Viťa2. 11. 2019

Dobrý den. Srovná se deformace hlavy u dítěte po 5 letech sama? Nebo se da z tím ještě něco dělat?

Dobrý den, záleží na lokalizaci a intenzitě deformace. Poraďte se se svým dětským praktikem, případně zajděte na dětskou rehabilitaci, kde s některými obtížemi pomohou. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana16. 10. 2019

Dobry den, s dcerou ktere je 9 tydnu jsem objednana na nefrologicke vysetreni ledvin, kuli hydronefroze 2 stupne + zdvojene ledviny. Muzete mi rict jak toto vysetreni probiha at vim co nas ceka. Dekuju

Dobrý den, většinou se udělá odběr krve, moči a ultrazvuk močových cest. Ale např. v případě močové infekce je vyšetření rozsáhlejší (včetně složitějších zobrazovacích metod ). Doporučuji Vám probrat rozsah vyšetření s dětským urologem, který Vám všechna vyšetření podrobně popíše. Mnoho štěstí. Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Radka12. 10. 2019

Dobrý den. Můj 6letý syn včera skákal z velké výšky a od té doby si stěžuje na bouli v levém třísle - na omak ho to hodně bolí, jinak ne, ničím ho neomezuje. Nevím, jestli je to následek skoku. Boule je tuhá, není zbarvená, cca 2,5 cm velká, podlouhlá. Prosím, poradíte? Děkuji

Dobrý den, neudáváte způsob skoku, výšku ani mechanismus dopadu. Chlapce by měl vidět lékař, který určí příčinu obtíží a vyloučí poranění. Do té doby se nebojte podat chlapci lék na tišení bolesti, , zkuste dodržet klidový režim a chladit bolestivé místo. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Monika3. 10. 2019

Dobry den,prosim o radu. Se synem 19mesicu jsme byli na vysetreni krve kvuli dlouhodobe ryme a vysly mu cervene tyto hodnoty:netrofily podil 0,16,lymfocyty podil 0,71,monocyty podil 0,108 a IgE 7,8kU/I. Nase obvodni dr.to neresi,ja jsem z toho ale nervozni. Prosim o radu,co by to mohli indikovat a jak postupovat. Moc dekuji

Dobrý den, lehký posun krevního obrazu mimo referenční meze laboratoře může způsobit i obyčejná "viróza". Což by dle Vašeho popisu a reakce lékaře mohl být i tento případ. K úpravě dojde spontánně časem. Pokud jste nervózní, proberte to ještě se synovou lékařkou. Co se týče dlouhodobé rýmy, je ke zvážení návštěva ORL. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Matyáš26. 9. 2019

Dobrý den. V tříslech mám asi již 20 dnů něco co vypadá jako beďar, je jich tu asi 5, nektere vetsi i mensi. (0,3-0,5 cm) Pod tím se ještě pár dní zpět dala nahmatat jakási boulicka, teď už je ale o hodně menší a skoro nehmatatelná. Nijak neboli, místo bylo zarudle, ale po namazani Višněvského balzám a jiz zarudlé není, nevadí. Pouze při macknuti i normálně se okolo nich vytvoří červený malinkatý…

Dobrý den, třísla nejsou lokalitou typickou pro výskyt ateromů. Může se jednat o zapářku, zvlášť pokud je pupínků v těchto místech více. Zkuste nenosit upnuté oblečení, ještě více zvýšit hygienické návyky a nedráždit kůži "mačkáním". Pokud se podráždění nezlepší či naopak zhorší, zajděte na konzultaci k Vašemu praktickému lékaři. Co se ateromu týče, ten bývá tuhý, hmota opouštějící ložisko je…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta18. 9. 2019

Dobrý den, syn 12let má dle posledních odběrů krve hodnotu anti Thyreoglobulinu 258 IU/ml. Co tato hodnota znamená?

Dobrý den, píšete "dle posledních odběrů " , z čehož soudím, že tyto testy syn absolvoval již dříve. Anti-thyreoglobulin (spolu s anti-thyreoperoxidasou, thyreoglobulinem, thyreostimulačním hormonem,..) slouží jako jeden z ukazatelů mnoha diagnóz, které se pojí s funkcí štítné žlázy. Vámi zmiňovaná hodnota je vyšší než jsou stanovené normy. Proto, pokud nedocházíte se synem na dětskou…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Topinková17. 9. 2019

Dobrý den, muj syn 12 let byl dnes urologem indikovan k cirkumcizi. Chci se zeptat jestli ve vaší nemocnici tento výkon provádíte? V případě že ano, prosím o nějaké info. Dekuji

Dobrý den, cirkumcizi lze provést u nás v rámci operačních sobot. Výkony provádějí dětští chirurgové z FN Motol. Doporučuji je kontaktovat na mail (detchir.horovice@gmail.com) a dohodnout se s nimi na postupu, zda je ještě třeba přijít se synem do ambulance k indikaci. Termín dostanete také od nich. Hospitalizace probíhá na dětském oddělení, zpravidla se jedná o jednodenní pobyt. S pozdravem, …

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Radka11. 9. 2019

Dobrý den, prosím, chci se zeptat. Naše doktorka už dnes neordinuje. Syn necelé 2 roky včera opakovaně zvracel, čaj ani žádné tekutiny v sobě skoro neudržel, nicméně zvracení večer ustálo.Dnes je unavejesi, stěžuje si na bříško a že mu nejde odrihnout ani kakat. Průjem včera trošku, dnes už normální stolice. Před chvílí teplota 37,5 ...jak mu pomoct? Dostatek tekutin samozřejmostí, pije cerny…

Dobrý den, při infekcích doprovázených zvracením a průjmy je důležité udržet hydrataci dítěte, jak sama píšete. Zkuste černý čaj slazený glukopurem, po lžičkách či brčkem. Coca-colu bych nepodávala, Kulíšek často u malých dětí nemá chuťově úspěch (můžete zkusit přidat trochu šťávy). Důležité je, aby dítě čůralo ideálně alespoň 5x denně. Na teplotu Paralen či Nurofen určitě podat můžete, vzhledem…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Matyáš10. 9. 2019

Dobrý den. Na spodní čelisti ve spodu mám na obou stranách takové malinké pohyblivé tvrdší bouličky, je jich tu mnoho, může se o něco jednat? Také v podpaží, na rukou, na stechnech, na břiše, atd. mám v podkoží malinké tvrdé bouličky - nejspíše špatně uložený tuk? V obou tvářích mám už asi přes půl roku takové tvrdé, pohyblivé cca 3x2 cm velké boule - vtipné je, že jsou hmatatelné pouze jednou…

Dobrý den, co se týče bouliček pod čelistí, v podpaží, tříslech- dle popisu se může jednat o uzliny, jsou běžně hmatatelné a normální je pokud mají velikost obvykle do 2cm a jsou volně pohyblivé, nebolestivé. Stran uložení bouliček na jiných lokalitách Vám doporučuji navštívit praktického lékaře. Může se jednat o mnoho věcí a pouze z popisu nejsem schopná určit diagnózu. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla28. 8. 2019

Dobrý den prosím o radu. Moje 3 měsíční holčička měla před 3týdny zadní rýmu, nechtěla papat a ve stolici měla hleny. Plně kojím a tím že nepapala se mi začalo ztrácet mléko. Rýma už je pryč, já jsem se díky bohu opět rozkojila ale hleny ve stolici má malá furt je to normální? Ještě bych chtěla dodat že stolice je žluté barvy občas trošku do hněda. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zkuste zařadit probiotika. Pokud bude hlen ve stolici přetrvávat, nebylo by od věci stolici ukázat praktikovi Vaší dcery a zvážit alergii na bílkovinu královského mléka. Hlen bývá jedním z projevů. Mezi ostatní projevy (které mohou, ale nemusí být) patří např. koliky, zvýšená dráždivost, ekzémy, nitky krve ve stolici.. Pak se doporučuje vyzkoušet vysazení veškerých mléčných výrobků u…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Monika25. 8. 2019

Dobrý den. Dcera (4 roky) se kopla včera do lokte (neptejte se mě jak). Od té doby má ruku podél těla a stěžuje si na bolest kolem zápěstí (prý kolem dokola). Při oblékání řve jak kdyby byla zlomená. Žádný otok, žádné známky viditelného poranění. Pokud si ruku položí na opěrku křesla tak normálně hýbe zápěstím a má jí ohnutou v lokti. Podobné zranění už měla cca ve 3 letech 2-3 dny rukou…

Dobrý den, v tomto případě Vám nedoporučím nic jiného, než abyste vzala dcerku do nemocnice a tam se udělal rentgenový snímek a vyšetření ruky lékařem, které ozřejmí, zda se jedná o zlomeninu či pouze o pohmoždění. S pozdravem MUDr. D. Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Katka22. 8. 2019

Dobrý den, dcera (16let)prodělala minulý týden silnou angínu + ji vyšly tyto změněné krev. hodnoty: ALT 6,78 (<0,78), AST 4,26 (<0,72), GGT 2,74 (<0,68), ALP 3,24 (0,66-2,2), CRP 5, Leukocyty (WBC) 14,8 (4-10), Erytrocyty (RBC) 5,95 (3,8-5,2),Hematokrit (HCT) 0,475 (0,350-0,470), Neutrofilní segm. 0,34 (0,47-0,7), Lymfocyty 0,52 (0,2-0,45), Sedimentace 1hod. 24 (3-20), to jsou hodnoty 3 den…

Dobrý den, podle výsledků spíš nemoc vypadá na infekční mononukleózu. Nebylo by proto od věci dceři nabrat i protilátky proti EBV ( Ebsteina-Barrové virus). Vzhledem k tomu, že se jedná o virové onemocnění, antibiotika nepomohou a není tedy nutnost je dávat znovu. Dceru může v krku pobolívat delší dobu. Dietu je určitě vhodné, stejně tak jako klidový režim, dodržovat nadále. Kontrolní krevní…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie19. 8. 2019

dobry den chtěla sem se zeptat mam 4 mesicni dceru a nase pani doktorka konci musim ji obednavat na 4 mesicni kontrolu nebo staci když prijedu neohlasene dekuji za odpověď

Dobrý den, pokud chcete jít na preventivní prohlídku, vždy je nutné se objednat. Pokud Vaše dcerka u naší praktické lékařky nebyla registrovaná, je nutno ohlásit registraci a lze preventivní prohlídku provést se vstupní prohlídkou současně, ale vždy je nutné předem návštěvu domluvit s lékařem/sestřičkou (třeba telefonicky). Na pohotovosti tyto prohlídky neděláme. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Karolína14. 8. 2019

Krásný večer mám dotaz možná je to jen prkotina která mi nedá spát ale jistota je jistota mam 3leteho chlapečka a víc jak týden má zvýšenou teplotu někdy je to 37,5 někdy 37,8...37,1 prostě kolísavě nahé paní doktorka má 14dnu dovolenou dnes měla zástup vzala jsem si pro jistotu moc podle papírků kterým moč testovala byla v pořádku nevzala mu krev z prstu nic mrkla do krku a že prý je trošku…

Dobrý den, při mírném zahlenění může mít zvýšenou teplotu i několik dní, stejně tak nálada nebývá dobrá. Dobře je, že se vyšetřila moč. Pokud se Váš syn nejeví apatický, nemá horečky, jí a pije a nemá nějaké bolesti, do pondělí, by to při této době trvání obtíží, nemělo být problém zvládnout. Pokud ale ten pocit nemáte, je zcela na Vás, zda přijedete. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Pavla8. 8. 2019

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Můj 14letý syn má dlouhodobé chronické bolesti břicha. Břicho ho bolí každý den, někdy méně, někdy hodně. Stěžuje si na křeče v oblasti pupíku a nad ním. Bolest ho velmi omezuje. Nemůže usnout, někdy se v noci budí. Omezuje jeho aktivity. Na bolest břicha hledáme pomoc již 4 roky. Problémy se spíše zhoršují. V roce 2016 gastroskopie s normálním nálezem, sono…

Dobrý den, doporučuji Vám objednat se se synem do naší specializované ambulance dr.Creasy, která se na děti s těmito obtížemi zaměřuje komplexně. Nejedná se o problém, který by se dal vyřešit během jednoho sezení, je třeba doplnit anamnestické údaje i nějaká další vyšetření. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Katka6. 8. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je vhodné uvařit 5.mesicnimu dítěti červenou řepu a petržel? Děkuji

Dobrý den, pokud máte zavedenou již základní zeleninu -mrkev, brambor, cuketa, dýně a alespoň jednu z dotázaných, tedy petržel či řepu, nic nebrání tomu, abyste to zkusila dohromady. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela1. 8. 2019

Dobrý den, syn 2,5 ma řídči stolici /do 2 let kojeny/v lednu prodělal první angínu-prvni atb,hned poté střevní infekt,do té doby zdráv. Celiakie,lepek negativní,ze stěru vyšel pozitivní citrobacter a vysoká hodnota kalprotektinu. Došlo ještě na přeléčení entizolem,poté náprava s probiotiky,stolice 1-2x denně, polotuhá. Syn je veselý, hravý, prospívá,nehubne,žádné příznaky nemoci nevykazuje,ani si…

Dobrý den, když mluvíte o zvýšených hladinách kalprotektinu, nevím, co přesně si mám pod tím představit. Stejně tak, jako i anamnestické údaje by bylo třeba rozšířit. Nicméně pokud je Váš syn v péči dětského gastroenterologa, určitě má své zkušenosti a důvody, proč chce syna vyšetřit endoskopicky. Pokud se nejedná o dětského gastroenterologa, můžete se obrátit na specializované pracoviště buď ve…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jakub26. 7. 2019

Dobrý den, u našeho syna pozorujeme od narození takové prasklinky v očích. Jsou vidět jen při určitém úhlu pohledu, kdy se oči "lesknou" proti světlu. Nyní je mu 5 týdnů a jsou více rozpoznatelné. Prohlídka s takto malým dítětem je u očního lékaře problém, nikdo je nechce vyšetřovat a objednací lhůty několik měsíců, proto zkoušíme dotaz i takto. Vypadá to spíše jako jizva, zdá se vystouplá, která…

Dobrý den, ani já Vás v tuto chvíli nepotěším. Nejsem schopná z tohoto popisu určit, o co by se mohlo jednat. Vzhledem k objednací lhůtě u očního lékaře bych Vám doporučila se tam objednat a zajít syna mezitím ukázat k jeho praktickému dětskému lékaři, případně pokud se Vám podaří to z nějakého úhlu vyfotit a pak ukázat lékaři. Mnoho štěstí, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jitka22. 7. 2019

Dobry den, nas pediatr pro nasi rocni dcerku ma zavreno z duvodu umrti a my meli ji s dcerou na preockovani prevenar13 a hexa vakciny... Jak hodne vadi, kdyz nebude preockovana v rozestupu 6 mesicu ale dele? Lze pripadne vakcinou preockovat u vas? Dekuji za odpoved

Dobrý den, v tomto případě by bylo lepší najít si nového dětského praktického lékaře a absolvovat přeočkování u něj. Ve schématu 2+1 je nutné podat třetí dávku do 1 roku od podání dávky druhé, tedy pokud je dceři rok, máte ještě čas. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Věrka16. 7. 2019

Dobrý den, provádíte prosím operaci předkožky? Syn byl odeslán na operaci. Šest let mu bude na konci srpna a ráda bych to stihla do jeho sestych narozenin, abych mohla být s ním. Provádíte tento typ operaci i přes léto? Děkuji, V

Dobrý den, operaci předkožky u nás děláme v rámci jednodenních hospitalizací. Nicméně přes léto se tyto plánované výkony nedělají, až od září. Pokud byste měla zájem i tak, můžete napsat našim dětským chirurgům na detchir.horovice@gmail.com a domluvit se na termín. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela Charvátová3. 7. 2019

Dobrý den,mám 7 měsíční holčičku s pupeční kýlou,na pohotovosti v Hořovicích nás vyděsili,že je to nebezpečné a jestli už to viděl odborník,ale naše dětská doktorka říká s tím nic nedělat.Je možnost objednat se k nějakému specialistovi který by se na to podíval a řekl co dál i bez doporučení dětské lékařky?A případně na koho se obrátit-prý dojíždí specialista z Motola.Přijde mi divné s tím vůbec…

Dobrý den, pupeční kýla se u takto malých dětí většinou moc neřeší, zvlášť pokud je malinká, větší nález by měl zhodnotit ideálně dětský chirurg. Není nutné kýlu lepit, dá se již zakoupit volně prodejný kýlní pás. K nám do nemocnice chirurgové z Motola dojíždí, nicméně během prázdnin tam nejsou, až od září. Pokud máte obavy, domluvte se s pediatrem Vaseho miminka a případně můžete navštívit ke…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
PanD2. 7. 2019

Dobrý den, asi před 5 dny se mi mezi "půlkami" Udělala nějaká bulka není malá, ani nebolí, jen se bojím co by to mohlo být, teď se mi zdá že je i trošku mensi NT předtím.. Bojím se co by ti mohlo být.

Dobrý den, netřeba mít obavy, když bouličku zatím neviděl lékař. Může se jednat o zanícený chloupek, ale bez vyšetření jsou to jen spekulace. Proto Vám doporučuji návštěvu Vašeho praktického lékaře. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Eva26. 6. 2019

Dobry den, Chtela jsem se zeptat,zda u vas v nemocnici delate dirky do usi malym detem. Zda je mozne si vybrat, zda pichnuti, ci nastreleni, jak vychazi zakrok cenove a ktery lekar/ka ho provadi? Je nutne se objednavat? A prip. kde? Dekuji. Eva

Dobrý den, nastřelování náušnic či propíchnutí lalůčku jehlou dělá paní doktorka na ORL. Vybrat si můžete, který zákrok preferujete. Určitě je vhodné se telefonicky objednat, současně se můžete zeptat na cenu, tu já bohužel neznám. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana18. 6. 2019

Dobrý den, prosím o zhodnocení laboratoře u 13 měsíčního dítěte. Vypisuji jen ty, co vyšly mimo normu. HB 113g/l, HTK 0,33, HGBERY 27,9 pg, Seg 21%, LYM 66,7%, CK 3,62 ukat/l, P 1,82 mmol/l, pO2 5,93 kPa, HCO3 20,1 mmol/l, ABE -4mmol/l, SAT 0,762, O2CT 5,7 mmol/l pH moči 7,5. Vím, že je to vytržené z kontextu, tudíž že se k tomu nemůžete erudovaně vyjádřit. Jen prosím o předběžné info, ke svému…

Dobrý den, shrnuji odpověď na oba dotazy. Jak sama píšete, informace jsou dosti strohé a bez vyšetření se nelze vyjádřit. Centrální hypotonie sama o sobě nemusí znamenat vůbec nic špatného, jedná se o relativně častou diagnózu, která se časem upraví (většinou rehabilitací). Odchylky v odběrech být mohou, vliv má mnoho věcí- způsob odběru, předchozí aktivita (kreatinkináza-CK), strava, fáze růstu…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Marie20. 5. 2019

Dobrý den. Chtěla bych se optat, operujete hydrokélu u dětí? Děkuji Marie

Dobrý den, v Hořovicích se hydrokéla u dětí operuje, ale je nutné, aby dítě vyšetřil dětský chirurg a zhodnotil zda je vzhledem k věku a velikosti hydrokéla indikována k operaci. Je možné syna objednat do dětské chirurgické ambulance buď u nás v nemocnici nebo ve FN Motol. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
H19. 5. 2019

Dobrý den, máme 4 měsíční miminko.. v rodině se často u rodičů a přítele vyskytují opary.. jak postupovat při výskytu oparu aby se miminko nenakazilo? Popř. do jakého měsíce dítěte nosit rousku? A může osoba s oparem spát v jedné místnosti s miminkem? Jaké jsou první příznaky nakažení u miminka? Jak dlouho miminko pozorovat zda je v pořádku když se s oparem setká? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, virus Herpes simplex (HSV1), který způsobuje opary hlavně na rtu, je přenosný kontaktem buď přímým nebo nejčastěji slinami, nejvíce v období výsevu, ale i chvíli před výsevem. Doporučuje se v tom období nikoho nelíbat, nepusinkovat, nesdílet ručníky ani ložní prádlo, mýt si více ruce, protože dotyku obličeje mimoděk si často ani nejsme vědomi. Rouška (pokud osoba neprská) tudíž není…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
20029. 5. 2019

Dobrý den. Mohu vás poprosit o radu. Syn je unaveny, usina i v sedě. Něma moc energie je nervózní, až agresivní.Je to nahla změna. Pediatr to zacal řešit az po nasem na lehani a třetí návštěvě. Vysledek z krve má hodně nízký obsah bilich krvinek. Je 2roky oo mononukleoze, mam velké obavi. Oediatr nas ooslal na imunologii. Je to správný postup? Zjistí tam příčinu nízké hladiny bílých krvinek? Moc…

Dobrý den, je zde více neznámých, které by bylo třeba objasnit a v neposlední řadě syna vyšetřit. Příčin těchto obtíží může být mnoho, od banálních až po závažnější, proto bych volila komplexní vyšetření, kam by se základní imunologie dala zařadit, ale za mě možná až o něco později. Není mi jasné, jaká vyšetření už syn absolvoval a s jakými výsledky. Určitě bych doporučovala neurologické…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzka8. 5. 2019

Dobrý den,mám dotaz.Byla jsem před měsícem v nemocnici se zády a bolestí břicha zjistily mi že mám růstovou bolest tak jsem to neřešila.Minulý týden mě začal hodně bolet podbřišek a vystřeluje to až ze zadu,mám pocit na zvracení.Nemuže to bejt ta rustová bolest nebo se pletu ? Děkuji

Dobrý den, k bolestem podbřišku doprovázených zvracením by se měl určitě vyjádřit chirurg a gynekolog, k vyloučení akutních příčin. Jinak důvodů může být mnoho. Pokud jsou Vaše obtíže dlouhodobého charakteru, je na místě, ideálně po konzultaci s Vaším praktickým lékařem, doplnit další vyšetření (např.rehabilitace). Bohužel Vám více radit nemohu, zde je totiž opravdu nezbytné pacienta nejdříve…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie2. 5. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když budu dítě nechat očkovat platí jednou všechny dávky nebo každá částka na jednu dávku očkováni, předem Děkuji

Dobrý den, záleží na lékaři a očkování. V případě vakcíny (např. Prevenar), kterou mívá většina lékařů v ambulanci, se platí často za jednotlivou dávku. V případě vakcíny (např. Bexsero), která se musí objednat, se platí často za 2-3 dávky zároveň. Ale domluvte se s konkrétním lékařem, kterého navštěvujete. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
A25. 4. 2019

Dobry den, minuly týden syn necelé dva roky měl horečky tři dny kolem 40 stupňů + rýmu a kašel, testy crp a krevní obraz v pořádku. Po teplotách se mu udělala vyrážka po celém těle trvala dva dny. Od narození má hodně hmatatelné uzliny za hlavičkou, dnes jsem mu nahmatala na levé straně ještě jednu hned nadtou původní ( jakoby kousek od ucha) je pouze na jedné straně, přijde mi o maličko větší…

Dobrý den, z Vašeho popisu příznaků- horečky a následný výsev vyrážky po ústupu horeček, se zdá, že prodělal 6.dětskou nemoc. Zvětšení uzlin určitě může být spjaté s touto nemocí, zvlášť když jsou i příznaky jako rýma a kašel. Nicméně Vašeho syna jsem neviděla, takže pokud by zvětšení přetrvávalo i po týdnu či uzlinka ještě rostla, zdála se bolestivá, zeptejte se Vašeho dětského praktického…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola Štičková23. 4. 2019

Dobrý den v Pondělí dcerku 3,5roku něco pichlo oteklo to ona tvrdí že vosa ale dnes sme to celý den chladily a asi před hodinou se jí na tom prstě co měla píchnutí objevil puchejr dětská doktorka co kni chodíme tam není co stím ?

Dobrý den, bohužel nevidím, v jakém je prst stavu. Pokud se stav zhoršuje, červená část/otok se šíří dál po ruce, dcera udává bolestivost či má teploty, doporučila bych návštěvu lékaře ihned- buď k zastupujícímu praktickému či do nemocnice. Pokud se jedná o drobné zduření, doporučila bych klid, prst chladit, případně potírat octanovým krémem (volně prodejný v lékarně) a zajít do 2 dnů k lékaři,…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Pepa Novák22. 4. 2019

Dobrý den, je mi 14 let a děje se mi to, že když třeba sedím, ležím a pak vstanu jakoby mi ztuhly nohy a můžu chodit ale strašně blbě ale po chvilce to hned přestane nebo když jdu po cestě a najednou se objeví schody a jdu po nich tak se mi stane to samé jakoby mi ztuhly nohy, nevím vůbec co to znamená. Prosím poraďte děkuji.

Dobrý den, příčin bolestí nohou může být mnoho, mimo jiné ve Vašem věku třeba i bolesti růstové či z nedostatku minerálů (hořčík, vápník,..). Ale pro objasnění příčiny je potřeba vyšetření lékařem, proto bych Vám doporučila objednat se k Vašemu praktickému lékaři a probrat obtíže s ním. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Hana Kafková12. 4. 2019

Dobrý den. Na konci února onemocněl syn mononukleózou. Dostal již povolení chodit do školky. Jaterní testy má již v normě. 10.4. nám potvrdili mononukleózu i u dcery. Je doma od začátku dubna, kdy si začala stěžovat na bolest v krku. Dostávala od začátku kapky z ostropestřce, pak dostala na 7 dní Ospen, který 10.4. dobrala. Chtěla bych se zeptat, jak u ní bude dlouho trvat infekční období, tj.…

Dobrý den, inkubační doba (od nakažení po objevení prvních příznaků) mononukleózy je 2-7 týdnů, takže časově odpovídá, že se dcera určitě nakazila od syna. Co se týče infekčnosti, udávají se běžně 3 měsíce od doby nakažení (tedy již před objevením příznaků), ale dle některých studií dokonce až 18 měsíců či když se virus v těle znovu aktivuje (při oslabení organismu). Vzhledem k tomu, že v…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie7. 4. 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když malá od jednoho roka bude už papat přikrmy v pohodě a dokojovat už nepotřebuje, mám na noc ji dávat UM nebo něco???ptám se dobředu malé jsou 9m. předem děkuji

Dobrý den, pokud budete chtít odstavit po roce není nutné přecházet již na umělé mléko, navíc dlouho kojené děti často umělé mléko odmítají. Od 1 roku můžete dítěti podávat všechny mléčné výrobky (kromě plísňových, tavených a slaných sýrů a ideálně i pacholíků), vč.plnotučného pasterizovaného mléka (jiné mléko se nedoporučuje). Tou dobou by mělo dítě za den sníst/vypít přibližně 500 ml mléčných…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lucka4. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali ve Vaší nemocnici funguje dětská neurologie, případně kontakt. Děkuji

Dobrý den, v Hořovicích máme ambulanci dětské neurologie, kam 1-2x týdně dojíždí pan doktor Spal. Je možné se do ní objednat přes centrální recepci (tel:14500). S pozdravem, MUDr. Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Aneta2. 4. 2019

Dobrý den, mám 18.m syna narozeného předčasně o 5 týdnu dříve. Chodí od 15.m, ale ještě neutíká, je takový opatrný. Umí par slov.Zvířátka umí podle svého (třeba koko je knkn, kočička je aaaai vysokým hláskem, ale třeba ovečky jsou Be, koza Me, Kačka Gaga atd), ovšem nejde mu přes pusu říct Pes nebo haf, to jakoby zatlačí a nic z něj nevypadne. Umí udělat jak jezdí auto,ale když mu řeknu Řekni…

Dobrý den, bez prohlédnutí Vašeho syna to těžko určíme, soudím tedy dle informací od Vás. Některé děti začnou chodit později, neznamená to, že je něco špatně, jen potřebovaly více času. Začít chodit v 15 měsících je stále v pořádku. K mluvení- povídá, někdy dle svého, ale mluví, orientačně kolem 2 let by měl umět nějaké slovní spojení/jednoduché věty, třeba ,,táta ne". To, že je někdy hodně…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Alena2. 4. 2019

Dobrý den, prosím o názor, zda je bezpečné nechat očkovat starší dítě vakcínou MMR (spalničky, příušnice, zarděnky) - v našem konkrétním případě druhou dávkou, pokud je zároveň maminka těhotná. Web je plný informací (tj. dojmů maminek, které se ovšem odvolávají na své pediatry a gynekology), že není vhodné očkovat starší dítě touto živou vakcínou, protože může dojít k přenosu nemoci na těhotnou…

Dobrý den, postvakcinační syndrom se obvykle objevuje 6-12 dní po aplikaci 1.dávky MMR, po 2. dávce to bývá velmi vzácně. V odborných zdrojích bývá přenos mezi lidmi u postvakcinačního syndromu většinou uváděn jako nemožný, nicméně jsou známy případy, kdy nemoc po očkování plně propukla a pacient nákazou okolí ohrozil (většinou spalničkami). Pokud jste nemoci prodělala či jste očkovaná, riziko…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Máma 1130. 3. 2019

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli ve Vaší nemocnici provádíte operaci varikokély (syn 11 let) a pokud ano, jak dlouhá je hospitalizace? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, varikokéla se v Hořovicích neoperuje. S tou Vás odkážeme do FN Motol. Mnoho štěstí. Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Monika25. 3. 2019

Dobrý den má roční dcera od malička trpěla na zvýšenou teplotu, koncem minulého roku to vyústilo k týden trvajícím nesrazitelnym horečkam 40-41 °C. Bylo nutné přivolat záchrannou službu a hospitalizovat ji. Kde tedy dostala diazepam a na druhý den prednison po kterém horečka zázračně ustoupila a byly sme propuštěn domu, na rtg našli zvětšený brzlik, příčina horečky stále neobjasnena. Je tomu…

Dobrý den, přiznám se, že u tak malého dítěte a při neúplných informacích si netroufám na rozbor jednotlivých obtíží. Ne vždy spolu musejí všechny obtíže souviset, ale vyloučit by se to mělo při osobním setkání s lékařem. Doporučovala bych Vám klidně konzultaci u jiného lékaře, tzv. second opinion. Je možné se objednat k naší dr.Creasy, která již o Vás ví a mohla by s Vámi obtíže probrat. S…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Martina18. 3. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda ve Vaší nemocnici provádíte fixaci cestujícího varlete u malých dětí? Synovi je 14 měsíců a jeho stav se nelepší, varle je většinou v tříselném kanálu, v šourku bývá jen občas, například když syn sedí ve vaně. Pokud se u vás tento zákrok provádí, je to v rámci jednodenní chirurgie? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v rámci jednodenní chirurgie se u nás fixace varlátka do šourku (orchidopexe) provádí. Nicméně je třeba absolvovat návštěvu dětské chirurgické ambulance buď u nás v Hořovicích (objednání přes centrální recepci na tel: 14500) či ve FN Motol, aby chlapce k výkonu indikovali. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela16. 3. 2019

Dobrý den, mám dotaz. Máme holcicku 4 měsíční, začali jsme s prikrmy, a eozjedla se hodně rychle. Ji už celou porci na oběd. Jenže, nám začala odmítat mlicko. Nechce absolutně vůbec dostane záchvat jen KdYz flašku vidi. Nejde to do ni dostat.Nas denní jídelníček je ze v noci se mi budí jednou okolo 3-4 na jídlo, dávám mlicko 180ml někdy vypije všechno někdy méně. Ráno v 7 vstavame a nechce nic,…

Dobrý den, přiznám se, že k hodnocení miminka bychom potřebovali více informací- jestli prospívá, jak dlouho je na umělém mléku, zda již a příp. jak stonalo, zda nějaké z těch problémů se vyskytly již před zavedením příkrmů, zda a jak moc má nafouklé bříško, co stolice, kůže, spánek a v neposlední řadě by bylo třeba miminko i prohlédnout. Obecně ve 4 měsících by mělo dítě dostávat alespoň 6…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Eva9. 3. 2019

Dobrý den, není to dotaz, ale nedá mi to nenapsat :-). Chtěla bych upřímně moc PODĚKOVAT sestřičkám, doktorkám i ostatním na dětském lůžkovém oddělení za jejich přístup a trpělivost. Leželi jsme tam s dcerou 5 dní. Sestřičky se tam opravdu nezastaví, přesto byli milé, usměvavé, ochotné. Pracovat s malými dětmi je náročné a není to samozřejmost . Moc Vám děkuji nejen za dceru,ale i za sebe. Mě…

Dobrý den, velice Vám děkujeme za milou recenzi! Jsme rádi, když úsilí celého oddělení má hojící rozměr nejen po stránce fyzické, ale i psychické. Doufáme, že se Vám i Vaší dceři podaří dalším pobytům v nemocnici vyhnout. Za celé dětské oddělení přeji mnoho štěstí. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Martin7. 3. 2019

Dobrý den, měl bych na vás dotaz ohledně situace, která se nám stala před chvílí. 6 letá dcera šla spát, a cca za 90 min nás probudil její pláč. Když jsme k ní přišli, byla úplně mimo. Nepoznávala nás, měla nepřítomný pohled a strašně křičela. Podařilo se nám jí sklidnit za cca 3 minuty (byly snad nejdelší v životě). Teplotu měla 37,5. Dali jsme ji Nurofen, a teď už vypadá že klidně spí. Můj…

Dobrý den, dcerku nevidím a nemohu vyšetřit, ale dle Vašeho popisu by se mohlo jednat o noční děsy (pavor nocturnus). Objevují se např. po náročném dni či při stresu, většinou do 2 hodin od usnutí. Dítě se probudí vyděšené a často křičí, může se "dívat skrz" přítomné rodiče, je velmi obtížné jej probudit. Následně rychle usne a ráno si nic nepamatuje. Febrilní křeče bych v tomto věku a při…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Zora6. 3. 2019

Dobry den, jsem z Caslavi, chtela bych se vydat vlakem do Prahy s 2mesicnim (zatim) nenaockovanym miminkem. Je mozne mu dat na oblicej rousku anebo je bezpecne jet vlakem a metrem v Praze nyni, pri epidemii spalnicek a chripky? Anebo je lepsi nikam necestovat? Dekuji. Zora

Dobrý den, s tak malým neočkovaným miminkem bych nikam necestovala, pokud to není vyloženě nezbytné, ani v jiném období. Kromě chřipky a spalniček je též riziko černého kašle a dalších jiných nemocí, kterým se v tomto počasí daří. Rouška není bohužel řešením. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana6. 3. 2019

Dobry den, mela bych zajem o provedeni obrizky pro meho mesicniho syna. Provadite cirkumsize a pokud ano, kdo je operater, jakym zpusobem se zakrok provadi a jaka je cena? Dekuji. Jana

Dobrý den, obřízku u tak malého miminka u nás neděláme. Domluvte se přímo s operatéry (mail: detchir.horovice@gmail.com). V případě zdravotní indikace je výkon hrazen pojišťovnou. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Tomáš5. 3. 2019

Dobrý den,když doktorka nikde neposílá na vyšetření-ke specialistovi,a řekne že to má z přejídání ranní nevolnosti.Vzala třeba krev moč klasicky a že je vše v pořádku,ale skutečnost je ta že i když se nepřejídá bývá mu ráno blbě dost často-myslel sem že nás někde odešle zjistit co a jak,ale ne že má držet dietu-tento dotaz se týká mého syna 15 let--můžu někde zajít s nímkde ho podrobněj vyšetří…

Dobrý den, pokud Váš syn nemá problémy akutně, odkázala bych Vás do specializované ambulance dr.Creasy, kam se můžete objednat přes centrální recepci (tel. 14500). Paní doktorka probere veškeré synovy obtíže komplexně, případně ještě doplní potřebná vyšetření. V případě akutních obtíží je možno zajít bez objednání na naši všeobecnou ambulanci. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka27. 2. 2019

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, kdyz bych šla se synem (3,5 roku) k vám na vyndání nosních mandlí, chtěla bych vědět jakým způsobem operaci provádíte, a jak dlouho bychom tam leželi? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, adenotomii provádí paní dr.Olšavová kyretou pod endoskopickou kontrolou. Pokud vše proběhne bez komplikací, jedná se o jednodenní hospitalizaci a dítě je v podvečer výkonu propuštěno domů. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
simona19. 2. 2019

Dobrý den, prosím o radu. Dcera, 2 měsíční miminko, má enteropatogenní e coli. Již začíná 3týden trvání. Paní doktorka nám na to nic nedala. Četla jsem, že se to samo nevyléčí. Má řídké(ne vodové) stolice 2 někdy 3 za den. Má poslední 2 dny bledou pleť. Probiotika nám nezabírají, po hylaku forte byla stolice také řídká a divně zapáchala. Nerada bych, aby se jí bakterie dostala i do močové…

Dobý den, bohužel těch možností terapie moc není. Pokusím se to rozdělit do několika bodů. 1. Hygienická opatření: Zakupte antibakteriální mýdlo a nedráždivou dezinfekci na ruce. Po každém přebalení miminka si vydezinfikujte ruce, hlídejte, aby se miminku neušpinily ručičky při přebalení. Na koupání miminka se dá v lékárně zakoupit antibakteriální nedráždivé mýdlo, obličej do stejné vody…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Matyáš14. 2. 2019

Dobrý den, omlouvám se, ale do vaší nemocnice nedocházím. Potřebuji se s vámi nutně poradit. Je mi 15 let. Všiml jsem si, že chodím často na malou. 8-11x denně, podle toho kolik toho vypiji. Denně vypiji okolo 2-3 litry tekutin. Při čůrání obtíže nemám. Zdá se mi, že když na to nemyslím, chodím méně čůrat. Mohu to mít psychické? Je nutné jít k doktorovi? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, při množství přijatých tekutin bych Vaši frekvenci návštěv toalety považovala na horní hranici či těsně za ní. Je třeba vědět, jak dlouho obtíže trvají, jestli Vás to trápí i v noci. Příčin, kromě akutního zánětu, může být více, včetně např. cukrovky, psychických aj. Nicméně až po vyloučení organické příčiny je to možno uzavřít jako obtíže psychického původu. Proto bych ve Vašem…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lucie4. 2. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda praktická doktorka u vás nastřeluje nebo pichá ouška?? předem děkuji

Dobrý den, naše paní dr.Kroužková ouška nenastřeluje. Můžete se obrátit na ORL na dr.Olšavovou, ta dle přání náušnice nastřeluje či píchá uši jehlou. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Miroslav31. 1. 2019

Dobrý den, prosím kdy jsou návštěvní hodiny. Děkuji

Dobrý den, časově jsou návštěvní hodiny od 8 do 20 hod., ale aktuálně jsou z epidemiologických důvodů návštěvy povoleny jen pro jednoho dospělého. Pokud chcete mluvit s lékařem, ideální čas je po ranní vizitě dopoledne, případně v časném odpoledni. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Helena Micova28. 1. 2019

Dobrý den, Chtela jsem se zeptat zda epileptickemu záchvat u 7 měsíčního dítěte předchází skubani, trhání rucickama atd... Nebo hned opravdový epilep. záchvat u takto malých maminek (rozhozeni ručiček a nohou, třes). Pokud ano tak jak dlouho po priznacich přijde opravdový záchvat? Hodiny? Dny? Dekuji

Dobrý den, z Vašeho dotazu není jasné, zda Vaše miminko má epilepsii diagnostikovanou či jste zahlédla pouze občasný záškub. Pokud má epilepsii diagnostikovanou, pak je třeba vědět o jaký epileptický syndrom se jedná, kdy byl diagnostikován, apod. Nicméně určitě jste sledovaní na dětské neurologii, kde Vám tyto dotazy přesně zodpoví. Vzhledem k tomu, že neurologie není naše specializace, odpovím…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza Mastalirova27. 1. 2019

Dobry den, memu synovi,kteremu prave bylo 6 mesicu zjistli hydrokelu. Ma ji docela v pokrocilem stavu. V motole si nas chteli nechat na urgentni prijem a pak nam pan doktor rekl,ze vlastne nema cas a ze volne terminy maji az v cervenci,ze si mame pockat. Chtela bych se zeptat,zda se takovehle operace provadeji i u vas a zda muezeme prijet s malym na kontorlu i bez doporuceni nasi pediatricky.…

Dobrý den, hydrokélu většinou netřeba akutně operovat. Pokud by měli v Motole podezření na komplikace, určitě by si Vás tam nechali a neposlali domů. V Hořovicích by mohli chlapečka operovat až po roce věku. Nicméně pokud nález roste, určitě zajděte do Motola znovu. Případně se můžete objednat do ambulance dr.Vyhnánka (224433748) v Motole, jednoho z našich dětských chirurgů, a s ním se domluvit…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Michala19. 1. 2019

Zdravím..dcera sedm let..má od včerejšího odpoledne bolesti bříška, které ji po chvilce ustoupí a zase je má zpět. Je autista a nemluví takže komunikace žádná. Od včera jen leží..má jen zvýšenou horečku která přijde a odejde. Jen pije po troškách ale jíst nechce. Spí po deseti minutách a jen naříká na to bříško. Je to spíše nějaká viróza ale jistá si nejsem. Měla bych jít na pohotovost? Díky moc…

Dobrý den, rozhodně s dcerou zajeďte na pohotovost. Tam ji prohlédnou, možná zašlou i na ultrazvukové vyšetření a Vy nebudete v nejistotě. Mnoho štěstí! Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Martina12. 1. 2019

Dobry den, syn zvracel 3 dny zpatky a vicemene jenom spi, napije se caje, sni par piskot a to je vse. Stale ma tendenci polykat a mlaskat pusou naprazdno. Mame radeji jit hnef na pohotovost, nebo jeste pockat do pondeli na nasi doktorku? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, nevidím Vašeho syna, proto nejsem schopná jasně odpovědět. Nicméně obecně vzato je potřeba vzít v úvahu více informací. 1.Např. zda zvrací stále a jak často, zda je apatický, má teploty, bolesti břicha/hlavy. Stolice či zvratky obsahují krev. 2. Jestli dostatečně pije a čůrá. Pokud u výčtu prvních dotazů někde odpovíte ano či u dotazů pod číslem 2 odpovíte někde ne, dítě by měl vidět…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
kh7. 1. 2019

Dobrý den, prosím, jakým způsobem vyšetřujete děti (6let), pokud mají krev ve stolici.Dcera má dlouhodobě problémy a nově se objevila i velká nárazová bolest břicha. Dle sportovního doktora nemá uzavřenou pupeční branku. Též prosím o radu, jak se co nejrychleji objednat a kam, na dětské chirurgii v Hořovicích máte volný termín za 3 měsíce...děkuji a zdravím Vás.

Dobrý den, pokud je krev ve stolici světle červená, v menším množství a na povrchu stolice, příp. ke konci vyprázdnění, jedná se většinou o poranění řitního otvoru, prasklinu, způsobenou při větším tlačení na normální stolici nebo při zácpě. Bolesti břicha u zácpy někdy až budí dojem náhlé břišní příhody. Zde je třeba vyšetření lékařem, který určí, zda je zácpa skutečně příčinou krve ve…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Olga3. 1. 2019

Dobrý den, předem se omlouvám, jestli posílám dotaz na špatné místo. Chtěla bych se zeptat ohledně kojence, který má špatnou techniku pasení koníčků (6 měsíců starý). Na bříšku je stabilní, ale málo se vzpírá na loktech a hodně zaklání hlavu. Ke druhému vzpřímení ještě nedošlo a ani nevypadá, že se chystá. Chodíme na rehabilitaci na mou vlastní žádost, byli jsme rovněž u dětského neurologa a ten…

Dobrý den, postupujete správně, nyní je na rehabilitačním lékaři a fyzioterapeutovi, jak se k vývoji postaví a zda Vám dají nějaké cviky. Určitě se nestresujte, na dítě nespěchejte, někdy se dlouho nic neděje a pak dítě poskočí ve vývoji během pár dnů. Není ani důležité jak rychle vývojem prochází a jestli např. už v 8 měsících sedí či leze. Důležité je, zda úkony dělá správně (i technika se…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Martin2. 1. 2019

Dobrý den je mi 15 let a mám problém s předkožkou, když mi stojí penis tak mi nejde stáhnout předkožka a když se snažím jí stáhnout tak to bolí co s tím

Dobrý den, pokud máte takový problém, je vhodné navštívit urologa. Tento stav nelze resit bez fyzického zhodnocení stavu. S pozdravem MUDr. P. Běhounek

Jitka1. 1. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli v nemocnici nastrelujete náušnice? A od kolikateho měsíce se to děla?

Dobrý den, u nás na dětském oddělení náušnice nenastřelujeme. Zkuste se domluvit na ORL. Určitě nenastřelovat během šestinedělí, doporučila bych počkat alespoň 3 měsíce, až bude dítě po očkování, zdravé, klidně do 4, 6 měsíců. I když tam už je pak větší riziko, že si za ouška bude miminko tahat. Ale je to zcela na Vás, nejsou žádná jednoznačná doporučení. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Martin30. 12. 2018

Dobrý den, tříletému synovi spadla na nohu židle. Začal brečet a modrat. S tím si umíme poradit, po porodu mu byla zjištěna laryngomalácie a občas při velkém pláči zmodral, což se občas stává doteď. Nicméně tentokrát zřejmě i omdlel (měl jsem ho v tu chvíli náruči). Zarazily nás ale záškuby těla, které tomu předcházely. Do hlavy se neudeřil, jednalo se pouze o úraz nohy. Epilepsie v rodině není.…

Dobrý den, vzhledem k tomu, že syna nemohu vyšetřit a doplnit informace, soudím jen dle Vašeho popisu- mohlo by se jednat o afektivní záchvat, který se objevuje u některých dětí při výkyvu emocí (bolest, vztek). Ten bývá doprovázen zástavou dechu, zmodráním/zblednutím, ztrátou vědomí a někdy i záškuby. Pro rodiče je to velmi nepříjemný zážitek, na vývoj dítěte to vliv naštěstí nemá. Ale určitě…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika29. 12. 2018

Dobrý den, mám dceru 2,5 roku přes týden se jí střídají horečky a teploty rýmu nemá jen kašel který je nejhorší v noci kdy pláče a ukazuje že ji bolí hrudník každý večer namerime přes 39 zvraci velké množství hlenu úplně se tím Dusi. Naše doktorka jako po každé už zemane dávat stoptusin který nám doporučuje pokozde už 2,5 roku ?

Dobrý den, v tomto období je mnoho viróz, které se projevují vlhkým kašlem ze zatékající "zadní rýmy", která působí, že dítě rýmu nemá. Ale pokud trvají týden horečky nad 39°C a kašel, je vhodné k poslechu dýchacích cest doplnit CRP a ev. RTG snímek plic. Stoptussin je proti kašli dobrý lék, ale kašel nevyléčí, pouze tlumí příznaky-tedy kašel. Určitě s dcerou zajděte na kontrolu, buď k její…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Ondra28. 12. 2018

Dobrý den, je mi 15 let a mám pocit, že mám malý penis. V klidu má něco kolem 5 cm a při erekci zhruba 12 cm. Může mi ještě vyrůst? Je to málo? Ještě mi nezačali růst chlupy v podpaží, takže by "hlavní vlna růstu" mohla přijít. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, správně sám píšete, že růst ochlupení souvisí s růstem pohlavních orgánů a že Vaše tělo ještě pohlavně nedozrálo. Lidské tělo se často nechová dle tabulek a pravděpodobně to přijde o něco později. Nicméně doporučovala bych Vám zkusit sebrat odvahu zajít zkonzultovat tento problém za Vaším praktickým lékařem, ten může vyhodnotit další parametry dospívání (např.tělesnou výšku). Případně…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza27. 12. 2018

Dobrý den, dnes se nám náš osmiměsíční syn sesunul (spadnul) z gauče. Objektivní potíže jsme zatím nepozorovali. Máme jet na pohotovost nebo stačí obvodní lékař? Děkuji

Dobrý den, ve většině případů se po pádu z menší výšky (např.z gauče) nic nestane. Ale jestli se Vám cokoliv nezdá či se jen chcete ujistit, zvlášť u 8měsíčního kojence, doporučovala bych návštěvu lékaře (zda pohotovost či obvod je na Vás). Vy byste měli po 48 hodin syna zvýšeně kontrolovat. Příznaky jako: abnormální chování, zvracení, bolesti hlavy, zvýšený pláč, nereagovaní zornic na osvícení…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jirka11. 12. 2018

Dobrý den. Potřebuji se zeptat. Nevím, co se děje jedné holce, kterou znám osobně. Je jí 12 let. Už tři týdny z instagramu vím, že je v nemocnici. Dává tam fotky. Na mobilu tam je celkem aktivní. Vlasy má jako když byla zdravá (píšu kvůli tomu, že z chemoterapie vypadávají vlasy). Má ale přes pusu takový ten modrý šátek proti nákaze, který používají třeba japonští turisté nebo který nosí třeba…

Dobrý den, důvodů pobytu v nemocnici může být mnoho. Zkuste se třeba zeptat, zda přijímá návštěvy, můžete slíbit (a dodržet), že nebudete vyzvídat diagnózu. Tím se ujistíte, že je Vaše přítelkyně aktuálně v pořádku. Pokud o to nebude stát, nezbyde Vám nic jiného než respektovat její přání a pokusit se ji podpořit aspoň přes sociální sítě. Pokud bude chtít, třeba Vám diagnózu jednou sama řekne. S…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Martin9. 12. 2018

Dobrý den chci se zeptat na mojí předkožku při přetáhnoutí stopořeném penisu se mi předkožka sruluje za žalud a víc přetáhnout nejde.

Dobrý den, dobré je v tomto případě navštívit urologickou ambulanci. Ve vašem případě ještě dětského urologa. Lze se objednat i u nás do poradny MUDr. Kříže. S pozdravem MUDr. P. Běhounek

Karla9. 12. 2018

Dobrý den moje děti trpí roupami, daji se koupit nejake funkční leky bez predpisu.Dekuji

Dobrý den, nedají. Nechte si u pldd předepsat Vermox. K tomu je třeba hygienicky ošetřit celou domácnost- dezinfekce hraček, vyvaření ložního prádla apod. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Marcela5. 12. 2018

Dobrý den, dva dny z5 jsem šla s dcerou 21 měsíců k obvodní lekařce s lehkým nachlazením, léky jsme nedostali jen na sražení teploty ibuprofen pro děti, večer dcera začla špatně chodit, ráno se to zhoršilo a už i padala (jako by ji nožičky neunesli - jednu tak něják vynechávala) vrátila jsem se tedy k dr. ta nám z krve řekla že CRP je 44 nasadila antibiotika, ta špatná chuze je prý unavova ale mě…

Dobrý den, dcerku jsem bohužel neviděla, takže nejsem schopna říct, zda napadání na nožičku je či není z únavy (příčin může být více). Samotné CRP 44 by nemělo být primárním důvodem k nasazení antibiotik. Pokud zvažujete vyšetření i jiným lékařem, určitě můžete přijít k nám na dětskou ambulanci, ideálně v dopoledních hodinách. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Nikola1. 12. 2018

Dobrý den, prosím o radu.... Pokud bych měla žádanku od pediatra, je možný odběr krve mému dítěti? A případně od kolika do kolika hodin v týdnu? Děkuji předem za odpověď. Nikol

Dobrý den, na odběry k nám do nemocnice se žádankou od pediatra samozřejmě můžete, přímo do odběrové místnosti, ev. někdy malinké děti odešlou na dětské oddělení. Doporučuji v dopoledních hodinách. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela28. 11. 2018

Zdravim, chtela bych se,prosim,zeptat, jaka je delka lecby parainfekcniho exantemu pri infekční mononukleoze, synovi 2 roky a 11 měs zjištěna krevním odberem mononukleoza, byla úplně bezpriznakova, jen se objevila vyrazka,později mapovite fleky po celém těle, nyní nejsou už tak masivní, jen lokalizované, jeden den tam, druhý jinde, ale trva to už čtvrtý tyden. Jaká je délka trvání těchto vysevu a…

Dobrý den, infekční mononukleosa je virové onemocnění, které může proběhnout i bezpříznakově, co se týče akutního průběhu. Může se projevit jen únavou, změnou chování, mrzutostí nebo i na kůži. Z toho, co víme z Vašeho dotazu, je pouze to, že 1. Vaše dítě má exantém a 2. že má pozitivitu v krvi stran Inf. mononukleosy - zde nevíme ani, před jakou dobou infekce proběhla. Pozitivitu má mnoho…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Karolina26. 11. 2018

Dobrý den mám dceru 4 roky, má zvětšené nosní mandle a bylo nám.doporuceno vyndani. Máme si zjistit a zajistit pracoviště kde to udělají, proto bych se chtěla zeptat zda to děláte i ve vaší nemocnici?

Dobrý den, odstranění nosních mandlí se u nás operuje. Děti jsou hospitalizovány na dětském oddělení, ale jinak je třeba se na operaci a jejím termínu domluvit s dr. Olšavovou z ORL. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Marie21. 11. 2018

Dobrý den, mám několik dotazu. Mam 14ti mesicniho syn,narozeneho ve 34.tydnu,nedávno se začal pouštět nábytku a děla sem tam par kroku,snaží se postavit se v prostoru,takže motoricky vývoj je v pořádku. Ale trápí mě par věci.. 1) Syn začal kolem 10.mesice zvatlat a říkat Táta,Bába,Mnam mnam,v nejvyšší nouzi Máma..postupně používal už jen táta..a to i cíleně,ale minuly tyden jako kdyby nevěděl a…

Dobrý den, budu čerpat jen z Vámi podaných informací s tím, že je třeba se vždy zamyslet nad vším, na co může dítě reagovat. Ad 1) a 2) jsou u dětí období, kdy se vyvojově zdá, že se " nic neděje " nebo skoro až vrátí trochu zpět. Roli v tom mohou hrát větší životní změny. Ale pokud se Vám to nezdá, můžete nechat syna orientačně vyšetřit dětským neurologem, příp. dětským psychologem. Vyčkala…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea Lekesova17. 11. 2018

Dobrý den, mám 7 měsíční dcerku. A už 4 den nás trápí ošklivý kašel ,rýma a hnisalo nám i ocicko ale toho už jsme se zbavili. Jen nás furd trápí ten kašel :/ U paní Dr jsme byli. Máme předepsané kapičky do nosu , do ocicka, a na kašel jsme měli stoptusin ten nepomáhal tak teď 1 den máme mucosolvan . Přijde mi že to má ještě horší. Kdy popřípadě zajet na pohotovost? Děkuji.

Dobrý den, není ostudou vyrazit k lékaři kdykoliv se Vám něco na dítěti nebude zdát či se stav bude horšit. A pak rozhodně jděte na pohotovost když má dítě horečku nereagující na Paralen/Ibalgin, nechce pít, nečůrá, máte pocit, že se mu špatně dýchá či je namodralé (ústa). Jinak na kašel určitě pomůže mimo jiné zvlhčovat doma vzduch, a do nosu hojně používat mořskou vodu. Při dráždivém kašli…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana3. 11. 2018

Dobrý den, mám neteř žijící s rodinou v Nemecku, narozena ve 38tt s tim že od 34tt diagnostikovana špatně vyzivujici placenta doporučení gynekolozky- okamžitě ven, v nemocnici řekli ne. Porod cisarskym řezem, váha necelé 2kg...Vyvoj -v 6měs dojem 1.měs dítěte, nezájem o podněty okolí, nesaha po hračkách, pediatricka vše ok, v roce, neleze, nesedí bez toho aby ji někdo posadil, nehraje si,…

Dobrý den, dle popisu obtíží, a to předpokládám nejsou ani všechny, Vaše neteř potřebuje komplexní přístup. V jejím případě bych rodinu s neteří odkázala na Centrum komplexní péče, která spadá pod Dětskou kliniku Na Karlově a věnuje se právě předčasně narozeným dětem a dětem s obtížnou anamnézou kolem porodu. Toto centrum zahrnuje řadu spolupracujících dětských odborníků (rehabilitace, logopedie,…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lukas30. 10. 2018

Dobry den mam 2.5let starou dcerku uz tyden mi po nocich zvraci pres den je vse oka ale vzdy od noci zvraci kazdou hodinu byli sme u dr a ta nam rekla at ji davam kinedril ktery pomaha ale hned jak ho vynecham zacne znova zvracet ani dr si nevi rady tak bych chtel poradit cim to muze byt nic spatneho nesnedla dekuji

Dobrý den, příčin může být mnoho. Kromě podrobné anamnézy (abnormální chování?, stěžuje si na nějaké obtíže?, má motání hlavy?, teploty?, nepředcházel tomu pád/úraz?, apod.), je třeba dceru řádně vyšetřit (vč.neurologického vyšetření, ORL) a doporučila bych i odběry, případně zobrazovací vyšetření. Stav, který popisujete, není normální a je třeba odhalit příčinu. Pokud si nevíte rady, můžete…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Alino28. 10. 2018

Dobry večer, mam 3.rocneho syna a dnes ráno o 4:00 mal horucku 39.stupnou, tak daly sme mu nurofen čipok ale rano sme okolo šiestej sme sa zobudil na to ze bol úplne horúci tak daly sme ho do vane a pomaly sme ho zacaly ovievat s vlažnou vodou, hral sa vo vani asi 15.minut na co mi odpadol ale dýchal, privolal sme rýchlu zdravotnú pomoc, oni mu pichly inekciu a bol prevezený do nemocnice a akurat…

Dobrý den, zde je povolaným člověkem na dotazy ošetřující lékař Vašeho syna, který má Vás i Vaší ženu informovat o jeho zdravotním stavu. Nebojte se zeptat, vše Vám jistě podrobně vysvětlí. Mnoho štěstí. Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Alena24. 10. 2018

Dobry den, synovi byla zjistena CTP hypotonie a diastaza chodili jsme na rehabilitace. Chci snim chodit na plavani, ale nevim jestli je to dobre kvuli te diastazi. De kuji za radu.

Dobrý den, plavání je považováno za sport vhodný téměř při jakýchkoliv pohybových obtížích, je-li však prováděno správně! Proto bych tento konkrétní dotaz konzultovala buď s Vaším dětským fyzioterapeutem či rehabilitačním lékařem, který dítě zná vč.velikosti diastázy. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Pavel 1418. 10. 2018

Dobrý den rostou mi chlupy na ramenou a na zádech jsou to normální černé chlupy a na brichu mi nic neroste není to až takový problém ale spíš mi to nejde do hlavy a děsí mě to

Dobrý den, někomu rostou chlupy na břiše, někomu na zádech a někomu třeba vůbec.. Chlupy patří k pohlavnímu vyzrávání a jsou jednou ze známek mužnosti, takže se toho určitě neděste. Jestli i přesto cítíte nejistotu, můžete zajít za svým praktickým lékařem, který bude mít určitě pochopení. Zdraví, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Dáša17. 10. 2018

Dobrý den,jedenáctiletá dcera již třetí den nepřetržitě škytá, zkoušeli jsme všechny možné návody na zastavení a nic nepomohlo, můžete mi prosím poradit, jak postupovat nebo na koho se obrátit?

Dobrý den, v případě škytání trvajícího nad 24 hodin je doporučená návštěva lékaře k vyšetření a eventuálnímu zastavení škytavky léky. Mnoho štěstí! Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Nela16. 10. 2018

Dobrý den, mám syna 3,5 měsíce. Na začátku října u nás byla na celodenní návštěvě kamarádka, která v červnu/červenci prodělala černý kašel, měla opravdu silný průběh, ale než zjistili, co ji je, záchvaty kašle ustoupily a ona odmítla atb léčbu. Na začátku srpna začala i chodit do práce. Může být ještě na začátku října infekční, pokud neproběhla atb léčba? Prý ještě na začátku září měla občasné,…

Dobrý den, černý kašel je nejvíce nakažlivý prvních cca 5 týdnů (2 týdny katarální stádium a další 3 týdny od nástupu záchvatů kašle). Proto by ho syn od Vaší přítelkyně již chytit neměl. V případě nákazy se první příznaky objeví za 7-21 dní, patří mezi ně kašel, rýma, zvýšená teplota. Syna je do té doby vhodné šetřit. Nicméně vzhledem k rostoucímu výskytu černého kašle v populaci bych se synem…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Marie Nováková12. 10. 2018

Dobrý den, syn (12 let) měl tzv. "suchý" zápal plic (chytil ho od své starší sestry), 10 dní bral po 8 hodinách Klacid 250 mg, dnes na kontrolním rentgenu plic (14 dní po prvním rentgenu plic) píšou: " Proti minule regrese infiltrace vpravo, přetrvává mírné zahuštění plicní kresby, jinak plicní parenchym bez ložisek a plošných infiltrací." Doktorka prohlásila, že syn je zcela zdráv a může do…

Dobrý den, málokdy je 14 dní po zápalu plic RTG nález zcela čistý. Popis snímku, který zasíláte zachycuje podráždění plicní tkáně, které je po infektu běžné. Důležitý je klinický stav Vašeho syna-pokud nemá teploty, kašel, bolesti na hrudi a má negativní poslechový nález při vyšetření lékařem, není důvod, aby do školy nešel. Nicméně ze sportovních aktivit, vč. tělesné výchovy, bych ho ještě na…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Martina9. 10. 2018

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem skrz očkování vakcinou Synflorix. Dcera je očkována ve schématu 3+1. V říjnu 2017 měla třetí vakcinu. Ráda bych se zeptala, zda je stanoven termín, do kdy musí proběhnout čtvrtá vakcina (posilující), nebo stačí, když ji dceři dám na jaře 2019, až skončí období chřipek? Naše dr nám tvrdí, že je to pozdě a očkovali jsme zbytečně. Předem děkuji za odpověď…

Dobrý den, bohužel nemám všechny informace potřebné k tomu, abych řádně odpověděla (věk Vaší dcery, zda jste očkovali dle starého schématu či již dle nového u menšího dítěte apod.). Nicméně 4. dávku je možno naočkovat až po dovršení 2 let, tedy teoreticky až po chřipkové epidemii. Přesto bych Vám doporučila se s konkrétním dotazem obrátit na poradnu vakciny.net. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Zuzana M.4. 10. 2018

Dobrý den,mám 8 měsíčního syna a dělají se mu posledni měsíc petechie. Poprvé se mu jich udělalo několik na stehnu,což jsem pricitala stáhnuté plence.Od té doby se mu vždy objevila 1-2x za tyden jedna petechie různě po těle.Dr mu udelala KO,koagulaci a vyšetření moče a vše bylo naštěstí negativní a pani doktora to tedy uzavrela s tim,ze ma zvysenou fragilitu cév.Od té doby se mu však petechie…

Dobrý den, Vaše lékařka postupovala správně. V případě, že se petechie stále tvoří, bych lékařku požádala o podrobnější vyšetření krevní srážlivosti. Dále bych při těchto obtížích doporučovala i testy biochemické, příp. rovnou vyšetření na hematologii, kde vyšetří právě i zvýšenou fragilitu cév. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Mirka4. 10. 2018

Dobrý den,syn má 14 let a trápí jej již víc jak půl roku škrábání v krku.Na ORL 2xnegativni výter streptokoku.Lekař z ORL diagnostikoval prekyseleny žaludek a vysetreni na gastro.Podstoupil vysetreni polykaci akt a Ph metrie.Vse bylo v pořádku.Znovu výter z krku a byl potvrzen streptokok.Lecba antibiotika Zinat.Bohuzel opet ATB nezabrala.Stale škrábání.Muze mi někdo poradit co mám dělat a kam se…

Dobrý den, k tomuto dotazu se vyjádřit písemně bez toho, aniž by lékař chlapce znal, nelze. Je potřeba vědět, jak kdy stonal a stoná, jak reaguje, jak jí, jak spí, co se v jeho životě v současné době děje, kdy škrábání má, jestli celý den nebo jen někdy, jestli v noci a tak dále. Po konzultaci s dr.Creasy bychom dle informací, které uvádíte, doporučily teplo- každý večer, než půjde spát,…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana Brázdová22. 9. 2018

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda je ve Vaší nemocnic možné s dětmi podstoupit měření nitroočního tlaku. Dceři /5 měsíců/ byl v pátek zjištěn vysoký nitrooční tlak a mám strach i o ostatní děti. Ráda bych je nechala preventivně vyšetřit a nemocnice v Motole má strašně plno. Otec dětí má zvýšený nitrooční tlak a zatím se také neví proč, ani jak dlouho. Děkuji

Dobrý den, u nás v nemocnici je sice oční ambulance, ale není vyloženě dětská. Je možné se zkusit objednat, jestli dětem nezměří nitrooční tlak tam (přes tel.14500). S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela17. 9. 2018

Dobrý den. Synovi (7let) byl diagnostikován Aspergerův syndrom a ADHD. Není mentálně retardovaný. Pro mě, jako matku (včetně příbuzných) je jeho stav zvládnutelný - samozřejmě se občas objeví konflik, afekt ale umíme to zvládnout. Problémy jsou hodně ve škole - záchvaty vzteku při neúspěchu, při neporozumění, při kontaktu se spolužáky atd. Má napsané doporučení od SPC (chodí do speciální školy s…

Dobrý den, 1. Diagnoza PAS a ADHD mají obě širokou škálu. Vždy je třeba důkladné individuální posouzení dítěte. Projevy obou diagnoz samozřejmě souvisí s kvalitou zažívání, spánku aj. 2. Psychiatrická medikace není běžná, musí být opodstatněná a po důkladné úvaze. I poté není zaručeno, jak bude dítě reagovat. Podávají se látky různých skupin. Efekt je individuální. Léky lze nasadit a zase…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea17. 9. 2018

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, zda je v pořádku, že mou dnes 11ti letou dcerku již rok pobolívají prsa, někdy opravdu hodně, někdy minimálně, ale stále jsou citlivá. Asi 2 měsíce jsme pozorovali paralelní bolesti v podbříšku s intervaly 14ti dnů a cítila se špatně i psychicky - pocit pocení a točení hlavy, vnitřní strach převážně v noci. Pediatr řekl, že je vše ok, přichází…

Dobrý den, dospívání je hormonální bouře, kterou doprovází řada projevů jak fyzických (bolesti prsou, pocení, nevolnosti, apod.), tak psychických (emoční labilita, nejistota, strach,..). Nicméně určitě by se vždy v případě nevolností, točení hlavy a pocení měla vyloučit i jiná příčina (zhodnotí praktický lékař), jedním z nejjednodušších ukazatelů doma je měření teploty. Co se týče strachu a…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika H.1. 9. 2018

Dobrý den. Můj 10 měsíční syn spolkl 1 Kč. Vyjde sama ven? Mohu tomu nějak pomoci?

Dobrý den, Váš syn je ještě relativně malý, proto bych v tomto případě volila návštěvu nemocničního zařízení, aby přítomnost a lokalizaci polknutého předmětu upřesnili pomocí RTG. Můžete přidat do stravy vlákninu. Koruna by měla do týdne vyjít se stolicí - kontrolujte ji. V případě bolesti břicha či jiných obtíží je nutné ihned vyhledat lékaře. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka15. 8. 2018

Dobry den.Prosim o radu.Mému 2,5 -letému synovi se zvětšily uzlinky na leve stranë krku a nad ouškem.Dr. nasla i mírně zvėtsene v tříslech.Udėlala odběr krve,ale vysledky jsou v pořádku.jinak je zcela zdráv,jen ty uzlinky se nezmenšují.Mám to ještě řešit dál ,nebo počkat?Předem děkuji za odpoveď.

Dobrý den, Vaše paní doktorka určitě postupuje správně. Obecně se u dětí za zvětšené uzliny na krku považuje nad 2 cm (v tříslech nad 1,5 cm). Kromě laboratorního vyšetření se při nejasnostech ještě může doplnit ultrazvuk uzlin. Pokud budou zvětšené uzliny přetrvávat v řádu několika týdnů, domluvila bych se s Vaší paní doktorkou na dalším vyšetření. Ale většinou se jedná o reakci po prodělaném…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina15. 8. 2018

Dobry den pani doktorko. Chtela bych se zeptat,od kdy mohu dat synovi kakao a nebo treba i rozmixovany banan s mlekem?Nechci mu to davat denne a po litrech.Jen jednou za cas trosicku.Je mu 18.mesicu,kojim na pozadani,vecer ma sunar a polotucne mleko davam zatim jen do bramborove kase. Dekuji za odpoved

Dobrý den, určitě se v rozumné míře nebojte potěšit synovy chuťové pohárky. Kravské mléko je možné podávat dětem od 12 měsíců (doporučuje se plnotučné a hlavně pasterizované!), banán ještě dříve, u kakaa nepřehánět spíše kvůli množství cukru. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Andrea6. 8. 2018

Dobrý den, synovi byla zjištěna tříselná kýla. Operaci bych s ním ráda podstoupila ve Vaší nemocnici. Můžete mi prosím poradit, jak postupovat, případně zaslat kontakt na některého z chirurgů, ke kterému bych měla syna objednat na prohlídku a konzultaci před operací? Pokud jsem správně četla, operují u Vás chirurgové z FN v Motole. Je možné tedy jít do Motole na vyšetření přímo k doktorovi, který…

Dobrý den, doporučuji Vám obrátit se na mail detchir.horovice@gmail.com, kteří spravují právě naši dětští chirurgové z Motola. Tam se s nimi můžete domluvit buď na návštěvě v ambulanci ve FN Motol nebo u nás v Hořovicích, případně rovnou na termínu výkonu. S pozdravem, Štefflová

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína29. 7. 2018

Dobrý den, děkuji za odpověď ze dne 25.7., ještě se mi dostaly do rukou kompletní výsledky krve mé 13leté dcery, jak jsem zmiňovala, má tam uvedené zvýšené monocyty a snížené neutrofily, ale co mě překvapilo je absolutní hodnota neutrofilů 0,1, vše ostatní v normě. Lékař se k tomu vůbec nevyjadřoval. Dcera je vitální, jí, žádné nechlazení. Je potřeba další vyšetření? Děkuji.

Dobrý den, hodnocení krevního obrazu tímto způsobem nepovažuji za vhodné. Tato hodnota se na první pohled jeví nízká, ale v kontextu s dalšími údaji (jak laboratorními, tak klinickými), může být vše zcela v pořádku. Doporučila bych Vám zeptat se konkrétně Vašeho dětského praktického lékaře, požádat ho o vysvětlení výsledků. Mimoto se tak rovnou domluvíte na případně dalším postupu. S pozdravem, …

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Josef26. 7. 2018

Dobrý den, je mi 15 let a uz od svych 12 roků pociťuji nadměrnou plynatost, v obdobi školy mám dny, kdy se ráno probudím s křečí v břiše( konkretne v podbřišku), která odpadne až v odpoledních hodinách, ale další 2 dny ještě pociťuji její doznívání. V tomto stavu mi pomáhá každé uvolnění plynů a na chvíli to zmírní bolest.Zhruba před rokem jsem byl kvůli tomu hospitalizován, jenže ta křeč…

Dobrý den, obtíže, jimiž trpíte dle Vašeho popisu řadíme mezi funkční bolesti břicha (zvlášť pokud Vás již vyšetřili v nemocnici). Ke zvážení ještě připadá potravinová intolerance (např. laktozová-zjistíte to pokud omezíte konzumaci hlavně nekysaných mléčných výrobků). U nás v nemocnici se na tyto problémy specializuje dr.Creasy, do jejíž ambulance se můžete objednat. Určitě doporučuji. S…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Pavlína25. 7. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledky vyšetření svojí 13leté dcery. Během měsíce března se jí zvětšila uzlina na krku.Na ultrazvuku vel. 15 x 4mm ohraničená se zachovalým poměrem dlouhé a krátké osy, fyziol. hilovým cévním zásobením, panu doktorovi se zdálo vše v pořádku, uzlina reagovala zřejmě na hluboký furunkl na bradě . V květnu kontrola, uzlina se zmenšila, ale objevila se další v…

Dobrý den, má dedukce vychází pouze z poskytnutých informací, Vaši dceru jsem neměla možnost vyšetřit. Pokud jsou známy příčiny, kvůli kterým byly uzliny zvětšené (furunkl, škrábnutí) a uzliny se vrátily do své původní velikosti, není důvod k obavám. Důležitý je klinicky stav Vaší dcery. Je dobře, že se doplnil RTG hrudníku a odběry. Vysoké neutrofily bývají známkou bakteriálního zánětu,…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Rene23. 7. 2018

Dobry den, byli jsme dnes s malou na ortopedii na vysetreni kycli.S vysledkem sono P IB L IIA.Mala je strasne malinka a Frejovu perinku docela spatne nese. Chtel sem se zeptat ,existuje nejaka alternativni lecba,jak ji popripade perinku zprijemnit.....? Dekuji za odpoved Zdiarsky

Dobrý den, bohužel mě žádný způsob zpříjemnění Frejkovy peřinky nenapadá, ale nejsem odborník. Doporučila bych proto konzultovat dětského ortopeda, klidně i jiného. Snad Vám budiž útěchou, že by si miminko mělo za pár dní zvyknout. A určitě bych v těchto horkých dnech miminko pod peřinku balila pouze do plenky. Mnoho štěstí. Štefflová Dominika

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Blanka23. 7. 2018

Dobrý den paní doktorko, Mám na vás velkou prosbu, mám sedmiletého syna,který odmítá jíst. Do tří let jedl vše,jeho otec mu říkal aby to nejedl,že je to hnusný spodobnění. Postupně malý přestával jíst. Teď už ji jen všechno suchy. Suchý rohlík,chleba,těstoviny,ryzi. Není schopný už sníst ani jednu porci. Dětská doktorka pořád říká že já i dcera jsme nejedli ať to neřeším. Ale mě se vůbec nelíbí…

Dobrý den, se stravovacími návyky to u dětí bývá svízelné. Bývají období, kdy preferují jen nějaké potraviny a vše ostatní odmítají, většinou se dá překlenout. Obvykle ale platí, že přebírají chování a vztah k jídlu po svých rodičích. Pro Vašeho syna by bylo ideální, abyste mu šli s manželem oba vzorem, jak ve zdravém stravování tak společném stolování vedeném v příjemném duchu, aby syn získal…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana19. 7. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se u vás v nemocnici řeší také dětská neurologie. 2 letá dcera začala cca před půl rokem stáčet oči jakoby v sloup. Na doporučení pediatričky, jsme šli na neurologické vyšetření, proběhlo EEG, přikládám zprávu. Nyní je nám doporučená MR. Mám velkou obavu z tohoto vyšetření a hlavně nejsme coby rodiče celkově spokojeni s FN, i v jiných věcech a zde se nám…

Dobrý den, bohužel nejsem dětský neurolog, ale ve Vámi zaslané zprávě z FN je již diagnóza stanovena, vč. popisu EEG. Určitě bych se řídila terapií, kterou Vám paní doktorka do zprávy napsala. Hospitalizace s MR je nezbytná na 3 dny pravděpodobně z důvodu plánu natočení dalšího EEG, které je u Vaší dcerky potřeba. Věřím, že pokud zvládnete být během hospitalizace optimisticky naladěná, klid a…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Katka22. 6. 2018

Dobrý den,mohla bych Vas poprosit o překlad části ve zprávě? Dr mi pouze do telefonu rekl, že je vše v poradku. Jedná se o dceru 4,5 roku-podezření na Crohna. Calprotectin přes 300 (více hodnot naše laboratoř neukaze), neprospíváni, bolesti briska, občas černá stolice, hleny nebo průjmy. Při kolonoskopii odebrání 6 vzorků. 5 vzorků v pořádku a u 6 vzorku zpráva zni: Vzorek rekta průměru 3mm…

Dobrý den, je obtížné vyvodit závěr z těchto informací. S těmito problémy bych rozhodně doporučila dispenzarizaci na dětské gastroenterologii. Měl by to být odborník, kdo potvrdí či vyvrátí diagnózu Crohnovy choroby. Pro její diagnostiku je třeba zhodnotit více kritérií. Vámi popisované klinické obtíže jsou podezřelé a zmíněný vysoký kalprotektin, stejně tak jako vzorek rekta značí zánět střeva…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Tina6. 5. 2018

Dobrý den, můj 4 letý syn má neustale teplotu kolem 37,4. Občas vylítne bez ostatních příznaků na 39. Velmi často mu teče krev z nosu, i v noci,je unavený. Pediatr mu na mou žádost vzal krev, má nízké monocyty, jiz třetí odběr. Podle pediatra se nemusí nic řešit.Mohu požádat o Váš názor? Děkuji.

Dobrý den, chtělo by to znát podrobnější informace stran anamnézy (jak dlouho a jak často teploty/horečky, jak často krvácení z nosu,..), ale jestliže obtíže trvají delší dobu jak popisujete, určitě bych bez otálení doporučila komplexní vyšetření- vč. dalších odběrů, případně zobrazovací vyšetření (UZ břicha, RTG srdce a plic,..), ORL vyšetření... Pokud máte zájem, je možnost obrátit se na nás,…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Dana16. 4. 2018

Dobrý den, mám takový dotaz ohledně mého ročního vnoučka. Asi od půl roku má na čele takový hrbolek, hřebínek nevím jak to popsat,od kořene nosu přes čelo nahoru. Moc se mi to nezdá,dcera se na to ptala dětské lékařky a ta tomu nevěnovala nějakou pozornost, prý to tak někdo má, když se na něj dívám, tak mi hlava přijde normální,ale většinou na fotkách má tu hlavičku jakoby protáhlou,ale jen je to…

Dobrý den, velice ráda bych Vám pomohla, ale bohužel, abych Vámi popisovaný útvar mohla zhodnotit, musela bych ho vidět, zvlášť když píšete, že je to zřetelné hlavně na fotografii. Pokud máte obavy, není ostudou konzultovat vnuka i s fotografií u jiného lékaře, případně nám zkusit zaslat fotografii. S pozdravem, Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Barbora, David16. 4. 2018

Dobry den, jsem maminkou 2,5mesicniho syna-rodila jsem u Vas na zacatku unora. Na prelomu 1-2mesice se u syna ukazala zelena stolicka +nitky krve, hlen. Muj pediatr to nechtel resit-syn je plne kojen, vyter ok. Nasadila jsem proto přísnou nemlecnou dietu a přešla k jinemu dr. Ten mi potvrdil ze se nejspis jedns o alergii na bilkovinu kravského mleka. To same mi rekl alergolog. Stolice se upravila…

Dobrý den, stolička, kterou popisujete zpočátku, opravdu odpovídá alergii na bílkovinu kravského mléka. Přiznám se, že na fotografii vyloženě hlen nevidím, spíše vodnatější stoličku, možná s mírným nádechem do zelena (což může být, např.po vypití většího množství předního mléka). Jestliže miminko prospívá a je spokojené, tuto stoličku bych nehodnotila primárně jako nepřijatelnou. Laktobacílky…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Petrova4. 4. 2018

Dobrý den paní doktorko, syn 17m ještě nemá přetaženého pindíka a nevypadá to moc dobře, nejde to a dr nám sdělila, že to vypadá na chirurgický zákrok. Kdy a jak se provádí? a jaké jsou následky? Děkuji

Dobrý den, určitě bych Vám doporučila, aby se na Vašeho syna podíval odborník- buď dětský chirurg či urolog. V případě, že je předkožka tak úzká, je to právě on, kdo indikuje k operaci. Dle nálezu se provádí buď částečná či úplná obřízka, za hospitalizace v celkové anestezii. S pozdravem, Vyhnánková Dominika

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Monika K2. 4. 2018

Dobrý den, pediatr mé dcery (6 let) mi doporučil tuto nemocnici pro ,,víkendovou,, operaci pupeční kýly bez čekací doby, která je v pražském Motole 6 a více měsíců. Zajímalo by mne zda je tato informace vůbec pravdivá a je-li takové objednání možné. Dcerka jde nyní k zápisu a v září by měla nastoupit do ZŠ. Její kýlu začala lékařka řešit až v létě 2017 a od září, kdy dostala doporučení k operaci,…

Dobrý den, není to vyloženě tak, že by čekací lhůty nebyly, ale oproti FN Motol jsou většinou výrazně kratší. Doporučila bych Vám rovnou napsat na mail našim dětským chirurgům (detchir.horovice@gmail.com) a domluvit se s nimi na termín operace, případně předtím vyšetření, pokud dceru chirurg neviděl. S pozdravem, Vyhnánková Dominika

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jarmila K.2. 4. 2018

Dobrý den. Dcera 2,5 roku trpí již 3 měsíce opakovaným dráždivým kašlem, bolest na průduškách. (zvraceni, ale bez teplot) Dětská doktorka ji po poslechu dala léky, které nezabírají, po antibiotikách se kašel po chvíli opět vrátil. Je možné se u vás objednat k podrobnějšímu vyšetření? Popřípadě kam a co je potřeba? Je nutné mít doporučení pediatra? Děkuji.

Dobrý den, obtíže dlouhodobého charakteru, obzvláště kašle, by měl řešit praktický lékař a eventuálně zaslat na konkrétní vyšetření (odběry, RTG apod.). Na naší akutní ambulanci máme téměř stejné možnosti vyšetření jako praktický lékař, ale pokud se rozhodnete přijít (např. při zhoršení), nikdo Vás nevyhodí. Vzhledem k tomu, že se jedná o akutní ambulanci, objednání u nás není možné. Případně se…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Michaela16. 3. 2018

Dobrý den paní doktorko, doktore, hlídala jsem malou vnučku, chtěla jsem vyměnit baterii u ovladače, rozměr - délka 4 cm, průměr cca 0,7 cm. Jednu baterii jsem nenašla. Mám strach, zda ji vnučka nespolkla. Stalo se to 15.3. večer.Potíže žádné zatím nemá. Kdyby ji opravdu spolkla, jaké by potíže byly? Jak dále postupovat? Děkuji za odpověď. Ing. Michaela Krejčová

Dobrý den, v tomto případě není na co čekat a měli byste zajet ihned do nemocnice, aby vnučce udělali kontrolní RTG trávicího traktu! S pozdravem, Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Alice12. 3. 2018

dobrý den, jako babička už jsem zoufalá, co může udělat otec - dcera ve střídavé péči, letos jde do školy a matka jí stále dává z vlastní pohodlnosti na noc pleny, odmítá s otcem diskutovat, lze se někam obrátit, díky

Dobrý den, bohužel zde se nejedná pouze o zdravotní obtíže vnučky, ale dle Vašeho popisu i o komunikační problém mezi rodiči, což samozřejmě může mít dopad mimo jiné na zmíněné dodržování hygienických návyků či chování. Vy, jako babička, můžete zkusit domluvit rodičům, že dítě v zájmu jich obou potřebuje s tímto problémem pomoci, a proto by bylo vhodné dodržovat určitá režimová opatření stejná u…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Hanka M.7. 2. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je vhodné s půlročním dítětem chodit do solné jeskyně? Slyšela jsem, že to má dobrý vliv na imunitní systém a dýchací cesty. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, občasná návštěva solné jeskyně není na škodu, samozřejmě pokud je dodržována běžná pokojová teplota. Délku pobytu bych uzpůsobila potřebám dítěte. Pobyt ve slaném prostředí má na dýchací ústrojí skutečně blahodárný vliv podobně jako pobyt v přímořském klimatu. Naopak bych chtěla varovat před saunováním, které je z hlediska nevyzrálé termoregulace pro kojence nebezpečné. S pozdravem…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Hela26. 1. 2018

Dobry den, maly bude mit rocni narozeniny, muze jist uz trochu dortu? Dekuji

Dobrý den, roční dítě mívá většinou již stravu velmi podobnou té naší, až na množství soli, cukru či koření. Pokud chcete udělat dort, po chuťové i zdravotní stránce vyhovující,  nebyl by špatný např.dort nepečený s piškoty, tvarohem, zakysanou smetanou a čerstvým ovocem. Věřím, že Vaše dítě potěší barvou i chutí. S pozdravem MUDr. Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Alena26. 1. 2018

Dobrý dne, mám 2 a půl měsíční dceru s bouličkou na stehni. Chtěla bych ji objednat panu doktoru Mališovi na konzultaci co nejdříve, ale nějak se nemůžu nikam dovolat :( Prosím o kontakt.

Dobrý den, pokud se jedná o hemangiom, zkuste se objednat do ordinace Dr. Mališe v Hořovicích skrze centrální recepci (tel.: 14500) nebo se domluvit se sestřičkou na telefonu 311551203 - dopoledne. Případně pak do FN Motol, kde má pan doktor též svou ambulanci. Pokud se nejedná o hemangiom, doporučovala bych Vám ambulanci kožní. S pozdravem MUDr. Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jindráková Nela22. 12. 2017

Dobry den, syn 4 mesice ma oboustrannou triselnou kylu, ktera je videt jen, kdyz place a snazi se vyprazdnit. U lekare ve fn plzen na kontrole kde jsme byli dvakrat nic videt zrovna nebylo. Na prvni kontrole nepoznal dr nic ani pohmatem, pote byli dny, kdy boule vubec videt nebyli a dny, kdy jsou videt i nekolikrat za den. Na druhe kontrole 21.12. Pan dr uz neco nahmatal a objednali syna na…

Dobrý den,  absolvovat chirurgický výkon u nás je možné. Buď si můžete domluvit návštěvu v dětské chirurgické ambulanci (přes centrální recepci na tel:14500), nebo, pokud již doporučení k operaci máte, je možnost napsat email přímo dětským chirurgům a s nimi se domluvit na podrobnostech a případně datumu výkonu ( mail: detchir.horovice@gmail.com). S pozdravem, Vyhnánková 

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Karolína Míchalová6. 12. 2017

Dobrý den , je mi 15 let a už tak dva roky zpátky mě bolívá břicho okolo pupku a v podbřišku, a mám časté problémy , pořád se bolest opakuje teď poslední dva týdny se stav zase zhoršil mám časté křeče které jsou nesnesitelné vedou vždy až k pocitu na omdlení kdy si musím sednout a rozdýchat to....stolici mám tak jednou týdně řidší a někdy zase zácpu , hodně se to střídá .. o prázdninách jsem…

Dobrý den, bolesti břicha mohou být různého původu (žaludečního/střevního, gynekologického, metabolického, srůsty po operaci...až psychogenního). Je nezbytné pacienta řádně vyšetřit, případně shlédnout výsledky již proběhlých vyšetření a ev. je doplnit o další. Nevím, kde a jakým způsobem Vás již lékaři vyšetřovali, ale jestliže jste podstoupila operaci a nasadili Vám bezlaktózovou dietu, jistě…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza23. 11. 2017

Dobrý den, ráda bych s Vámi zkonzultovala vhodnost nasazené léčby. Na tříměsíční prohlídce jsme měli očkovat první dávku Hexy. Jelikož mám angínu a dceři teklo z nosu, navrhla doktorka streptest, který jsme udělali a který byl pozitivní. Nechala jsem ho udělat i ostatním dětem a dcera (2 roky) je negativní, syn (3,5 r) pozitivní. Synovi diagnostikovala ještě obstrukční bronchitidu. CRP se nikomu…

Dobrý den,  jestli jsem správně pochopila z Vašeho mailu - máte 3 děti, 3měsíční dceru, které byl pro pozitivní strep test a vodnatou rýmu nasazen Augmentin, dále 2letou dceru, která dosud žádnou terapii nedostala a následně staršího syna, který pro známky obstrukční bronchitidy a pozitivní strep test dostal Klacid, Ventolin a Flixotide.  Vzhledem k tomu, že Vaše děti nevidím reálně, budu se…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Petra W17. 11. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se ve vaší nemocnici provádí trhání nosních mandlí u rok a půl starého dítka eventuálně zda je to jednodenní zákrok či musí být delší hospitalizace? Děkuji moc za odpověď. Petra W

Dobrý den,  odstranění nosních mandlí v rámci jednodenní hospitalizace se u nás provádí. Co se věku týče, doporučuji Vám obrátit se na Dr. Olšavovou z ORL ambulance, která bývá hlavním operatérem.  S pozdravem,  Vyhnánková Dominika 

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Ludmila6. 11. 2017

Dobrý den. Synovi (3 roky) se na nožičce udělalo, s rozestupem několika týdnů asi pět pupínků (viz. foto) jsou to vystouplé pupínky s malinkou černou tečkou uprostřed, nesvědí ho. Nevíte co by to mohlo být?

Dobrý den,  druhy vyrážek a pupínků jsou velmi zákeřné téma, zvlášť takto na fotografii. Vzhledem k tomu, že popisujete malý výsev v průběhu týdnů a k tomu žádné další celkové příznaky (horečka, únava apod.), nevypadá to jako akutní infekční onemocnění. Nicméně více Vám bohužel říci nemohu a určitě byste neměla vynechat kontrolu v ambulanci kožního lékaře, popřípadě alespoň u praktického lékaře.…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Ver1. 11. 2017

Dobry den, mam 3 tydenniho chlapecka a od pondeli davame kapicky do nosu Libenar, mohu se zeptat, kdy tak ryma prejde nebo mam radsi zajit k lekari. Ale nemam pocit, ze by se to zhorsovalo. Je to me prvni miminko, tak nechci nic zanedbat. Moc dekuju

Dobrý den,  někdy se ani nemusí jednat vyloženě o rýmu jako o částečný návrat obsahu žaludku. Důležité je, jestli je miminko čilé, hlásí se o jídlo, prospívá a nemá teploty. Každopádně navštívit lékaře není žádná ostuda, zvlášť když je to první miminko a takto malé. Naopak, doporučovala bych Vám lékaře navštívit, ať chlapečka prohlédne zkušeným okem a domluvíte se na dalším postupu. Současně to…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Žaneta B.31. 10. 2017

Dobry den, pred 14 dny nasi dceru osetrovala na detske pohotovosti MUDr. Krouzkova Katerina. Odeslala nas pote do Motola. Poprosila me, jestli bych ji pote zavolala, zajimala se o to, co nakonec dceri bylo. Je mozne na pani doktorku nejaky kontakt nebo email. Dekuji :-)

Dobrý den, samozřejmě můžete paní doktorku kontaktovat, telefon k ní do ambulance je 311 551 209. Určitě bude potěšena. S pozdravem, Vyhnánková Dominika

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
LadinaZ12. 10. 2017

Dobrý den, syn 5 let je odeslán dětskou lékařkou na dětskou chirurgii s diagnózou hydrokéla. Mám jej objednat na urologii? Jaký postup odstranění je v tomto případě volen? Lze i ambulantně? Děkuji.

Dobrý den, záleží na Vás, jaké pracoviště preferujete (je možnost i v naší nemocnici). Vhodné je navštívit dětskou chirurgii, kdy odborník zhodnotí nález a domluvíte se, jestli ještě vyčkávat či již operovat. S pozdravem, Vyhnánková Dominika

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Monika6. 10. 2017

Dobrý den, prosím působí u vás někdo v oblasti dětské homeopatie? Děkuji

Dobrý den,  vyloženě dětského homeopata u nás nemáme, ale v případech, které jsou komplexnější u nás působí Dr.Creasy, která se věnuje antroposofické medicíně. S pozdravem, Vyhnánková 

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
*****20. 9. 2017

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda v nemocnici jsou prováděny zákroky odebrání krčních mandlí dětí.

Dobrý den, nosní mandle se u nás odstraňují, ale konkrétně dotazem na odebrání krčních mandlí se doporučuji obrátit na ORL ambulanci, stačí zavolat na tel:14500 a tam Vás přepojí. S pozdravem, Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta18. 9. 2017

Dobrý den,působí ještě paní doktorka Veselá v dětské alergologii?Děkuji

Dobrý den, paní doktorka Veselá již delší dobu na alergologii nepůsobí. Ambulance dětské alergologie je pod vedením doktorky Jany Kayserové. S pozdravem, Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka Elnerová14. 9. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně pupeční kýli. Byli jsme včera u jednoho doktora a ten my řekl ať s tím nic nedělám. Synovi se objevila před 2 měsíci pupeční kýla a byla extremně veliká. Měl úplně otočený pupík a já jsem to začala pouze vázat a dávala mu tam měkký polštářek abych pouze zamezila tomu aby se to ještě zhoršilo. Začali jsme i chodit na vojtovu metodu, aby jsme to…

Dobrý den,  kýly této velikosti se často řeší pupečním pásem (který je vázán na lékařský předpis) a případně následnou operací indikovanou chirurgem. V naší nemocnici můžete zajít se synem do dětské chirurgické ambulance (po předchozím objednání), kde aktuální nález zhodnotí specialisté a domluvíte se s nimi na dalším postupu. S pozdravem,  Vyhnánková 

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Markéta13. 9. 2017

Dobrý den,mám dotaz zda ještě paní doktorka Veselá má dětskou kardiologii.Chodila jsem k ní se synem a nyní mi řekli,že už ji nedělá.Děkuji

Dobrý den, Dr. Veselá skutečně v naší kardiologické ambulanci nepůsobí, ale pravidelně k nám docházejí dětští kardiologové z FN Motol. K nim je samozřejmě možné se objednat. S pozdravem, Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Zdeňka Jalčová6. 9. 2017

Dobry den, dcerka (2 roky) trpi na atopicky ekzem, od kozniho mame ve sprave napsane, ze doporucuje alergologicke vysetreni, je potreba k Vam do ambulance doporuceni od pediatra nebo staci pouze se objednat? Dekuji Jalčová

Dobrý den, mít doporučení je vždy lepší, ale jestliže máte již od kožního lékaře, tak je to zcela dostačující. Nicméně do alergologické ambulance se můžete objednat i bez doporučení. S pozdravem, Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
katka27. 8. 2017

Dobry den. Poradite mi prosim,co na chrapot u 6.mesicniho miminka?Podle lekarky je zdrav,ale porad chrapti.Kdyz zvatla,tak ne,ale nemuze pistet a kdyz place,tak mu to taky nejde. Mohu mu koupit nejaka homeopatika?Jako napr.homeovox,nebo je takto male miminko nemuze? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, je třeba znát anamnézu dítěte - jak dlouho chraptění trvá, okolnosti kolem porodu, jak dýchá ve spánku, zda je to poprvé či se chraptění opakuje, jestli jsou k tomu nějaké doprovodné příznaky...bohužel Vám nemohu poradit bez vyšetření, co je příčinou synova chrapotu. Rozhodně bych doporučovala očistu dýchacích cest solnými roztoky a kontrolu na ORL, zvláště pokud obtíže trvají delší…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Lenka25. 8. 2017

Dobry den,potřebovala bych poradit. Mame podezření,ze pecka trápí puška,ma rýmu a teploty mel dnes i 38. Ted .u to spadlo na 37,ale na ouska si nenechá sáhnout. Kdyz přijedeme k vam na ambulanci, vyšetřit malého nebo nas pošlete jinam? Nikdy jsme takový problem neresili. Prosim o odpověď. Děkuji

Dobrý den,  v naší nemocnici není pohotovost ORL. Lékaři na pediatrii Vám chlapce vyšetří, do uší se podívají, ale v případě nutnosti uši píchat nemohou. Pro tyto případy doporučujeme navštívit FN Motol/Thomayerovu nemocnici, podávat léky na bolest a lokálně uši chladit.  S pozdravem,  Vyhnánková 

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Karolína Krocova17. 8. 2017

Dobrý den, mám žádanku na odběr krve pro dcerku 16mesiců kvůli nedostatku železa. Děláte odběry tak malým dětem nebo máme navštívit nemocnici v Příbrami? Děkuji za odpověď

Dobrý den,  děláme odběry všem věkovým skupinám.   Klidně doražte, ideálně v dopoledních hodinách.   S pozdravem, Vyhnánková 

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Martin14. 8. 2017

dobry den synovi 3,5 roka, zistili alergiu na kravske mlieko /2,6/ prosim je ok namiesto kravskeho mlieka podavat dietatu vyrobky s oznacenim "lactose free" s obsahom "laktazy" alebo ani tieto vyrobky niesu vhodne? dakujem

Dobrý den,  výrobky s nízkým obsahem laktózy jsou užívané při laktózové intoleranci, což je odlišná diagnóza. Laktóza je mléčný CUKR, který je též obsažen v mléčných výrobcích a nemusí být tolerován. Váš syn je alergický na BÍLKOVINU kravského mléka. Odpovědí tedy je- ne, lactose free výrobky nejsou vhodné pro dítě s diagnózou "alergie na bílkovinu kravského mléka". V případě prokázání alergie…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana1. 8. 2017

Dobrý den, jak se řeší hemeroidy u dětí? Synovi (8 let) po stolici vyběhne modrofialová boulička. Mažeme mastí Faktu, ale změnu nepozoruji. Od malička odmítá jíst kromě jablek ovoce a zeleninu.

Dobrý den, tento stav je obtížné posoudit bez vyšetření Vašeho syna lékařem. Co se týče stravy- kromě vlákniny (ta je též v luštěninách, oříškách), doporučujeme zařadit i rutin k posílení cévní stěny, který se v hojném množství nachází v pohance- z té můžete dělat kaše a vývary. Mimoto je samozřejmě nutné kontrolovat i pitný režim dítěte, stejně tak jako znát historii a zvyky chlapcova…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Štěpánka12. 7. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné nechat u Vás v nemocnici nastřelit náušnice 3 měsíční holčičce ( má první očkování). A případně kolik to stojí a jestli se musíme objednat a kam. Moc děkuji

Dobrý den, na dětském oddělení tato možnost není. S touto otázkou se doporučuji obrátit na ambulanci ORL v naší nemocnici. S pozdravem, Vyhnánková Dominika

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Tereza7. 6. 2017

Dobrý den, mohu na dětské oddělení věnovat plyšáky. Děkuji

Dobrý den,  určitě nám hračky věnovat můžete :)  Moc děkujeme!  S pozdravem,  Vyhnánková 

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Vladka15. 5. 2017

Dobrý den, provádíte v Hořovicích "přišití" odstátých uší u dětí (věk 8 let) ? Co je potřeba za vyšetření ohledně konzultace vhodnosti této operace?

Dobrý den, plastiky boltců se u nás provádí. K výkonu indikuje ORL lékař, doporučuji obrátit se na ORL ambulanci v naší nemocnici, tam Vaše dítě následně i objednají. S pozdravem, MUDr. Vyhnánková

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana11. 5. 2017

Dobry den, mame pro syna zadanku k odstraneni krcnich mandli a rada bych se zeptala, zda se tento zakrok u vas provadi a pokud ano, jaka je cekaci lhuta na takovy zakrok, jak dlouha je hospitalizace a zda je moznost pobytu se synem (i za priplatek za nadstandardni pokoj napr.), i kdyz je mu jiz 7 let. Predem velice dekuji za odpoved.

Dobrý den,  tento výkon se u nás provádí, děti jsou hospitalizované na našem oddělení, ale na výkon se objednává přes ORL ambulanci - osobně či se zkuste domluvit telefonicky na 311 559 822. Čekací lhůta nebývá moc dlouhá, někdy se uvolní místo dříve, když jiní pacienti např. onemocní. Jedná se o jednodenní hospitalizaci, kdy můžete být po celou dobu (kromě operačního sálu) u postele Vašeho…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Irena Zelenková28. 4. 2017

Dobrý den, synovi 7 let je diagnostikováno (Thomayerova nemocnice) nesestouplé varle a na podzim by měl postoupit chirurgický zákrok. Bohužel podmínky nemocnice neumožňují přítomnost rodiče během hospitalizace. Ráda bych se zeptala, zda je možné objednat se k zákroku do Vaší nemocnice a zda umožňujete přítomnost rodiče u dítěte během hospitalizace. Děkuji moc za odpověd.

Dobrý den,  během hospitalizace na našem oddělení mají rodiče možnost být po celou dobu s dítětem, samozřejmě kromě pobytu na operačním sále. Určitě syna objednat k nám na výkon můžete, v případě zájmu doporučuji napsat email na detchir.horovice@gmail.com   S pozdravem,  Vyhnánková Dominika

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Ivana30. 3. 2017

Dobrý den. Příští měsíc u Vás budeme hospitalizované kvůli dcerky hemangiomu. Je u Vás nějaká možnost nadstandardního pokoje, aby s námi mohla být v nemocnici i starší dcerka (3 roky) s manželem? Pokud ano, tak za jakých podmínek? Jsme na sebe hodně fixované a bydlíme docela daleko, a tak by bylo dojíždění pro dcerku dost náročné. Předem moc děkuji za odpověď! ;-)

Dobrý den, možnost nadstandardního pokoje na našem oddělení v současné chvíli není. Samozřejmostí je hospitalizace jednoho z rodičů s dítětem do 6 let věku. Počet lůžek na našem oddělení je omezený a kapacity jsou většinou zcela naplněny, a tak Vám bohužel nejsme schopni vyhovět. Zahájení terapie Hemangioem trvá obvykle 4 dny (čtvrtek až neděle) a během tohoto pobytu jsou povoleny návštěvy i…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Jana20. 3. 2017

Dobrý den chtěla bych se zeptat jaká má být hraniční hodnota cukru v krvi u 9 měsíčního ditete. Předem díky za odpověď

Dobrý den, dle oficiálních kritérií se hladiny glykémie nalačno pohybují v rozmezí 3,6-5,5 mmol/l - ale každá laboratoř má své trochu upravené hodnoty, novější kritéria udávají horní hladinu kdykoliv po jídle do 11mmol/l. Pak je samozřejmě ale šedá zóna a situace, kterými jde např. vyšší hladiny (např.stres) či nižší hladiny (např. hladovění) vysvětlit. Pokud se abnormální glykémie…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Šárka12. 3. 2017

Má dcera (11 let) asi trpí podvýživou (28 Kg). Nejí maso, po celý týden ve škole sní jen přílohy...Jak bych to měla řešit?

Dobrý den, hmotnost Vaší dcery vzhledem k věku je dle tabulek skutečně nižší, ale nachází se stále v mezích tolerance. Nicméně hmotnost není jediným ukazatelem kvality výživy jedince. Určitě bych doporučila poradit se s praktickým lékařem Vaší dcery. V případě zájmu máme v naší nemocnici speciální nutriční ambulanci, která se zabývá též neprospívajícími dětmi. Jinak stran stravování ve škole…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Kateřina9. 3. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co by mohla malá na afty. Dceři je 29 měsíců a má plnou pusinku. Tři dny měla horečky. Pije, ale nejí. Naše dr.má dovolenou. Děkuji za odpověď

Dobrý den,  na afty je na trhu mnoho volně prodejných přípravků. Lze zakoupit například Aloclair gel na afty pro děti či speciální směs na afty na předpis. Pokud preferujete bylinky, můžete doma připravit odvar z řepíku lékařského či heřmánku, vychladit ho a následně jím afty potírat.  Důležité je upravit i jídelníček na převážně kašovitou chladnou stravu a dbát na pitný režim. K tomu můžete…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Alena1. 3. 2017

Dobrý den. Dceři je 17 let a doposud neprodělala neštovice. Chtěla bych se zeptat, zda doporučujete dát dceru proti neštovicím naočkovat? Děkuji.

Dobrý den, průběh planých neštovic u starších dětí a dospělých bývá těžší (rozsáhlejší postižení kůže, horečky, nevolnosti), též je větší pravděpodobnost komplikací (mezi které patří např. zanícení ložisek). Určitě bych cestou praktického lékaře doporučovala vyšetření hladit protilátek proti viru Varicella zoster, jelikož je možné, že se s virem setkala, plané neštovice prodělala ve velmi lehké…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Hana S.28. 2. 2017

Dobrý den, děláte také laparoskopii nesestouplého varlete a následnou fixaci. Byly jsme objednaný v Motole, ale malý onemocněl a další termín máme až 31. července. Děkuji za odpověď

Dobrý den, Vámi žádaná operace na varlátku (orchidopexe) se běžně v naší nemocnici neprovádí. Nicméně jednou za 14 dní až měsíc k nám dojíždí tým dětských chirurgů, jak do ambulance, tak na výkony. Je možné se do této dětské chirurgické ambulance objednat na tel. čísle 14500 (bez předvolby) či se skrze naše oddělení s chirurgy zkontaktovat, případně je kontaktovat emailově na detchir.horovice…

MUDr. Dominika Štefflová
35
Zobrazit celý dotaz
Veronika19. 2. 2017

Dobry den, mame 5-ti mesicni holcicku a doma zijema spolecne s dlouhosrstym zlatym retrievrem. S manzelem se nam zda, ze kdyz se dotknou chlupy psa pokozky miminka, nebo kdyz ji nahodou olizne, pokozka v miste prakticky okamzite zcervena a objevi se cervene fleky, ktere zase pak postupne blednou. Na testech jsme jeste nebyli, ale zajimalo by me, jestli to muze byt zcela jiste alergie na psa, nebo…

Dobrý den, jistě Vám to asi nezodpovím, ale v tomto věku se již mohou objevovat kožní alergické projevy. Pokud je to po každém kontaktu a na nic jiného nereaguje, tak je to pravděpodobné. Bude vhodné navštívit kožního lékaře nebo se vyhnout kontaktu pejska s miminkem.

Pavel Rajnoch19. 2. 2017

Dotaz na detskeho lekare. Mame 4 rocni dceru a dotazy mam dva. Prvni je na teplotu mistnosti v jejim pokojicku na spani, přeme se s manzelkou na kolik topit, ja si myslim ze neco okolo 19-20,5 stupne pro ni na spani idealni jeste kdyz ma cele pyzamko a spi i v ponozkach a zena ji tam porad dava teplotu 22 stupnu, co je tedy optimalni aby jsme se zbytecne nehadali. O obyvaku topime na 23 stupnu. …

Dobrý den 1. Stran teploty Teplota na spaní , když je dítě oblečené, je vhodná kolem 18 stupňů, i méně. Teplota přes den v bytě je vhodná kolem 20 stupňů. Pro dítě je vhodnější chladnější teplota, nepřetápět. Pro odolnost /obranyschopnost/ je dobré zvyknout dítě na střídání teplot - například po teplé sprše na závěr chladnou, můžete zvážit i chození do sauny. 2. Stran sladkostí Cukry ve…

Veronika30. 1. 2017

Dobrý den, mám dotaz k vyndání nosních mandlí u skoro 6letého syna. Chci se zeptat zda používáte laser? Děkuji za odpověď

Dobrý den, u nás se provádí odstranění nosních mandlí klasickým způsobem, tj. kyretou. Laser se u odstranění nosních mandlí běžně nepoužívá pro věští riziko jizvení během hojení. Běžněji se této metody využívá při odstranění mandlí krčních, kterou zde ovšem neprovádíme. Hezký den MUDr. T.Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Klara30. 1. 2017

Dobrý den kluci mají po výběru z krku kde byl zjištěn bacil hemolityckyho streptokoka skupiny G na 2 krize mají tam i daný lék a naše dr jim nic nenasadila co máme dělat není jim dobre místo toho jim chce udělat znova výběr z krku dekuju moc za odpověď s pozdravem Klara

Dobrý den, záleží z jakého důvodu se výtěr z krku dělal. Pokud se jedná o izolovaný nález, bez příznaků akutně probíhající infekce, není na místě výtěr tzv. přeléčit antibiotiky. Až 15% populace je chronickým nosičem Streptococcus pyogenes. ATB na nosičství nebudou mít vliv a tím pádem ani nesníží riziko rozvoje onemocnění. Přeji pěkný den. MUDr. T.Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Barbora Lezalova19. 1. 2017

Dobry den,chtela jsem se zeptat,kdyz mam podezreni u sveho 7mi mesicniho syna na 6tou nemoc,staci kdyz pujdeme zitra k nasi detske doktorce nebo mame jet dnes na pohotovost?dekuji za odpoved

Dobrý den, hodnotit akutní problémy a stav pacienta po internetu je více než ošidné. Pokud si myslíte, že Vaše dítě potřebuje lékařské vyšetření vyhledejte ho ihned. Váš dotaz bohužel přesahuje možnosti naší poradny. Hezký večer  MUDr. T.Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Lucie19. 1. 2017

Dobrý den.Malému nesestoupilo varlátko.V prosinci mu byly dva roky.Naše mudr.to neřeší.Můžu to řešit bez jejího doporučení.Pokud ano tak můžete mi poradit kam s tím co nejdřív zajít??Děkuji

Dobrý den, retence varlete je problém, kvůli kterému Vás ošetří i bez doporučení Vašeho praktického lékaře. Můžete se objednat na chirurgickou ambulanci, která je na našem oddělení nepravidelně ve čtvrtek nebo pátek odpoledne. Zavolejte prosím na zkrácenou volbu 14 500 a chtějte termín na dětskou chirurgii. Případně je možné kontaktovat dětskou chirurgii ve FN Motol na telefonním čísle, které…

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
O. Kovářová12. 1. 2017

Dobrý den. Pětiměsíční dcerka Zoe Kovářová se léčí s hemangiomem na očíčku. Prosím o telefonní kontakt na doktora Mališe (kdy a kde ho zastihnu). Dcerka přijímá léčbu bez problémů. Rychle v tomto věku roste a nyní již přesáhla váhu 7 kilo. Nicméně dávku má zatím stále na 6. Ráda bych po poradě s lékařem dávku navýšila již nyní. Není důvod čekat další měsíc. Děkuji. O.K.

Dobrý den, pan doktor Mališ ambuluje v naší nemocnici nepravidelně a v jeho ambulnaci pracují i jiní lékaři, proto Vám nemohu dát telefon, na kterém ho jistojistě zastihnete. Termín jeho nejblížší přítomnosti v Hořovicích zjistíte na telefonním čísle 14 500 v ten den bude k zastižení mezi 10.-13. hodinou na telefonním čísle 311551210. Hezký den MUDr. T. Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Martina10. 1. 2017

Dobrý den, nachází se u Vás v nemocnici taká dětská urologie? Děkuji

Dobrý den, specializovaná ambulance dětské urologie se v naší nemocnici nenachází. Nicméně v úterý od 13:00 - 19:00 ambuluje v urologické ordinaci MUDr. Jan Kříž, který se zabývá i urologickou problematikou u dětí. Zavolejte prosím na 14 500 pro nejbližší volný termín. Mějte se pěkně T. Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
HR9. 1. 2017

Dobrý den, mám prosbu - 9letá dcera má opakovaně bolesti břicha, hlavy, motání hlavy, občas se k tomu pak přidá i rýma, kašel (opakuje se cca po 1-2měs). Byla hospitalizována cca před rokem, má za sebou různá vyšetření - UTZ, CT a EEG, prohlédl ji neurolog, rehabil.lekar, obvodní nepočítaně..Krev, výtěry, tlak v normě..Všude vše v pořádku. Kontrola i na očním - bez nálezu. Migréna to není, trvá…

Dobrý den, z Vašeho popisu je patrné, že se jedná o velmi složitý a vleklý problém. Těžko u takto zapeklitých věcí z krátkého popisu uvažovat o dalších postupech či vyšetřeních. K tomu by bylo potřeba detailně nastudovat výsedky Vámi zmíněných vyšetření, i když byla bez výrazné patologie. Podobnými problémy a chronickými obtížemi se u nás zabývá paní doktorka Denisa Creasy. Doporučuji proto se…

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Ticha8. 12. 2016

Dobrý den, Příští tyden ve středu máme nastoupit s 3mesicni dcerou má léčbu hemangiomu. Chci se zeptat, dcera je z dvojčat, tudíž druhá dcera je sice zdravá ale nechci ji nechávat samotnou doma. Navíc mám problém s hlídáním. Jsou na sobě dost závislé. Bylo by možné vzít sebou na hospitalizaci i ji? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, ubytování zdravých sourozenců bývá většinou problematické a to hned z několika důvodů. Oddělení je plné dalších nemocných často infekčních dětí. Je tedy trochu risk vystavovat tomuto riziku sourozence, který hospitalizaci nutně "nepotřebuje". Dále oddělení nemá neomezenou kapacitu a nebudete jediní, kdo budou v daném termínu s hemangiomem hospitalizováni. Další lůžka musí být k…

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Petra5. 12. 2016

Dobrý den, jaké jsou prosím aktuální doporučené postupy pro zavádění příkrmů pro kojence? Nemáte k dispozici nějaký webový odkaz, ze kterého čerpají pediatři? (klidně v angličtině) Díky

Dobrý den, schémat na závádění příkrmů je celá řada, neustále se vyvíjejí a velmi se liší i zeměpisně dle tradičních přístupů ke gastronomii. Dostupných zdrojů je tedy nepřeberné množství. Předně bych Vám doporučil poradit se s Vaším registrujícím lékařem pro děti a dorost. Ten má jistě bohaté zkušenosti, problematika příkrmů patří mezi nejčastější problémy, kterým se v ordinaci věnuje. Schéma…

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Kristýna29. 11. 2016

Dobrý den, je u Vás k dispozici dětský gastroenterolog? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,  dětského gastroenterologa bohužel  v našem týmu nemáme. Nejdostupnějšího odborného lékaře by Vám měl doporučit Váš registrující praktický lékař pro děti a dorost. Přeji hezký den.  T.Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Petra Piškule2. 11. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je čekací doba na operaci pupeční kýly u dětí? POkud již bylo dítě vyšetřeno v jiné nemocnici, je nutné další vyšetření u vás na oddělení? Děkuji Petra Piškule

Dobrý den, čekací doby se pohybují mezi 1-3 měsíci. K objednání na operaci je potřeba indikační vyšetření jedním z dětských operatérů, kteří k nám dojíždějí z FN Motol. Ta probíhají nejčastěji v Praze přímo na ambulancích chirurgů. Kontaktujte v případě zájmu MUDr. Vyhnánka na adrese: martin.vyhnanek@fnmotol.cz. Přeji hezký den. MUDr. T. Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Lenka1. 10. 2016

dobrý den,potřebovala bych poradit.máme syna,9 let.už 2,5roku má problémy s jídlem.nejdřív to bylo maso,postupně všechny druhy,pak mu začala vadit rýže a další.pak vše kde jen troška masa je, jak jídlo vidí,ihned si to znechutí.občas je mu potom zle.nepomáhají domluvy,vůbec nic.zdá se mi,že si něco vsugeroval a neví co s tím.mám s ním někam zajít? děkuji za radu.

Dobrý den, ve Vašem případě je nejprve potřeba objektivizovat nedostatečný příjem stravy a jeho případný vliv na růst a přirozený vývoje dítěte, včetně laboratorních vyšetření, a to by měl provést Váš registrující praktický dětský lékař. Pokud jste již problém řešili a stále není na obzoru řešení, lze se objednat do celostní ambulance k MUDr. Denise Creasy přes zkrácenou telefonní linku 14500.…

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Jitka B.31. 8. 2016

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli u vás v nemocnici uši na náušnice holčičkám pícháte nebo nastřelujete? A jaké očkování musí mít miminko za sebou? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nastřelování se provádí na ORL ambulanci. Speciální očkování či vyšetření není před výkonem potřeba. Stran detailů a volných termínů se prosím informujte přímo na ORL ambulanci na čísle: 311559822. Hezký den. T.Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Lenka Dvořáková4. 8. 2016

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné u vás objednat našeho 22 měsíčního syna na magnetickou rezonanci s anestezií? A pokud ano, jaká je čekací lhůta na objednání a jak dlouho by celá hospitalizace trvala (zahrnujíc dobu před vyšetřením i po něm)? Je toto vyšetření hrazeno zdravotní pojišťovnou (syn má OZP, č.poj. 207)? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Lenka Dvořáková

Dobrý den, naše nemocnice bohužel nedisponuje MR zařízením. Zobrazovací vyšetření u dětí s nutností anestezie provádí rutinně FN Motol. Čekací doba a stejně tak nutnost a trvání hospitalizace se vždy odvíjí od závažnosti diagnózy a tím nutnosti rychlé diagnostiky. Většinou se čekací doba pohybuje okolo 1-2 měsíců, nicméně tzv. "statim" vyšetření se provádí bez prodlení. Bližší informace Vám podá…

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Hanka Jašková1. 8. 2016

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda zavádíte stipulky do uší. Má tříletá dcera již před rokem trpěla na záněty uší a to velmi často a až nakonec ji byly stipulky zavedeneny v Plzeňské nemocnici. Bohužel před měsícem opět prodělala zánět a stipulky jsou bohužel prý zanešené a musí zákrok podstoupit znovu. Byla objednána na listopad, tak jsem se chtěla zeptat zda by u vás nebyla možná dřívější…

Dobrý den, ohledně vyšetření, indikace a čekací doby, se prosím, informujte na ORL ambulanci na čísle 311559822, na našem oddělení provádíme pouze před a pooperační péči. Během letních prázdnin se bohužel plánované operace neprovádějí. Nejbližší termín by byl tedy eventuálně v září. Pěkný den, T. Hecht.

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Nováková29. 7. 2016

Dobrý den,čeká nás s 3měsíční dcerkou hospitalizace u Vás s hemangiomem, a léčba betablokátory. Chci se zeptat, zda je dobré si pořídit monitor dechu po té co budeme zpět doma. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud zatím monitor dechu nepoužíváte, není potřeba si ho kupovat, léčba betablokátory nezvyšuje riziko zástavy dechu. Všechna nutná režimová opatření se dozvíte od ošetřujících lékařů během Vašeho pobytu u nás na oddělení. Přeji příjemný den T.Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Jana V.14. 7. 2016

Dobrý den, máme 15-ti měsíčního syna a plánujeme jet na pár dní k rodině kde je stejně stará holčička. Ta však má v těchto dnech moučnivku. Může nám syna nakazit např. kdyby náš syn olizoval její hračky? Předem děkuji za odpověď, Jana V.

Dobrý den, ano, nákaza je teoreticky možná. Nicméně ke kvasinkovým nákazám je nutný vnímavý, nejčastěji předem poškozený terén. Pokud je Váš syn zdráv, není potřeba se zvýšeného rizika nákazy obávat. Hezký den MUDr. T.Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Lucie13. 7. 2016

Dobrý den, mám doma 3 týdenní mominko. Koupím od začátku a bez problémů ale poslední 3 dny malá večer pořád place a má hlad. Je možné že nemám už večer mléko? A co s tím popřípadě dělat. Děkuji

Dobrý den, pláč miminka může mít celou řadu příčin. Nedostatek mléka samozřejmě může být důvodem nespokojenosti dítěte. Ke kontrole kojení je nejvhodnější vážit dítě zcela svlečené těsně před a ihned po kojení. Tak nejlépe zkontrolujete množství přijaté stravy. Stimulace tvorby mléka je nejsilnější při přikládání dítěte k prsu během noci, tak můžete tvorbu mléka podpořit. Dále hodně pít,…

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Petra21. 6. 2016

Dobry den, dceri je 8 let,je velmi malo nemocna, za cely rok zadna nemoc, az na 2 virozy, mozna chripky, jejichz dusledkem byla parainf.myozitida, 2 dny jsme stravily v motole na kapackach, vse v poradku, bez nasledku. Nyni ji v patek zacla angina, dostala ospen, od soboty je bez problemu, bez teplot, pri chuti.jen se chci zeptat,zda se mam jeste obavat, zda jeste muze nasledovat myozitida, zds…

Parainfekční i postinfekční komplikace (tzn. následky po/při nákazách) se obecně mohou vracet. Onemocnění, které prodělala Vaše dcera je častější po virových infekcích, což "pravá" akutní tonsilitida, lidově angína, není, tím pádem by riziko návratu nemělo být vysoké. Obavy nejsou na místě, i proto, že proti těmto komplikacím neexistuje účinná prevence. S pozdravem T.Hecht.

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
monika20. 6. 2016

Dobrý den, můžete mi prosím napsat název gelu k mytí miminek? Vím, že se dá koupit u vás v lékárně. Bohužel si už nepamatuju název. Dekuji

Dobrý den, jako lékaři dětského oddělení bohužel nemůžeme mít zcela detailní přehled o volně prodejném sortimentu naší lékárny. Pro přesnější informace o hygienických prostředcích pro kojence doporučujeme obrátit se přímo na lékárnu. Hezký den T.Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Lenka Š.25. 5. 2016

Dobrý den, obracím se na Vás znovu o radu, přede dvěma lety jste mi moc pomohli. Moji dceru ( nyní 6 let ) trápily opakované rýmy a kašle. Po Vašich doporučeních ji vyšetřili na ORL, zjistili a také odoperovali nosní mandli. Doufala jsem, že tím máme problém vyřešen, ale situace se toto jaro opakuje. Dcera má neustále "ucpaný nos", v noci "chrápe". Byla u Vás vyšetřena na alergologii, vše…

Dobrý den, navrhuji se objednat na tel. 311551203/04 u sestry Fremlové do Následné poradny MUDr. Creasy a celou situaci poté probrat. Děkuji

Lenka30. 4. 2016

Dobrý den. Mám 7 letou dceru a je často nemocná a má antibiotika pořád Chtěla bych pro ni kompletní vyšetření abych mohla vědět jak ji pomoct a co konkrétně ji je. Mám ruzdne podpory na imunitu bere dokonce i wobenzin ale žádné změny. Příjmu každou pomoct. Děkuji

Dobrý den, jestli potřebujete vyšetřit dítě komplexně, objednejte se do středeční poradny MUDr. Kolenkové na telefonním čísle 311551203/04 u sestry Fremlové. Děkuji MUDr. D.Creasy

Hana25. 4. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nepovinné očkování pro mého 4 měsíčního syna. Nyní má za sebou 2. dávku Hexa + Prevenar 13. Chtěla bych se zeptat na Váš názor na očkování proti meningokoku, ev. kdy nejlépe začít a jakou vakcínou. Předem děkuji za odpověď.

Zařazení nepovinných očkování do stálého očkovacího kalendáře najdete na stránkách České vakcinologické společnosti. Bohužel diskutovat osobní názory přesahuje rámec této poradny. Poprosil bych Vás tedy, abyste se obrátila na Vašeho registrujícího pediatra. Pokud jste se již s ním tuto problematiku konzultovala a ráda byste znala další názor, doporučuji osobní nebo telefonický kontakt na našem…

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Jana10. 4. 2016

Dobrý den,mám ročního syna a jsem těhotná. Pokud se u mne vyskytnou potíže a já budu muset být hospitalizována mohu být hospitalizována se synem?

V případě komplikací v těhotenství byste byla hospitalizována na gynekologicko-porodnickém oddělení, kde bohužel doprovod matek s jejich dalšími potomky z organizačních a zejména epidemiologicko-hygienických důvodů není možný.

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
Štěpánková8. 4. 2016

Dobry den,chtela bych se zeptat zda je možné si tady v nemocnici půjčit monitor dechu popřípadě za kolik?Dekuji za odpověď

Zapůjčení monitorů dechu je možné na novorozeneckém oddělení. Dopouručuji předem telefonickou konzultaci na telefonním čísle 311554007. S pozdravem MUDr. T. Hecht

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
P.Truneckova6. 4. 2016

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je normální, když ma dcera (13let) teplotu 32,6 °C ? Ma obdobi pred menses a spise ma momentalne chripkove priznaky - ryma, zalehle usi, bolest hlavy. Dekuji za radu. Truneckova

Tělesná teplota, kterou udáváte by znamenala středně těžké podchlazení, které by mělo jistě nápadné celkové příznaky. Pokud Vaše dcera vykazuje "pouze" příznaky rýmy, jedná se pravděpodobně o chybu měření. Doporučil bych zakoupit jiný typ teploměru nebo, pokud se jedná o digitální, jeho kalibraci.

MUDr. Tomáš Hecht
Zobrazit celý dotaz
monika22. 2. 2016

Dobry den...mam dotaz....budu u Vas hospitalizovana s trimesicni dcerou...budeme mit pokoj pro sebe?A je na pokoji lednicka?jelikoz odsavam,musim mlicko skladovat v chladu.Dekuju mockrat Monika

Dobrý den, lednička je na oddělení k dispozici. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Kateřina19. 2. 2016

Dobrý den, na doporuceni máme naplánovanou hospitalizaci do vaší nemocnice. Dceři jsou dva měsíce, je plně kojena tak doufám ze je možnost společné hospitalizace. Jak jsou řešeny pokoje? Kolik za sebe budu hradit na den? A co vzít pro dceru? Plenky a veškerou hygienu? Oblečení? Máme to celkem daleko a já nemám auto aby jsem se vracela domů pro nějaké zapomenuté věci. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, hospitalizace s malými dětmi je u nás v nemocnici samozřejmostí, pokoje jsou dvoulůžkové, mají vlastní sociální zařízení i vaničku na koupání miminka. Za Váš pobyt v nemocnici hradíte 400Kč/den. Co si přinést s sebou naleznete na tomto odkazu: http://www.nemocnice-horovice.cz/oddeleni/detske-oddeleni#wards-hospitalizace . S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Jan Reinwart 14. 9. 2015

Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali je možné být v nemocnici se synem - 7 let, v případě nutnosti chirurgického zákroku - tříselná kýla ? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, ano, je to samozřejmě možné, nad 6 let věku dítěte již nicméně pobyt doprovodu na odd. není hrazený zdravotní pojišťovnou a účtuje se 100Kč/den. Při operaci tříselné kýly se ale v případě nekomplikovaného zákroku bavíme o 1 dni hospitalizace. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Alena 31. 8. 2015

Dobrý den, ráda bych nechala syna vyšetřit (krevní obraz) na vlastní náklady, je to u vás v nemocnici možné, popř. kam se mohu obrátit. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, není určitě problém nabrat u syna krevní obraz, pokud je však toto vyšetření ze zdravotní indikace, pak nevidím důvod, abyste si jej sama hradila. Obraťte se, prosím, na naši všeobecnou dětskou ambulanci, kde s Vámi lékaři proberou konkrétní možnosti. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Iva B. 22. 7. 2015

Přeji hezký den, udělalo se nám něco co bylo považováno za pihu,ale momentálně se nám udělali další po těle a kolem jedné velké i kopřivka či co mám vyčkat na objednání nebo raději hned někam zajít.děkuji a s pozdravem Iva Belková

Dobrý den, doporučila bych Vám návštěvu praktického lékaře pro děti, v tomto případě je namístě i návštěva dermatologa. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Lucka 20. 7. 2015

Dobrý den, dostala jsem ústní doporučení od ORL lékaře k odstranění nosní mandle mé 3-leté dcery. Chtěla jsem se zeptat, jak se tato operace u vás provádí, zda dítě nastoupí ráno a tentýž den jde domů, jak dlouho to trvá a jak je to s přítomností rodinného příslušníka, zda jsme v samostatném pokoji či někde na JIPU s více pacienty a především, zda někdo ještě z vašich lékařů vyšetří mé dítě a…

Dobrý den, operační den pro adenotomie bývá ve středu, pravidlem je, že dítě je vyšetřeno den předem, tedy v úterý odpoledne operatérem (ORL) a pediatrem a sepíše se veškerá potřebná dokumentace. Místní děti mohu odejít na noc domů a vrací se pak ve středu ráno k hospitalizaci, děti, které jsou z daleka, zůstávají již rovnou na lůžku. Pokud je po výkonu vše v pořádku, můžete odejít ve středu v…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Zuzana 16. 7. 2015

Dobrý den, dceři byla z krve zjištěna borelioza - v návaznosti na neustupující zánět a otok kolene, klíště jsme měli už loni. Narazila jsem na váš starší příspěvek k borelioze v poradně "U lékaře", kde doporučujete návštěvu Infektologa. Naše praktická lékařka nás ale odeslala na rehabilitaci v Praze, kde primárně léčí pouze otok a na boreliozu jsme dostali atb jen na 3 týdny. Prosím je u vás v…

Dobrý den, záleží na tom, o jaké stadium boreliózy se jedná, podle toho je pak uzpůsobena i délka léčby antibiotiky. Podle většiny doporučení je pro léčbu kloubních (revmatických) obtíží v časném stádiu dostačující léčba antibiotiky 21-30 dní, ovšem pokud se již jedná o stádium chronické, tzn. je přítomna i artritida, pak je léčbu vhodné nechat rovnou na 30 dní. Dalším aspektem také je ev.…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Jana 5. 7. 2015

Dobrý den, 29.6. se mi narodila dcera. 2.97kg,47cm. Stále si mi netvoří mléko, odsaji pár kapek, dokrmuji Nutrilonem,Dcera málo saje, stále usíná. Poradíte? Děkuji

Dobrý den, kojení určitě nevzdávejte a snažte se dcerku pravidelně přikládat k prsu, s technikou kojení může pomoci praktický lékař pro děti nebo laktační poradce, podívejte se např. na stránky Laktační ligy. Pokud dáváte dokrm umělým mlékem, tak ideálně stříkačkou přes prst. Spavost novorozence může mít také na svědomí žloutenka, rovněž by Vám měl říci praktický lékař po vyšetření miminka. S…

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
sarka 1. 7. 2015

Dobry den mam 14mesicni dceru v pondeli mela asi 6krat prujem ten den jeste jedla taknej a vypila 250 ml.. v utery nic nejedla odmitala a i piti zkousela sem vsemozny zpusoby aby se napila a dostala sem do ni za cely den 100ml mela dve pleny procurane tim ze sem ji dala asi 30ml kuliska ktereho mi odmitala vic sem nedostala do ni musela sem strikackou po tom mela chut k jidlu tak snedla pul…

Dobrý den, v tomto případě by bylo lépe nechat dceru vyšetřit u lékaře, s rozhodováním o stavu hydratace a nutnosti případné hospitalizace Vám pomůže registrující praktický lékař, mimo jeho ordinační hodiny pak samozřejmě LSPP. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz
Andrea 12. 6. 2015

Dobrý den,provádíte zavádění stipulek(amstrog) do uší?Mám 7letého syna a máme je doporučené,děkuji moc.

Dobrý den, obraťte se, prosím, na MUDr. Olšavovou, která operační výkony v ORL oblasti u dětí provádí. Telefonní číslo je 311 55 9822. S pozdravem, MUDr. Petra Pelikánová

MUDr. Petra Pelikánová
Zobrazit celý dotaz