, kdo (jaký odborník) doporučil operaci. Nezmiňujete ani dosavadní léčbu. Chcete-li…

Dagmar Dyrdová8. 7. 2018

V roce 2016 jsem začala mít potíže se stabilitou, udělána MR s negativním > výsledkem, dle lékařky se jednalo o problémy krční páteře, pracovala jsem > jako účetní. V létě 2017 se můj zdravotní stav zhoršil, ještě větší problém > s chůzí (chodím jak opilec, špatně píšu, těžké nohy, hůř mluvím, třes). > Další MR ukázala mírnou nevýraznou atrofii mozečku. Byla jsem přijata na > vyšetření do…

Hezký den, monoklonální gamapatie nejistého významu (MGUS) je primárně léčena na hematologii, tam je třeba směřovat dotazy na léčbu. MGUS je acociována (spojena) s mnoha dalšími projevy i mimo krevní systém, např. neurologickými. Funkční postižení mozečku ale nepatří mezi typické a rozhodně ne časté projevy. Je-li zvažována příčinná souvislost, pak je možné pomýšlet na imunomodulační terapii na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka5. 7. 2018

Dobrý den vážený pane doktore, prosím mám dotaz na odborníka neurologa. Jsem urostlý 2 metrový chlap. Udělalo se mi nevolno , padl jsem nazad na dlažbu bez zábran, a silně se udeřil do týla , následně ztratil vědomí . Vnímal jsem až zásah RZS která mi zajišťovala žilní vstup. Jaká byla přesná doba mého bezvědomí není bohužel známo . Dle zásahu a času z protokolu RZS lze pouze odhadovat cca 10…

Hezký den, ano, po takovém úrazu je klid doporučován. Podkožní poúrazový hematom se zvětšovat může, nicméně to, že by hned po úrazu nebyl patrný, se mi nezdá pravděpodobné. Stoprocentně vyloučit to - jako mnoho věcí v medicíně - nelze. Poúrazová epilepsie skutečně existuje. Snad jsem odpověděl na to, či jste chtěl vědět. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina3. 7. 2018

Dobrý den, mám prosbu. Již od března tohoto roku trpím zavratemi. Byla jsem v nemocnici CT bez nálezu provedena lumbalni punkce jelikož se k tomu přidalo brnění levé strany končetin. Následně MR mozku a C páteře též bez nálezu. Opakování lumbalni punkce kvůli přetlaku nebyl prokázán. Na očním otok papil zrakového nervů bez objasnění. Už nevím kam se mám obrátit stav je stále horší již nemůžu…

Hezký den, v podstatě je možno zvolit několik přístupů. Rovnou léčit - léky tlumící závrať, možnou složku migrény, rehabilitovat nerovnováhu včetně pomůcek, ovlivnit eventuální složku úzkosti, posílit funkci vnitřního ucha. Nebo provést cílené otoneurologické vyšetření (včetně návštěvy specializované poradny ve FN Motol), doplnit ORL vyšetření (ústrojí rovnováhy je v uchu) či opakovat stávající…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka28. 6. 2018

Hezký den pane doktore, chci Vám moc poděkovat za odpověď i uklidnění :-) A ještě doplňuji info k původnímu dotazu https://www.nemocnice-horovice.cz/poradna/dobry-den-chte-96-2389. Poprvé jsem byla léčena na začátku myorelaxancii a guajacuranem...podruhé jen vitamín b, hořčík, při bolestech v krční páteři Ibuprofen, pak nějaká protizánětlivá injekce v nemocnici na bolest, nic víc. Potíže tedy dá…

Ještě jednou hezký den, ze všech informací, které mám nyní k dispozici, vyplývá jediné skutečně nezbytné doporučení. Koukejte si bez odkladu užít dvoutýdenní dovolenou! A myslete na něco příjemnějšího, než na nemoci a doktory. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlina28. 6. 2018

Dobry den prosim o radu mam ztuhle svaly na krcni pateri a ztuhly 10cm pruh na temeni hlavy ktery se rozpina je bolavy a boli .rh mi nepomohli .dve krabicky guajacuranu take nepomohli svaly se mi jenom napinaji ale nechteji se uvolnit mam porad stahlou hlavu uz dva mesice byla jsem na ct hlavy ale nic neukazalo vse v poradku .prosim o radu dekuji pavlina

Hezký den, uvažujeme-li jako příčinu potíží krční páteř (a to je jistě pouze domnělá pracovní diagnosa), pak samotný Guajacuran zmůže jen málo. Zpravidla je po přechodnou dobu několika dní vhodné přidat nesteroidní antirevmatika (Ibalgin, Diklofenak, Aulin, Nimesil, Ketonal aj.). Vzhledem k překlepu nevím, zda vám nebylo pomoženo na RHB? Pakliže je to tak, jaká byla náplň? Fyzikální terapie je…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie26. 6. 2018

Dobry den, chtela bych se zeptat zda-li se da roztrousena skleroza diagnostikovat z lumbalni punkce i v obdobi remise kdy je pacient bez priznaku (probiha zanet v tele neustale, nebo mizi a objevuje se?) Dekuji za odpoved, Lucie

Hezký den, lumbální punkce by měla být pozitivní i v období remise. Choroba běží neustále ve 2 procesech - zpočátku více zánětlivá, později dominující neurodegenerativní složka. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka23. 6. 2018

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o zodpovězení mého dotazu, jestli je to možné.. Již 2x jsem měla závažné neurologické problémy, které mě vyřadily na dlouho z běžného života, ale doposud mi nikdo nesdělil o co by se mohlo jednat. Obávám se autoimunitní neurologické nemoci:-( Než jsem měla tyto problémy v 31 letech byla jsem zdravá, neřešila jsem žádné zdravotní potíže. Kdyby se jednalo…

Hezký den, předně vás chci uklidnit. Neurologická autoimunita neznamená diskvalifikaci z běžného života. Je veřejně známé, že např. MVDr.Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, trpí roztroušenou sklerózou. Jeho stav je leta stabilizovaný a v běžném kontaktu nemáte šanci poznat, že je takto nemocný. Ale zpět k vašim potížím. Z neurologického hlediska je zásadní, jak uvádíte, až na živější reflexy…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Helena20. 6. 2018

Dobry den, Pul roku uzivam Depakine chrono 300 - rano 1 a vecir 2. Lecim se po rozvodu- pan doktor mi diagnostikoval manii-bipolarni poruchu. Citim se dobre, mohu se zeptat,jak dlouho se to tak leci? A dulezitejsi otazka pro me je,zda kdybych otehotnela,zda by to mohlo ublizit miminku? Nebo jestli by se pri vcadnem zjisteni dala snizit davka az uplne odebrat,aby bylo miminko zdrave? Dekuji. Uz…

Hezký den, otázku směřujte na svého psychiatra. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Denisa19. 6. 2018

Dobrý den,nevím úplně přesně ,kam tuto trochu zvláštní otázku zařadim. Ráda bych se,prosím,zeptala. Mám nově diagnostikovanou RS,jsem na biologické léčbě. Nedávno jsem narazila na články,které se zabývají imunitou a jejími poruchami. U autoimunitních poruch psali,že jsou náchylnější k rakovině. Můžete mi to,prosím,uvést na pravou míru? Celkem mě to dost vystresovalo a rozhodilo. Děkuji za odpověď…

Hezký den, je třeba si ujasnit termíny, se kterými operujeme. Co je to rakovina? Nic. Existuje několik set klasifikovatelných typů nádorů. Ne všechny jsou zhoubné, většina z nich se dá při včasném záchytu dobře léčit. Co je to náchylnost k nádorovému onemocnění při autoimunitním onemocnění? Výsledek statistického šetření. Jinými slovy u každého jednoho nemocného je riziko vždy individuální a dá…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela16. 6. 2018

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit zda jde o něco zavažnějšího, bohužel jsem pracovně hodně zatížená je pro mě problém si najít čas abych si zašla k lékaři. začalo to tím že jsem před měsícem prodělala náběh na zapal mozkových blan, potom co jsem se vyléčila se mi začali hodně třepat ruce a mam v nich snížený cit, brní mě občas nohy a mívám křeče, o mé paměti ani nemluvím, nikdy jsem neměla…

Hezký den, vlastně se nejedná o dotaz, ale spíše o popis potíží. Budu k vám upřímný, termínu "náběh na zapal mozkových blan" nerozumím, škoda, že neproběhlo adekvátní lékařské vyšetření stavu s určením příčiny. Ani k dalším potížím se bez klinického vyšetření nelze spolehlivě vyjádřit. Nicméně příznaky tak, jak je popisujete, jsou jistě vhodné k neurologickému vyšetření bez zbytečného odkladu. S…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla14. 6. 2018

Dobry den prosim o radu mamztuhle svaly na krcni pateri a ztuhly 10cm pruh na temeni hlavy je to jako sval ktery se zacina uvolnovat tlaci mi to pod pokozkou hlavy napina se a boli taha mi to celou hlavu poslali me na ct mozku ale ja vim ze je to spojene se svalama.chci se zeptat jestli ct mozku ukaze ct mozku ukaze co je pod pokozkou hlavy dekuji pavlina

Hezký den, ano ukáže. Na vyšetření měkkých tkaní je ale lepší MR - magnetická rezonance. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří Vích11. 6. 2018

Dobrý den.Už 16měsíců jsem na nemocenské s krční páteří.Prodělal jsem nezpočet rehabilitací,2x jsem ležel v nemocnicích a to v Opavě a v Ostravě,byl jsem v lázních, taky jsem dostával nezpočet infuzí na které jsem docházel taky ambulantně.Mám zasebou 2×ct a teď mě čeká podruhé magnetická rezonance.8.6. Jsem byl na první dávce botulotoxinem,bolesti pořád přetrvávají.Moje denní dávka v tabletkách…

Hezký den, pokud popisu zobrazení páteře dobře rozumím, obavám se, že není co operovat. To, že páteř vyfrézujete a sešroubujete, bohužel vůbec nemusí znamenat vymizení bolestí, o zlepšení funkce - pohyblivosti - ani nemluvě. Co ambulance léčby bolesti? Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie hlipalova5. 6. 2018

Dobry den,muj dotaz,neboli vas nazor by mi pomohl.trapi me vyhrezla plotynka min.rok L5S1 12mm,kanalek 7mm,ochrnuta prava noha ,brni ,az pali.nova MR L5S1 17mm,kanalek 9mm.infuze,leky na bolest,rehabilitace nezabiraji,doktor to vidi na operaci,mela jsem jit minuli rok,ale poslali me domu,at cvicim ,ze se to spravi,ale bohuzel se to zhorsuje ,dekuji za vas nazor

Hezký den, možnosti terapie jsou: 1) léčba bolesti - např. infuse za hospitalizace, ale i léky ambulantně, 2) zpravidla navazující RHB - ambulantně či ústavně, 3) CT PRT (obstřik pod CT kontrolou), 4) při selhání terapie operace, 5) v případně odmítnutí indikace NCH (neurochirurgického) výkonu má každý nemocný právo na tzv. second oppinion (druhý názor) na jiném pracovišti; v našem regionu…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vendula5. 6. 2018

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu.Bolí mi krční páteř, motá se mi hlava,mám nestabilitu v nohách ,bolest hlavy na temeni a návaly do hlavy a pocení.Byla jsem v únoru 3 dny hospitalizovaná ve vaší nemocni na kapačkách.Tento problém mám od prosince minulého roku.Rehabilitace proběhly bez efektu,masáže také.Stav stále trvá.Minulý týden jsem byla na centrálním příjmu,kde jsem dostala léky…

Hezký den, bohužel nemám dostatek informací k vyčerpávající odpovědi, nemohu zkontrolovat propouštěcí zprávu, fotografie výsledku MR mozku je nekvalitní, poskytuje pouze nečitelné údaje. Osobně bych postupoval podle doporučení z hospitalizace - ústní sdělení ošetřujícího lékaře + písemná informace v propouštěcí zprávě. V případě pochybností je možno se objednat do neurologické ambulance k lékaři,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva30. 5. 2018

Dobrý den, na na podzim loňského roku jsem u vás byla hospitalizována s periferním vestibulárním syndromem. Od té doby se již několikrát vrátily obtíže. Ne však v té míře, se kterou jsem byla převzata do péče. Nicméně změna polohy do lehu a naopak (opět pouze na pravou stranu) mě pozvolna začíná znepokojovat, zda by se nemohlo jednat o něco vážnějšího. Při hospitalizaci byla provedena ruzna…

Hezký den, normální je, pokud je pacient řádně léčen a dodržuje režimová doporučení, že se potíže nevracejí. Doporučuji navštívit lékaře, který se problematikou zabývá a případ revidovat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva11. 5. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li výsledek VEP vyšetření ovlivní i aktuální stav zraku při vyšetření (rozmazané a dvojité vidění, mžourání kvůli zaostření. A jako bonus dělané při migréně). Děkuji za odpověď.

Hezký den, pokud se pacient soustředí na vyšetření a neodvádí svou pozornost jinam, měl by vzniknout platný výsledek. Nevidí-li pacient šachovnici (z jakéhokoliv důvodu), vznikne výsledek patologický. Vyšetření je možno opakovat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena6. 5. 2018

Dobrý den,prosím,byla jsem na EMG vyšetření a neuropathie nn.DKK byla vyloučena.Cítím horkost nad kotníkama-obě DKK dále směrem nahoru.Cévní vyšetření taky v normě.Nevím,z čeho by to mohlo být.Děkuji Alena

Hezký den, EMG nemůže polyneuropatii vyloučit, může ji pouze nepotvrdit. Existují varianty, které se dají potvrdit pouze biopsií nervu - vyšetření v mikroskopu. Zde je proto dobré při podezření na polyneuropatii neváhat s terapií. Hodně štěstí přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Věra4. 5. 2018

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Ve středu jsem byla u své závodní lékařky se zablokovanou krční páteří. Obstřik ani léky dimexol a zaldiar nezabírají. Bolest je stejná, nemůžu bolestí ani polykat. Kam se mám obrátit o pomoc, má lékařka má dnes volno . Moc Vám děkuji za odpověď. Věra

Hezký den, ošetření bych hledal na akutní neurologické ambulanci; v Nemocnici Hořovice v rámci centrálního příjmu, kde je pro akutní případy neurolog 24 h denně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiřį3. 5. 2018

Dobrý den pane doktore prosim o dotaz jsem po úrazu měl jsem zlomenej obratel absolvoval jsem RHB. VBerouně pořád mam bolesti našli mi Duchenuv příznak pozitivni prosim co to znamená? Děkuji.

Hezký den, dotaz patří ošetřujícímu lékaři. Presto - Duchennův příznak je při stoji na jedné noze patologický úklon trupu ke druhé straně. Svědčí o funkční nerovnováze řízení stoje. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stanislav2. 5. 2018

Dobrý den,mám velmi časté bolesti brnění i tzv.mravenčení v palci a okolo malíčku na pravé ruce. Toto přechází až k zápěstí. Pracuji během dne převážně na PC.Je možné vyšetření u Vás? Děkuji předem za Vaši odpověď.

Hezký den, vyšetření zde je možno objednat na telefonu recepce 311559031-4. Zatím zkuste přehodit myš u PC na druhou ruku. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Katka23. 4. 2018

Dobrý den, za jak dlouho se projeví krvácení do mozku, nebo mozková příhoda? Jde o to, že jsem včera po silném smrkani, přičemž jsem měla ucpany nos, tak se mi poté během chvilky zatocila hlava a citila jsem v ní takový tlak. Děkuji za uklidnění. Mějte se hezky!

Hezký den, mozková příhoda, jejímž podtypem je i krvácení do mozku, se výpadem příslušné funkce projeví okamžitě po poškození mozku. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Černá28. 3. 2018

Dobrý den, mám fibromyalgii,chtěla bych vyzkoušet akupunkturu, je naděje, že by mě to trochu pomohlo?Děkuji Černá

Hezký den, ano, placebo efekt je u fibromyalgie významným terapeutickým momentem. Přesný původ bolestí u fibromyalgie není dosud znám a tak není důvod nevyzkoušet alternativní metody založené právě na placebu. Hodně úspěchů přeje T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Eva Ullikova27. 3. 2018

Krásný den! Pane doktore mám problém Ve čtvrtek 29.3. mám přijít na kontrolu.Ale bohužel nemohu, zlomila jsem si vnitřní i vnější kotník včetně hlezna tak jsem po operaci a mám nechodící sádrovou dlahu. Ale píši Vám hlavně proto, že mi dochází Elify a nikde ho nemají. Vyzvedla jsem si 3 balení a na opakovaný výdej na další 3 nemám. Nabízejí mi náhradní léky ale prosím, můžete mi napsat jaké? Ten…

Krásný den, lékárník může v rámci tzv. generické substituce zaměnit konkrétní přípravek za jiný s obsahem stejné účinné látky v daném množství a lékové formě, v tomto případě tedy venlafaxin. Moc zdravím a díky T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radek26. 3. 2018

Dobrý den, má žena měla před pěti lety první epileptický záchvat. Protože měla s tímto zážitkem spojenou "vůni" tee tree, který používala, celých pět let se mu vyhýbala. Cca v únoru začala na opary používat opět tee tree a následně (po prodělané chřipce) měla další záchvat (krátké bezvědomí). Po asi 14dnech se záchvat, tentokrát svalový bez bezvědomí, opět opakoval, a to po trvalém používání tee…

Hezký den, jakkoli je to nepravděpodobné, zcela vyloučit to nelze. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka21. 3. 2018

Dobrý den, Mám zablokovanou lopatku a střílý mi to až do ruky.Celé noci nespím a na pohotovosti mi vżdy píchnou injekci,ale ta nemá žádný účinek.Mám strašnè bolesti a mám brát Aulin na bolesti,ale ten taky nereaguje na bolest a pak Dimexol.Beru ty prášky od soboty a žádný pokrok.

Hezký den, konstatujete potíže, nezaznamenal jsem ale žádný dotaz. Vaše potíže vyžadují klid, lokální suché teplo, spolupráci s praktickým lékařem, který rozhodne o potřebě zobrazení i vyšetření příslušným ambulantním specialistou, který může rozhodnout o dalším postupu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka15. 3. 2018

Dobrý den, Chtěla jsem se poradit. Poslední dobou si na sobě začínám všímat, ze mi často padají z rukou předměty nebo neodhadnu vzdálenost předmětu , občas pociťuji brnění dolních končetin, bolest hlavy v oblasti spánku či temene nebo někdy se při chůzi zapotacim jako opilá. Lecim se s vysokým tlakem, tak se přikláním k tomu, ze to muže být z toho. Ale přece bych se jenom chtěla zeptat jestli to…

Hezký den, návštěva neurologa je určitě dobrý nápad. Jako příčina uváděných potíží mne napadá mnohé, jenom ne krční páteř. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Kajerová13. 3. 2018

Dobrý den,jsem po operaci páteře už tři roky.5.3.2018 jsem byla MR a výsledek je lehké pooperační epidurální změny v prostoru L4/5a L5/S1 charaktreru peridurální jemné jizvy.Z neurochirurgického hlediska není indikace na operaci.Noha je necitlivá.Můžete mi poradit kam se mám obrátit aby se stav nohy zlepšil.Prášky na bolest neberu,protože se noha ještě zhorší.Děkuji za odpověď Kajerová.

Hezký den, obrátit se lze na neurologa ke zvážení jednotlivých variant obstřiků vč. CT PRT, ke zvážení jednotlivých variant rehabilitace vč. balneace, na fyziatra či fyzioterapeuta, ale také na lékárníka. Existují volně prodejné preparáty k léčbě nervových poruch. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina4. 3. 2018

Dobry den, mate i detskou neurologii? Syn musi na CTcko a dalsi vysetreni kvuli opozdenemu vyvoji( ma hypotonii a podezreni na autizmus). Dekuji za info.

Hezký den, ano, dětský neurolog MUDr. Spal funguje pod dětským oddělením. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vendula1. 3. 2018

Dobrý den, jsem objednána na MR na Příbram a denziometrii do Hořovic.S výsledkami se mám objednat na neurol.ambulanci.Chtěla jsem se zeptat,kdy jsou hotové výsledky z výše uvedených vyšetření.Děkuji

Hezký den, CT denzitometrie je v počítači do druhého dne, MR z Příbrami jde papírově poštou, do týdne. Hezký den T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
roman21. 2. 2018

dobry den chtěl jsem se zeptat dostal jsem tablety preglenix 75mg na cukani očniho horniho vička je to v pořadku že jsem dostal takove prašky nebo jsem mněl dostat něco jineho ? děkuji předem za odpověd

Hezký den, neurologická poradna neslouží k hodnocení práce jiných lékařů. Hodnoťte se svým neurologem efekt léku, který vám byl doporučen poté, co ho zkusíte a nikoli předem. Vámi uváděné potíže mohou mít velmi mnoho příčit a tudíž i velmi mnoho řešení. Preglenix může a nemusí být tím pravým. Zdraví T.Bruthans --

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Bára20. 2. 2018

Dobrý den, po vystřihování z kartonu nůžkami na nehty mě bolí/brní poslední článek palce na pravé ruce. Je to již 14 dní a brnění je stále stejné, nezlepšuje se. Mám vyčkat, nebo je vhodné vyhledat lékaře ? Děkuji za odpověď.

Hezký den, je to jen na vás. Jako neurolog nemám upřímně diagnosticky ani terapeuticky co nabídnout. Základem jsou vitaminy B, teplo na postiženou oblast a čas. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Klára8. 2. 2018

Dobrý den, přítel měl na konci října přisáté klíště, po týdnu následovala zimnice, zvýšená teplota, stav jako při chřipce. Poté se to uklidnilo a začala bolest svalů na obou rukách. Od obvodní lékařky dostal azithromycin 500mg 1x denně na 9 dní. Nastalo pár dní zlepšení, ale po dobrání se opět potíže stupňovaly, přišla bolest hlavy akloubů. Proveden test na boreliózu se slabou pozitivitou v IgM.…

Hezký den, pro odpověď je třeba znát rozsah vyšetření moku. Bylo provedeno vyšetření protilátek na borelie nebo i western blot? Pro diagnosu sclerosis multiplex není hořečnatý stav vůbec typický, navíc existuje borelií indukovaná demyelinizace sklerózu imitující. Z mé pozice ovšem budu dosavadní postup jen těžko kritizovat, výsledek vyšetření moku se má hodnotit jako celek v kontextu klinického…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena7. 2. 2018

Dobrý den, 2.1.2018 jsem posílala dotaz přiskřípnuté prsty. Po rehabilitaci jsou v kloubech ohebné ale trvá necitlivost v posledních článcích prstu pocit v nich jako nateklé k prasknutí.Rehabilitační lékař doporučuje kontrolu neurologa je nutná?Nebo to chce čas?Děkuji

Hezký den, doufám, že fyziatr léčbu bolesti již zahájil. Ano, je možno zvážit, v případě malé efektivity dosavadní léčby, nasazení přípravků ovlivňujících tzv. polyneuropatickou složku bolesti, tu která zkresluje vnímání. Tyto léky jsou zpravidla vázané na odbornost neurologa či psychiatra. Jsou-li tedy potíže obtěžující, může neurolog jejich předpisem pomoci. I tak ale jde především o dostatek…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jarda6. 2. 2018

Dobrý den.Měl bych dotaz.Cca před 2 lety jsem byl trhat zub 6 vlevo dole (bylo to komplikované trhal se na dvakrát).Od té doby mám problém.Bolí mě hlava na levé straně.Bolest se projevuje při kousání, čištění zubů,smrkání a nejhorší to je při umývání hlavy.Před rokem jsem chodil na rehabilitaci rebox, cvičení.Při cvičení mi to pomohlo od bolesti ale po roce se mi to vrátilo.Začal jsem znovu s…

Hezký den, na MR je třeba mít žádanku od lékaře a prostě se objednat. Může ji vystavit kdokoli - zubař, ORL, neurolog, i praktický lékař aj. Nezmiňujete vůbec medikamentosní léčbu, která zde může výrazně pomoci. Došlo-li k byť drobnému poškození nervu, může neurolog předepsat skutečně účinné léky, které nejen že tlumí bolest, ale zabraňují rozvoji chronické bolesti, o které se dá nyní vzhledem k…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Láďa5. 2. 2018

Dobrý den.Rad bych se zeptal,jsem cca 2 roky po operaci aneurysma hlavy.Nyni cca14 dní opět bolest hlavy a bohužel se občas přidá i rozmazané vidění.Rad bych věděl co dále.Volal jsem do nemocnice kde jsem byl na operaci a tam mi řekli přijeďte v dubnu na ct a kontrolu.Nerad bych něco zanedbal.Diky zábradlí.

Hezký den, necháte-li se vyšetřit neurologem, který vás na operaci poslal, nic nezanedbáte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana1. 2. 2018

Dobrý den, delší dobu se potýkám s bolestmi a brněním na pravé ruce mezi prostředníčkem a prseníčkem. Nejprve se zdálo, že potíže způsobuje krční páteř. V současné době mě začíná trápit i levá ruka. Po neurologickém vyšetření (EMG) bylo zjištěno, že trpím syndromem karpálního tunelu: těžký vpravo, lehký vlevo, ale s lézí i motorickou. Byla mi doporučena operace. Ráda bych se zeptala, zda ve vaší…

Hezký den, v Nemocnici Hořovice se provádí jak otevřená, tak endoskopická operace. Pokud je mi známo (lépe se zeptat operatérů), čekání je v řádu týdnů a minimálně otevřený výkon by měl být plně v režii zdravotních pojišťoven. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka24. 1. 2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám problémy se zádama a vloni jsem byla v lázních Poděbrady nejen s problémem s pohybov.ale i po angioplastice(stent) ráda bych do lázní jela znova.Kdy si můžu zažádat na komplexní péči a kdo mi to může napsat?Na neurologii nebo jinde?Děkuji

Hezký den, problematiku upravuje zákon č. 1/2015. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Kveta18. 1. 2018

Dobry den,chtela jsem se zeptat,jestli se daji nejakym zpusobem uzdravit narusene nervy po lumbalni punkci?Mam paleni ,brnení,krece.Pri zateži se to zhorsuje.Nerv S1,L5 dekuji za odpoved

Hezký den, prakticky se nestává, aby k takovému poškození vůbec došlo. Máte-li uváděné potíže, je třeba se ptát, prič se to děje. Obecně, mechanické i jakékoli jiné poškození nervu se při reparaci chová velmi podobně a na to máme účinné léky, které vám váš neurolog může předepsat. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie S.18. 1. 2018

Dobry den, dneska v noci jsem se probudila, zjistila jsem, ze jsem usnula u cteni knizky s rozsvicenou lampickou. zhasla jsem ji, prevalila se na druhy bok a za chvilicku jsem v pravém oku videla jakoby mini blesk, takovy svetly prouzek. Jen na nanosekundu, hlava me neboli, vidim ostre a v plnem rozsahu, zadne problemy nemam..nikdy se mi to nestalo (nebo jsem si toho nevsimla). Je nutne vyhledat…

Hezký den, pokud se potíže nebudou opakovat, neznepokojoval bych se. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr18. 1. 2018

Dobrý den! Mám polohové závratě,musím se objednat nebo můžu přijít bez objednání.Děkuji Čech Petr

Hezký den, obojí je možné, v případě těchto potíží spíše vyšetření bez zbytečného odkladu na centrálním příjmu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jaroslava14. 1. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mohlo dojít k poškození nervů ve stěně močového měchýře po zvednutí těžkého břemene cca 20kg a jeho přemístění, kdy asi po týdnu následovala bolest v pobřišku, nemohla jsem unést více než 200g, chodit atd. Sono ani gyn. vyšetření příčínu neukázaly. Stav se vrátil téměř do normálu po 3 měsících s pomocí Tramalu. Od té doby se stejné potíže objevily vždy…

Hezký den, spíše než přímé poškození nervů uvažují distenzi (mechanické přepětí) svalstva a měkkých tkání uvedené oblasti. Hlavní je, že potíže ustupují, což svědčí spíše proti nervovému poškození. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena10. 1. 2018

Děkuji za odpověď ze dne 6.1.2018,ale ještě bych prosila o doplnění.Píšete,že neuvádím příčinu polyneuropatie,ale z čeho příčinu zjistit?Byla vyloučena Cukrovka a taky Cévní vyšetření v pořádku,tak kde ještě příčinu hledat?Z dalších vyzkoušených léků ještě Gabanox,Preglenix,Venlafaxin Mylan a po žádných nepociťoval manžel zlepšení!Už nevíme,co s tím a Neurolog se taky diví,že nic nezabírá!Už ani…

Hezký den, příčin polyneuropatie je skutečně velmi mnoho a je na neurologovi, který vašeho manžela léčí, aby je s ním prošel. Součástí diagnostiky by měl být kromě anamnézy, fyzikálního vyšetření a EMG pochopitelně i krevní odběr od hormonů štítné žlázy, přes cukr, krevní obraz či hladiny vybraných vitaminů apod. U diagnostických nejasností, navíc v případě špatné odpovídavosti na léčbu, zbývá…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea7. 1. 2018

Dobrý den. Loni v březnu jsem byla na vyšetření na neurologii kvůli brnění prstů na rukou.Vysetreni prokázala jen nedostatek hořčíku, který mi zde.sestra aplikovala do žíly. Po druhé aplikací jsem měla ruku jedu velkou podlitiny, nicméně posléze další 3 aplikace v pohodě. Při poslední mě při vpichu projela ostrá bolest od vpichu(vnitřní strana lokte) až do palce. Sestra jehlu povytáhla se slovy…

Hezký den, jde-li skutečně o jehlou poškozený nerv, lze to zpravidla prokázat na EMG vyšetření, na které vás odešle neurolog. Jestliže potíže vadí, může předepsat i účinné léky, které obtíže tlumí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena Damovská4. 1. 2018

Dobrý den,prosím o vysvětlení.Manžel má diagnozu Lehká distální primárně demyelinizační senzomotorické polyneuropathie DK,nejasné etiologie ( EMG nález dlouhodobě stacionární).Nechápu, když je EMG už několik let opakovaně pořád stejné,že bolesti nohou má větší a špatně se mu chodí.Teď bere třeba Duloxetin +pharma 60mg,ale úlevu nepociťuje,nohy ho bolí stále.

Hezký den, manželův neurolog může medikaci jistě upravit, stejně tak může v některých případech pomoci léčbě sám pacient úpravou životního stylu. Je třeba se ptát na příčinu polyneuropatie, tu ale neuvádíte. Dále je dobré uvést, že EMG je pouze pomocnou a nikoli vševědoucí diagnostickou metodou. Existují i postižení některých typů nervových vláken, která EMG nedokáže detekovat. EMG navíc nemůže…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lumír2. 1. 2018

Dobrý den.Někdy se mi stane,že usnu až někdy kolem 3-4té hodiny.Dnes ale jsem neusnul vůbec.Doktorka mi dala diazepam.Stane se to sice jen jednou za dva měsíce,ale rád bych se na něco zeptal.Jsem epileptik.Může epileptik těch třeba 7h dospat přes den nebo počkat až bude noc?

Hezký den, při této frekvenci potíží jde o zcela nezávažný problém, jednorázové příležitostné užití léku k navození spánku je zejména u epileptiků s výhodou, není pak třeba řešit dospávání přes den. U kompenzováno epilepsie by ale ani to neměl být problém. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena Kolářová2. 1. 2018

Dobrý den, na štědrý den jsem si přivřela dva prsty mezi úložný prostor postele.Na rentgenu zjistily že zlomené nejsou.Do dnešního dne v nich bohužel nemám citlivost a ohýbat jdou přes bolest.Děkuji

Hezký den, s pohmožděním prstů mohly být přechodně postiženy i nervy. Je-li vyloučena zlomenina, vše ostatní vyřeší čas. Lze používat lokální protizánětlivé masti a gely, které jsou volně prodejné, či je ordinuje praktický lékař nebo chirurg při prvotním ošetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Rosťa15. 12. 2017

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o zodpovězení dotazu týkající se rekonvalescence po prodělané CMP mého 77-ti letého táty. V říjnu mému tátovi byla diagnostikovaná hemoragická CMP (viz přiložený soubor). Ležel 4 dny na neuorologické JIP, 7 dní standardní neurolog. odd., 4 dny na LDN. Když ho přeložili na LDN, tak jsem požádal o propuštění do domácí péče. Po cca měsíci MRI (20.11.) a za cca další…

Hezký den, neexistují důkazy o prospěšnosti užívání přípravku Wobenzym u pacientů po krvácivé CMP. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vlastimil24. 11. 2017

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,mám občas pravou zornici větší než levou,ale eeg v pořádku,nemůže to být něco vážného,díky

Hezký den, rozdíl velikosti zornic je vrozený nebo získaný. Vrozený je zpravidla zcela nezávažný, u získaného záleží na okolnostech. Po operaci či úrazu je příčina zřejmá. Jednostranné rozšíření zornice může někdy provázet některé bolesti hlavy, třeba migrénu. Hodnocení významu záleží na očním lékaři a neurologovi. Je-li oční nález jinak normální a rozdíl není větší 2mm, neznepokojoval bych se.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pata17. 11. 2017

Dobrý deň, cca tyzden trpim bodavymi bolesťami hlavy vyzarujucimi do oblasti spankov a vrchnej časti hlavy. Začalo sa to tym, ze som sa rano zobudila na silnu bolest ucha, skor vonkajsieho. Odvtedy ucho boli uz len sporadicky, ale objavuju sa uz spominane bodave bolesti hlavy, ktore mi obcas vyzaruju zo spankov az do oci, do licnych kosti, do usi, aj do spodnych zubov. Som reumatologicky pacient,…

Hezký den, je možné, že příčina je někde mezi čelistním kloubem, páteří a spoušťovými body svalů hlavy, které máme občas všichni. Přesně to bez vyšetření neřeknu. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka15. 11. 2017

Dobry den, pane doktore, planovanou kontrolu mam na leden, ale mam dotaz. Casto me v noci brni koncetiny a to jak horni, tak dolni. Kolikrat v noci musim rozhybavat ruce nebo nohy, vubec je necitim. Uzivam Tezeo 40 a tlak se mi srovnal, ale s timhle si nevim rady. Jestli jit s tim k praktikovi nebo se objednat drive k Vam. Dekuji za odpoved. L.S.

Hezký den, snad radši k neurologovi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iva10. 11. 2017

Dobry den vazeny pane doktore chtela bych se zeptat mam problemi s bederni pateri . Uz dvakrat jsem podstoupila obrik korene pred 2 roky to mi pomohloa ted jsem ho podstoupila po treti a vubecmi nepomohl uleva uz zadna .co byte mi dal doporucil dekuji

Hezký den, obstřik kořene v bederní páteři se dá provádět volně "z ruky" nebo navigovaně pod CT, tzv. PRT. Nevím, co máte za sebou. V každém případě jde pouze o jednu z po mocných metod jak se zbavit bolesti před systémovým řešením, kterým je komplexní rehabilitace, bez které nemá řešení smysl. A to po i před případným operačním řešením. Vhodnost operace, jednotlivých metod rehabilitace včetně…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana9. 11. 2017

Dobrý den, prosím o radu, problémy popisuji v přiložené příloze. Děkuji.

Hezký den, bolesti s páteří souviset mohou, ale nemusejí. Bolest třísla vyvolává otázku na stav kyčelního kloubu nebo kýlu. Pálivý charakter zase imponuje jako souvislost se zánětem či polyneuropatií. Snad proto pokus s Prednisonem. Nebál bych se diagnostiku rozšířit o RTG bederní páteře a pánve a zvážení EMG i laboratoře včetně možného vyšetření revmatologem. Informaci berte jako možný a…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
svetlana fabriková8. 11. 2017

Dobrý den, co prosím znamená v lék. zprávě V m vastus lat.vpravointermit.volní motor.aktivita i při relaxaci děkuji

Hezký den, pravděpodobně se jedná o výtah z popisu EMG. Výklad trvající aktivity v zevním napínači kolene i při relaxaci pacienta náleží lékaři, který vyšetření infikoval v kontextu klinického vyšetření a subjektivních potíží pacienta. Interpretovat jedinou větu bez znalostí ostatního nelze. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka7. 11. 2017

Dobry den, mam akutnu intermitentu porfyriu s neurologickymi symptomami: svalova atonia, bolesti koncatin, paralyza dychania, strata citlivosti v koncatinach, zavraty, bolesti hlavy, tachykardia, nespavost a pri zaspavani obcas halucinacie. Brala som tri mesiace xanax, ktory zaberal iba ciastocne a kedze je vysoko navykovy som ho vysadila. Odporucili mi liek Plegomazin ale ten uz nie je v…

Hezký den, léčba porfyrie je náročná právě z důvodu intolerance mnoha léků. Antidepresiva se nabízejí, bez jejich vyzkoušení po dobu min. 4 týdnů se k jejich efektu nelze vyjádřit. Plegomazin má i tak množství nežádoucích účinků a jde o léčbu z nouze. Porfyrici jsou v ČR sledováni v ÚHKT Praha, kam bych se být vámi s důvěrou obrátil. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana Spisakova3. 11. 2017

Dobry den, mam bolesti bederni patere pane doktore skolioza lsp a degenerace disku L5/s1 mam bolesti hlavne do prave nohy a trisel zadala jsem o operaci ktera mi byla zamitnuta zadala jsem po druhe ktera mi byla od pana doktora odsouhlasena ale nerozhoduje o tom sam cekam na vyjadreni po indikacnim seminari.pane doktore vim ze mi to nemusi pomoci ale skusit bych to mela vzdyt tak…

Hezký den, neznám celý váš příběh, podrobný popis magnetické rezonance, eventuálně EMG ani klinický nález neurologického vyšetření, nepřísluší mi tedy rozhodovat o vhodnosti operace, neznám-li ani navrhovaný typ výkonu. Zvažte ale služeb zdejší ambulance léčby bolesti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana Spisakova3. 11. 2017

Dobry den, mam bolesti bederni patere pane doktore skolioza lsp a degenerace disku L5/s1 mam bolesti hlavne do prave nohy a trisel zadala jsem o operaci ktera mi byla zamitnuta zadala jsem po druhe ktera mi byla od pana doktora odsouhlasena ale nerozhoduje o tom sam cekam na vyjadreni po indikacnim seminari.pane doktore vim ze mi to nemusi pomoci ale skusit bych to mela vzdyt tak…

Hezký den, neznám celý váš příběh, podrobný popis magnetické rezonance, eventuálně EMG ani klinický nález neurologického vyšetření, nepřísluší mi tedy rozhodovat o vhodnosti operace, neznam-li ani navrhovaný typ výkonu. Zvažte ale služeb zdejší ambulance léčby bolesti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana27. 10. 2017

Mám dotaz je to tři roky co jsem měla problém s nervem ulnaris na ruce.Po operaci ruka stále brní,ale už nepálí Emg ukazuje stále poškození.Ted mám problém s nohama.V lednu se mě zlomil malým tlakem obratel L1 měsíc jsem jen ležela pak jsem měla fr.hole a když jsem chtěla chodit už bez hole tak to nešlo špatná stabilita.Pak se přidala bolest nohy v nártu , prstů a pálení,bodání do prstů.Závratě s…

Hezký den, určitě je možné zkusit léky, které tlumí potíže s nohama. Zbytečně trpět, když nemusíte, je přece zbytečné. Jakkoli může RS začít i ve vašem věku, nepřipadá mi z příznaků, jak je popisujete, pravděpodobná. Není problém z psychologické indikace doplnit MR mozku a případně i odběr moku, i to jsme už dělali. Když se nic nenajde, jedině dobře, i obtěžující úzkost se dá léčit. To ale…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marian25. 10. 2017

Dobry vecer, mám 22 rokov a od svojich cca 3 rokov som trpel myasteniou gravis. V 4 rokoch mi vyoperovali tymom. Aktivna liecba trvala cca do 7 rokov a sledovanie u neurologa do 18 rokov. Od mojich 7 rokov neboli s touto chorobou ziadne problemy. Od 7 rokov som aktivne sportoval, behaval, plne zatazoval telo. Hraval som futbal a florbal aktivne za kluby, turistika, polmaratony. Sportujem dodnes,…

Hezký den, otázka je hodně speciální. Osobně bych se ve vašem konkrétním případu nebál, konzultace v myastenickém centru je ale jistota. Telefonáty ve VFN Praha probíhají bez potíží. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr25. 10. 2017

Dobry den je mozne ze skriply nerv mi dela takovou paseku ze mi brni. Zaclo to levou nohou a tatka je to prava ruka noha a noha je takova ze poradne ji nemuzu zvednout kdyz chci vybehnout schody ani utikat to nejde jen pro priblizeni dekuji

Hezký den, ano, utlačený nerv může brnět. Situaci řešte s neurologem. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana25. 10. 2017

Dobrý den potřebovala bych poradit již rok mám problémy s krční páteři a pravou rukou na rtg páteře mi zjistili zbrousenou plotenku a problemy s rukou kdy me pobolivala pri vetsi zatezi a otekala se zhorsily natolik ze nyni rok po nálezu mám trvající otok mezi palcem a ukazovackem vypadá to jako boule přikládám foto a bolest celé ruky včetně kloubů často se mi motá hlava a někdy i zvracim mohla…

Hezký den, rád poradím a pomohu, nemám ale dostatek informací. Nespecifikujete, jaké potíže s rukou máte. Jde pouze o otok či něco dalšího? Pobolívala skutečně ruka od zápěstí k prstům či i paže? Kdo "oni" vám zjistil zbroušenou jakou ploténku? Měla jste jen RTG - zde se ploténka moc posoudit nedá, či i CT nebo MR? Jde-li o ploténku C5/6, na kterou při otoku mezi palcem a ukazovákem sázím, ev.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anna20. 10. 2017

Dobry den, beru zoloft uz dele na deprese, pomaha mi. Presla jsem k novemu lekari z duvodu stehovani a ten mi rekl, ze mam i hodne euforie, tak mi napsal Depakine chrono 300 - beru jeden rano a dva vecer , teprve mesic a plus jsem brala 1 tabletku na noc Derinu a pan doktor mi zvysil na dve, je to teprve cca mesic. Muj stav se zlepsil, deprese nemam, spim dobre, akorat menzes jsem mela vzdy…

Hezký den, úprava dávkování po měsíci je naprosto v pořádku a je plně v kompetenci ošetřujícího psychiatra.. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra18. 10. 2017

Dobrý den chtěla bych se zeptat mam problém z brnením levé ruky a rtu leve strany vždy mě to postihne u cestováni k tomu pocit na omdlení dva krat během tydne převezena santitkou na interne tam mě poslali domu z tím že mam veškere výsledky v pořádku že je organizmus vyčerpan potíže přetrvavaj i po měsíci k tomu bolesti zad nejsem schopna cestovat poradili by ste mi jestli to muže byt neurologicky…

Hezký den, neurologické vyšetření je jistě dobrý nápad. Tam se rozhodne o dalším postupu - EEG, zobrazení mozku, ale i speciální postupy EMG... Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza13. 10. 2017

Dobrý den, 22. 8. 2017 mi byla po porodu špatně napíchnuta kanyla do ruky (místo těsně nad zápěstím na vnitřní straně). Od té doby dodnes pociťuji v místě vpichu bolest, která se postupně rozšířila tak, že mě už dnes bolí i pohyb palcem, opření se o dlaň, zatlačení palcem (např. při zmáčknutí tlačítka a pod). Poslední týden mi při pohybu palcem začala přeskakovat v ruce šlacha, je to velmi…

Hezký den, hlavně je důležité zjistit, zda je skutečně poškozený nerv. Vyšetření se jmenuje EMG a může ho indikovat jakýkoli lékař. Jde-li o bolest působenou poškozeným nervem, léčí se speciálními léky a ty už může napsat jen neurolog či psychiatr. Zatvrdlinu by měl vidět chirurg a vyjádřit se o prognóze, stejně tak i přeskakující šlachu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Dudková12. 10. 2017

Dobrý den, prosím ráda bych se zeptala, jestli je možné u chronické bolesti u parkinsonika být aplikována náplast na bolest buprenorfin mylan a když pacient trpí nauzeou, bolestmi žaludku a již užívá motilium, jestli může být použit i při této léčbě nebo je možnost jiného léku. Pacient užívá madopar ,citalec,calcichev,melenor,luxfen,prenessa,pragiola.Alergie na TTC,saliciláty,viregyt,azibiot…

Hezký den, většina silných léků na bolest může provokovat nevolnost, buprenorfin není výjimkou. Začít je dobré nízkou dávkou. Dobré je také kontaktovat algeziologa, ambulanci léčby bolesti, existují totiž i léky s méně vyjádřenými vedlejšími účinky. Hlavně ale zkuste vyřešit zdroj bolesti, případně poruchu spánku či nálady, které mohou vše zásadně zhoršit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Kajerová11. 10. 2017

Dobrý den,jsem po operaci páteře v XII/2014.Byla jsem 7.9.2017 RTG LS+dyn:sesedlý prostor L4/5 a L5/S1 i ostatní vyšší prostory sníženy,bez instability.Mám stále bolesti v LDK do třísla,po vnitřní ploše stehna,berce.Moje tělo neraguje na léky na bolest.Mám zvýšen myoglobin na 87,5 ug/l beru Ezetrol mám bolest a slabost stehenních svalů.V srpnu jsem byla na lůžkové rehabilitaci v Plzni tři týdny…

Hezký den, sázím na RTG levého kyčelního kloubu. Potíže lze dále vysvětlit zkrácenými ohýbači kyčelního kloubu. Jistotu o podílu nervů přinese EMG. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina9. 10. 2017

Dobrý den, mam pres pul roku tuhnuti dolnich koncetin, dost se to stupnuje kdyz si na to nedam pozor upadnu. Prekazky teba schody nastup do mhd je problem musim pomalu a vylozene se na ty nohy soustredit. Byla jsem na lumbalni punkci a pry mam jen zvysene mnozstvi bilkovin ,tak jsem byla poslaná na Mag.rezonanci ta vyšla v pořádku a stále nokdo neřeší bílkoviny. Před měsícem jsem byla na EMG/EP …

Hezký den, předpokládám že za sebou máte neurologicky závěr s výsledky MR celé páteře včetně krčního úseku. Zvýšená bílkovina v moku může znamenat i utlačení nervových struktur v páteřním kanálu, což by vysvětlovalo i zhoršenou funkci dolních končetin. Cokoli by Vám chybělo, rádi realizujeme - po kompletaci dosavadní dokumentace - na neurologii zde. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika21. 9. 2017

Dobry den, Prosim Vas velmi pekne o odpoved. Mavam bolesti hlavy , zvacsa na lavej strane , niekedy aj na pravej ale nikdy ze by ma bolela cela hlava .. Je to ako keby mi niekto nieco pichol a silno tlacil ( zverak) , neviem to dobre popisat.. No celkovo to netrva dlho.. Par sekund ale niekolkrat do dna. Co by mohlo byt pricinou? U neurologa som nikdy nebola. Liecim sa len na hypothyreozu .…

Hezký den, návštěva neurologa je jistě dobrý nápad. Vyšetření CT či MR mozku vám pomůže zjistit, co to určitě není. A o to jde nám lékařům. Vaše otázka je důležitá, u mnoha typů bolestí hlavy na ní ale odpověď neznáme. Alespoň ne s jistotou. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika15. 9. 2017

Dobrý den, jaký je z pohledu neurologa ideální věk pro první očkování kojence (hexa, pneumokok, rotavir)?. Děkuji

Hezký den, dotaz není pro mne jako neurologa pečujícího o dospělé pacienty. Osobně respektuji očkovací kalendář tak, jak byl vytvořen odborníky z epidemiologie, pediatrie, infekčního lékařství i vakcinologie. Nejlépe bude dotaz směřovat tam či na dětského neurologa, který v naší nemocnici také pracuje - Dr.Spal, tel. 311552012. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka15. 9. 2017

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli by mohla být příčina mých potíží neurologická. Už jsem navštívila několik ortopedů a revmatologů, ale nikdo mi nepomohl. Od 11 let mám bolesti v oblasti zápěstí, kolen a kotníků. Postupem let a také zaměstnáním se bolesti zhoršují a přidaly se i kyčle a rameno a také záda v křížové oblasti. Revmatologická vyšetření negativní, artroskopie kolene bez nálezu. U…

Hezký den, přímo neurologickou příčinu lze prakticky vyloučit. Volnost kloubů - hypermobilita- může bolesti kloubů působit, existuje i celotělová (generalizovaná) forma. Léčba je celoživotní pod vedením osvíceného rehabilitačního lékaře, kterého určitě navštivte. Bolesti kloubů mohou působit i chronické infekce - chlamydie, ale i kloubní forma boreliosy, to je pro mne jako pro neurologa ale již…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Arabela13. 9. 2017

Dobrý den, velice Vás prosím o radu. Vezmu to popořadě. Dne 5.7. jsem měla klíště, žádný flek jsem neměla. Dne 15.8. jsem navšťívila doktora, pže jsem měla teplotu a cítila jsem se nemocně a myslela jsem si, že jsem něco chytla od syna (moje 2leté dítě mělo nějakou kožní infekci). Byla jsem na krvi a CRP bylo 130, presnou nemoc mi dr nerekl.Dostala jsem na 10dní Cefzil. Dne 8.9.v patek jsem byla…

Hezký den, borelióza má několik forem. Kožní, kloubní a mezi dalšími i nervovou. Ta se nedá prokázat z krve, ale pouze s mozkomíšního moku. Chcete-li tedy spolehlivě vyloučit právě tuto formu, bez odběru a vyšetření moku se to neobejde. Nevím, jakou odbornost má lékař, který vás léčil dosud, ale odběr moku správně indikuje neurolog nebo infekční lékař. Je-li riziko z prodlení, není důvod…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Matyas12. 9. 2017

Dobry den je mi 22 let a od 14ti let se lecim s epilepsii az do ted tedy 8 let jsem nikdy neprodelal zadny velky zachvat tenkrat jsem mel spise pocity derealizace,oddeleni zvlastni aura atak..nyni se potykam nejspise s panickymi ataky a uzkostnou poruchou kdy mam ataky taky pripadam si jako ve snu oddeleny od tela brni me koncetiny pocity ze telo neni moje atak..z obav ze jde na me nejaka…

Hezký den, Kolaps, respektive bezvědomí po Prednisonu je velmi nepravděpodobný, zato cukr po jeho užití stoupá a tak se vyšší hladině nedivím. Pokud jsou EEG i CT mozku v pořádku, byl bych klidný. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Milan12. 9. 2017

Dobrý den, chtěl bych radu co mám dělat. Mám bolesti bederní páteře, které mi jdou přez zadek zadní části stehna až do prstů levé nohy které mám pak tupé. U svého obvodního lékaře jsem byl napsal mi rehabilitaci a RTG vyšetření a při bolestech medikaci,ale i přesto obtíže přetrvávají.

Hezký den, na místě je v každém případě neurologické vyšetření, žádanku vystaví praktický lékař. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Michalcová6. 9. 2017

Dobrý den,moc prosím o odborný názor. 11.8.2017 jsem byla na MR po opakovaných velkých bolestech v bederní části zad. Týden jsem chodila na infuze. Výsledky z MR : Mediální hernie ploténky L1/L2 s tlakem na durální vak a sekresty sahajícími nad i pod úroveň disku. Bulging ploténky L3/L4 při degenerativních změnách. Spondyóza plotének L1/L2,L3-L5. Facotární artróza v prostorech L1/L2 a L3 - S1. Na…

Hezký den, výhřez disku L1/2 lze operovat vždy. Chcete opravdu operaci, která nevyřeší držení vašeho těla a pohybové návyky? Ptejte se, proč se to všechno pokazilo! Bez rehabilitace to zkrátka nejde nikdy. Jde jen o to kdy, kde a jak. Možnost léčby v lázních posoudí odborník, který vás poslal na neurochirurgii, podmínky definuje zákon, který nejde obejít. Příjemné cvičení přeje s adekvátní léčbou…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela29. 8. 2017

Dobry den prosim o radu mam velke bolesti bederni patere polytopni vert alg.syndrom v povsechnou poruchou stadynamiky ,polyarthalgie,arthragie si skl.bilat li sy bilat. Bez preciveho morfologickeho koreatu v paternim kanalu v siroke medialni potruze v meziobratlovych plotenech l4/5 al5/s1 v etazi l5/s1 s mirnou stenozou paterniho kanalu na 13mm a s mirnou stenozou foramin.ostechondrosa…

Hezký den, není-li nález k operaci, a zde není, zbývá léčba bolesti, optimalizace hmotnosti a pohybových návyků. Až při selhání výše uvedeného je možno uvažovat o kompenzačních pomůckách. Česky- rehabilitovat v bolestech je nesmysl, léčbu zahajte tabletami či infusemi, pak cvičení a fyzikální terapie. Vždy je v záloze rehabilitace ústavní (hospitalizace, lázně...) nebo ambulance léčby bolesti.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina24. 8. 2017

Dobrý deň, mám problém so zaspávaním. Vyšetrenie u neueologičky mám absolvované, taktiež EEG - v poriadku, ževraj sa len neviem uvoľniť. Neviem ako mám tomu rozumieť... Pred spaním pociťujem brnenie, mravčenie tela, také čudné vnútorné chvenie, tlak v hlave, návaly teplac pulzovanie v tele, točenie hlavy, zlé videnie (oetrenie u očnej v poriadku, som len krátkozraká) stáva sa mi že pociťujem…

Hezký den, je mi líto, že vás musím zklamat, ale zdejší neurologie se věnuje pacientům až od 18 let věku. Díky za pochopení, zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela23. 8. 2017

Mam myastheniu gravis a mavam problem so spankom chcem sa opytat ci pri tomto ochoreni mozem brat Gs dormian rapid? Beriem lieky mestinon,prednison a imuran..dakujem za odpoved

Hezký den, nevidím důvod, proč tento potravní doplněk neužívat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jaja1. 8. 2017

Hezky den pane doktore mam k vam dotaz zdali je mozne kdyz moje sestra ma RS sklerozu mit jeste ALS. Myslim ze je to nesmysl co vy jako odbornik vyjadrete se prosim sestra je z toho na nervy. Dekuji vam pekny den Jaja.

Hezký den, teoreticky to bohužel možné je. Rozhodne EMG vyšetření. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana27. 7. 2017

Dobrý den. chci se zeptat na Váš názor ohledně magnetické rezonance L2/3 protruze disku na 3mm, L3/4 bez pozoruhodností, L4/5 stac.protruze ploténky až foraminálně, L5/S1 st.p. dekompresi,náhradené disku,v.s transpedikulárni fixací, jizevnanté zmeny přímo.Mám velké bolesti

Hezký den, nález na MR bolesti způsobovat může. Protože ale neuvádíte, kde a jaké bolesti máte, nemohu je k nálezu na MR vztáhnout. Se všemi informacemi požádejte lékaře, který vás na MR poslal. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka20. 7. 2017

Dobry den pane doktore mam delsi dobu bolesti vlevem s skloubeni je mozne ze mi muze ochabovat od toho svalstvo na leve noze.

Hezký den, porucha funkce SI skloubení může bolet i v průběhu dolní končetiny, působit potíže s pohybem, ale svalstvo na dolní končetině by ochabovat nemělo. Podobný vztah je popsán u částí kolene a svalů stehna, zde ale prokázán není. Spíše bych myslel na potíže s bederní páteří, ale i jinou příčinu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stanislava18. 7. 2017

Dobrý den, mám přítele, který trpí polyneuropatií, chci mu pomáhat, aby se mu bolesti mírnily, byli jsme již několikrát v lázních, naposledy ve Velkém Mederu, pak se mi zdálo, že si stěžoval na bolest více, chystám se zítra objednat zájezd do Bukfrudo a tak nevím, jestli dělám dobře. Aby na tom pak nebyl hůře. Děkuji za Vaši odpověď.

Hezký den, polyneuropatií jsou desítky stejně jako činností, které lze v lázních provozovat. Lázně samotné zde nic nezmůžou. Nejde o vztah jako u plicního onemocnění a pobyt v Karlově Studánce, kde léčí samotný pobyt. Konkrétní odpověď na konkrétní dotaz jistě rád sdělím, stejně jako ošetřující neurolog. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikol2. 7. 2017

Dobrý den, před 2 měsíci jsem měla úraz na levé ruce ukazováčku. Objemové poranění kůže mezi 2 a 3 kloubem. Dle lékařské zprávy doktor provedl lalokový posun a sešití rány nad kloubem. Po 2 měsících prst ohnu na 40% a rána je stále citlivá i kloub bolí. Ve zprávě informaci napsanou od lékaře nemám, ale sdělil mi, že bylo poškozeno i kloubní pouzdro. Chtěla bych se zeptat, zda je tu možnost, že…

Hezký den, ad 1) jde o otázku na operatéra, výsledný funkční výsledek odvisí, zjednodušeně řečeno, od rozsahu operačního výkonu a následné rehabilitace, odhadnout ho operatér může, ad 2) stres jako fyzické vyčerpání či nevyspání nebo alkoholový exces mají vliv na pohotovost k záchvatu nikoli na podstatu vlastní epilepsie, ad 3) k vyšetření u nás je možné se objednat telefonicky v recepci na čísle…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka23. 6. 2017

Dobrý den, od včera me bolí záda přesněji v oblasti kříže těsně nad zadkem. Nemůžu se narovnat chodím v predklonu celi den, uleví se mi jen když se lehnu a schoulim do klubicka., nemuzu jakoby prohnout zadek.Brala sem si ibumax a aulin od bolesti.. moc mi to nepomohlo, nevím jestli to nemam jen namozene a přejde to, nebo mam jit do nemocnice. Děkuji

Hezký den, do nemocnice nemusíte, k lékaři ale ano. Pokud nezaberou volně prodejné léky za předpokladu klidového režimu po 2-3 dnech, může vám praktický lékař na předpis doporučit účinnější léčbu, či vás odeslat ke specialistovi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Janette23. 6. 2017

dobry den.Prosim pomožete mi s vysledkami MR? Moj doktor povedal,že je to v poriadku,no mne sa to nezda..... Metodika: T2 ax, T1 sag, T2 sag V sag sekvenciách zobrazená chrbtica a spinálny kanál v rozsahu Th1 až Th12 - primeraná hrudná kyfóza, SI tiel stavcov a ich výška sú primerané. V telách stavcov Th4, Th8, Th12 prítomné T1 i T2 hypersignálne lézie veľkosti 8-15 mm. Výška diskov je…

Hezký den, osobně bych čekal bližší vysvětlení termínu "hypersignální T1 i T2 léze ve 3 uvedených obratlích". V popisu je obvyklé se konkrétně vyjádřit, o co jde. Protože nevidím snímky, odkazu vás na vysvětlení indikujícího lékaře či popisujícího radiologa. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikki13. 6. 2017

Dobrý deň. V nedeli v práci na mne padla klietka plná sklenených fliaš a všetko mi to jelo do hlavy mala približne 2 metre. Z práce jsem jela do nemocnice na pohotovosť. Robili mi ct a aj neurologické vyšetrenie hlavy. Povedali jenom že je to úraz hlavy. Bylo mi strašne zle stále nepamatuji jsi vubec jak se to stalo ani nič jenom vim že jsem nebola v bezvedomii. V pondeli jsem si musela dať…

Hezký den, z pohledu neurologa není na co odpovídat, nebyl položen žádný dotaz. Vyloučilo-li CT mozku akutní trauma, není zde dále co řešit. Na bolesti existují léky, při hučení v uších je na ORL třeba vyloučit akutrauma. I to se dá a má léčit. Možná porucha paměti se dá vysvětlit akutní stresovou reakcí. Je-li tomu tak, pomůže čas a psycholog. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Peter13. 6. 2017

Dobry den,mozem poprosit o laicke vysvetlenie lekarskej spravy z MRI?Dakujem...

Hezký den, vysvětlit nález na MR má ošetřující lékař, který vede léčbu a pacienta zná. Majitel těla se ke své páteři léta nechová hezky a hrubě ji přetěžuje. To, že má navíc masivní výhřez disku, je jen třešnička na dortu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela B.8. 6. 2017

Dobrý deň,svokre zistili, že prekonala slabú porážku,zasiahlo jej miechu(mozog je v poriadku),má ochrnutú pravú stranu(končatiny).Pred 2r. mala operáciu s krčnou chrbticou(2 stavce),teraz má poškodené 4 stavce.Svokra nie je v najlepšom fyzickom stave,z každého jedla zje iba štvrtinku,nič jej nechutí,všetko preberá,pije veľmi málo vody,má chronický zápal moč.ciest,berie dosť silné lieky od bolesti…

Hezký den, z vašeho líčení cítím depresivní ladění. To je první věc, o kterou bych se staral. Ev. nasazené léky totiž nezaberou hned, tak neváhejte. Komplexní rehabilitační péče včetně vybavení kompenzačními pomůckami, úpravou domácnosti a úvahou o lázních je další v pořadí. Nastavení dlouhodobé léčby bolesti a péče o kvalitní spánek musí přístup k pacientce doplnit. Rodina si pak musí ujasnit,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jozef sandor7. 6. 2017

Mam syna 7 rocneho ktory ma epilepsiu westov syndrom az bi som povedal ze sa to zacina podobat na dravetovej syndrom chcel bi som sa spitat som slovak a chcel bi som ho liecit lekarakou marihuanou neviem ale na slovensku to niemozne predpisat ako postupovat ci mam ist do ciech so synom alebo staci zobrat nalez a kartu a ist neviem prosim poradte dakujem

Hezký den, dle mého soudu nemáme v současné době dostatek podkladů k oprávněnosti takového postupu. V každém případě zdravotní pojišťovny v ČR u těchto diagnos léčebné konopí nehradí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Václav Lysák1. 6. 2017

Dobrý den, tento rok na jaře jsem byl na MR a našli mi v prodloužené míše nějaké dva - 2 mm útvary demyelinizačního charakteru. A teď to začalo, dostal jsem velký strach, protože mi byla vyslovena diagnóza ,,eresky''. Takže jsem prošel všechna možná vyšetření: odběry krve, EEG, CT, včetně lumbální punkce. Všechno bylo negativní a mluvilo v můj prospěch, tedy, že jsem zdravý. Byl jsem propuštěn a…

Hezký den, potíže, které uvádíte, jsou nespecifické a neukazují na žádnou konkrétní diagnózu. Pro diagnostiku RS jsou, jak jistě víte, rozhodující kritéria dle McDonalda. Zamyslete se, zda nynější potíže nemohou být pouze projevem obav a úzkosti. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Simona31. 5. 2017

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co bxychom mohli dělat dál. Tchán minulý rok prodělal ischemickou CMP s ochrnutím na pravou část těla. Od začatku jeho léčby má PEG a tracheostomii tudíž je veliký problém tátu někam umístit. Toho času je ležící, ale zvládne se přitáhnout s pomocí hrazdičky. Proto by mě zajímalo, zda by bylo možné ho dát k Vám k rehabilitaci a zlepšit tak kvalitu života.

Hezký den, prima plán, ale dotaz směřujte na Rehabilitační nemocnici Beroun. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anda28. 5. 2017

Hezký den, již delší dobu (4 měsíce) mě bolí stehenní sval. Přišlo to zničehonic po probuzení (v den předtím jsem dělala běžné aktivity, žádná zvýšená zátěž), ihned pod zadkem mě bolel sval. Nyní bolí až do půlky stehna zezadu a zvenku. Při chůzi mě nebolí, bolí jen při rotaci nohy a nejvíce bolí, když ležím na břiše a nohu zvedám směrem dozadu. Byla jsem u ortopeda, ten mi párkrát s nohou pohnul…

Hezký den, už to tak vypadá, že bez SONO vyšetření měkkých tkání stehna v uvedené lokalizaci se asi neobejdete. Lze i cestou praktického lékaře. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta25. 5. 2017

Dobrý den, maminka (44 let) byla začátkem března na operaci křečových žil na pravé noze a 14 dní po operaci měla stále nehybnou nohu od kotníku dolů. Proto zašla znovu k lékaři, kteří jí poslal na vyšetření EMG, kde nález prokazuje těžkou sensitivně-motorickou axonálně-demyelinizační lézi n. peroneus dx., susp. za hlavičkou fibuly a zpomalení sensitivních rychlostí na více nervech. Bylo jí řečeno…

Hezký den, podobné potíže se mohou stát pokud je noha zaškrcena nebo po dobu operace vystavena otlaku v místě průběhu nervu - zde za hlavičkou fibuly, jak je uvedeno v popisu EMG. Zde by pomohla informace o přesné době od operace a provedení EMG, protože nález na nervu se vyvíjí a hrubě je možno i odhadnout, zda je operace jako možná příčina v souladu s nálezem na EMG a časovým odstupem. Navíc je…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana25. 5. 2017

Dobrý den, prosím o radu. je mi 38, před půl rokem mě z ničeho nic přepadla depersonalizace, potom se přidal šílený tinnitus (ale extrém, jako bych měla u hlavy holící strojek) a silná únava. Od té doby se mi taky postupně zhoršuje paměť a zrak na dálku. Také mám nervové záškuby různě po celém těle. Šla jsem na MRI mozku (bez kontrastní látky), nic nenašli. Dále ORL, imunologie a kardio bez…

Hezký den, ne, nemyslím si, že by vaše příznaky svědčily pro boreliozu. Jistotu přinese aktuální vyšetření mozkomíšního moku. Určitě dál pátrejte a nevzdávejte to! Můžete i u nás. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anka24. 5. 2017

Dobrý deň ďakujem za vysvetlenie CT. Malasom príznaky: KK: sval.sila-oslabený úchop vľavo, instabilita ľavostranných KK, taktilná hypestéza ľavej polovice tvára a ľhk a diplopia. EKG: bol prítomny sínusový rytmus. MRI: Periféne zhrubnutý lem slznice ethmoidov, maxilárnach sinusov precipue dx a ľavej časti sinus sfenoidalis. Diskretná prorusia pr.bulbu. DG: 163.9 Lakulárna iktus v oblasti pons…

Hezký den, nejsem soudce a ani z popisu MR prodělání mrtvice neplyne. O diagnose rozhoduje nicméně neurolog a nikoli pojišťovna, protože existují i drobná postižení pod rozlišovací schopností MR. Přesto existují i jiné diagnosy, kterými se dá stav vysvětlit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Anka22. 5. 2017

Dobrý deň.Poprosím váš názor a vysvetlenie CT: Centrálne v ponse je naznačená hypodenzná area 7x6mm, ale v danej obl. sú aj výraznejši artefakty so skeletu,inak sa supra ani infratentorálne natívne patol. lož. zmeny nezobrazujú, KS symetrický. Dakujem.

Hezký den, podle CT je v oblasti kmene nějaký proces. Jak píše i autor popisu, je tento překryt artefakty. Daleko lepší je zde MR. Co je to za ložisko, proberte se svým neurologem, který zná i projevy onemocnění u daného pacienta. Bez toho nemá smysl spekulovat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr21. 5. 2017

Dobrý den, nedávno jsem strávil při práci nezvykle dlouho dobu v dřepu. Bezprostředně poté jsem si všiml oslabené dorsální flexe prstů i celé nohy na levé noze. Nedokážu stát na patě. Nepozoruji ale žádnou poruchu čití nikde na noze. Myslíte, že se jedná o lézi nervu peronea vlivem mechanického poškození tím dřepěním, nebo se může jednat o první příznak amyotrofické laterární sklerozi? Děkuji.

Hezký den, A je správně. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Bányiová18. 5. 2017

Dobrý den,chtěla jsem se jen zeptat jestli můžu příjít na kontrolu s výsledkem z MR bez objednání děkuju.

Hezký den, jsme rádi, pokud přichází pacient s doporučením praktického lékaře či ambulantního specialisty. Samozřejmě vždy v termínu objednaném v centrální recepci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Langpaulová13. 5. 2017

Přeji hezký den, ráda bych se zeptala na výsledky mých testů. Již jsem to probírala s obvodní lékařkou a důvěřuji jí, ale ráda bych slyšela ještě názor jiného lékaře. Testy se týkají boreliozy. Výsledek ELISA IgG 0,4 ( hranice je do 0,80 ) a IgM 0,11 ( také do 0,80 ). Western blot mi vyšel v IgM vždy negativně a v IgG dvakrát negativně, ale jednou pozitivně ( reakce proti Ag OspA a Vlse ). Můžu…

Hezký den, hodnotit výsledky protilátek bez znalosti klinických projevů konkrétního pacienta a hlavně načasování odběru krve, zde není možné. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana7. 5. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, moje matka a bratr trpí esenciálním třešem. Chtěli bysme s manželem potomka, je velká pravděpodobnost, genetického přenosu na dítě? Moc děkuji za odpověď.

Hezký den, pokud jsou nemocní oba rodiče, je pravděpodobnost onemocnění pro dítě vysoká, o jistotě ale hovořit nelze. Toto onemocnění se ovšem dá velmi dobře léčit a nezkracuje život. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina4. 5. 2017

Dobry den, mam velky problem a bojim se o mou sestru.. Sestre je 35 let a od 19 let ma zvlastni chute( Tak to popisuje) vše ji chutná sladce a pak vše cítí extrémně silné, ze musí vyvinout tlak do hlavy az ji vystřiknou slzy a pak to přestane, uz ji lezou oči z dulku i při predklonu. Lékaři ji našli cestu 9 Cm na mozku, ale nikdo nic nedělá . Sestra uz je z toho všeho úplně vyčerpána, jelikož…

Hezký den, abych byl upřímný, moc dotazu nerozumím. Píšete o cestě a záchvatech. Jde-li o 9cm velikou cystu, není nic snazšího, než se poradit s neurochirurgem o nutnosti odstranění. EEG u neurologa pak jasně potvrdí, zda se jedná o epilepsii - existuje i několikadenní monitorace; i když popis "záchvatů" je značně netypický. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra28. 4. 2017

Dobrý den, může mi lékař předepsat propranolol , který jsem užívala v Německu proti třesu, vyššímu pulzu a bolestem hlavy? Předepsal mi Coryol 6,25, ale to vůbec nefunguje, propranolol je tuším i v Polsku, kde bych si ho mohla vyzvednout. Děkuji.

Hezký den, předně recept z ČR rozhodně v Polsku neplatí. Propranolol je jistě účinná látka na potíže, které popisujete. Nepletu-li se, je u nás nyní nedostupný. Jeho dostupnost či možnost magistraliter přípravy konzultujte se svým lékárníkem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Roman Skacel20. 4. 2017

Dobry den jsem po 2 operacich patere (L5/S1)r.2007,2008, nini uz mam 2 roky stejne priznaky jako pred operac.(bolest vystr.do l.nohy,v lev.noze mi mrzne,pri vnamaze nemuzu se narovnat ,sedet ani poradne chodit) absoloval jsem obstriky a rehab.magnety a cviceni(po rehab.se stav vzdy zhorsil a spatne jsem je snasel) byl jsem poslan na CT vysetr.Zaver CT vys. byl:CT-L5/S1:osteochondrosa disku,stp…

Hezký den, zaprvé určitě nemusíte mít bolesti, neurolog, ev. algeziolog by měl být schopen nastavit medikaci tak, abyste nebyl závažně limitován v každodenních aktivitách. Zadruhé neuvádíte typ obstřiku. I u po operačního jizvení lze s úspěchem aplikovat obstřik pod CT, tzv. PRT. Někdy může pomoci komplexní fyzikální léčba v lázních (např. Jáchymov). Operatér může zvážit aplikaci hyasy, která…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana15. 4. 2017

Dobrý den Prosím o diagnózu pokud to půjde mam strasne paleni v celem tele nervozitu z toho stres brneni rukou nohou byla mi vzata akorát krev na základní. Vyšetření to bylo prý ok dr mi tak hned napsala zoloft, ale stejne mam pocit , že by v tom mohlo byt něco jiného v živote jsem nemarodila mam od mala astma, ale od 13 let v pohodě az ted zas zhoršení. A ještě mám občas problém se stabilitou …

Hezký den, snažím se diagnózy na základě pouhého popisu bez vyšetření nedělat. Jsem neurolog a dojmologii se nevěnuji. Po vyšetření si můžeme říci více. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Gabriela Říhová14. 4. 2017

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, chtěla bych pomoci své tetě aby nechtěla život znovu skončit otravou, je nemocná a léčba jí nepomáhá, trpí bolestmi celého těla už 4 roky . Prosím Vás má cukrovku, a bolesti hlavy, bolesti nervů,které způsobují bolest celého těla, pálení očí, bez prášku už vůbec nespí, bolesti tudíž nemůže ani zaspat aby jí bylo lépe, doktoří jí hospitalizovali na psychiatrii …

Hezký den, nejsem si jist, zda je dotaz pro neurologa. Máte-li pocit, že může mít nemocná polyneuropatii, není nic snazšího, než pomocí EMG tuto diagnosu potvrdit. U nás se objednává na tel. 311552019 a žádanku může vystavit jakýkoli lékař. Pokud jsou hlavním problémem bolesti a psychiatr si myslí, že zná příčinu a je ochoten ji léčit, není důvod mu nedůvěřovat. Pro bolesti špatně reagující na…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana5. 4. 2017

Dobrý deň,prosím Vás veľmi pekne,mám nález na krčnej chrbtici-dikoverteb.deg.zmeny na C4-C7,napriamenu lordozu,utlak koreňa C5,protruzia disku s utlakom vaku,impresia na okraj miechy C4-5 ,C5-6 utlak vaku a koreňa C6...neustále mi chodí po tele akokeby elektrina.jemné mravčenie hocikde po tele,trpne mi ľavá ruka a mám neustále hrozné bolesti hlavy,závraty..Môže všetky moje problémy spôsobovať…

Hezký den, může, co je ale podstatnější, nemusí. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana4. 4. 2017

Dobrý den, náš dvouletý syn nemluví. Měli by jsme podstoupit neuroligické vyšetření nebo je ještě brzy?

Hezký den, upřímně je s podivem, že situaci neřeší praktický dětský lékař. Ten má být první, kdo na poruchu vývoje upozorní. Neumí-li dítě ve dvou letech ani jednotlivá slova, jistě je to dobře vyšetřit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola3. 4. 2017

Dobry den. Rada bych pozadalao radu. Uz druhy den mam zavrate, toceni hlavy a slabost. Je to jak ve stoje tak i v leze a vzdy mam pocit na omdleni, kdyz vstanu a horsi se to, kdyz se pretocim na levy bok. Uz je to tak druhy den a nemohu pomalu ani vstat. Predem dekuji za odpoved.

Hezký den, je velmi ošemetné dělat diagnosy na dálku. Centrální příjem nemocnice je k dispozici 24 hodin denně. Jak je možné, že jste tam dosud nebyla? Takové benigní paroxysmální polohové vertigo, horšící se právě při otočení se na bok vleže jste už mohla mít dávno vyléčené. A je-li to něčí jiného? Bez vyšetření to prostě poznat nelze! Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Havlíčková3. 4. 2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně maminky 75 let v 5/16 byla na výměně kolenního kloubu.7/16 lázně poté koleno dobře rozchodila. Chůze bez holí a berlí. v 11/2016 se objevila bolest, která na operované noze vystřeluje od kyčle do přední strany stehna. Ostrá bolest většinou se objeví po ránu, když vstane z postele, někdy po protažení úklonech vymizí a pak již může chodit bez obtíží. Někdy, ale bolest…

Hezký den, nejprve je třeba si ujasnit pojmy. Co je to v oblasti kyčle? Setkávám se s tím, že mnoho lidí hledá kloub tam, kde vůbec není. Hlavice je velmi dobře hmatnæ v oblasti třísla, kde kloub také typicky bolí. Bolest v oblasti pánve zevně na boku je naopak typicky svalová. Někdy může v tomto místě zlobit i tzv. tíhový váček (bursa), který se zanítí. Pokud někdo ultrazvukem diagnostikoval…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie Šitová1. 4. 2017

Dobrý den ráda bych se zeptala na brnění levé ruky a nohy. Začalo to asi před 3 týdny po fyzické zátěži. Dostala jsem vit b12 injekčně a zlepšilo se to. pak par dní klid a ted mi tam jako dřevění. Neurologa jsem navštívila ale s jiným problémem, brnění jsem zmínila ale zrovna to odcházelo, tak neurolog usoudil že není třeba to řešit. je možné že bych mohla mít třeba skříplý nerv? děkuji Lucie

Hezký den, skříplý nerv to jistě nebude, podobné potíže tato lidová příčina vysvětlit nemůže. Nezbude Vám než to se svým neurologem probrat znovu. Buď se jedná o dvě izolované příčiny pro horní a dolní končetinu nebo je naráz vysvětlí porucha krční míchy či mozku. Dál spekulovat nemá smysl, je třeba se nechat vyšetřit. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika30. 3. 2017

Dobrý den, mám problém v tom, že mám neustále pocit, že se mi točí hlava. Jsem pak i hodně nervozní a teď se k tomu přidalo takové jakoby tuhnutí v hlavě, s tím, že mi k tomu zaléha i ucho. Hodně mě teď bolí krční páteř, se kterou mám problémy dlouhodobě. Tak se mi stává, že jakoby špatně vidim, nemůžu zaostřit. Je mi 30 let a mám sedavé zaměstnání. Bojím se nějaké vážné nemoci. Mohlo by to být…

Hezký den, jistě je vhodné neurologické a dle jeho výsledku i otoneurologické vyšetření. Rád nabízím své osobní služby v ambulanci po objednání se v recepci nemocnice na tel. 311559031. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika30. 3. 2017

Dobrý den,před týdnem jsem byla u své praktické doktorky,protože mám problém s viděním na levé oko.Před rokem,když jsem byla těhotná se mi stalo,že jsem 15 minut viděla na něho zamlženě a znova se mi toto stalo před měsícem.Vždy to přejde po cca po 15 minutách,ale stále pociťuju špatné vidění na levé oko,více ho musím namáhat.Praktická lékařka mi vypsala žádanky na oční a neurologii.Na očním bylo…

Hezký den, bez vyšetření u neurologa to jistě nepůjde. Domnívám se, že naše nemocnice nabízí lepší termíny vyšetření, objednává se v recepci na tel. 311559031. Úvaha o přítomnosti výdutě při pohledu na zornici bz dalšího dovyšetření je dle mého soudu značně odvážná. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka29. 3. 2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala na radu,v červenci se.mi objevily bolesti hlavy,cca 5_6xdo.mesice.Mám za sebou rtg krční a. Bederní páteře s fyziologickým nálezem, EEG bez.zmen,tento.mesic.jsem dostala od neurologa sumatriptan 50mg, pomůže jen jsem po něm unavená, nicméně tento měsíc bolest přišla 8x.Jinak mi nic není.obavam se tě četnosti ale zase nechci běhat k dr stále.mesic beru magnosolv…

Hezký den, jistě si vedete deník bolestí hlavy, cca. po 3 měsících by mělo dojít ke zhodnocení neurologem a při trvale vyšší frekvenci bolestí hlavy se má zvážit zavedení preventivní léčby, která snižuje jak frekvenci, tak i intenzitu. Samotné příliš časté užívání triptanu, i když vyhovuje, může bolest hlavy udržovat. Léčba migrény je holt o návštěvách neurologa až do nastavení dlouhodobé…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana29. 3. 2017

Dobrý den, na podzim jsem zpozorovala, že mám občas jednu zorničku (pravou) větší než druhou. Šla jsem na oční, kde bylo vše v pořádku. Pak na neurologii, kde mě zrovna poslali na MR. Hrozně se tam bojím jít. Oko mě trošku bolí od spojivky nahoru, občas mi slzí a v půlce hlavy mám neustále takovou mírnou tenzi. Minulý týden jsem měla poprvé oční migrénu (za dvacet minut přešla). Jinak žádné…

Hezký den, je poté na Vás, zda vyšetření podstoupíte. Ve světě moderní neurologie jde ale o zcela standardní postup. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
tina25. 3. 2017

Pekný deň prajem, poprosila by som Vás o radu, na základe očného vyšetrenia som bola odporúčaná na neurologické oddelenie, mala som rozmazané hranice očného pozadia a stále mám bolesti hlavy, odoslali ma na magnetickú rezonanciu, výsledok bol:V dorzálnej časti v regióne epifýzy sa zobrazujev T2 vážení hypersignálna v T1 vážení hyposignálna cystická štruktúra s priemerom 7 x 4 až5 mm, t.j. LL x AP…

Hezký den, zcela zásadní je kvalitní endokrinologické vyšetření, které stanoví další postup terapie. Hormonální poruchy mohou být zodpovědné v tomto případě za bolest hlavy asi spíše, než vlastní zvětšení hypofýzy. MR by měl jistě vidět i neurochirurg. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Bajerová19. 3. 2017

Hezky den pani doktorko od 22 let trpim na migreny ktere myvam i 5krat tydne.Mesicne uziju i 16 trypnanu (sumaptiptan 50mg)To se dalo jeste s tim zit ale posledni 2 mesice me zacala bolet hlava kazdy den na obou stranach a neprestava:-( jakoby az za usima a postupne cela hlava.Citim napeti a praskani a hukit v usich a v pravem oku vidim neustale větrný mlyn.V noci se budim nekolikrat za noc a…

Dobrý den, máte bolest hlavy z nadužívání triptanů. Léčbou je detoxikace doma či za hospitalizace. Bolest hlavy sama jistě do několika dnů zmizí, jde jen o to vydržet a žádný Sumatriptan nevzít. Pokud budete disciplinovaná, jistě ji mívat nemusíte. S přáním hezkého dne T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jan15. 3. 2017

Dobrý den, od soboty mám ´ochrnutou´ levou polovinu obličeje, obv. lékař diagnostikoval obrnu lícního nervu a předepsal vitamíny a Tegretol CR 200, tento lék má ovšem tolik nežádoucích účinků, že se mi ho vůbec nechce brát. Rád bych se zeptal, jak byste tuto potíž řešil vy. Děkuji a přeji krásný den,

Dobrý den, pochopitelně návštěvou neurologa bez zbytečného odkladu. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana7. 3. 2017

Dobrý večer mívám bolesti hlavy začlo to od chronické rýmy bolest na čele a zubní nerv levá strana obličeje a hlavy.Na ortopedie diagnóza cephalea etiol_? M5312 skolióza páteře.Leky teď užívám novalgin

Hezký den, nevím přesně, nač se ptáte. Je-li bolest hlavy od chronické rýmy, léčí ji otorinolaryngolog. Přetrvává-li bolest i poté, jistě může praktický lékař neurologické vyšetření doporučit. Novalgin je spolehlivý preparát, který funguje velmi dobře. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří22. 2. 2017

Dobrý den.Mám syna 18 let.Když chodí,tak chodí rychle,že mu ani nestačím.Ale co se týče veškeré pracovní činnosti pracuje hodně pomalu,stejně i při převlékání.Mě by zajímalo,jestli to třeba nesouvisí s nervovým ústrojím.K doktoru nechce,že mu prý nic není.Bojím se,že přijde kvůli pomalosti o práci,jinak šikovný je.

Hezký den, ano, za uvedenými projevy je skutečně nervový systém, konkrétně řízení motivace. Zkuste se vžít do synovy role a sám si odpovědět, co jste řešil v jeho věku. Jde skutečně o projev nemoci? Má ho řešit lékař, psycholog nebo jen rodina? Vadí projevy dotyčnému nebo jen vám? Lze očekávat spontánní vývoj? Zkuste si se synem pohovořit a zjistit z čeho má radost, na co se těší a naopak co ho…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora Píchová14. 2. 2017

Dobrý den, jsem ve 14 týdnu těhotenství, přibližně před 14 dni začaly bolesti krční páteře. Bolesti způsobují velké bolesti hlavy, hlavně v okolí spánků a za očima. Ortoped mi napsal rehabilitace, ale nepomáhají. Chtěla bych se zeptat, jestli bolesti souvisejí s těhotenstvím nebo by bylo vhodné vyšetření na neurologii. Děkuji za odpověď. Hezký den.

Hezký den, souvislost bolesti hlavy s těhotenstvím je jistě možná, s jistotou ale příčinu identifikovat pravděpodobně nelze. Zaměřte se na kontrolu krevního tlaku, dostatek tekutin a relaxace. Proti Paralenu či Panadolu či Eferalganu také nelze po celou dobu těhotenství nic namítat. Návštěvou neurologa jistě nic nezkazíte. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla K.13. 2. 2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně noční bolesti v dolní části páteře. Již zhruba 3/4 roku mám noční až ranní bolesti páteře, které se nyní rozšířily i na tzv. denní bolesti. Pokud se ohnu, již se špatně narovnám atd. Jsem velice štíhlá a celkem aktivní, snažila jsem se záda rozcvičit, ale spíše k horšímu. Prosím o váš názor. Děkuji a s pozdravem

Hezký den, pokud páteř bolí mimo aktivitu, je zcela na místě její zobrazení. Zda je nyní na místě i revmatologické vyšetření a krevnį odběry, nedokáži na základě informace typu "...jsem celkem aktivní...", rozhodnout. Nevím nic o charakteru vykonávané práce či odpovědi potíží na léky. Spekulovat bez vyšetření je prostě ošidné. Na setkání v ordinaci se těší MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta Nováková10. 2. 2017

Dobrý den, dotaz je ohledně mého syna. V průběhu 5 měsíců měl vždy jednou za měsíc stav, kdy ráno vstal a bylo mu na zvracení, někdy i zvracel. Ted poslední bylo, že se vzbudil, bylo mu na zvracení, měl citlivé jedno oko, vadilo mu do něj světlo, poté se vyzvracel a až poté ho začala bolet hlava. Lékařka řekla, že je to migréna. Myslela jsem, že zvracení u migrén následuje až po bolesti hlavy.…

Hezký den, ano, je to možné. Existují případy se zvracením před, během i po bolesti hlavy. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana9. 2. 2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala ,jestli mám skutečně dystonii ,protože už 7 let mám pocit napětí v krčních svalech a pokud trošku znervózním i při banálních situacích ,chce se hlava jakoby škubnout, ale vrátí se do normální polohy ,je to něco jako tik ,ale někdy tam cítím horko ,bolest i napětí. Jednu dobu jsem chodila na rehabilitace ,měla jsem z toho bloklou celkou krční páteř a bolesti hlavy …

Hezký den, pacient s podezřením na dystonii by měl být vyšetřen neurologem centra pro nervosvalová onemocnění, včetně EMG (elektromyografie), např. Nemocnice Motol či Thomayerova nemocnice. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Nicol7. 2. 2017

Dobrý den, paní doktorko, pane doktore, ráda bych se zeptala, zda je možné mít takzvanou zrakovou auru bez následné migrény? Na migrény netrpím, nebyly mi diagnostikovány. Nicméně několit let zpět se mi občas stalo, dle popisu z internetu jako taková cca 20-30min. aura a poté silná bolest hlavy. Nyní se mi vrací pocity "kdy nevidím" - jezdí mi v zorném poli takové různé vlníci se čáry, které…

Hezký den, ano, zraková aura bez bolesti hlavy existuje. V každém případě je neurologické vyšetření včetně EEG i zobrazení mozku na místě. Bez něj jde o pouhé spekulace. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina3. 2. 2017

Dobry den.Prosim ptam se za svou maminku je ji 66 let.Od prosince byla 3 x hospitalizovana v nemocnici pro bolest ramene a krcni patere,motani a padani ,pada hlavne do zadu a pri pohybe h zvraci.Neni schopna samostatne chuze od prosince zhubla 15 kilo.Me dyalizovana a prodelala ored 3 roky rakovinu prsu.Na CT ji bylo zjisteno leze zadnich provazcu a je obj.na MR v dubnu.Tak to ji propustili s…

Hezký den, neznám přesné souvislosti, diagnosu hospitalizace, plán onkologa, důvod opakování hospitalizací ani oddělení, na kterém proběhly. Navíc Vámi interpretovaný závěr CT vyšetření je přinejmenším neobvyklý. Na závěru hospitalizace je jistě uvedeno nějaké doporučení včetně léků. Pokud nevyhovují, kontaktujte lékaře, který je předepsal, ten by měl se zprávou podat i vysvětlení. Ev. je při…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie26. 1. 2017

Dobry den mam dceru,ktere je 22 mesicu v breznu ji budou 2 roky a trpi velice velkou nedpavosti uz je nezvladatelna nespi pres den ani v noci kdyz se mi ji podari uspat cca o pulnoci za 2 hodky je vzhuru opet a uz nespi a takhle je to kazdy je velice nervozni pri spani taktez neustale ze spani kope s nohama a breci prosim Vas mohu s k Vam objednat i kdyz nemam doporuceni od lekare? Ze dne na den…

Dobrý den, jako neurolog pro dospělé pacienty vám odpověď asi nenabídnu, z mého pohledu je lepší vše konzultovat s dětským lékařem, nejdříve je třeba vyloučit všechny faktory, které mohou spánek narušovat, což je právě úkol pediatra. Eventuální konzultace dětského neurologa je namístě až v případě, že pediatr neshledá nic, co by mohl vyřešit sám. Zdraví MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana23. 1. 2017

Dobrý den pane doktore,trápí mě následující problém. Před 2 měsíci jsem nešťastn ě zakopla a upadla .Asi po týdnu mě začalo bolet v zádech a bolest neustupuje .je tupá, nejvíce to bolí když vstávám ze židle.Léky žádné neberu.CHtěla bych se objednat k vám na vyšetření. Budu potřebovat doporučení obvodního lékaře nebo ho mohu "obejít" a objednat se přímo k vám.Se zády jsem se nikdy nikde v…

Hezký den, za doporučení jsme rádi, i bez něho Vás ale nikdo nevyhodí. Těšíme se na Vás, T.Bruthans a kolektiv neurologie

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dita19. 1. 2017

Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně předepsaného léku Timonil 150 Retard. V roce 2011 jsem měla jednu poruchu vědomí v důsledku vyčerpání organismu. Aktuálně mne trápí již asi měsíc tik v levém oku (nebolestivý, pouze přes den, slabý). Užívám pravidelně magnesium, aktuálně i B-komplex. Tik přisuzuji zkouškovému období a blížícím se státnicím. Paní neuroložka mi předepsala právě…

Hezký den, předpokládám, že Timonil je indikován na tikovou poruchu, nikoli jako prevence záchvatů. Tiková porucha se má léčit, pokud obtěžuje. Nasazení léků bez předchozích testů je možné, pokud nejsou pochyby o diagnose. Léčba se řídí odpovědí na medikaci. Znáte-li, jak sama uvádíte, možnou souvislost se stresem, není nic snazšího než se zaměřit na dostatek odpočinku a relaxace. S pozdravem…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ivan11. 1. 2017

Dobrý deň Chcel by som vás požiadať o výklad z EEG vyšetrenia, ktoré som podstúpil len nedávno, čakám zároveň aj na MG vyšetrenie, co potrva, kým ma objednaju, a až tak sa mám dostaviť k svojmu neurologovi... Mám takmer 20 rokov diagnostikovanu EPI GRAND MALL, opcipalne vlavo nezhubna cista o veľkosti 5x5x7 cm,pred 7 rokmi už aj CMP, v liečbe. Pre väčšie ťažkosti bolo teraz EEG po roku…

Hezký den, jste-li objednán ke svému neurologovi, je výklad výsledku EEG vyšetření ve vztahu k vašim potížím právě na něm. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika10. 1. 2017

dobry den chtela jsem se zeptat jsem po mozkovem aneurysma ktere prasklo a mela jsem krvaceni do mozku coz se stalo v listopadu a v breznu mam jit na kontrolni angiografii.dnes jsem zjistila ze jsem tehotna.o miminko se snazime tri roky.mohu si to miminko nechat?kdyz musim jeste projit vysetrenim zda je vse v poradku?Dekuji za odpoved

Hezký den, blahopřeji! Miminko si samozřejmě nechte! Kontrolní cévní vyšetření se, pokud nemáte nové potíže, dá jistě přeobjednat na dobu po 1. trimestru, ev. až na dobu po ukončení těhotenství. Stejný dotaz jako zde položte i neurochirurgovi. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jozef25. 12. 2016

Dobrý deň , poprosím o radu ako najlepšie pokračovať z liečbou a vysvetlenie nálezu po CT L4-S1 a môže sa po takom to náleze masírovať bankami alebo aká masáž je vhodná. Asi 2 roky mám bolesti bedrovej chrbtice, pred polrokom som mal autonehodu po ktorej sa bolesť presunula na bedrové kĺby a kolien keď som sa ohnul alebo urobil úklon dopredu tak my sťahovalo ľavú nohu. Mesiac som chodil na…

Hezký den, na našem pracovišti používáme u akutních potíží infuse s kortikoidy. K objasnění tíže postižení je vhodné doplnit EMG (elektromyografii). Masáže nepovažuji v této fázi za vhodné, snad jako doplněk fyzioterapie, při neefektivitě po vyšetření rehabilitačním lékařem, který může zvážit i eventuální léčbu v lázních. Další postup rádi zprostředkujeme v naší neurologické ambulanci. Zdraví…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iveta24. 12. 2016

Dobrý den na magneticke mi našli pozanelivy etiol a demylizačni plaky při rs a více četna ložiska gliosy suppratetorialne bilat. a byla jsem na lumbalce tam mi nenašli rs LP vyloucila RS ale prej trojklanny nerv o taky neni pořad me to taha od zubu až k čelu a puse mam jako zuby jak kdybych tam měla kroupy a ty skačou nahoru a dolu a hybe se mi pusa sama pořad jsem unavena a boli mě hlava jako…

Hezký den, domnívám se, že na hodně podobný dotaz jsem již odpovídal. Všechny výsledky mozkomíšního moku jsou v naší nemocnici standardně konzultovány za ambulantní kontroly. Diagnosu by měl stanovovat lékař se znalostí skutečně všech výsledků vyšetření včetně vyšetření pacienta. V takové pozici nyní nejsem. V propouštěcí zprávě by měla být standardně uvedena informace, jak postupovat po…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Leona B.21. 12. 2016

Dobrý den, jsem v 12tt těhotenství a migréna mě trápí už pár dní v návalech. Je v pořádku vzít si Sumatriptan?

Hezký den, Sumatriptan v těhotenství lze užít pouze po zvážení individuálních rizik. Protože je ve vašem případě neznám, ponechávávám rozhodnutí na vašeho neurologa. Hezké Vánoce přeje MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Katka20. 12. 2016

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem. Je mi 22let, v lednu 2016 jsem si vyhřezla plotýnku l4-l5, l5-s1. Při posledním vyšetření před velkými prázdninami byl výhřez 4mm s útlakem durálního vaku. Bohužel mě bolesti stále přetrvávají, střílení do nohy je dost bolestivé a skoro každý den mě večer bolý celá noha i záda. V místech, kde mi to nejvíce střílí mám i popraskané žilky. Jsem na silných…

Hezký den, jako základní opatření doporučuji užívat léky na bolest pravidelně a ne nárazově. V situaci, v jaké jste, existuje řešení vždy. Mohu nabídnout pouze vyšetření u mne v ambulanci, je možno se objednat na tel. recepce 311559031. Hezké Vánoce přeje MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Klára18. 12. 2016

Dobrý den, může se lék Asentra 50 užívat současně při krátkodobé léčbě pastilek s Echinaceou? Děkuji.

Dobrý den, ano, může. Dotaz správně patří do lékárny. Hezké Vánoce přeje MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
petr4. 12. 2016

Dobry den pane/í doktorko už asi pul roku citim tlak v hlavě + slabší bolest hlavy a furt jsem unaveni byl jsem u urologa ten řekl že mi nic není aniž by mně prohlédl napsal mi cavinton ale vůbec nepomohl tak sem tam byl znovu a řekl že mam radši skusit meditaci nebo si vzit radši afentamin udělal mi EEG protože jsem epileptik i když jsem mnel zachvat dvakrat za život a hned jak jsem si šel pro…

Hezký den, v naší nemocnici pacienty s bolestí hlavy vyšetřujeme vždy fyzicky včetně měření krevního tlaku, pokud nepomáhají běžné léky (např. Panadol), je vždy na místě EEG, které máte hotové a jistě i zvážení zobrazovacího vyšetření (CT, MR). Podle výsledků se volí další léčba. Rádi vás neurologicky vyšetříme. Lze se objednat na telefonu recepce 311559031, v případě naléhavých akutních potíží…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Danika3. 12. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné se k Vám objednat bez doporučení. Delší dobu se mi rozšiřují svalové slabosti, nejprve nohou, teď už i rukou. Při neurologickém vyšetření mi lékař opakovaně sdělil, že je to subjektivní a on na mě objektivně nic nevidí. S námahou se mi zvětšují i bolesti a navíc mě trápí, že na stejné problémy si začíná stěžovat moje sedmiletá dcera. Děkuji!

Hezký den, vždy jsme rádi, když pacient přijde s doporučením, nikoho ale neodmítneme, pokud ho nemá. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana30. 11. 2016

Dobry den, moje maminka mela Parkinsona, byl ji diagnostikovan v 56letech, ale prvni priznaky prisly urcite pred 50.rokem. Trpela tezkymi depresemi, ale nebyla lezici, zvladala domacnost s mensimi problemy,nakonec spachala sebevrazdu. Z matciny strany je ve vzdalenejsi rodine hodne psychickych nemoci, maniodeprese, minimalne tri dalsi sebevrazdy. Ale o jinem vyskytu Parkinsona nevim. Moje babicka…

Hezký den, v případě, že vznikne Parkinsonova choroba před 40. rokem věku, je riziko přenosu 10-20%, pokud vznikne po 50. roce věku a u přímých příbuzných se nevyskytla, není důvod k obavám. Třes ruky však může mít i jiné příčiny, co tedy měla vaše babička, nyní dle mého názoru nelze spolehlivě rozhodnout. Rozhodně bych se ale při vysoké sebevražednosti v rodině spíše věnoval riziku deprese.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Maria28. 11. 2016

Dobrý večer, chcem sa opýtať či ste sa stretli s pacientom, ktory mal pocit že sa mu chveje alebo trasie vnútro. Ja totiž už asi rok pociťujem vnútorný tras, ktorý cítim hlavne v kľude, a ktorý má veľmi vyčerpáva. Som z toho neustáleho vnútorného trasu veľmi unavená, mám pocit akoby mi v tele stále pracovali nervy a svaly. Som z toho zúfalá neviem na koho sa obrátiť. Psychické poruchy nemám, ani…

Hezký den, pocit vnitřního třesu je typický pro následující stavy: úzkost a nervozita, třesavka u nárůstu tělesné teploty, méně často může být takto vnímána zvýšena činnost štítné žlázy, existuje vnitřní třes při užívání léků, např. antidepresiva, ale i jiné, v dětské neurologii existují vzácné stavy popisované jako břišní migréna, které nemusejí být spojené s bolestí, zvláštní pocity mohou být…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Iveta18. 11. 2016

Dobrý den na magneticke mi našli v srpnu pozanelivy etiol a demylizačni plaky při rs a více četna ložiska gliosy a byla jsem na lumbalce v rijnu tam mi nenašli RS jelikoz LP vyloucila RS ale prej trojklanny nerv to taky neni pořad me to taha od zubu až k čelu a puse mam jako zuby jak kdybych tam měla kroupy a ty skačou nahoru a dolu a zuby mam zdrave a hybe se mi pusa sama pořad jsem unavena a…

Hezký den, vašim formulacímu úplně nerozuním. Pokud nález v mozkomíšním moku nepodporuje diagnosu sclerosis multiplex (roztroušené sklerózy), byl bych nicméně klidný. Jistě existuje stav, kdy se nerv zásobující obličej dostává do kontaktu s tepénkou, která jej svou pulsací dokáže dráždit. To se diagnostikuje právě pomocí MR (magnetické rezonance), jak jste uváděla. Léčba pak spočívá v podávání…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika15. 11. 2016

Dobrý deň trpim hyperventilačnou neurogennou tetaniou.......môžem pracovať na nočne smeny? Ďakujem

Hezký den, jakákoli léčba hyperventilační tetanie se s nočními směnami nevylučuje. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiří Holeček3. 11. 2016

Dobrý den, po hospitalizaci na neurologii v době od 3. - 12.10.2016 beru Tiapridal 100mg 1-1-1. Lék mi dochází a potřebuju vědět, jestli ho budu brát i dál a kdo mi ho může předepsat, jestli jenom neurolog, nebo i PL. Totéž se týká i léku Escitalopram 10mg 1-0-0. Potíže pro které jsem byl hospitalizován mizí a cítím se dobře. Děkuji za odpověď. Jiří Holeček

Hezký den, v doporučení z hospitalizace je nepochybně uvedena i kontrola, na které se rozhodne o dalším užívání léků. Do kontroly je jistě užívejte. Recept, pokud již léky docházejí, může na základě zprávy z hospitalizace předepsat PL, ale i neurologická ambulance. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana D.26. 10. 2016

Dobrý den, mé čtyřleté dítě má zvláštní projevy radosti/nadšení, při kterých propíná svaly na končetinách, výrazně svírá rty nebo silně mačká hračky (plyšáky). Při chůzi se radost projeví pár topornými kroky a silnějším stiskem ruky. Ve školce se paní učitelce zdají tyto projevy nepřirozené. Je to důvod pro neurologické vyšetření? Předem děkuji za odpověď. Jana Doubravová

Hezký den, ano, je to dobrý nápad. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra T.24. 10. 2016

Přeji hezký den, v noci se mi stalo, že jsem chtěla po probuzení otevřít oči ale pravé víčko nešlo vůbec otevřít, až když jsem se víc snažila, nakonec jsem ho otevřela. Mám implantované ICD, kdysi jsem se léčila i na hraniční epilepsii (nyní bez medikace - vlastní rozhodnutí). Lékaři zaměňovali synkopu (prodloužené QT) s možnou epilepsií, ale prodloužené QT se potvrzuje i nadále. Možná se…

Hezký den, vlastně nejde o dotaz, ale líčení potíží. Pokud se jedná o jedinou příhodu, není třeba se znepokojovat. Jestli se budou potíže opakovat, bez neurologického vyšetření se neobejdete. Jistě možno realizovat zde. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Slavomira19. 10. 2016

Dobry den. Diagnost.mi cez EMG neurogennu tetaniu.Biochem.vyš,krvi mi nerobili, ani ziadne ine.Je tomu uz 2 mesiace a stale mi je horsie.Neurologicka mi najprv predpisala Neurol,0,25 2 x denne. Pribl. po 3 tyzdnoch mi prestal uplne ucinkovat, potom prisiel na rad Xanax,50mg 1x denne, tiez mi neucinkoval a teraz mi predpisala Rabakir 75mg 2 X denne.Beriem ho uz piaty deň a tiez neucinkuje. Chcela…

Hezký den, latentní tetanie diagnostikovaná na EMG je příznak. Je třeba vyloučit pravou tetanii při poruše metabolismu vápníku, tedy provést krevní odběr, lépe i s hladinou fosforu. Pokud se zde porucha nenajde, pomáhá dostatek odpočinku a relaxace a hořčík v tabletkách. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Soňa9. 10. 2016

Dobrý den, můžete mi prosím doporučit nějaký postup při opakující se neuralgii trojklanného nervu? Důvod nejasný, nejčastěji bolest začne při chladném počasí. Jediné řešení bolesti, které momentálně znám je lék Biston. Děkuji za odpověď.

Hezký den, řešení existuje vícero. Pokud se potíže opakují, je třeba pomocí magnetické rezonance vyloučit tzv. neurovaskulární konflikt, tedy situaci, kdy je v mozku trojklanný nerv drážděn cévou. V tomto případě je na místě zvážení operace. Existují i záněty, pokud je na ně pomýšleno, vyžaduje diagnostika odběr mozkomíšního moku, ev. následně antibiotika. Přínosem jsou i zubní a ORL vyšetření,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš Treitner6. 10. 2016

Dobrý vecer. Chci se zeptat na to co muže byt pokud mi poslední tyden každy vecer brni v rukou od loktů dolu, cítím mírný neklid a občas se mi motá hlava? Na nedávnem vyšetření s motanim hlavy mi všechny testy dopadli v pořádku ( EKG, Tlak, Krve) v tu dobu jsem jeste brnění v rukou nepociťoval . Dekuji za ochotu

Hezký den, bez klinického vyšetření nejsem schopen diagnosu určit. Zastavíte-li se u praktického lékaře bez zbytečného odkladu, jistě neprohloupíte. Diferenciální diagnostika zahrnuje jak interní, tak ortopedické i neurologické stavy. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Silvia6. 10. 2016

Dobry den, Chcela by som sa spytat – asi 7 rokov dozadu som mala silny uraz do lavej spankovej casti hlavy. Spanok mi hned opuchol,co trvalo niekolko dni. Druhy den som zasla za lekarom, ale kedze som neodpadla, dalej sa to neriesilo. Od tej doby ak ma boli hlava, tak predovsetkym len v tej lavej casti spanku. Nikedy je to silna pulzujuca bolest. Chcela by som sa spytat ci postupom casu od toho…

Hezký den, to, že by se v dané oblasti roky po úrazu něco dělo, je nepravděpodobné. Pokud máte ale potíže, je nesmysl lékaře nevyhledat. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Olga29. 9. 2016

Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o prohlédnutí zprávy. 5.9.2016 mi zalehlo pravé ucho, dostala jsem Betaserc. Po týdnu se přidalo motání hlavy, nejistota v prostoru. Dostala jsem diuretická th ráno a diagnozu Menierova choroba. Chtěla jsem se zeptat zda-li je možnost léčby u Vás. Kamarád byl u vás léčen s vestibulárním syndromem. Moc děkuji za odpověď.

Hezký den, zásadní je informace o ztrátě sluchu - nedoslýchavost. Je-li, může být přiznána diagnóza Menierovy choroby. Není-li, je i tato diagnóza zpochybněna. Ze zprávy toto jasně nevyplývá, závěr audiometrie je nejasný a příliš stručný. Léčba Menierovy choroby patří do rukou specialisty ORL. V případě léčby periferního vestibulárního syndromu jiné příčiny jsme schopni pomoci na neurologii.…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ladislava22. 9. 2016

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi vyhřeznutou plotynkou a posunutou plotýnkou? Z CT mi diagnostikovali L4/5 protasuedisu 1,3mm a L5/S1 protruse disku vlevo 3,7mm do recessu,tanguje S1 vlevo,a L5 vlevo.mužete mi to více přiblízit prosím.Jsem poslana na infuze a nasledne rehabilitace.děkuju za odpoved.

Hezký den, protruze je předstupeň výhřezu. Posun ploténky neexistuje, ale může být posunutý obratel - pak se hodnotí příčina posunu (listéza), její velikost v milimetrech. Bližší vysvětlení Vám sdělí lékař, který indikoval zobrazovací vyšetření. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petr Čech20. 9. 2016

Dobrý den! Chtěl bych se zeptat jestli je potřeba dporučení od PL. Byl jsem kdysi pacientem MuDr.Bruthanse na ÚLZ v Praze a rád bych se k němu vrátil.Děkuji

Milý pane Čechu, rád Vás po objednání termínu do ambulance na tel. 311559031 uvidím i bez žádanky, vezmete-li nějakou starší zprávu, budu rád. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka20. 9. 2016

Dobrý den pane doktore.Chtěla bych se Vás zeptat co to může být.Při delší chůzi a delším stání,mám příšerné bolesti v levé noze a to v horní části stehna,zasahuje to až ke kýčli a i do vnitřní strany stehna.Z ničeho nic se nahrne silná horkost,jakoby mi nohu někdo poléval vařící vodou.Místo se stává necitlivým,lehké brnění a právě ta silná horkost ,která je bolestivá.Děkuji za odpověď

Hezký den, nezbytné je neurologické vyšetření bez zbytečného odkladu. Teprve na základě fyzického vyšetření je možno stanovit diagnosu a další postup. Neurologická příčina obtíží je možná, o dalších možných příčinách nyní nechci spekulovat. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Klara16. 9. 2016

Dobry den chtela bych se zeptat mam tatku v nemocnici 66let do nemocnice byl prijat s velkou bolesti zad a na rozkapani a uleveni od bolesti.Po ruznych vysetreni bylo zjisteno ze az na zada kde ma pravdepodobne rozdrcen jeden obratel tak vse ostatni ma v poradku.Je tedy ted na luzku bez pohybu a davaji mu velice silne leky na bolest.Tatka je po tydnu v nemocnici a po uzivani techto leku (myslim…

Hezký den, nemohu suplovat nedostatečnou komunikaci mezi pacientem, jeho rodinou a ošetřujícím personálem. Bolest je určitě třeba řešit ku spokojenosti pacienta. Domluvte se s ošetřujícím lékařem. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie13. 9. 2016

Dobrý den, mám v péči tatínka má Wernickeovu encefalopatii již dva roky abstinuje, ale každé ráno má třes do levé nohy během dne dojde ke zlepšení. Mám strach, aby se to časem nezhoršovalo a nevím si rady zda se ho mám objednat na vyšetření? předem děkuji Lucie

Hezký den, třes nohy patrně s Wernickeovo encefalopatií nesouvisí, nehledě na fakt, že tento typ encefalopatie by měl být při léčbě vitaminy B pouze přechodný. Blíže poradí neurolog při vyšetření. Zdraví T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Ornela12. 9. 2016

Dobrý deň, 6 rokov sa liečim na migrény, užívam 100mg Topimark a Relpax od bolesti, no migrény mám stále veľmi často, kedykoľvek pri zmene počasie, počas menzesu, pred menzesom. Pri MR mi bolizistené dva venózne angiómy. Neviem si dať s migrénou rady, športujem, snažím sa stravovať zdravo. Poradíte mi, prosím, ako to riešiť? ďakujem

Hezký den, je třeba detailně projít vše od deníku záchvatů, přes životní styl i léky. Od toho je tu neurolog. Ten by měl rozhodnout o postupu i době, kdy na léčbu sám nestačí a odešle Vás do specializované poradny. Zdraví MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Libor Stradiot7. 9. 2016

Dobrý ráno je to 3týdny byla jsem na masáži krč. páteře a zad a večer mě zalehli uši posleze mám hučení beruGuajacuran betaserc biofenac stale hučí

Hezký den, je otázkou, zda souvislost masáže a Vašich potíží skutečně existuje. Zalehnutí v uších s hučením každopádně řeší specialista ORL, nikoli neurolog. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel Vávra5. 9. 2016

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 22 let, asi od začátku puberty trpím tím, že když nejsem úplně v psychické pohodě, přichází stavy pocitu na zvracení a omdlení. Všechno vyvrcholilo na začátku tohoto roku, kdy jsem studoval na náročné vysoké škole, kterou jsem v dubnu zanechal, dělá se mi špatně jak při psychické, tak při fyzické námaze, také při akcích kde je koncentrováno více lidí, většinou již…

Hezký den, domnívám se, že jako neurolog nemohu pomoci lépe, než specialista, v jehož péči již jste. Jediné další vyšetření, které lze považovat za přínosné, je vyšetření psychologem. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jan1. 9. 2016

Dobrý den, dovoluji si obrátit se na Vás s následujícím dotazem. Před osmi dny jsem pomáhal stěhovat litinovou vanu – cca 130 kg. Stěhování probíhalo ve dvou osobách, tz. nesl jsem cca 65 kg asi 10 metrů. Bohužel, nejsem nijak fyzicky zdatný, ani jsem se nerozcvičil, tak vysokou zátěž jsem asi nikdy ani nezvedal, ale bohužel – bylo nutné vanu odstěhovat a svolil jsem, že pomůžu. Vanu jsem nesl…

Hezký den, ano, syndrom karpálního tunelu je u predisponovaných osob se stereotypní prací (hudebníci aj.) možno vyvolat i jednorázovou vysokou mechanickou zátěží. Zásadní bude EMG vyšetření, na kterém se lze domluvit na neurologii. Při obavách o poškození šlach může doporučit jejich dovyšetření se zobrazením ortopedem či traumatologem (zde Dr.Kristen). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza31. 8. 2016

Dobry den,chtela bych vas poprosit o radu. Zvykla jsem si, ze si spatne pamatuji jmena a nepoznavam lidi, s kteryma jsem se napriklad pred rokem seznamila. Nejvice me trapi, ze si nevybavuji i nektera mista, ktera jsem jiz navstivila. Dokonce ikdyz jsem nekde den, dva stravila, nevim co jsem tam zazila. Nejedna se jen o zazitky z detstvi a dospivani, jde i o zazitky stare dva roky... Je to…

Hezký den, normální to určitě není. Doporučuji neurologické vyšetření bez zbytečného odkladu. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Karel Mrština9. 8. 2016

Dobry den,manzelka,rocnik 1968 ma 12 mesicu velke problemy.Zpocatku bolesti nohy,postupne velke bolesti zad.2x hospitalizace na neurologii v nemocnici v Nachode,vysetreni pouze CT.az dnes po roce magneticka rezonance.je mozne vam oskenovat zpravu z dnesniho vysetreni a pozadat vas o vas nazor?dekuji

Hezký den, posuzovat výsledky zobrazení bez souvislosti s klinickým vyšetřením je vždy ošemetné. Pokud pacientka fyzicky dorazí k objednanému vyšetření, rádi poradíme. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Radka2. 8. 2016

Dobrý den, léta mám migreny s aurou. Přidala se deprese, nyní beru Velaxin 150.V kombinaci s Rosemikem jsem měla sterotonin. syndrom. Neurolog mi říká že nemůžu na migrénu nic, když mámVelaxin a psychiatr nechce měnit léčbu prý to mírní četnost záchvatů. Poraďte prosím, napište mi váš názor co užívat.Děkuji

Hezký den, u migrény s aurou je třeba se ptát i na hormonální léčbu, délku a frekvenci záchvatů i jejich vazbu na spouštěče či komplikující okolnosti. Teprve se znalostí deníku migrenika a rozborem všech 3 složek léčby migrény ve Vašem konkrétním případě budu schopen odpovědět na otázku, co užívat. Těším se blíže při osobním setkání v ambulanci. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
štěpán29. 7. 2016

KDYŠ PRUDCE STANU NEBO SI LEHNU NEBO RYCHLE NASTOUPÍM DO AUTA A OŘUSE ZATOČÍ SE MI HLAVA HLAVA.NÍZKEJ TLAK NEMÁM DĚKUJI.

Hezký den, i když nebyla položena otázka a nevím tudíž, co Vás zajímá, pokusím se odpovědět. Potíže tak, jak je popisujete, vyžadují neurologické a možná i otoneurologické vyšetření. Začněte na neurologii či ORL, podle dostupnosti termínu. Lékaře bude jistě zajímat údaj o úrazu či prochlazení horních cest dýchacích v předchorobí. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Silvie26. 7. 2016

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Předevčírem jsem se v noci při spaní asi špatně hýbla a levým stehnem z vnější strany mi projela strašná bolest, jako kdybych se spálila, během dne mám místo na stehně trochu necitlivé a když zvedám něco těžšího ze země levou rukou, tak mě to místo začne bolet-pálit. Nevím, co by to mohlo být... Předem děkuji za odpověď

Hezký den, spekulovat bez vyšetření je vždycky ošemetné. Problém může být z oblasti ortopedie i neurologie. Berte toho, kdo má bližší termín. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Smyčková I.12. 7. 2016

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na vztah neuropatie a běhání. Jsem mladý člověk, mám neuropatii diagnostikovanou, ale chtěla bych začít rekreačně běhat. Nakolik myslíte, že by při tom onemocnění byla vhodná zátěž? Vím, že je to patrně individuální podle rozsahu nemoci, proto chci uvést aspoň nějaký příklad. Nedávno jsem třeba hrála badminton hodinu a půl a učila jsem se smečovat. Druhý den…

Hezký den, bohužel neuvádíte typ (poly)neuropatie. Nevím tedy, zda máte postižené i dolní končetiny, zmiňujete horní. Při běhání může být limitující porucha hluboké citlivosti, polohocitu a pohybocitu. Při výpadů těchto funkcí je jistě vyšší riziko úrazu při ztrátě kontroly pohybu. Míru postižení poskytuje EMG vyšetření, výsledky Vám sdělí Váš neurolog. Chcete-li mít jistotu, že se nezraníte,…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora11. 7. 2016

Dobrý den, mám problémy asi s náměsíčností, už od dětství se mi stává že mluvím ze spaní, vstávám, otevírám dveře, chodím po místnosti, a u toho se probudím a pamatuju si to, někdy mi připadá že něco dělám jakoby v polospánku, (třeba chci plácnou na stěně mouchu, která tam samozřejmě není) pak si to uvědomím a probudím se, jedná se o náměsíčnost nebo o jiný problém? a dá se případně nějak řešit?

Hezký den, diagnostika těchto poruch se provádí ve spánkové laboratoři za videomonitorace EEG, například neurologie Nemocnice Na Homolce či Všeobecná fakultní nemocnice Praha. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martin Pajtai4. 7. 2016

Dobrý den, Nasledující otázka se netýká mé osoby ale osoby mé maminky. Ta prodělala před 4mi týdny operaci dekomprese L4/5 sin. Před operací byl její zdravotní stav takový, že nemohla absolutně nic a neustále si stěžovala na bolest v noze, od hýždě dolů, pálení, bolest na patě atd. Poté, co byl výrůstek odstraněn na neurologii na Kladně, je její stav totožný, jako před operací. Chci se tak zeptat…

Hezký den, předem je třeba uvést, že není příliš časté, aby uvedený nález na MR působil takovéto potíže, jakkoli to jistě možné je. Pro tyto případy je vhodné doplnit i vyšetření EMG, které doplní další informace k rozhodnutí o dalším postupu. Tento výsledek ovšem nemám k dispozici. K vlastní otázce na pooperační průběh. Pokud došlo k nulovému ovlivnění potíží operací, je po uplynutí uvedených 4…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie Veselá19. 6. 2016

Dobrýden, po napichnuti nervu i.m. inj. Dolmina došlo na parezu pdk ,nezvednu špičku palce a nestoupnu si na patu, muže se nerv obnovit ?

Hezký den, ano může, chce to teplo a dostatek vitamínů skupiny B. Pomůže i rehabilitace. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Silviaa16. 6. 2016

dobry den, mam problemy s chrbticou. Zistili mi vertebrogenny algicky syndrom, a na zaklade MRTI vysetrenia spinalnu stenozu na lumbosakralnej chrbtici. Brala som lieky na chrbitcu, vsetko bolo OK, to bolo v mesiacoch januar, februar. teraz mam znova tie iste bolesti. Chcem sa spytat, ci bolesti z tejto casti chrbtice mozu vyvolavat bolesti v inej casti tela a to v oblasti pravej dolnej casti…

Hezký den, ano, potíže mohou být od páteře. Zásadní je vyšetření neurologem. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana9. 6. 2016

Dobry den pan doktor,moj problem zacal bolestou zuba.1.4.16mi bol vytrhnuty jeden horny ale bolest pokracovala tak nasledne nato aj dolny zub a ten so zapalom-hnisavy vacok.bolest presla,ale asi o 4dni v noci pri kojeni prisla sekundova slahava bolest v dolnom zdravom zube (5 zub dole)blizko toho trhania.o par dni tak isto v noci to prislo opat.asi 15.4.16.odvtedy mi ranu vycistili a mavam pocas…

Hezký den, potíže tak, jak mi je popisujete, nevypadají jako typické postižení trojklanného nervu. Není ale nic snazšího, než nasadit léky, které jsou v takovém případě účinné a uvidíte, jaký bud efekt. Hlavní je ujistit se u stomatologa, že on nemůže udělat nic víc. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Dáša7. 6. 2016

Dobrý den, řeším otázku vhodnosti trampolíny pro mou dvouletou dceru. Již minulý rok se na trampolíně naučila se postavit a udržet a pak to šlo samo i na pevném povrchu. Letos se na ní naučila odrážet snožmo a udržet balanc při doskoku. Baví ji. Takže z tohoto hlediska to vidím jako přínos. Jenže řešíme, jestli ji pořídit i k nám domů, zatím ji využíváme tedy jen na návštěvách. Bohužel jsem…

Hezký den, osobně si nemyslím, že je možné způsobit po dovršení dvou let trampolínou ADHD. Naopak jsou nestabilní plochy obecně považovány za přínosné v rozvoji hybnosti v nejširším slova smyslu. Pochopitelně nic se nemá přehánět a měla by být používána jako doplňková aktivita. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marie6. 6. 2016

Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat na nemoc ALS, jsem velmi úzkostná a začala jsem pozorovat fascikulace různě na těle, lékař mě vyšetřil - reflexy v normě jen pozitivní Chvostek, dal mi hořčík. Já bych se chtěla zeptat, jak je tato nemoc častá a zda se mám tedy bát, je mi 42 let - žena. Díky moc

Hezký den, bát se statistiky nemá smysl. Nemoc totiž určitě není častá. Vaše obavy by mělo rozptýlit EMG vyšetření, které je dle aktuálních doporučení pro stanovení diagnózy podmínkou. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Alena1. 6. 2016

Dobrý den, v neděli odpoledne jsem se uhodila (shybala jsem se) o kliku u dveří do hlavy (vlevo nahoře na hlavě - blíže k čelu). Hlava mne již třetí den na tomto místě pobolívá, první den se mi trochu motala a když byla dnes zkouška sirén, tak jsem měla pocit, jakoby se mi měla rozskočit. Může to mít souvislost s tím úrazem? Tyto dny jsem ani moc nespala, protože jsem cestovala autem po zahraničí…

Hezký den, ano, hlava Vás nejspíše bolí právě kvůli únavě a právě v tom místě, kam jste se dříve uhodila. Bez dostatečného odpočinku to někdy prostě nejde. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Háša Miroslav30. 5. 2016

Byl jsem objednán na 17.5. na vyšetření EMG, ale sestřička emigrovala do Německa. Bylo mi slíbeno, že mi zavolají náhradní termín. Prosím o informaci zda se již sestřička vrátila. Miroslav Háša, mobil 603849838. Děkuji za informaci.

Hezký den, sestra mi slíbila Vás vyrozumět. S pozdraqvem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika19. 5. 2016

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před týdnem se mi snížila citlivost na chodidlech, nevěnovala jsem tomu velkou pozornost. Během pár dní se ale necitlivost roznesla téměř do celého těla. Nejdříve celé nohy a konečky prstů na rukou a teď už dva dny nemám citlivé ani břicho, záda a pravou ruku. Můžu se normálně hýbat, nic mne nebolí. Jen občas slabé bolesti hlavy. Beru magnesium 2x denně…

Hezký den, zhoršuje-li se citlivost těla postupně od chodidel nahoru, není na co čekat. Neurologické vyšetření realizujte dnes na akutním příjmu nejbližší nemocnice. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Patrik Czuczor6. 5. 2016

Dobrý den, bydlím momentálně ve Zbiroze, ale neurologa, ke kterému už léta chodím, mám až v Liberci a mám teď problém dostat se ke svým lékům, které užívám už dlouhodobě - od roku 2008. Nedalo by se to, prosím, nějak vyřešit přes Vaše oddělení? Děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne. Patrik Czuczor

Ale jistě, není nic snazšího, než se v recepci objednat. Zdraví MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana30. 4. 2016

Dobrý den, poslední cca 2 měsíce se mi občas stane (za tu dobu asi 3x), že mi brní pravá polovina obličeje. Od 15 let jsem trpěla na migrény, postupně se ale frekvence snižovala a nyní už jsem více než 2 roky migrénu neměla. Trpím ale bohužel na bolesti hlavy od krční páteře a ztuhlých trapézových svalů. Zpravidla mě právě bolí i zrovna pravá polovina hlavy, nicméně je to jiná bolest než při…

Hezký den, pokud jsou potíže jiné, než na jaké jste zvyklá u migrény, určitě je vhodné aktuální neurologické vyšetření, včetně zvážení zobrazení mozku. Pokud jsou potíže již 2 měsíce, s termínem bych neváhal. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie29. 4. 2016

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, mívám často škubání v horní části těla a jde mi to až do prsu,ale stupňuje se to, docela dost to bolí, momentálně jsem na nemocenské a chodím a různé odběry krve apod., byla jsem poslána i do tunelu - všechny výsledky jsou v pořádku. Doktorka mě teď chce poslat na odběr z míchy, nevím jestli je to zrovna jediné řešení. Nevíte kam bych se mohla ještě obrátit na…

Hezký den, v případě pochybností máte právo se obrátit na jiného lékaře, kterého si vyberete. Primární důvěra v ošetřujícího lékaře je ale někdy lepší. Odběr mozkomíšního moku je jen nepříjemný, rozhodně nejde o odběr vzorku míchy. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hořejš27. 4. 2016

Dobrý den,mohl byste ni poradit, nevím na koho se mám obrátit.Před dvěma měsíci mi začaly bolesti kloubů,špatná chůze,křeče ve svalech,brnění v rukou a nohou.V noci v klidu je to nejhorší.Přidala se bolest hlavy.Pracovat nemůžu ani těžší práci.Občas mám mžitkyy před očima,stále únava a vyčerpání.Neuroložka mi řekla že jsem zdravý.Rentgen páteře,test na karpály a lumbální punkce negativní.Cítím se…

Dobrý den, váš problém se jeví nejspíše jako neurologický či revmatologický, protože jste již ve vyšetřování neurologem, doporučila bych ještě podrobné vyšetření revmatologem, poté ev. imunologem. S pozdravem MUDr. J.Ziková

Jana25. 4. 2016

Dobrý den,potřebovala bych poradit.V roce 2014/8,jsem měla autonehodu s poraněnim hlavy(náraz do oberky-zvuk křupnutí),jako řidič,odvezena RZ do nemocnice RTG-hlava,C pateř,Dg:natažení a podvrtnutí krční páteře,druhý den se stav zhoršil o velké bolesti hlavy k temeni,bolesti PHK,max bolest do ramene a trapez sv.poté nadále sledovaná a vyšetřovana na neurologii,rehabilitace,vše v neschopnosti…

Hezký den, u takto vyšetřené pacientky přichází do úvahy při přetrvávání potíží vedení rehabilitačním lékařem jistě i ve spolupráci s lékařem ambulance léčby bolesti, zde v nemocnici MUDr. Průša. Ev. je k dispozici centrum pro léčbu bolestivých stavů v nemocnici Motol. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana22. 4. 2016

Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Dle MR krční páteře "ložisko cervikální kompresivní myelopatie v úrovni C5/6 při protruzi a hernii disku více vpravo, výraznější protruze také v úrovni C6/7" byla v 11/2013 provedena operace. Krční páteř občas dost bolí, ale tam jsem s tím smířená. Ale už asi rok mě bolí žebra a hrudní páteř - na rtg bez nálezu. Mám za sebou několik rehabilitací, pravidelně…

Hezký den, potíže, které popisujete, mohou mít více příčin. Pálivé a brnivé bolesti mohou souviset s cervikální myelopatií, na což máme speciální léky, které předepisuje právě neurolog. Bolesti hrudníku a žeber je z mého pohledu vhodné dovyšetřit internistou. Na jeho zvážení pak bude dovyšetření laboratoře, rentgenu plic a případně i speciální vyšetření kostí, uzná-li za vhodné. Rehabilitace, je…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela S.20. 4. 2016

Prosím o nezávislou konzultaci MR: kyfotizace v segm.Th11-12, ventrálně klínovité snížení obratl.těl Th10-12. Sledovatelné jsou spondylosní a spondylartrosní změny, na L1-3 přítomny Schmorlovy uzly. Disky Th11/12jsou snížené, hypointensní. Disk Th11/12 prominuje do 5mm mediálně do páteřního kanálu, mírně se klene až dorzál. Obvod těla Th12 působí impresi na ventrální stěně durálního vaku a…

Hezký den, uvedený nález na MR je jen jedním z aspektů, které neurolog hodnotí. Nález tak, jak je uveden, potíže jistě činit může. Bez vyšetření rehabilitačním lékařem, pokud se potíže vracejí, osobně nevidím další postup jako efektivní. Pokud nejste spokojena s ošetřujícím lékařem, není nic snazšího, než se obrátit na někoho jiného. Při vyloučení indikace operace je možno kontaktovat i ambulanci…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Monika14. 4. 2016

Dobrý den, před týdnem v pátek jsem navštívila neurologickou ambulanci se silnou bolestí pod lopatkou vystřelující do paže.Po ošetření MUDr.Novákovou jsem byla poslána na magnetickou rezonanci, kterou jsem absolvovala včera.Dnes jsem si volala o výsledky a bylo mi řečeno, že se mám obrátit na MUDr.Novákovou, která bude až za týden. Jsem v na neschopence, bolesti mám stále a sestrou ve Vaší…

Hezký den, výsledky sdělí v ambulanci jakýkoli neurolog. Léky, byly-li indikovány naším lékařem, vystaví v případě potřeby také ambulance v prvním patře. Pro ošetření akutních potíží je k dispozici centrální příjem nemocnice v přízemí. S pozdravem MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Stásny6. 4. 2016

dobrý den tak jsem byl pro vysledky eeg byl tám nepátrný nález hrániční alfa záznám se sklonem k ojedinelé deltě F více v právo co to je ? diky

Hezký den, interpretace výsledku EEG náleží lékaři, který vyšetření indikoval. Nález je vždy potřeba vztáhnout k potížím i časovému odstupu vyšetření od začátku potíží. Kontaktujte tedy lékaře, který Vás na něj poslal. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Misa5. 4. 2016

Dobrý den, před 14 dny mi začaly bolesti v lýtku, pocit těžkosti v noze pár dní na to brnění končetin. Občasné cukání svalů. Přidalo se zhoršené vidění ve smyslu světlých jakýchsi bodů až zrnitost. Dále i bolesti hlavně krční páteře a kolem lopatek (na které ale občas trpím). Neurologem nejprve bráno jako cervikokraniální SY, po zhoršení zraku dodělané MRI a VEP a kontrola očním lékařem vše bez…

Hezký den, ujistěte se, že máte hotovou MR mozku i krční míchy. Vyšetření moku by do všeho jistě vneslo jasno, obavám lékařů z krvácivých komplikací se nelze divit. V podstatě záleží na domluvě. Jak moc budete na vyšetření trvat. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Renata31. 3. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již delší dobu mě bolí pravé rameno + lopatka a celá ruka je taková těžká a unavená. I když rameno uvolním pořád ve srovnání s levou stranou mám pocit ,,skříplé - sevřené,, té části podpaží,rameno,lopatka. Do toho se mi ted zhruba týden přidala pravá kyčel nebo ,,esíčko,, . Jedná se o bolest od ,,ďolíku v bederní části směrem do zadní a vnější části stehna a do…

Hezký den, z mého pohledu doporučuji nejdříve vyšetření neurologem, už protože, že jste dříve měla potíže s krční páteří. Snadno se objednáte v centrální recepci v přízemí nemocnice. S pozdravem MUDr. T. Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Petra3. 3. 2016

Dobrý den, před dvěma lety mi byla při EMG vyšetření a následně po DNA výsledcích diagbnostikována choroba Charcot Marie Tooth. Ráda bych se zeptala, zda volně prodejný přípravek Revitanerv mohu vzhledem k této chorobě užívat. Má být pro podporu nervového systému, avšak se bojím, že s touto chorobou nedoporučujou mega dávky vitamínu B6, který tento prostředek obsahuje, jakož i vitamín E, také…

Hezký den, Charcot-Marie-Tooth je název zastřešující velkou skupinu dědičných neuropatií. Jste-li geneticky testována, předpokládám, že znáte přesný typ dědičnosti i konkrétní variantu svého onemocnění. To je velká výhoda, protože specialistovi z neuromuskulární poradny ( FN Motol, Thomayerova nemocnice Krč), kam tento dotaz směřujte, můžete sdělit podrobnosti. Pokud jste se rozhodla přípravek…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš Hájek10. 2. 2016

Až do 63 let jsem neměl mimo pár problémů velké zdravotní problémy.Od té doby chodím po doktorech mám plno vyšetření,plno papírů ,bohužel zdravotní stav se neustále zhoršuje.Nyní jsem v fázi,že jsem přesvědčen,že mám jednu nepříjemnou chorobu a jejíž přítomnost lze prokázat pouze lumbální punkcí a rozborem mozkomíšního moku.Musím říci, bohužel,že všechny krevní testy ,které jsem podstoupil…

Dobrý den, rád s Vámi vše osobně proberu. Kontaktujte mne nejlépe 13-15 hod. na čísle neurologické ambulance 311552015 (út-pá). Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Martina27. 1. 2016

Dobry den,prosim o radu,jsem 3 roky po operaci zhoubneho nadoru ledviny,nyni se lecim s bolesti bederni patere,pridal se vsak problem,kdy se mi hodne mota hlava jako bych byla mimo prostor,mam rozmazane vydeni,hodne se v tu chvili zacnu potit,bojim se ze omdlim,dnes me prohledl rehabilitacni lekar a od patere to pry neni.lecim se s vysokym tlakem a pred 3 mesici i tintinus.Nevim jestli to prejde…

Dobrý den, vaše problémy musí určitě řešit neurolog, pravděpodobně bude provedeno i zobrazení mozku (CT či MR) a EEG. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Werka25. 1. 2016

Dobrý den chtěla bych se zeptat už od října mě bolí příšerně hlava a mám bolesti na krční páteři po té co mi zjistili že mám karvinokranialni syndrom jsem dostala léky a pořád se to nezlepsilo.. Už nevím co mám dělat dál každý mi říká že trpím migrenama ale i když beru algifen a jine prášky pořád to bolí.. Děkuji za odpověď

Dobrý den, vaše problémy musí určitě řešit neurolog, pravděpodobně bude provedeno i zobrazení mozku (CT či MR) a EEG. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lussinda7. 12. 2015

Dobrý den, už cca 2 týdny se mi motá hlava, špatně se mi zaostřují malá písmenka a mravenčí prsty u nohou (někdy i celá chodidla). ORL v pořádku, na neurologii mě poslali na magnetickou r. ale nejbližší termín je za 3 měsíce, jinak mi řekli, že je to asi psychosomatické. Žádný stres ani nic podobného ale nezažívám. Mám nález na krčí páteři - malou blokaci, dnes jsem byla na rehabilitaci, ale je…

Hezký den, ano, že zvýšeného očního tlaku se hlava může rozbolet, snad i motat. Bez MR se jako neurolog dále nepohnu. Kombinaci MR mozku a krční míchy, což bych ve Vašem případě nyní volil, nyní do Berouna stále objednáváme na tento měsíc. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Hana3. 12. 2015

Dobrý den, pane doktore, moc prosím o Váš názor. Před několika lety mi byla při CT vyšetření (děláno na gastroenterologii) náhodně zjištěna dorsální protruse disku L3/4 s impresí durálního vaku. Pani doktorka řekla, ať nález na CT nijak neřeším, kdyz nemám bolesti. V poslední době mě bolí bederní páteř, bolest vystřeluje do hýždí a kyčle. Když jsem v klidu (hlavně v autě), tak mě k tomu ještě…

Hezký den, bolesti stehen mohou souviset s bolestmi zad včetně možné souvislosti s výhřezem disku. Je pouze na neurologovi, aby Váš stav posoudil a rozhodl o dalším postupu. Zdraví T .Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka25. 11. 2015

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali je možné při migréně( od problémů, které vznikly již v mládí, po odstranění uzliny na krku), přijít na vaše oddělení na infuzi, buď ambulantně nebo na krátkodobou hospitalizaci. Vezme mě tenhle problém tak jednou za pět let, kdy pak zalehnu třeba na 14 dní a trpím bolestmi hlavy. Užívám Indometacin 100, ale nechci se příště tak dlouho trápit. Jinak mám…

Hezký den, ano, obojí je možné a běžně to tak praktikujeme. V praxi to znamená absolvovat při akutních potížích vyšetření na centrálním příjmu, kde sedí i neurolog a s ním se pak domluvit na konkrétním řešení. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Naďa27. 10. 2015

Dobrý den,v r.2007 byl na Vašem odd.hospit.můj tchán s velkými, neustupujícími bolestmi.Dle Vašich vyšetření se jednalo meningitidu.Je možné,aby se mu toto onemocnění vrátilo?Může tyto obtíže způsobovat i artroza?Má několik měsíců bolesti,které po žádné medikaci neustupují.Děkuji za poradu Bernardová Naďa

Hezký den, meningitida se po tolika letech vrátit nemůže. Muselo by se jednat o nové onemocnění. Arthrosa krčních obratlů bolesti krku i hlavy způsobovat může. Vhodný diagnostický postup zajistí praktický lékař, ev. neurolog. Zdraví T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Daniela7. 10. 2015

Dobrý den, jsem po operaci karpálního tunelu levé ruky a nyní mne čeká pravá. Dostala jsem na vaše zařízení doporučení, že je možné tuto operaci podstoupit méně invazivně (endoskopicky) v rámci veřejného pojištění. Jsem sama s 20 měsíčním dítětem a potřebuji být co nejrychleji v pořádku. Na koho se prosím můžu obrátit a jakého lékaře byste mi doporučili? Děkuji.

Dobrý den, nejlepší bude, když zavoláte ve čtvrtek mezi 08-12 hod. do ambulance dr. Kristena, který tento výkon provádí a domluvíte se přímo s ním. Tel. číslo: 311 55 3015. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Jana 16. 9. 2015

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, zda je při NF1 možná augmentace prsou kvůli redukci nesouměrnosti. Děkuji Světlá

Dobrý den, z pohledu neurologa nejsem proti, vhodná je konzultace plastického chirurga. S pozdravem, MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka Šindelová 20. 8. 2015

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda by jste mi mohli pomoci. V roce 2003 jsem byla operována ve Vojenské nemocnici - operace pravého kyčle endoprotéza. Kloubní náhrada byla ale ze špatného materiálu a mně se začala uvolňovat kyčelní jamka. Začali mi bolesti v pravé noze, které jsem přikládala uvolnění jamky. Nicméně mám rovněž problémy s páteří a Mudr. Kinclová mi naordinovala rehabilitaci na…

Hezký den, jistě bychom Vám rádi pomoci mohli, byla-li jste ale již vyšetřena Dr.Kinclovou a potíže Vám i přes absolvovanou rehabilitaci trvají, neváhejte ji znovu kontaktovat. S pozdravem T.Bruthans.

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Květuše Špuláková 7. 8. 2015

Dobrý den, od r. 2011 trpím bolestmi spodní části bederní páteře (nad hýžděmi), údajně lumbosakralgií. Nyní jsem absolvovala rehabilitaci v nemocnici Beroun (bazén, cvičení ve vodě, parafin, cvičení s fyzioterapeutem), ale obtíže nepřestávají, i když doma cvičím a plavu v bazénu. Potřebovala bych se u Vás poradit, zdali by pomohla operace a kde. Díky za odpověď.

Dobrý den, posouzení vhodnosti operačního řešení je pouze na neurochirurgovi, kterému pacienta zpravidla odesílá neurolog po klinickém vyšetření a zhotovení zobrazení páteře. Domluvte se tedy se svým neurologem, zda jde ve vašem případě o správný postup. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Vašek 1. 8. 2015

Dobrý den, ze dne na den nemohu zvednout špičku pravé nohy, pohyb palce dělá také problém, pravou část holeně mám méně citlivou na dotyk. Den předtím jsem pracoval v několik hodin v podřepu, může to mít souvislost? Neurolog mě přijme až příští měsíc. Může se jednat i o projev počínajícího neurogenerativního onemocnění, že? Děkuji za Váš názor.

Hezký den, souvislost s několikahodinovou prací v podřepu se nabízí, nerv zásobující palec skutečně může být poškozen v oblasti kolene. Tyto potíže jako projev neurodegenerativního onemocnění jsou velmi nepravděpodobné. Přeji brzké uzdravení, MUDr. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jana 17. 7. 2015

Dobrý den,mám letité problémy s krční páteří a bolestí zad.V noci mne budí mrtvé,necitlivé,jakoby přeleželé paže.Může to mít souvislost s páteří a zúženým páteřním kanálem?

Dobrý den, ano, může. Je třeba se poradit s neurologem, objednat se můžete i v naší nemocnici cestou recepce, tel.č. 14 500. S pozdravem, MUDr.T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie 2. 7. 2015

Dobrý den. Chci se zeptat,zda je možné na Vašem oddělení podstoupit LP atraumatickou jehlou a odejít domů již tentýž den? V roce 2008 jsem podstoupila LP klasickou jehlou a přes veškeré dodržení klidového a pitného režimu,jsem měla silné nevolnosti a byla propuštěna domů až 5 dní. Teď mám doma miminko a potřebuji domů v ten samý den......samozřejmě s dodržením klidového režimu....taťka se o…

Hezký den, možné je všechno, vše záleží na domluvě a preferencích pacienta. T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
K.T 25. 5. 2015

Dobrý den prosím o radu.Před dvouma rokama jsem byla na vyšetření na neurologii kvůli brnění rukou nohou a obličeje.Pan doktor mě proklepl kladívkem a řekl že mám zvýšenou nervosvalovou dráždivost.Byla jsem na testu na latentní tetanii ale neprokázala se.Teď posledních 14dní mě trápí cukání ve svalech hlavně na nohách.Když chodím tak nic,ale jak sednu nebo lehnu tak mi začnou cukat svaly…

Dobrý den, při potížích s brněním končetin i obličeje je zpravidla na indikaci neurologa, aby posoudil, zda se může jednat o nezávažnou zvýšenou nervosvalovou dráždivost (jak ale píšete, nebyla EMG ? přede dvěma lety potvrzena). Pokud potíže trvají a nevíte si dále rady, obraťte se na mne v ambulanci naší nemocnice, rád Vám zařídím vyšetření MR mozku a krční míchy k vyloučení závažnějšího…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Lada 11. 5. 2015

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu, před dvěmi měsíce jsem prodělala těžší polékovou hepatitida, byly zvýšené všechny jaterní enzymy GMT 8,6, AST 2,8, ALT 7,9 a ALP 4,3. odeznívající, všechny enzymy již v normě, ale od té doby se mi přidala bolest svalů na rukách, nyní ochablost, slabost v rukách, brnění někdy i lehké brnění obličeje,pálení kůže na žebrech a bolest oči. na neurologii…

Dobrý den, příznaky tak, jak je popisujete, a souvislost potíží s postižením jater svědčí spíše proti uvedeným diagnosám. 100% jistotu při jejich vyloučení může přinést pouze kombinace vyš. MR (na kterou jste již objednána) a odběr mozkomíšního moku. Vhodnost jejich provedení konzultujte se svým neurologem. S pozdravem T.Bruthans

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz
Jiřina 9. 5. 2015

Dobrý den,jsem 2 měsíce po operaci páteře,hernie L5/S1 a hodně mě bolí a brní pravá noha.Měla jsem obstřik pod CT,ale nic se nezlepšilo.Ve zprávě mám napsáno kořen S1 dsx.absolutně volný,lehce retromigrace cage ale lehce doleva.Prosím vás,vysvětlete mi to a poraďte co dál.Děkuji

Hezký den, z Vašeho dotazu jsem vyrozuměl následující: 1) jste po operaci výhřezu disku L5/S1,2) měla jste obstřik pod CT (zde bohužel není uvedena etáž ošetření),3) kořen S1 dx. (tedy vpravo v etáži L5/S1)) je volný,4) je uveden termín "retromigrace cage" Cage, neboli klec (zpravidla titanová) slouží jako náhrada obratlového těla při jeho náhradě (po závažném úrazu, při nádorovém onemocnění aj…

MUDr. Mgr. Tomáš Bruthans
35
Zobrazit celý dotaz