Lucie17. 7. 2019

Dobrý den, 14 dní jsem po TEP kolenního kloubu, chodím o berlích, vše vypadá standardně, ale poslední dva dny mě trápí bolest v kyčli u operované nohy. Nemohu sedět, ani ležet, špatně spím. Prosím o radu. Děkuji.

Dobrý den, předpokládám, že 6 týdnů od operace budete mít kontrolu na pracovišti, kde jste postoupila operaci, nechte si udělat i snímek kyčle S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jitka Kolářová13. 7. 2019

Dobrý den.. V březnu 2019 mne po chůzi 15km začalo bolet levé koleno.Bolest neustupovala, po 3 týdnech jsem byla u ortopeda.Na Rtg kolen artróza 2.stupně.Do levého kolena a do SI vlevo aplikace kortikoidů s výraznou úlevou bolesti . 2 dny po ošetření při běhu ze schodů náhle vznikla prudká bolest levého kolena, prakticky znemožňující chůzí . Ošetření bylo v místě úrazu, klinické Dg. distorze nebo…

Dobrý den, protože píšete, že máte 70 let, předpokládám spíše artrotické změny, nebo degenerativní změny na menisku, pokud chcete byt ošetřena na našem pracovišti, objednejte se telefonicky na čísle 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zuzana12. 7. 2019

Dobrý den,23.4 jsem podstoupila artroskopii kolene pro bolesti,při ask mi byla provedena resekce pliky.Dnes skoro 3 měsíce po operaci mám koleno stále nateklé a občas dost bolestivé.na kontrolu již jít nemám že je vše v pořádku.je tento stav normální nebo bych se měla objednat k jinému lékaři abych něco nezanedbala?mám diagnostikovánu i chondromalacii pattely

Dobrý den, artroskopie není banální zákrok, ale 3M po operaci by již mělo být vše v pořádku. S Pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana Salzmannova12. 7. 2019

Dobrý den mám problém s kolenem nemohu chodit podlamuje se mi nemohu nic dělat. Můj ortoped mi dal léky na zánět. Které nepomáhají. Copa mám dělat?? Dekuji

Dobrý den, pokud se vám podlamuje koleno, problém může být závažnější, je nutné klinické vyšetření a eventuálně magnetická rezonance. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tereza5. 7. 2019

Dobry den,jsem 9 mesicu po operaci tristive zlomeniny patelly.Mam zafixovano dratem,ktery maji vyndat.Ale jelikoz jsem nohu rozhybala uplne sama,bez rehabilitaci ( vim chyba ze jsem nikam nechodila) a na ortipedii jeste objednana az za mesic.Tak se chci zeptat zda je normalni ze mi jakoby pod kolenem krupe kdyz natahuju nohu?Trosku to boli,muze to byt tim ze nemam jeste poradne zpevnene svaly…

Dobrý den, je nutná klinická kontrola a rtg. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Josef Kovář4. 7. 2019

Dobrý den,jsem 2 dny po artroskopii koleního kloubu. Při propuštění z nemocnice mám bandáž na obou nohou,i na neoperované. Můžete mě prosím říci,jak dlouho bych si měl obě nohy bandážovat. Na propouštěcí zprávě z nemocnice mám napsané 4 týdny i zdravou nohu a to se mě zdá dost dlouho, vzhledem k tomu,že chodím s berlemi a mírnou zátěží na operovanou nohu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nerad bych se vyjadřoval k stavu, který úplně neznám, bandáž 4 týdny je dlouhá, ale domluvte se raději s vaším propouštějícím lékařem, který vám validně poradí, váš stav detailně zná a ví o jaký výkon se jednalo. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Martina Gáborová3. 7. 2019

Dobry den , chtěla bych se zeptát je pravda že šterbini v kolenou se uzaviraji kolem 25 let A jestli ano muzu se objednat sama nebo musim myt ppzvanku dekuji sl.Gáborová

Dobry den, štěrbiny růstové zarůstají výrazně dříve před 18. rokem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana3. 7. 2019

Dobrý den pane primáři, od 14.června mě bolí koleno, u Vás byla možnost kontroly až v srpnu, tak jsem si ho nechala obstříknout u nás, ale obstřik mi vůbec nepomohl-k Vám na Háje jdu až koncem září. Jak často mám ledovat a co brát na bolest (ibalgin gel ani Voltaren se neosvědčil)? Děkuji.

Dobrý den, koleno ledujte, používejte Priesnitz obklady 2x denně po 20 minutách a na bolest zkuste Paralen 1gr. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jitka Havlikova1. 7. 2019

Dobry den, prikladam preklad me lekarske zpravy z CT scanu z holandstiny do cestiny( omluva za kvalitu). Tenis.loket se dost zhorsuje, co s tim? Omezeni supinace cca 10% - po roce od urazu... Dekuji! Pooperační stav po otevřené redukci a osteosyntéze pomocí dvou předpjatých šroubů pro fixaci zlomeniny vytaženého poloměru hlavy pravděpodobně II (nebo III) podle klasifikace 1: T Mason. Žádná …

Dobrý den, překlad je nepochopitelný, prosím objednejte se na klinické vyšetření v místě bydliště. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

David28. 6. 2019

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nutnost plastiky kolene (přední zkřížený vaz). Byl jsem na artroskopii předního zkříženého vazu, který byl natržený, dále při artroskopii byl nález na plochách kostí, kdy tento byl zbroušen. Nyní je koleno vpořádku, nevypadává a stále se jej snažím posilovat. Otázka zní: Lze posílit koleno natolik, že nebude poznat žádná nestabilita, bez nutnosti plastiky kolene…

Dobrý den, pokud se ptáte na můj názor na plastiku je následovný, pokud nemáte nestabilitu, nemusíte podstupovat plastiku, pokud vám koleno vypadává, je lepší ji podstoupit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana26. 6. 2019

Dobrý den, chtěla jsem se Vás tímto způsobem zeptat. Před dvěma lety jsem spadla ze schodu a byla mi diagnostikovana pourazova altroza kolene, bohuzel od urazu - padu, me porad boli leve koleno, leva kycel a trochu i prave koleno. Co pro sebe mohu udelat, krome cviceni - rotoped, ubytek vahy a mazani udelat? Četla jsem o kolagenovych implantatech je mozne s leidenskou mutaci - homozygot,…

Dobrý den, žádné kolagenové implantáty neznám. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Patrik26. 6. 2019

Dobrý den, chtěl by se zeptat, jestli je možné, že zánět kloubu může vést k artróze? Stalo se to, že lékař udělal RTG, kde řekl že žádnou artrózu nevidí. O měsíc později se kloub zapálil. Neměl by po zánětu udělat lékař nové RTG jestli se něco nezměnilo?

Dobrý den, zánět kloubu samozřejmě art. změny v delším horizontu udělat může, takže ano opakování Rtg po delší době /vice ale než 1 měsíc/ je vhodné. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Karel25. 6. 2019

Dobrý den.Jsem po TEP kolene 7 měsíců. Absolvoval jsem 3 týdny reh v Berouně.Propusten s 90%ohebnosti. Po té jsem ještě dojížděl ambulantně do Berouna.Dale pravidelně dochazim na reh.Chodov.Koleno je ale pořád jen 90-92%V ohebnosti.Tzn.ze neproslapnu rotoped,ze schodů mohu jen s držením nebo po jednom.Jsem také 3 roky po operaci plotenek.Castome bolest zad vyřadila s cvičení kolene.Doufal jsem že…

Dobrý den, pokud máte rozsah hybnosti 92% je redres zbytečný, ten je indikován jenom do 6T a při ztuhlém kolenu /rozsah pohybu 60st/ to není váš případ, to znamená čas, cvičte nadále, rotoped, propínání do extenze a jízda na kole a plavání. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hana24. 6. 2019

Dobrý den pane primáři, objednala jsem se k Vám na konzultaci s koleny -chci se zeptat- na RTG půjdu první při návštěvě u Vás, nebo si mám dojít na něj u nás ? děkuji

Dobry den, Rtg vám samozřejmě uděláme u nás. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ester23. 6. 2019

Dobrý den před třemi dny jsem spadla ze stromu. Strom měl tak metr a půl. Spadla jsem na ruce. Kromě odřenin mě od té doby bolí loket. Bolest se objevuje samovolně a nepravidelně pulzuje od lokte přes předloktí až do malíčku. Na pohled žádnou větší změnu nevidím jen je oteklý. Loket mažu protizánětlivou mastí na otoky ale bolest je stále intenzivnější. Loket nemá omezenou hybnost jen se nemůžu…

Dobrý den, pravděpodobně máte podráždění n.ulnaris, myslím, že to spontánně odezní. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdeňka22. 6. 2019

Dobrý den. před 8 měsíci mi byl vyměněn kloub palce u nohy (TEP halux rigidus). Bolest je úpornější nežli před operací, RTG údajně v pořádku, ale chůze takřka nemožná. Dá se bolest nějak usměrnit?

Dobrý den, je možné užívat silnější léky a bolest tak tlumit, pokud je Rtg v pořádku další výkon postrádá smysl. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka21. 6. 2019

Dobrý den, od srpna 2018 mě začal bolet klb pod palcem ze spodu nohy. Na místě jsem měla zánět. Místo bylo horké, později teplé. Tento stav trval 3 týdny dokud se noha dala teplotně stejně jako druhá noha. Po vymyznutí zánětu mě noha nadále bolela. Navštívala jsem ortopeda, ten mi předepsal rehabilitace kvůli plochým nohám, které vůbec nepomohli s bolestí nohy. V únoru jsem dostala do nohy…

Dobryý den, nevím co by to mohlo být, je nutné opakovat Rtg a klinické vyšetření ideálně ortopedem, který se specializuje na sportovní medicínu a předonoží. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

David20. 6. 2019

Dobrý den pane doktore,mám k Vám dotaz ohledně možnosti operace TEP kyčelního kloubu .Ortoped mně po několika měsících čekání na CT a rentgenu odeslal k hospitalizaci do nemocnice,kde mně sdělili, že čekací doba je min.1,5 roku.Rad bych na operaci do Vaší nemocnice,ale nevím jak postupovat a jaká je čekací doba.Bydlim daleko od Hořovic a v rodině nemáme auto.Nejvetsi obavy mám ,kdybych měl…

Dobrý den, čekací doba na operaci u nás je 8 M, ale jak popisujete není jednoduché být operován v jinem než místě bydliště, pokud nemáte auto, pokud nemá auto ani vaše rodina nebo soused, doporučuji výkon v místě bydliště /tedy pokud je tam kde bydlíte ortopedie/. S pozdravem MUDr. M Pastucha 

Ema19. 6. 2019

Dobrý deň. Som 3 dni po ASK operácií kolena, operatér mi na 2. deň zaťažovať plnou váhou nohu. Teraz mám problém ako keby mi niečo preskakovalov kolene, trošku krívam, objem ho viac ako 90° takmer bezbolestne. Len občas je ten pocit preskočenia, je to len pocit a prejde to?

Dobrý den, neviem presně, co vam operter urobil za vykon a preto sa k tomu nevyjádrim. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Mirka18. 6. 2019

Pěkný den, poprosím o radu: cca 3 měs. mě jednostranně dost silně bolí rameno, loket, zápěstí, kyčel, vadí mi klidové bolesti v noci, nebo samozřejmě při práci. Začalo to bez úrazu či extra námahy bolestí ramene, pod klíční kostí a úponů žeber pod prsem, přidal se za měsíc loket spíš vnější strana, za 14 dnů začalo i zápěstí a část u palce, bolívají i kosti celé paže mezi klouby. Čerstvě kyčel s…

Dobrý den, začnete nejdříve návštěvou u praktického lékaře a podle jeho uvážení pak další specializované vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Štěpánka Velická16. 6. 2019

Dobrý den, již delší dobu mě trápí bolest prostředního prstu na ruce. Byla jsem u praktického lekare stim ,že mě bolí klouby na prstu a nemůžu ho ráno ohnout a musim si ho násilým pokrčovat i přes bolest. Dala mi nějaké nesteroidní léky , krere mi nezabrali. Šla jsem na chirurgii , stim že problem s prstem je horší že ho neohnu vůbec ani přes násilí. Tam mi dali na týden fixaci a jinak prý neví…

Dobrý den, možná bude nutné revmatologické vyšetření, poproste praktického lékaře o revmatologické náběry a objednejte se na vyšetření u revmatologa. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miroslav16. 6. 2019

Dobrý den, 1.7. to budou 4 měsíce od TEP kolene. Stále mám koleno ještě Oteklé a po cvičení, jízdě na rotopedu nebo delší chůzi mi koleno zatuhne. Používám při chůzi na odlehčení stále fr.hůl. Na kontrole u lékaře po rtg kolene je prý ale všechno v pořádku a lékař mi říkal, že u každého je průběh léčení jiný. Otok je sice menší než po operaci, ale již 2 měsíce se nijak nelepší. Jezdím na…

Dobrý den, otok po operaci kolene může být klidně i 6 měsíců, plne sžití s protézou se dosahuje dle literatury 2 roky od operace každopádně nevylučuji ,že něco není v pořádku, nutná je kontrola vaším ortopedem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jan Vaněk12. 6. 2019

Dobrý den. Prosím, je problém operace (výměna kolenního kloubu) pokud jsem měl v noze tzv růži? Obvodní lékař mě už přes rok honí po různých vyšetřeních a říká, že by operace byla riskantní. V čem je riziko? Děkuji za odpověď

Dobrý den, růže - erysipelová infekce, je závažná komplikace a riziko infekce po TEP kolene je enormní, proto je výkon eventuálně možný jenom při důsledně spolupráci praktika a slibu, že vám bude aplikovat depotní penicilin-pendepon, retrapen 1x měsíčně do kolene, i tak závisí na rozhodnutí operatéra , zda do vyššího rizika půjde. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra Strnadova10. 6. 2019

Dobry den, po magneticke rezonananci diagnoza artroza stredbiho stupne v pravem koleni, caste vypotky. Punkce, aplikace protizanetlive latky. Po dvou tydnech bez problemu aplikace kyseliny hyaluronove a po ni hned velky vypotek. Je nutna dalsi punkce, nebo se to vstreba?

Dobrý den, pokud máte nyní aplikaci kyseliny hyaluronové, na punkci bych nechodil, pokud to není úplně nutné a pokusil bych se otok tolerovat, pokud ale otok bude velký nebo bude zánětlivá reakce, punkce bude nutná, rozhodne váš ortoped. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Radek7. 6. 2019

Dobrý den pane Doktore. Dne 7.5.19 jsem si přivodil zlomeninu vnitřního kontníku bez dislokace. 1 týden dlaha, 4 týdny sádra. Na sundání mám jít 14.6., pak rehabilitace. Hojí se to výborně. Nebolí, neotéká. Chtěl bych se zeptat zda-li můžu noho s rehabilitacemi zatěžovat ihned po sundání sádry? Nemyslím sportem, ale běžnou chůzí. Práci mám sedavou :). Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, 5 týdnů imobilizace zanechá určitě postfixační ztuhlost, to znamená , že rehabilitace a polohování jsou důležité, zátěž s váhou možná je, ale počítejte s tím, že hybnost v hleznu se bude vracet pozvolna. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kuba6. 6. 2019

Dobrý den, mám na vás dotaz. V pondělí 3.6. jsem podstoupil artroskopii pravého kolene s podezřením na poškození menisku. Po výkonu pan doktor který mě operoval zjistil, že menisky jsou v pořádku, nicméně pooperační zpráva zní: Stav po ASK pravého kolenního kloubu, ošetřena subtotální ruptura LCA. Dva dny po artroskopii (5.6.) na kontrole mi sundali elastický obvaz a vytáhli mi z kolene 80ml…

Dobrý den, poranění předního zkříženého vazu se často sdružuje s náplní kolene krvi. Ale již 2 x punkce po ASK vždy 80ml je hodně. Pokud můžete vydržet bez punkce, pokuste se tamponádou to krváceni zastavit, pokud ale bude náplň extrémní a bolest velká je na místě další punkce.

Karla4. 6. 2019

Dobrý den, jsem po druhé artroskopické operaci kolene ( menisektomie , release ). Poúrazová gonartroza II - III. st. Po rhb stále přetrvávají bolesti,při chůzi i v klidu, hlavně v noci. Ráno ztuhlost,léky na bolest často nezabírají. Koleno mívám oteklé.Jsem již skoro dva roky na neschopence, dělám práci sestry na zubním oddělení a nezvládnu celý den na nohou. O delších procházkách nemluvě. …

Dobrý den, pokud není možno po ASK a menisektomii fungovat, ASK byla již 2x možná se nevyhnete náhradě kolene parciální nebo totální. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Barbora1. 6. 2019

Dobrý den, asi před týdnem mi otekl levý vnitřní kotník. Z ničeho nic. Z prcu bolel jen na silnější dotek, teď bolí chvilkami i při chůzi a při jakémkoliv doteku boty. Na koho se mám obrátit? Děkuji za odpověď!

Dobrý den, pokud tam nebyl úraz začnete nejdříve u praktického lékaře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra Barvová1. 6. 2019

Dobrý den, po celodenním výletě na kole (asi 40 km) jsem při chůzi ze schodů v přední části pravého kolene ucítila silný oboustranný tah, jakoby do kříže, a ozvalo se zapraskání. Při následné jízdě jsem pociťovala silnou ztuhlost a pocit těžkého kolene. Bolest přetrvává, při skrčení cítím silný tlak v přední části kolene. S tímto kolenem jsem doposud neměla žádný problém, nikdy jsem si ho…

Dobrý den, pokud jste neměla žádný úraz, žádnou patologickou rotaci nebo dopad, lze předpokládat, že vaše obtíže jsou způsobené jenom mechanickým přetížením a spontánně odezní. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Laďka Fléglová29. 5. 2019

Dobrý den, pane doktore,ráda bych se Vás zeptala,zda u vás v nemocnici požadujete v rámci předoperačního vyšetření k TEP kolene i kožní,zubní a urologické vyšetření?Otec měl být zítra operován v Litoměřicích, ale sdělili mu,že se operace nekoná,vzhledem k tomu,že zmiňované vyšetření nemá hotové(vše ostatní má).Přitom lékařka,která mu předoperační vyšetření prováděla otci sdělila,že to není třeba…

Dobrý den, u nás nevyžadujeme zubní, kožní a urologické vyšetření, ale na spoustě pracovišť se daná vyšetření vyžadují, dále pak gynekologické u žen, stanovují se eventuálně fokusy infekce. U nás daný proces není nutný, každopádně každá nemocnice to má jinak. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka Kohoutová29. 5. 2019

Dobrý den. mám nález na rtg. Patrný defekt chrupavky medial.kondylu a i pod patelou v oblasti trochley.Prosim o vysvětlení a jak je možno léčit. Je nutná operace?Děkuji

Dobrý den, defekt chrupavky se dá řešit jenom velmi obtížně, protože regenerace chrupavky ve vašem věku již možná není nebo jenom velmi málo, lze defekt ošetřit artroskopicky, udělat oživující návrty a poté eventuálně aplikovat injekce kyseliny hyaluronové. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Karel28. 5. 2019

Dobrý den, Zdravím Hořovice, zda jsem byl už na operaci. Je vubec mozne zamenit burzitidu s jinými problemy na magneticke rezonanci. ?

Dobrý den, význam magnetické rezonance se lehce přeceňuje, je lehce možné hodnotit nález jako bursitidu a realita může být jiná. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zuzana27. 5. 2019

Dobrý den, Naše babička (78 let) má artrózu kolene 3. stupně. Byla na ortopedii v K. Varech, kde jí doporučili TEP kolene, ale musí čekat až rok. Jaká je ve vaší nemocnici čekací doba na podobné operace. Děkuji

Dobrý den, samozřejmě můžeme operaci TEP kolene provést, čekací doba na operaci je u nás v nemocnici v závislosti od termínu operatéra 4-8 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Monika Pelcová26. 5. 2019

Dobrý den, již cca půl roku pociťuji bolest obou kolen a jejich ztuhlost. Bolest je tupá a objevuje se při ostrém ohnuti kolene při klekání a sedání. Pokud udělám špatný pohyb, bolí mě pak chvíli koleno i v klidu. Musím koleno ohýbat pomalu, aby bolest nebyla taková. K žádnému zranění nedošlo, příčinu hledám v dlouhodobém kojení a nošení dětí. Musím mít k vám doporučení, nebo se mohu objednat…

Dobrý den, na vyšetření k nám nepotřebujete doporučení, musíte být jenom objednána na čísle 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Luba26. 5. 2019

Dobrý deń,rada by som vedela Váš názor na liečbu artrózy kolena MBST -terapiou.

Dobrý den, terapie MBST není hrazena pojišťovnou a podle toho je to velmi pravděpodobně non lege artis postup, daný postup vám nedoporučuji. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kamila25. 5. 2019

Dobrý den. Obracím se na Vás o informaci,radu.Jsem třičtvrtě roku po reimplantaci endoprotezy,pro stalé bolesti a vybočeni mimo osy(první operace zaři 2017).Podle operatéra je vše v pořadku,což jsem rada,ale to mne řikali i předt tim ,taky podle rtg bylo vše v pořadku,ale až pak po stálem chozeni na ortopedii,mne udělali podrobnějši vyšetřeni a tam se to zjistilo.Jenže je to již dlouho a bolesti…

Dobrý den, reimplantace jsou skutečně operace složité a mají az 20% vyšší riziko neúspěchu proti primárním operacím, dle vašich stesků nelze posoudit zda stačí jenom rehabilitace a prášky, lepší by bylo klinické vyšetření, rtg a zhodnoceni stavu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miloslava Vítková23. 5. 2019

Dobrý den, prosím o sdělení zda aplikujete krevní plazmu do kolene. Chodila jsem pravidelně k p. doktorovi do Prahy na tyto injekce, ale bydlím v Rokycanech, takže by pro mě bylo Vaše oddělení lepší volbou a bylo mi i doporučeno. Děkuji Vítková

Dobrý den, tento postup neprovádíme, není zcela doporučen českou ortopedickou společností. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Stanislav23. 5. 2019

Dobrý den, dnes mi dal lékař injekci DM 40mg + meso (depomedrol + mesocain) do kolena. Uvažuji o výživové injekci. Za jak dlouho od této aplikace by bylo vhodné aplikovat do kloubu výživovou injekci (např. Synvisc-One hylan G-F 20)? Děkuji Stanislav

Dobrý den, myslím, že jakoukoliv injekci SYSADOA výživovou můžete mít aplikovanou po cca 4 týdnech od aplikace kortikoidů. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Richard Havlík20. 5. 2019

Dobrý den, jsem 2 roky po otevřené tříštivé zlomenině bérce, nyní dlaha + 10 šroubů. Zhojeno a zrehabilitováno výborně, chodím, jezdím na kole, na závody to už tedy není, ale letos i tak 2.000 km mám v pohodě. Byl jsem krátce i na lyžích. Na podzim mě čeká extrakce. Uvědomuji si, že nejsem Váš pacient, ale přesto mně dovolte dotaz, jak dlouho normální pacient po extrakci potřebuje berle a zda…

Dobrý den, extrakce jak správně uvádíte, není tak jednoduchý výkon jak vypadá, vždy se může zkomplikovat, ale stran zátěže si myslím, že maximálně 2 týdny bude nutná částečná potřeba berlí, možná ani to ne, kost by již měla byt plně prohojena, pokud se lékaři rozhodli materiál extrahovat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vojtěch Štěpánek19. 5. 2019

Dobrý,den jsem týden po operaci zlomeniny lýtkové kosti, přes den je noha v pořádku,neboli a vypadá celkem dobře,ale problem nastává v noci kdy se v noze pri každém sebemenším pohybu nohy objeví velice silna bolest víceméně v celé noze od kolene dolů.Ze začátku to bylo dobré i v noci tento problém trvá posledni dva dny.Je to normální?A proč se tomu děje jen v noci a ne pres den.?děkuji za odpověď…

Dobrý den, noha se chová podle zákona gravitace a protože přes den chodíte, večer je noha nejvíce oteklá, v průběhu noci naopak otok ustoupí. Brzy po operaci na bérci je dany stav normalní. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana Vackova17. 5. 2019

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se řeší kalcifikace ramenene. Mám kalcikát na L remeni, přímo na úponu (16x4mm). Viditelný na RTG. Uz jsem byla 2xna opichu, poprve jsem dostala leky na zanet na den i noc, podruhy pouze na noc. Mam predepsany 5xultrazvuk. Následně doporučení jít na rázavou vlnu. Ráda bych se zeptala, zda ultrazvuk a rázová vlna problém vyřešení? Zda mám s rukou cvičit nebo…

Dobrý den, zkuste nejdříve rehabilitaci, pokud nepomůže, poté operaci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Karol16. 5. 2019

Pekný večer, moja otázka sa týka roztrhaného labrumu ramena, tzv slzy, bolo mi robene magneticka a sono, na sone videli zapalenu burzu a na magnetickej roztrhane labrum, vobec ma rameno nebolieva. Je mozny takyto nalez? Doktor ma hned posielal na operaciu aj ked to neboli. Odisiel som od neho, nechcem sa nechat rezat ked ma nic neboli. MR mi robili lebo ma trosku pobolievalo rameno a chcel…

Dobrý de, n este raz, operaciu nedoporucujem, pokial vas rameno neboli. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Iva Sodomková14. 5. 2019

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o info, jaká je čekací doba na TEP kyčle. Děkuji. Iva Sodomková

Dobrý den, čekací doba u nás závisí od možnosti a termínu operatéra, v rozmezí 4-8 měsíců se to pohybuje. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Magdalenka14. 5. 2019

Dobrý den, mám cca půl roku nepravidelnou bolest v koleni. Po MR diagnoza : Přední zkřížený vaz má zčásti vyšší signálovou intenzitu . Přes zadní roh mediálního menisku prochází větvená fissura grade III. V oblasti kloubu je minimální množství tekutiny. Je nutná ASP nebo pomůže i jiná forma léčby? Děkuji

Dobrý den, čekací doba u nás závisí od možnosti a termínu operatéra, v rozmezí 4-8 měsíců se to pohybuje. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tomas p.13. 5. 2019

Dobrý den. Mám podezření na distenze postraniho vazu v pravém koleni je možné u vás vyšetření a návrh léčby? Při běhu na delší vzdálenost cca od 4 km mě začne tupá bolest v prvé části jemne pod kolenem u kosti. A bolest se zvětšuje. Po zastavení a 4 minutách klidu je chůze bez jakékoliv bolesti. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pravděpodobně se nejedná o čerstvé vazivové poranění, to by jste 4km neuběhl, každopádně na vyšetření se u nás můžete objednat přes 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra Majerová13. 5. 2019

Dobrý den, v květnu 2018 jsem při chůzi dostala ohromné bolesti v kyčelním kloubu naprosto z ničeho nic. Následně bolest byla taková, že jsem při řízení auta nemohla ani zvednout nohu. Po 14 dnech bolesti ustoupily, ale vracely se nepravidelně v noci jsem ten kyčl stále cítila. Ihned jsem šla k lékaři a v černu 2018 ne rtg . zde bylo řečeno,že na kloubu není nic. Tak mne odeslali na neurologii,…

Dobrý den, rtg hodnocení rozsahu poškození kloubu je subjektivní a tak je možné ze se ze 2 různých popisu v poměrně krátké době můžete dočkat různých hodnocení. Každopádně je vhodné s odstupem rtg opakovat pokud bude progrese trvat a efekt rehabilitace a medikace bude malý, jste kandidát na operační řešení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Václav13. 5. 2019

Dobrý den.Jsem šest neděl po endoprotéze p.kyčle.Od operace jsem se spadl o 7 kilo.Přitom jím celkem dobře.Je to normální projev k pooperačnímu stavu?Trochu mě to znepokojuje.Byl jsem vždy hubený a když jsem se při své výšce 182cm dostal na 81,5 kilo měl jsem radost.Teď mám 75,5.Přitom většinu času ležím dvakrát až třikrát denně cvičím určené cviky na nohy a skoro denně procházku pomocí berli…

Dobrý den, není zvykem po TEP kyčle takto razantě ztrácet hmotnost, kontaktujte praktického lékaře a pokuste se s ním hledat příčinu, bude spíše v oblasti GIT. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Světlana Boučková11. 5. 2019

Dobrý den jsem 1 rok po TEP kolena s plastikou pastely ohyb max 85 stupňů můj ortoped tvrdí že stav je trvalý nemohu se s tím smířit protože druhé koleno je na tom stejně jako druhé před výměnou je ještě nějaká šance na zlepšení?a co rolfingterapie?

Dobrý den, bohužel některé náhrady kolene mají rozsah jenom 85st ,pokud po roce není zlepšeni, je šance na úspěch malá. S pozdravem MUDr. M Pastucha

Jarmila7. 5. 2019

Dobrý den, jsem 9 týdnů po TEP kolene. Dle operatéra vše OK. Rehabilitace proběhla standardně. Při chůzi nemám bolesti. Ale v klidu ( sed, leh) mám v operované noze téměř stále silné bolesti (křeče, brnění) v kotníku, chodidle, casto i ve stehne, kyčli. Prosím o radu, jaký zvolit léčebný postup? Může to případně souviset s cukrovkou 2.typu (léčím se 5 měsíců)? Děkuji.

Dobrý den, potíže s kolenem po TEP jsou netypické, zátěž tolerujete dobře, rozsah pohybu je dobrý, dle operatéra je vše v pořádku, cukrovka může způsobovat periferní neuropathii, bylo by možná dobré absolvovat neurologické vyšetření a pokusit se prostřednictvím internistů korigovat hodnoty glykovaného hemoglobinu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Markéta4. 5. 2019

Dobrý den, moje maminka má na prostředníčku u nohy výrůstek a dost jí to bolí, hlavně když nosí boty... Chci se zeptat, jestli u vas v nemocnici, tyto výrůstky odstraňujete? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v naší nemocnici se na výkony na noze specializuje Dr.Landsperský ,můžete se k němu objednat na čísle 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jiří3. 5. 2019

Dobrý den. Poprosil bych Vás o konzultaci. Mám za sebou 2 ASK levého kolene (březen 2017 a březen 2018 - parciální minisektomie mediálního menisku). Nyní dle MR opět ruptura zadního rohu mediálního menisku s narušenou plynulostí dolní kloubní plochy, chondropatie med. femor. kondylu femoru vlevo gr. II. Patella dle Wiberga typ II/II, chrupavka bez defektů, bez subchondrálních změn. Vazy a…

Dobrý den, pokud po 2 artroskopiích máte dané potíže, můžete ještě zkusit rehabilitace ,velké zkušenosti s působením rázové vlny nemáme, je to metoda, kterou si pacient platí sám, tudíž ji moc neindikujeme. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vaclav Mach3. 5. 2019

Jsem ročník 1957, mám artrozu II. stupně. Na podzim 2017 mi po jízdě na kole oteklo bolestivě koleno a ani po punkci a delší době se nevrátilo do dřívějšího stavu. V květnu 2018 jsem podstoupil ASK genus I. dx. - part. med. menisektomie (zadní 1/3), debridement, egal. plicarum Dg.:laesio menisci medialis - na rozhradní zadní a přední třetiny, plica infra + mediopateparis, OCH CMF gr.II Podle…

Dobrý den, samozřejmě se můžete k nám objednat na klinické vyšetření přes telefon 14500. Pokud po ASK potíže trvají, vzhledem k vašemu věku 62 let je nutné zvažovat náhradu kloubu částečnou nebo celkovou dle rozsahu poškození. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vladimír Hojda2. 5. 2019

Dobrý den,18.března jsem u vás absolvoval ASK levého kolena.Mám prý díru ve vnitřním menisku.Následně jsem absolvoval injekci kyseliny hyaluronové.Je to 14 dnů.V koleně mě ještě trochu píchá.Pomáhám si franc.holí.Mohu začít pomalu po rovině rehabilitovat jízdou na kole?Děkuji za odpověď,Hojda V. Dnešice.

Dobrý den, určitě ano, kolo nebo rotoped je nyní pro vás ideální možností jak se vrátit do normální kondice. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra Potužáková30. 4. 2019

Dobrý den, pane doktore, před 14dny jste mi odpovídal na dotaz ohledně problémů s patelou po tep. Zajímalo by mne, jak nebezpečné je pro mne dlouhodobé užívání prášků na bolest / 1x denně 400mg brufen/. K tomu beru ráno ještě Apo-ome, který mi předepisuje obv. lékařka na ochranu žaludku. Děkuji za odp. V. Potužáková

Dobrý den, samozřejmě dlouhodobé pravidelné užívání NSAID je riskantní, je dobře , že máte Apo-Ome, to snižuje riziko nežádoucích učinků, doporučuji léky brát jenom při bolesti. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Pavla Mužíková29. 4. 2019

Závěr MR. Degenerativní změny obou menisků s centrálně vyšším signálem GR II. Zmnožená tekutina v kloubu i v recesech. Prosím o překlad. Děkuji.

Dobrý den,mate běžný nález pro váš věk, degen. změny menisku, není nutné s tím nic dělat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petr Bilek29. 4. 2019

Dobry den , jsem po operaci kolene( resekce pliky) je to jiz 3 operace . 18 letech mi bylo receno ze mam chondrodisplazii obou pattel (typ wiberger) a artrozu 3 stupne. Resekci pliky mam udelanou pred 3 mesici, mam velke bolesti, paleni a stípani, Druhe koleno začina byt take opotrebovane ,, ortoped rika ze je vse v poradku, ja se tak ale necitim. Nemuzu do podrepu, rehab jsem absolvoval. Ohyb…

Dobrý den, v 18 letech mít artrozu 3 stupně je krajně nepravděpodobné, ostatní diagnozy jsou malicherné-plica, chondropathie, pokud vás koleno ve 38 letech bolí, nutno absolvovat vyšetřeni na jiném pracovisku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milos28. 4. 2019

Dobrý den chtěl bych se zeptat ohledně mé maminky. Ma veliké bolesti kolen.Jeji ortoped rikal ze by potřebovala operaci kolen. Ale nikdo to nechce udělat.Protože ji našli rakovinu zaslouženou na panevni kosti.A nikdo to nechce risknou tu operaci.Říkají že je to riziková operace. Tak by me zajimalo jestli to tak je zavazna oparace. Protoze maminka tetka trpí bolestma z těma kolenama.Dekuji za…

Dobrý den, je nutné vědět proč je nález na pánvi kontraindikac operace kolene, z vašeho mailu mi to není zřejmé, objednejte vaši maminku na vyšetření, pokud to její stav dovolí na operaci kolen ji objednáme. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra28. 4. 2019

Dobrý den moje 7 týdenní holčička má mít 24 h denně frejkovou perinku jenže už ji máme tři dny a pořád brečí a vzteka se a špatné spi. Chci se zeptat je možné místo té perinky zkusit ty marwel kalhotky. Nález je Pkycel alfa59,beta 57 llA bez jadra. L kyčel alfa55,beta60 llA bez jadra. Abdukce volna, rýhy sym.

Platí, že pokud je dítě neklidné na abdukční terapii, má přijít na kontrolu dříve. Marwel kalhotky nahrazují široké balení, je to pouze preventivní metoda, ne terapeutická. Více Vám vzhledem k poskytnutým údajům nemohu říci, je nutná klinická a UZ kontrola". S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ivana27. 4. 2019

Dobrý den, pane doktore. Již delší dobu mě bolí obě paty. Levá pata více a ze zadní strany paty mi přijde, že je trochu oteklá (jakoby trošku vyboulená). Nejhorší je to po noci, když vstanu a poté přes den, když chvíli sedím a zase chci jít. Pokaždé bolest o něco ustoupí, až se rozejdu. Bolest mi jde až do lýtek, přijde mi to jako by byla strnulá a napnutá. Tento stav začal zhruba před rokem a…

Dobrý den, bez klinického vyšetření a Rtg nelze stanovit zda se jedná o patní ostruhu nebo iradiační bolest ze zad. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Honza26. 4. 2019

Dobrý den, jsem 4 měsíce po plastice lca a vnitřního menisku a již jezdím intenzivně na kole, běhám a jezdím na bruslích a vše bez bolesti. V posilovně hodně posiluju přední ctyrhlavy sval stehenní a celkové cítím, ze noha se dostává do kondice jako je zdravá, jediné co mě trápí, ze při extenzi nohy mi pokaždé v kolenu parkrat lehce krupne, jakoby tam něco preskakovalo, vůbec to nebolí ale…

Dobrý den, počítejte s tím, že po operaci náhrady vazu můžete mít problém s natažaním nohy do extenze, klidně i 1 rok, dále cvičte dle toho co píšete a zastavte se na kontrole u vašeho operatéra. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Magdaléna26. 4. 2019

Dobrý den, měla bych dotaz týkající se mé 6-ti týdenní dcery. Ve 3 týdnech dostala při kontrole kyčlí frejkovu peřinku. Bohužel pan doktor mi k tomu moc informací neřekl. Při kontrole v 6-ti týdnech jsem se dozvěděla, že má na jedné kyčli nález 1a a na druhé 2a. Protože jsem neměla od pana doktora dostatek informací, četla jsem nějaké články a dozvěděla se, že pro nález 2a není běžné dávat…

Dobr´ý den, máte pravdu na daný nález není peřinka nutná. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka26. 4. 2019

Dobrý den pane doktore,prosím může od kyčle II st.s nálezem sus labrární léze a chrupavky bolet?SI skloubení??a to tak,že bolest je stálá nepřetržitá bez fyzické zátěže a analget.nezabírají?Je také možnost se k Vám obj.na konzultaci Ortop.odd.bez lékařského doporučení?Děkuji za rychlou odpověď.

Dobrý den, bolesti kyčle a zad mohou být nezávislé na sobě, objednat k nám na vyšetření se můžete i bez doporučení praktického lékaře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alena24. 4. 2019

Dobrý den. Trápí mě několikaleté bolesti po TEP kolene, které se lékaři snažili řešit dalšími zákroky (ASK revize, náhrada pately, peripatelární release, release hamstringů…) - vše bez efektu. Teď se zvažuje výměna implantátu, ale rentgen neukazuje na uvolnění (scintigrafie všek deliberaci potvrzuje). Nemůže ale nakonec být na vině typ endoprotézy nebo materiál (druh kovu), který můj organizmus…

Dobrý den, až 20% pacientů po TEP kolene není zcela spokojeno. U vás už proběhlo hodně zákroků a když nepřinesli efekt, tak se patrně váš ortoped rozhodl pro reimplantaci. Samozřejmě je literárně popisovaná alergie na kovy ,ale tu mnozí autoři zpochybňují /já také/ a pokud by jste ji měla, koleno by bylo uvolněné . Patrně se může jednat o malrotaci komponent, nebo jinou mechanickou príčinu F-P…

Jana23. 4. 2019

Dobrý den, byla mi diagnostikována lehká distorze kolena po úraze. Stav se lepšil ale při druhé návštěvě mi ortoped aplikoval obstřik kortikosteroidy prý aby se lépe zhojila jizva uvnitř kolene (nevím, jak mohl jizvu poznat pohledem/pohmatem, když jsem nepodstoupila MR). Po obstřiku jsem další dva dny nemohla chodit, po ledování bolest ustala ale i po týdnu od injekce je bolest horší než před…

Dobrý den, nechci se úplně vyjadřovat k danému postupu, nemám dost pokladu, spíše v našem zařízení v dané věkové kategorii obstřiky do kolene nebo šlachy neprovádíme. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hanzelová Jana22. 4. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám vypadávání kolene z fotbalu ... 12.4 mi vypadlo když jsem vstala z lůžka, když jsem dorazila na chirurgii pan doktor se jen podíval a řekl do sádry, po 4 dnech mi byla sádra sundana a dal jí do ortézy na kontrole mi řekl že je to jen natažené, ale nic s tím nedělal ani to nezkontroloval jen řekl Dobře 29.4 sundame ortezu ale pořád ho nemohu narovnat, bolí mě…

Dobrý den, v koleně jsou 4 stabilizační vazy, nevím přesně který máte poškozen, ale vzhledem k bolestem na vnitřní straně a terapii sádrou a ortezou předpokládám, že se jedná o mediální vaz. Je velká šance, že se zhojí konservativně, postfixační ztuhlost co popisujete je normální, nyní se pokuste co nejdříve koleno plně rozhýbat, pokud to půjde pomalu ,zkusit rotoped, kolo nebo ambulantní…

Gabriela21. 4. 2019

Dobrý den. Již 4 měsíce mám celodenní velké bolesti v oblasti pravé paže a ramene. Nejhorší je to v noci. Úraz jsem neměla. Ruku zvednu jen po bradu, za záda ji vůbec nedám. Podstoupila jsem rtg. paže s tím, že kost mám v pořádku. Dále mag.rez. s výsledkem- edem v horních vláknech šlachy, obdobně edem v předních vláknech šlachy m. suprapinatus. V sulcus intertubercularis je hojnější vypotek. RES:…

Dobrý den, pokud je klinické vyšetření ortopedem, rtg a mri již realizované, nepomáhají obstřiky vyšetření revmatologem je logický postup. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra Potužáková18. 4. 2019

Dobrý den, jsem 7.měsíc po tep kolene, ohyb 100st. Koleno kvůli nepřestávajícím bolestem po rtg vyš. v pořádku. Axiály čéšek vykazují mírnou laterizaci čéšky na op. noze. Pan doktor mi to vysvětloval tak, že se čéška neustále odírá a tím vzniká bolest a otok. Dop. pouze rehab - kolo a plavání. Zajímalo by mne, zda je tento stav nevratný nebo se může ještě časem zklidnit tak, abych měla menší…

Dobrý den, podle vašeho popisu je Rtg a rozsah pohybu dobrý, často po TEP kolene trvají potíže s čéškou, vyčkal bych cca 2 roky, pokud budou trvat je na místě zvážit nějaké řešení, do té doby bych byl spíše konservativní. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Lukas18. 4. 2019

Dobrý den, hraju fotbal a uz 8 měsíců se potácím s bolestmi pod koleny (tedy Osgood Shlatter), zkoušel jsem vsechno mozne pres cviky, ortezy, lasery, injekce.. Bohuzel nic nezabralo.. Je v tomto případě doporucena operace(pokud vůbec jde Osgood Schlatter operovat) Chtěl bych fotbal hrát na vetsi úrovni a uz nesmím ztrácet cas

Dobrý den, pokud hrajete fotbal a máte M. Osgood Schlater, tak by jste měl minimálně na 1/2 roku kompletně vysadit sport, zejména fotbal. Nevím jaký typ operace je vám doporučován, a pokud chcete hrát fotbal, nyní je určitě nutné ztrácet čas, jinak možná žádný čas na fotbal nezbyde, pokud se nyní nedoléčíte. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana17. 4. 2019

Dobrý den pane primáři, můj syn ve 14letech měří skoro 190cm. Vzhledem k rychlému růstu má problém s pravým kolenem. Diagnóza zní chondropathia patellae. Syn hraje rekreačně fotbal(2xtýdně trénink+víkend zápas). Byl mu doporučen chránič kolene, nepřetěžování nohy + 3 balení prášků Piascledine. Rentgen byl v pořádku, koleno bez otoku, hybnost plná, vazy pevné (výtažek z lékařské zprávy) Vzhledem…

Dobrý den, bez klinického vyšetření se nelze vyjádřit k stavu vašeho syna, velmi pravděpodobně se jedná o potíže spojené s rychlým růstem a sportem, věřím, že po čase ustoupí. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Naděžda Jindrová15. 4. 2019

Dobrý den, již 2-3 měsíce mě bolí pravé rameno a je to čím dál tím horší, jsem z Plzně, mohla bych se objednat na vyšetření k vám?Děkuji

Dobrý den, samozřejmě se k nám na vyšetření můžete objednat bez ohledu na místo vašeho bydliště, telefonicky 14500 požádejte o termín kontroly. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anna15. 4. 2019

Prajem dobrý deň pán doktor Dňa 7.3.2019 som mala úraz kolena, spadla som na pri chôdzi na chodnik, dopadla som priamo na kolená.Lave koleno bolo rozbité , kde bola veľká a hlboká rana. V nemocnici mi najprv spravili RTG kolena,snímok potrvdil že koleno nie je zlomené. Ranu mi zašili. Je tomu už vyše mesiaca, ja koleno neviem ohnúť, snažím sa s kolenom cvičiť ako mi to bolo povedané lekárom.Pri…

Dobrý den, chapem že objednacia doba je v Britanii dlhšia než je zvykom v CR alebo SR, každopadně Rtg odhalí len poškodenie kosti, ta zrejme poškodena nebola, nikdy ale neodhalí rupturu menisku, vazu a podobně, pokial nie je možne skoršie ošetrenie, pokusajte sa co najviac cvičit,ohybat koleno aj cez miernu bolest, jazdit na rotopedu a vyčkat kontrolu specialistom. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Lukas13. 4. 2019

Dobrý den, sem dva roky po operace kycli onkologicky zalečeny. Vpave nohe mam implant pulku kosti preč nohu stáhnout neide max na polku v kolene ide to roztáhnout i akym spusobem ci je potreba dalsi operace? prosim o odpověď pekny den přeji slaski

Dobrý den, vašemu dotazu úplně nerozumím, ale vzhledem k tomu, že jste pravděpodobně po blokové resekci pro Tu nebo MTS bylo by dobře udělat klinické vyšetření a Rtg, netroufám si vám poradit bez toho. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tereza Sušková12. 4. 2019

Dobrý den, 13.2. úraz na lyžích - po RTG a CT diagnóza fr. eminentiae intercondylaris tibiae I. dx, fr. condyli tibiae dorsolateralis I. dx osteochondralis, ruptura partialis lig. collaterale mediale I. dx, haemarthros, 12. den po úraze punkcí odsáto 20 ml krve. Léčba - 6 týdnů v sádře/ortéze od kotníku nahoru po stehno, bez jakéhokoliv pohybu, ortéza nesměla být sundána, od 2.4. rehabilitace …

Dobrý den u vašeho úrazu jste si poškodila úpon předního vazu, terapie sádrou byla správná, je normálně že nyní mate postfixační ztuhlost, měla jste zároveň poškození mediálního vazu, který se léčí také imobilizaci 6 týdnů. Nutná je nyní rehabilitace, rotoped s cílem obnoveni maximálního rozsahu pohybu a v druhé době vyšetření stability boční a předozadní. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Bohumil11. 4. 2019

Dobrý den , před 12 dny jsem špatně došlápl a poranil jsem si koleno.Den po úrazu jsem dojel na chir. Ambulanci , kde mi bylo koleno obvazano a řečeno , ze ho můžu namahat do bolesti.Po pěti dnech jsem si radši zašel k ortopedovi , který mi vytáhl 35ml vypotku s příměsi krve, nařídil obvaz , berle,klid a MR (termín 23.5)kontrolu za 20 dni ... Teď je to 6 dni od provedené punkce.Koleno nijak moc…

Dobrý den, není možné bez klinického vyšetření a MRI vaši diagnozu stanovit, od banality po vážnou věc může to byt cokoliv, snažte se do kontroly cvičit a udržovat rozsah 0-90.S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milan10. 4. 2019

Dobrý den, je mi 62 let a 29.11.2015 jsem prodělal operaci levého kolene TEP. Po roce bolestí bylo zjištěno uvolnění komponenty. 13.4.2017 byla provedena revize. Při potížích s ramenem jsem vyhledal pomoc v Kladně. Ortoped si všiml i problému s kolenem a poslal mne na scinti vyšetření, kde se potvrdilo uvolnění obou komponent. Byla provedena leukoscitigrafie - potvrzen drobný mitigovaný infekt…

Dobrý den, je pravdou, že každá další reimplantace ma menší i šanci na úspěch, každopádně ale lze zvážit implantaci spaceru s antibiotikem a v druhé době se pokusit o reimplantaci patrně není vyloučen infekt, řešení artrodezou, zpevnění kolene hřebem není ideální. Nemocnice Kladno je krajská nemocnice myslím, že jste na dobré adrese. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petr10. 4. 2019

Dobrý den, mám diagnostikovanou potřebu TEP pravého kyčle. S ohledem na rodinné poměry bych potřeboval uskutečnění operace až cca v březnu roku 2020. Je to možné ? S kým je třeba to dojednat?

Dobrý den, samozřejmě se můžete objednat na operaci TEP kyčle u nás, je nutné absolvovat kontrolu na ambulanci /objednání na čísle 14500/, pokud váš stav bude indikaci k operaci, bude vám rovnou nabídnut termín. Není problém březen 2020. Máme plán na rok 2019 /skoro vyčerpaný/ a plánujeme i na rok 2020. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Simona9. 4. 2019

Dobrý den, Již od dětských let se potýkám s "Haglundovou patou". Do posledních pár měsíců to kromě nehezkého vzhledu nezpůsobovalo vážnější problémy, avšak poslední zhruba 2-3 měsíce jsou tyto výrustky dost bolestivé a na pravé noze mi přijde, že se pořád zvětšuje a způsobují se mi tak otlaky z jakýchkoliv bot. Zajímalo by mě, jaké se nabízí řešení těchto potíží a také, zda je možná konzultace a…

Dobrý den, v případě Haglundovy paty a vyčerpání konservativní terapie je moznost operačního řešení, objednejte se na naší ambulanci přes 14500. S pozdravem MUDr. M . Pastucha

Jarka Kopečná9. 4. 2019

Dobrý den, jsem po operaci kyčle(tep 5.2.2019), cvičím a každý den jezdím na rotopedu. Chtěla jsem se zeptat, jestli mi to ježdění 2x denně 10km nemůže spíš nějak ublížit. Jezdím bez zátěže. Moc Vám děkuji za odpověď. Kopečná

Dobrý den, určitě ne, jsem zastáncem rychlé rehabilitace po operaci, takže určitě jezděte na rotopedu kolik to jenom jde. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

JULIUS8. 4. 2019

Zdravím, mám problém s ramenným kĺbom. Konkrétne MR ukázalo odtrhnuté labrum bankart. Som profesionálny hráč vod.póla. Boleť to bolí, ale dokážem s tým odmakať tréning. Myslíte, že by som mohol s operáciou počkať? Stáva sa, že sa to aj same zhojí. Mal som úraz, pád na schodoch. ďakujem

Dobrý den, bankartova lezia sa sama nezahoji, ale pokial možete trenovat a nemožete teraz na operaciu, da sa to riešit aj tak ako navrhujete. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Karel4. 4. 2019

Dobrý den, 10.1. jsem si při pádu podvrtl lev. koleno, RTG bez tr. změn, ortéza, při kontrolách stále výpotek asi 40 ml. Koleno při zatížení bolí, nemohu nohu propnout. Doporučení ortopeda: vzhledem k délce obtíží se objednat na ortop. ambulanci v nemocnici, vhodná ASK lev.kolene. Jaký by u vás byl termín objednaní. Děkuji.

Dobrý den, u nás se nejdříve musíte objednat na vyšetření ortopedem číslo 14500, čekací doba je různá k různým lékařům, variuje od 2 týdnů do 3 měsíců, poté pokud váš stav bude vyžadovat operační řešení, tak vám můžeme nabídnout operační řešení v horizontu cca 1 měsíce až 6 týdnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hana4. 4. 2019

Dobrý den, na sonu mi lékař zjistil u ramenního kloubu 3x2,7x12 mm velkou cystu, odeslal mě na CT vyšetření do FN, kde lékařka tvrdí, že se toto dá rozcvičit rehabilitací???? Ortoped byl spíše pro operativní zákrok? děkuji

Dobrý den, pokud máte kostní cystu rehabilitace vám určitě nepomůže, je dobré s odstupem času opakovat Rtg zda nález progreduje,pokud je statický může se jenom sledovat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdenek3. 4. 2019

Dobry den, v pondeli 1.4. jsem podstoupil operaci kolene Osgood Schlater, chci se zeptat v pracovni neschopnosti jsem od 28. Ledna. Nebot jsem se do kolene uderil a dopadnul jsem takto. Jak tato operace probiha v lek zprave nemam nic o stezich jestli se to dela pouze laparoskopicky, doba hojeni a dale by me zajimalo je nekde mozne zjistit kolik je bodove hodnoceni pro tuto operaci dekuji za…

Dobrý den, dotaz nechápu ,jste po operaci a zároveň se ptáte, zda lze něco další dělat ASK, takže předpokládám spíše že jste v dětstvi překonal M.Osgood Schlater, měl jste kostní perlu, kterou nyní operačně odstranili, pokud je to tak, doba rekonvalescence by měla být kolem 14 dnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Martina Lišková3. 4. 2019

Dobrý den, 10.2.jsem měla úraz na lyžích. RTG v pořádku. Nasazena Ortéza. 20.3. u vás na Mag. rez., mi zjistili 3x rupturu III. stupně levého menisku. Přední vaz se již zhojil sám. Mám nyní měsíc rehabilitovat...Bude nutná artroskopie ? Nebo se Menisk může také zhojit sám ? Myslím, že koleno opět ohnu dříve než za měsíc. Děkuji vám za odpověď i za moc milý přístup na MR.

Dobrý den, meniskus se sice sám nezhojí, ale je možné, že vás ani poškozený meniskus nebude trápit, pokud nebudou obtíže ASK není nezbytná, pokud budou, ASK lze meniskus ošetřit, při vývoji předozadní nestability lze udělat plastiku vazu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Andrea2. 4. 2019

Dobrý den, v roce 2011 jsem podstoupila operaci páteře, kvůli skolioze (celá páteř je zafixována titanovými tyčemi a šrouby) a nyní s přítelem plánujeme rodinu. Chtěla bych se zeptat, zda jsou nějaká rizika ohledně těhotenství,zda vůbec otěhotnět můžu, aby se potom páteř nebortila nebo abych neměla trvalé následky. Děkuji. AT

Dobrý den, prosím daný dotaz spíše směrujte na vašeho ošetřujícího spondylochirurga, který je obeznámen s vaším stavem a přesně ví o jaký typ montáže se jedná, obecně si myslím, že otěhotnět můžete. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta2. 4. 2019

Dobrý den, jsem měsíc po TEP levého kolena. Po 14 dnech po operaci mi dělali repres kolena. Koleno před operací jsem měla 2 roky ohlé. I po represu kolena , koleno nepropnu do roviny, na moto dlaze ho ohnu na 100 stupňů. Koleno mám stále ohnuté jako před operací a mám ho stále oteklé. Co nyní ? Lázně? Které? Děkuji za odpověď . S pozdravem Sochrová.

Dobrý den, po operaci je rehabilitace kolene velmi důležitá, plnou extenzi je nutné dosáhnout co možná nejrychleji. Platí, že jenom na natěžené noze v kolenu lze v budoucnu po TEP hezky chodit. Deficit extenze před operací je standartni, způsobuje to artroza, ale u operace se provadí kompletní uvolnění a na sále se obvykle dosahuje rozsah pohybu 0-130 st. Takže určitě na rehabilitaci zejména…

Veronika31. 3. 2019

Dobry vecer, chtela bys jen ujistit zda muj problem s nohou muze byt jen z unavy. Na prave noze na chodidle pod malickem me pichlo a zacala neskutecna bolest, ktera pokracovala az do paty, jako bych si namalovala fixou caru a ta bolest sla jen po ni, nikde jinde. Za par hodin se to ozvalo i v kotniku a kdyz jsem tahala kocarek do schodu pichalo me v koleni. Muz je po operaci takze jsem porad na…

Dobrý den, velmi pravděpodobně to nic vážného není, pokud vaše potíže budou trvat bude lepší vyhledat ortopeda. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Veronika31. 3. 2019

Dobrý den přes týden pozoruji bolest na vnější straně levé nohy začíná na boční straně paty cca do prostred šlapky ale jen na boku. Bolestivé i v Klidu.Co mohu očekávat?

Dobrý den, bez klinického vyšetření a Rtg nelze nic vyloučit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Martin31. 3. 2019

Dobrý den, mám paty den od operace plastiky předního krizoveho vazu. Kolem jizvy se udělaly modřiny a lytko je celkem bolestivé když dam nohu dolu z postele. Jednou denně si picham Clexane. Jsou modřiny paty den od operace normální? Dekuju za odpověď.

Dobrý den, modřiny po plastice jsou běžné, každopádně pokud máte bolest lýtka i když si aplikujete Clexane vyhledejte vašeho lékaře na vyloučení počínající trombozy, bude asi nutné realizovat sonografické vyšetření žil DK. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jan31. 3. 2019

Dobrý den pane doktore. Chci se zeptat, absolvoval sem ASK koleniho menisku, byly mi úplně odstraněny ( byl prasklý) a už před lety mi bylo řečeno že mám altrozy 3st obou kolen... Nemůže se koleno ( kloub) víc zdevastovat?

Dobrý den, pokud máte artrosu 3 stupně, tak se jedná o předposlední stupeň. Tenhle stav je pomalu indikací k náhradě kloubu. Pokud ale nemáte klidové a noční bolesti doporučuji s výkonem vyčkat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta29. 3. 2019

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na váš názor jsem po ask levého kolene(za kolenem se mi udělala boule při námaze se zvětšovala) operace proběhla 6.10.2018( prosednuti stromatu na rozhraní střední a zadní třetiny med. Menisku,drobná intramuralni trhlina, provedeno zúžení lišty Menisku. Překryty mohutným corp hoffa provedena redukce) dle zprávy z nemocnice. od té doby jsem měla otoky bolesti do teď…

Dobrý den, pokud je překročená doba podpůrčí, znamená to, že jste na PN více než 1 rok to není úplně normální ve vašem věku. Každopádně doporučuji cvičit i přes bolest, dle ASK nálezu jste měla normální lézi menisku, standartně ošetřenou, neměly by být komplikace. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petr Novák29. 3. 2019

Dobrý den, začal mě bolet palec u nohy a později kotník a také achilovka. Nyní je noha cela nateklá a nemohu s ní hnout. Trpím na záněty v noze, vždycky mi ortoped píchnul kortikoidovou injekci a měl jsem klid. Zkoušel jsem to nyní vyléčit sám, ledovaním a práškami, ale je to jen horší. Mohu přijet dnes odpoledne a nebo zítra ráno? Děkuji, s pozdravem Novák Petr

Dobrý den, na ortopedické vyšetření v naší nemocnici musíte být objednán, na akutní případy máme centrální příjem, kde můžete čekat klidně 1-5 hodin, proto doporučuji objednání předem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marketa28. 3. 2019

Pán doktor, z celého srdca ďakujem za túto poradňu. Veľa sa tu dá dočítať, škoda, že aj na SK nemáme takého poradne. Veľmi by ma zaujímalo do akého veku sa vyvíjajú kĺbne chrupavky a štruktúry chrupavčité. Veľa známych berie rôzne prípravky od colagenov po chodroprotektíva. Moja magistra tvrdí, že max do 6 rokov a potom už len stárnu chrupavky. Je to pravda?

Dobrý den, prosim chondroprotektiva niekomu pomahaju, niekomu nie, obecne sa ale skor ako 15 rocnym nedoporučuju. Pokial kura 3 mesiace nepomože, dalšiu by som neopakovel,v yhadzoval by ste zbytočne peniaze. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Milan Brunclík27. 3. 2019

Dobrý den mám reuvmatoidni artritidu a začínají mi bolet kyčelní klouby,je možné se u vás objednat na vyšetření.Jsem z okresu Plzeň sever děkuji Milan

Dobrý den, 75% našich pacientů je mimo okres Beroun, takže samozřejmě s okresu Plzeň sever se k nám můžete objednat přes recepci 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Aleš26. 3. 2019

Dobrý den, jsem 3 měsíce po výměně kyčle. Za jak dlouho mohu odložit polštář, který mám v noci mezi nohama a za jak dlouho se mohu ohýbat? Zavázat boty, pracovat na zahrádce.... Děkuji

Dobrý den, po operaci kyčle doporučujeme polštář mezi nohama na cca 3 měsíce, nadále ale mohou trvat omezeni mimo bezpečnou zónu rozsahu umele náhrady kyčle, lépe konzultovat s vaším operatérem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anna Hučeková25. 3. 2019

Dobrý den. 4.2 jsem podstoupila TEP kyčle ve Vaší nemocnici. Nejprve bych chtěla poděkovat Vám všem za profesionální jednání a užasný přistup sester. Teď dotaz. P. doktor mi povolil postupně zatěžovat nohu,ale při došlapu mě dost bolí stehno operované nohy. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím zatěžujte dle instrukcí, na kontrole 6 týdnů od operace se udělá Rtg a budete již zatěžovat naplno. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta23. 3. 2019

Dobrý den dne 6.10 2018 jsem byla na operaci menisku do dnes jsem doma s bolestmi a otoky za kolenem se mi stále dělá boule, koleno ohnu tak do půlky a při chůzi cca 150 metrů me koleno začne bolet a bolest se zvyšuje až po štípání při větší a větší námaze můj ortoped mi zdědil že je to v pořádku a mám čekat až se to samo zahojí... Myslíte že se to takto samo zahojí jak tvrdí můj ort.? Už sem…

Dobrý den, vzhledem k vašemu věku by měl být stav po menisektomii stabilizován v rozsahu 1-3 týdny od operace, pokud vaše potíže trvají 6 měsíců není to standartní. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Romana Molinová22. 3. 2019

Dobrý den. Približně před měsícem jsem si při hře volejbalu udělala něco s pravým kotníkem. Opuchl a další den i mírně bolel. Ledovala jsem ho, mazala Ibalginem a vypadalo to, že jsou to pouze natažené vazy, jelikož otok vcelku zmizel. Po asi týdnu mi začala z kotníku vystřelovat bolest do prostředníčku, který mě stále při chůzi občas bolí. Kotník také ještě nevypadá zcela v pořádku. Přes den mi…

Dobrý den, pravděpodobně máte distorzi hlezna, léčení a potíže klidně mohou trvat 6 týdnů a déle, určitě je vhodné udělat Rtg a klinické vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra21. 3. 2019

Mám pravděpodobně utržený vnitřní meniskus a měla bych jít na artroskopii. Jak dlouho budu hospitalizována a používají se po operaci berle? Do jak dlouhé doby po úrazu je třeba jít na artroskopii prosím?

Dobrý den, utržený meniskus nemusí znamenat vždy artroskopii, pokud vás nález nelimituje na ASK nyní nemusíte. Klidně bych počkal a pokud by obtíže trvaly, tak ASK. PN po ASK je cca týden, rehabilitace je ihned, hospitalizace je 24 hodin, zátěž operované končetiny je možná ihned. Berle jenom na týden, spíše na srovnaní rovnováhy. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dana21. 3. 2019

Rok bolest achilovky,léčeno obstřiky,v září klid,Aulin a RHB-magnet a ultrazvuk.Zlepšení.Před vánoci jsem spadla a noha začala zase bolet.Na chir. mě Dr.nechala stoupnou na špičku,to nešlo.Ale ach.celá,mám to ledovat a šetřit.Po vánocích jsem jela k ortop,závěr stejný,mazat,chladit,Priessnitz.Nepomohlo.Pak na cévní,jestli nemám zánět žil.Nález:palp.citl.tricepsu pr.lýtka,obvody v h pol bérce…

Dobrý den, zkuste si najít rehabilitační cviky na strečing achilovy šlachy a vypony na schodech. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Jana Brixíová21. 3. 2019

Dobrý den, mám TEP obou kolen, pravé v říjnu 2017, levé v srpnu 2018. Pravé koleno mám vbočené dovnitř s tím že lékař tvrdí, že jinak to opravit nešlo.Prý toto koleno bylo již silně zdevastované,což je podle rentgenu pravda. Doposud mám berle, chodit pouze s jednou sice jde, ale jenom chvíli. Při vstávání ze sedu kolena silně bolí. A dále mně bolí v noci. Každý den rehabilituji a to tak, že…

Dobrý den, TEP kolene je dlouhodobý proces, dle literatury je akceptace pacienta s implantátem i 2 roky, poté je již stav ustálen, není možné takhle na dálku hodnotit zda ještě čekat nebo ne, ale pokud váš ošetřující ortoped tvrdí, že to je v pořádku, počkejte ještě. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jozef19. 3. 2019

Dobry pan doktor. Som prof.basketbalista. po uraze na surfe mam bankartovu leziu a malu slap slzu. Ortoped tvrdi,ze slapka moze byt zo sportu. Odporucaju mi artroskopiu. Chcem sa tomu vyhnut. Mozem hravat dalej? Rehabky som uz mal. Je nejaka podporna liecba?

Dobrý den, pokial hrate a nerobi to problem, hrajte dalej, pokial sa vyvinie nestabilita alebo ine problemy, budu sa musiet riešit,zatiím by som skusil sportovat. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Gordana18. 3. 2019

Dobrý den, dovolte mi dotaz, - jsem 19 dnů po operaci TEP kyčelního kloubu (z toho 11 dnu jsem byla na rehab.odd.).Před 3 dny mě propustili; i v době propuštění jsem měla u rány poměrně velký otok, jakoby vak. Lékaři z rehabilitace jsem byla ubezpečována, že se otok vstřebá, ať leduji podle potřeby. Dnes jsem se byla po propuštění ohlasit u sveho obvodniho lékaře a ten k mému překvapení…

Dobrý den, otok je doprovodná známka všech operací na končetinách, z mailu nemohu posoudit zda se jedná o otok, haematom nebo zánět, každopádně aescin můžete zkusit. Ideální je ale navštívit vašeho operatéra, aby nález zhodnotil osobně. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Josef18. 3. 2019

dobrý den , chodím na ortopedii do Hořovic s levým kolenem. Vytáhnou mi vždy vodu a mám zase přijít za 2 měsíce . Pan doktor říkal , že operace mě nemine ,ale ještě je čas. Koleno mě bolí při chůzi , tak že koleno neohýbám .Mám u Vás rentgenové snímky (Jméno mail -ročník 1954 . )Rád bych to prápení s kolenem měl po půl roce za sebou .Děkuji za odpověď Josef F

Dobrý den, objednejte se tedy ke mně, na klinické vyšetřeni číslo 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lucie17. 3. 2019

Dobrý den mám dotaz teta prodělala komplet výměny kolen poslední cca před rokem ale má hrozný bolesti a má to oteklé bolesti vstává bez holí se ani nehne..... Byla na kontrole u dr co jí operoval ten řekl že vše ok ale nevím či je normálni rok po operaci trpět. Známá byla u vás v Horovicich před rokem a chodí bez holí a nestezuje si. Myslíte že by se dalo aby na to někdo koukl v Horovicich?…

Dobrý den, samozřejmě můžeme pacientku klinicky vyšetřit, objednejte ji prosím na čísle 14500. Doporučeni obvodního lékaře není nutné. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka17. 3. 2019

D.den prosim muzete mi vysvetlit co znamena presne sus labralni leze chrupavky u kycel.kloubu??? dekuji za info

Dobrý den ,jedná se o poškození úponu pouzdra na kost. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miroslav17. 3. 2019

Dobrý den, už třetí rok mám velké problémy s oběma koleny. Mám bolesti při jakékoli chůzi, ujdu za den max. pár set metrů, jízda na kole též bolestivá. Bolest není startovací, ale čím víc jdu, tím víc to bolí. Musel jsem před rokem odejít z práce, v podstatě nežiji, sedím doma a vycházím jen abych si nakoupil jídlo a přežívám z posledních úspor. Několikrát RTG, přihrocení zevnitř jen velmi…

Dobrý den, pokud jste již absolvoval vše co zmiňujete a máte bolesti jaké máte, řešením pro vás je náhrada kloubu, celková nebo parciální. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Markéta15. 3. 2019

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 21 let a dne 24.1 jsem byla na ASK kolene. Dělaly mi resekci MP pliky. Po týdnu po operaci mi vyndavaly stehy. Rehabilitaci jsem od pana ortopeda nedostala. Byla jsem na vytažení výpotku v nemocnici přesto že můj doktor napsal že nic nemám ani koleno nateklé. Ale koleno mám stejně pořád nateklé poslední tak 3 dny už tolik ne. Pořád mě to trochu bolí a když to…

Dobrý den, punkce po ASK je běžná, někdy není nutné ji dělat, závisí spíše od potíží pacienta, obvykle rekonvalescence po plice je kolem 14 dnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eliška13. 3. 2019

Dobrý den, měla bych takovou otázku. V květnu mám podstoupit operaci levého kolene z důvodu chondropatie, jak dlouho po operaci člověk musí chodit o berlích a jak dlouho přibližně trvá léčení. Samozřejmě vím,že každý se hojí jinak. Ale když bude vše bez problémů,tak za jak dlouho můžu do prace a sportovat??? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den , chondropathii je možné léčit různě, proto moje odpověď nemusí byt správná, pokud se bude jednat o Pride návrty, tak po operaci budete muset 3 týdny chodit o berlích s odlehčením operované končetiny. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Libuše Šramková11. 3. 2019

Dobrý den. Je mi 71 let, mám 2 operace bederní páteře, 4 titanové šrlouby L4/5, operace byla r. 2008 a 2014 pro následné uskřipniutí nervu a uvolnění nervu. všechno bylo dobré, dokonce jsem jezdila i na kole, až v r. 2002 jsem prodělala Boreliosu a došlo k napadení kloubů a následně mám Coxartrosu levé kyčle III stupně, a pravé koleno, kde mi 8 X tahali vodu z kolene. To koleno docela jde, ale…

Dobrý den, pacienti po operaci zad mají často do 2 let recidivující obtíže, určitě vám nepřidává vaše váha, nevím kolik přesně nadváhu máte, v Německu začíná být pravidlem neoperovat plánované náhrady kloubu nad BMI 35, pokud tedy máte BMI vyšší, musíte zahájit režimová opatření a váhu redukovat. Stran přenesení zátěže po operaci kyčle je možná plná zátěž u všech implantátů-cementovaných a…

Iveta10. 3. 2019

Mam bilateralnu koksartrozu 2. stupna. Uzivam glucosamin a chondroitin, absolvujem fyzikalnu liecbu, cvicim, plavam. Pri poctivom dodrziavani danej liecby je mozne dany stupen artrozy zastavit alebo aj tak po nejakom case mozem skoncit pri 3.-4. stupni. Dakujem. Iveta.

Dobry den, pri režimovych opatreniach, ktore uvadzate je možne chorobu prinajlepšom zastavit, určite nie zlepšit stupen artrozy, ale režimove opatrenia su velmi doležite. MUDr. M. Pastucha

Jana10. 3. 2019

Dobrý den, dostala jsem doporučení na TEP pravého kolene - (bolesti, gonartróza III.-IV. st.) a zároveň na operaci halluxů na obou nohou - na pravé hallus rigidus (IV.st.) na levé hallus valgus s rozšířením celého předonoží - silně bolestivý. Na otázku, zda operovat nejprve koleno a až po něm halluxy, nebo nejprve halluxy a teprve pak koleno), se názory několika lékařů různí. Mohla bych požádat o…

Dobrý den, můj názor taky není jednoznačný , lze začít náhradou kolene a pak pokračovat předonožím, ale lze uplatnit i druhý postup, spíše bych se rozhodl dle možnosti operatéra, čekací doby na náhradu kolene jsou jistě delší než na operaci předonoží. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tyna9. 3. 2019

Dobrý den, mám jít za 3 měsíce na operaci kolene. Mají mi dělat artroskopicky asistovanou stabilizaci čéšky. Chci se zeptat jaka rekonvalescence?

Dobrý den, rekonvalescence je dlouhá cca 7 -30 dní v závislosti od typu výkonu, je nutné danou otázku položit konkrétnímu operatérovi. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana8. 3. 2019

Dobrý den, prosím tímto o Váš názor. Kojenec, 4 měsíce, kyčle od narození v úplném pořádku. Při kontrole ve 3 měsících pan doktor uvedl, že je dítě trošku "tuhé", že má ztuhlé šlachy - svaly v oblasti stehen. Při kontrole ve 4 měsících nasadil Pavlíkovy třmeny. Je opravdu nutná léčba tímto aparátem, když má dítě klouby úplně zdravé? Nestačí svaly masírovat, nosit v šátku apod? Děkuji moc za…

Dobrý den, pokud je nález sonograficky na kyčlích v pořádku, nosit Pavlíkovy třmeny je kontraproduktivní. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petr8. 3. 2019

Dobrý den, v posledních týdnech trpím bolestmi zad v oblasti, kde mi před několika lety nalezli nedovřené obratle. Je možné vyšetření v Hořovicích, nebo musím do jiné nemocnice? Děkuji.

Dobrý den, obraťte se spíše na jiné pracoviště co se specializuje na páteř- spondylochorurgie nebo neurochirurgie /naše pracoviště se na daný segment nespecializuje/. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Matej KOmzik7. 3. 2019

Dobrý večer, chcel by som sa opýtať, ako je možné, že podľa sonografu mi vyšlo, že mám burzitidu so zmnozenou tekutinou a podla magnetickej, že burza v poriadku a mám nejakú labrálnu cystu s roztrhnutim. čo to znamená, potrebujem operáciu? všetko dobré pán doktor

Dobrý den, magnetická rezonancia často ponuka falošne pozitivny nález a sonografia ramena je sice možná, ale musí ju robit skutočně odborník aby jej vysledok bol validný, na vašom mieste by som zobral výsledky oboch metod a zastavil sa na klinickom vyšetreni ortopedom so specializaciou na artroskopiu ramena. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Dana6. 3. 2019

Dobrý den,mám otázku,nevím na jaké pracoviště se obrátit,už půl roku až rok mě bolí nárt a teď se přidala pátá zezadu ,je oteklá a bolí, hlavně ráno než to rozchodim, pak to bolí ale trošku min. A nevím jestli to patří na ortopedii nebo někam jinam. Děkuji za info. V případě, jestli nevíte o co jde?

Dobrý den, objednejte se na ortopedii, je nutné klinické vyšetření a Rtg, může se jednat o patní ostruhu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Denisa4. 3. 2019

Dobrý den, chcela by som vás poprosiť o radu. Pred týždňami som si vyvrtla kotník. V lekárskej správe som mala napísané, že otok je primerený, hybnost volná, kloub stabilní, periferie be NC alterace,skelet intaktní. Bolesť postupne ustupuje ale stale mám po dlhšom chodení o berlách pocit tlaku v noze a tiež mi otéká v oblasti prstu a obcas sa vytvori mirnej hematom. Je to normální alebo není?…

Dobrý den, vyvrtnutie členka kudne može trapit aj dlhšie ako 6 týzdnov, hematom skor svedči o závažnejšej distorzii, takže by som bol opatrný, ponechal by som fixaciu orteza, alebo sadra 6 týždňov. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Hana4. 3. 2019

Dobrý den,jsem 5 týdnů po revizní tep kolena, stále mám silný otok,výpotek bolesti mám velké.prodelala jsem trombózu ,nohu mám fialovou i když ji mám v klidu.dle lékaře na Rub je to normální stav, mě se to ale nezdá.skutecne je normální abych měla bolesti a silný otok po tak dlouhé době po operaci? kvůli otoku nepokrcim koleno víc jak 80%.dekuji za radu.

Dobrý den, revizní náhrady jsou komplikované výkony, zatížené výrazně vyšším procentem komplikací, všeho druhu. 5 týdnů od operace není úplně dlouhá doba a údaj 80% flexe v koleně není moc validní, norma je 140st a 80% by bylo skvělé, spíše máte na mysli 80stupňů, to není moc, ale zároveň ani málo, závisí spíše od složitosti revize. Váš případ detailně neznám, věřil bych na vašem místě…

Marek3. 3. 2019

Dobrý den, jak probíhá vyjmutí K drátů po AC luxaci tossi III, je to možné v lokální anestezii? Prozatimní průběh hojení je v pořádku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, záleží od toho zda se použili jenom K drát nebo dráty, nebo je pro stabilizaci použita i vázací klička, v případě kličky bude spíše nutný výkon v anestezii, v případě samotných K drátů je možná extrakce v lokální anestezii. S pozdravem M. Pastucha

Gerda1. 3. 2019

dobry den, ak nevadi mam 3 otazky moze mi pomoct wobenzym na labralne slzy? kamarat co robi na mr mi potvrdil, ze lezie v labre ma 90 perc.sportovcov, hlavne mladych, je to mozne? da sa bankart lezia sama zrast po case?

Dobrý den, neviem co su labralne slzy, wobenzym može pomahat, ale literarne zdroje nie su k dispozicii, labralne lezie na MRI má asi vela sportovcov, každopádně nie každý MRI nález má klinicky obraz, bankart lezia sa sama neupravi, ale da sa s nou žit. M. Pastucha

Sona Dvorakova28. 2. 2019

Dobry den, jsem rok po ASC ramene .Diagnoza decomp.subacrom ramene.Mam pichave bolesti ramene az k loktu, predevsim v noci vleze i v polosede.Jsem aktivni clovek, cvicim, plavu, pracuji na zahrade, takze ruka se stale hyba.Vencim psa, ktery hodne tahne a i kdyz drzim voditko v druhe ruce, bojim se, ze to ma vliv i na druhou ruku.Je to mozne? Take se chci zeptat, zda mam rok po operaci na bolest…

Dobrý den, rok po ASK ramene by již potíže neměli být, zkuste ještě kontaktovat neurologa zda se nejedná o CB syndrom. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jindřiška27. 2. 2019

Fraktura femoral neck - 3 šrouby, po 1,5 roce vytaženy 2, za jak dlouhou dobu mohu cvičit a plně chodit bez berlí? Šrouby byly VELMI hrubé a dlouhé. (žiji v zahraničí). léky neužívám, jen vitamíny.... žádné zdravotní problémy. Děkuji moc za odpověď Jindřiška

Dobrý den, myslím, že můžete začít zatěžovat ihned, váš Rtg jsem neviděl a proto se řiďte doporučením vašeho ošetřujícího lékaře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kateřina26. 2. 2019

Dobrý den, koncem března v jdu na artroskopickou revizi pravého zápěstí (jsem pravák). A mám vrozenou vadu vazů a nestabilitu a zápěstí. A chci se zeptat zeptat jak dlouho trvá rekonvalescence po takovéhle operaci. Děkuji za odpověď Baxová

Dobrý den, prosím zeptejte se svého ošetřujícího lékaře, který bude provádět operaci, nerad bych vás mystifikoval. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Richard26. 2. 2019

Dobrý den, chystám se do vaší nemocnice na operaci ramene - zvětšení místa v nadpažku. Jaký je průběh rehabilitace, když vše probíhá bez komplikací. Kdy mohu začít řídit auto ? Za jak dloho bych se mohl vrátit k rekreačnímu volejbalu ?

Dobrý den, patrně myslíte debridement SA prostoru, rehabilitace bude probíhat cca 2-4 týdny po operaci. Řidit auto budete moci do týdne. Rekreační volejbal 6-8 týdnů. S opzdravem MUDr. M. Pastucha

jaroslav23. 2. 2019

Dobrý den,prosim vas ,mám k vám dotaz,jsem byl před 6 lety na TEP kolene,před dvěma lety na reoperaci,nebot jsem měl zanět a nyní mám pořad bolesti,podle rtg je to v pořadku, ale CT ukazalo že to tam není přesne dane, že by to bylo třeba popravit. Bojim se další reoperace,však je mne tepr malo roku,kolikrat se muže reoperace udělat? Děkuji Janecký

Dobrý den, úspešnost primárních operaci je vysoká, ale již 1 reoperace má šanci jenom z 80% , 2 reoperace kolem 50% a 4 prakticky nulovou, pokud ale máte malrotaci komponent i vzhledem k vysokému riziku komplikací je nutné zvážit profit a riziko. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Simona21. 2. 2019

Dobry den chci se zeptat pracuji v lese a dnes sme pomoci lesnicke lopatky obraceli strom jenze otec ji uchopil kde ja mela ruku (zapesti)a zabrali sme smerem dolu jenze on tak zabral a zatlacil na tu ruku ze sem slysela a citila prasknuti otekle to asi neni ale nemohu ji sklopit dolu boli me to jak nahore tak ze spoda a trosku hur hybu prsty ty me trochu brni dala sem si mast traumaplant a…

Dobry den, zajděte si na pohotovost. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vlasta20. 2. 2019

Dobrý den , mám podstoupit operaci tenisového lokte ( na obou stranách ), chtěla bych se zeptat zda tuto operaci provádíte a pokud ano , je možné operaci podstoupit i v lokální anestezii a jak dlouho bych u Vás na zákrok čekala . Děkuji Vlasta

Dobrý den, operace tenisového lokte provádíme raritně a vždy v celkové anestézii a vždy jenom jednu stranu. Čekací doba u nás je kolem 2 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jirka18. 2. 2019

Mám TEP obou kolen, občas, hlavně při chůzi po schodech, mi kolena vydávají zvuky, jakoby v nich cosi přeskakovali či cvakalo. Nic mě ale nebolí. Je to normální? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, po TEP kolen může vznikat zvukový fenomén mezi stehenní částí TEP a čéškou, pokud nic nebolí, nevšímejte si toho. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Natalie17. 2. 2019

Dobrý den, dceři je 1. rok a na RTG vyšetření ji byly zjištěny nedostatečně vyvinuté strišky kyčelniho kloubu, jedna nožičky 31 a druhá 28 stupňů. Nevím zda 28 stupňů je také špatný úhel nebo jen těch 31? Na další kontrolu jde za půl roku s tím, že je možné že strišky do té doby dorostou. Pokud ne, hrozí operace. Chtěla jsem se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že by strišky opravdu mohly…

Dobrý den, úhel 31 bych spíše jenom sledoval, souhlasím s navrhovaným postupem. Operační řešení stříšek není podle mne v daném případě indikované. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra16. 2. 2019

Dobrý den, na začátku ledna se nám u Vás v Hořovicích narodila holčička a vyšetření kyčlí při propuštění měla v pořádku: ab. sym 80, barl neg, bettm neg, ort neg, koz. ryhy sym., centrace +, okraje kost. acet., jádra 0. Byla nám doporučena kontrola po 6. - 8. týdnech v ortopeda v místě bydliště. Včera (v 6. týdnu) jsme tuto návštěvu absolvovali, u pana MUDr. Petra Chládka, a hned nám řekl, že…

Dobrý den, oba nálezy jsou prakticky shodné a jedná se o odlišnou interpretaci, každopádně široké balení není na škodu, nález je v mezích normy a to balení je lehce hyperprotektivní, ale určite neuškodí. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Helena16. 2. 2019

Dobrý den, jsem měsíc od ASK modelace hlavice kyčle. Noha zatím bolí, rehabilituji. Chtěla bych se zeptat na viskosuplementaci, zda by byla vhodná, jaký lékař by ji měl aplikovat a jaká je cenově dostupná v rámci účinku.

Dobrý den, naše zkušenosti s remodelací hlavice jsou malé, viskosuplementace je možná, ale pravdepodobně s plnou úhradou pacienta. Informujte se u vašeho ošetrujícího lékaře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lukáš14. 2. 2019

Dobrý den jsem po ask pravé kyčle jsem 7 dní po zákroku. Při propuštění mi bylo predepsano 10 injekci clexanu na ředění krve. Obvodní lékař mi předepsal dalších 10. Přijde vám normální po takové řekl bych středně těžké operaci potřeba tolik dávek. Břicho mám rozpichane a strašně nafouklé a to postupuji podle toho jak mi ukázali v nemocnici a představa že mám ještě 3 injekce je sice děsivá ale…

Dobrý den, pokud se pohybujete a nejste rizikový /leyden mutace/ tak by mělo těch 10 injekcí stačit, ,nejlepší prevencí trombozy je pohyb. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Renata8. 2. 2019

Dobrý den, jsem po artroskopii menisků v koleni. Byly mi doporučeny injekce Monovisc 2/2 nebo Trpocels. Jak dalece je důležité to absolvovat? A který preparát si vybrat, jaký je v rozdíl ve výsledku aplikace? Chrupavka je III,místy IV debr. Zatím rehabilituji, koleno celkem v pohodě. Děkuji.

Dobrý den, porušení chrupavky IV st je poměrně vážné, lze zkusit viskosuplementaci jakoukoliv, ale výsledek není zaručený. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Rottová Šárka7. 2. 2019

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně syna 8 let. Syn dochází od dvou let k ortopedovi s plochými a x nohami. Plochost se zlepšila měl IV. stupeň nyní asi II.-III., při poslední kontrole, která byla v říjnu 2018 se zhoršily x. Syn sportuje (fotbal) po námaze ho druhý den hodně bolí plosky nohou. Nosí jako bačkory ortopedické sandále a vložky do bot. Děláme cviky na ploché nohy. Mám pocit, že…

Dobrý den, některé ploché nohy vyžadují i operační řešení, na 95% lze postupovat konservativně, vložky, boty cvičení, vás nelze bez klinického vyšetření posoudit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jitka7. 2. 2019

Dobrý den, je možnost ambulantního řešení kladívkových prstů na noze? děkuji

Dobrý den, operace kladívkových prstů probíhají na 90% ambulantně, v lokální anestezii, bez předoperačního vyšetření, bez nutnosti lačnění. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Mrazkova5. 2. 2019

Dobrý den. Dcera 11 let měla několikrát natažené kolenní vazy a az podle posledniho rentgenu mame osgood sch. nemoc. Nyni chodime na magnety a laser. Uz je 3 mes bez sportu a prozatim žadne zlepšení. Bylo by vhodné vyzkoušet razovou vlnu? Děkuji za odpověď MV

Dobrý den, terapie M.Osgood je zdlouhavá, klidně může trvat déle než 1/2 roku a není nezbytně dobré pokoušet se jí urychlit, myslím, že terapie kterou čerpáte zvolili správně, rázovou vlnu bych neaplikoval. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michael Hubr5. 2. 2019

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz ohledně transplantace menisku, provádíte ji? Nebo popřípadě, co jiného se dá provést po odstranění téměř celého lateralniho menisku, abych mohl pokračovat ve fotbale apod.

Dobrý den, transplantace menisku neprovádíme, pokuste se obrátit na FN Brno. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dara5. 2. 2019

dobrý den, píši jménem kamarádky. Její dcera má 10 let a je triatlonistka. Velmi úspěšná. Velmi si stežovala na pravé rameno. po půl roce problému jí udělali MR a zjistili trhliny v Labro, bankart lézi. Dítě by chtělo velmi sportovat a bojí se, že tímto skončila její sportovní cesta.

Dobrý den, sportovní cesta jí končit nemusí, každopádně je nutné klinické vyšetření a zvážení dalšího postupu péče. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana5. 2. 2019

Dobry den, jsem 10 dni po artroskopii ramene. V miste operovane oblasti se mi objevila mala asi 0,5 cm velka zatvrdlina. Jde o normalni proces hojeni nebo by mel stav posoudit lekar? Jinak nemam zadne problemy

Dobrý den, nález může být normální v místě ASK portu daná zatvrdlinka vzniknout může, každopádně nejlépe to posoudí váš lékař, který prováděl ASK. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tomas4. 2. 2019

Dobrý den, už nějakou dobu se lečím s křivými zády. 2 roky jsem chodil k ortopedovi, ale nějak výrazně to nepomohlo, proto se chci zeptat na nějaké rady ohledně zad. A ještě se chci zeptat jestli by mi pomohl korektor pro správné držení těla a nebo naopak jestli by mi ještě nezhoršil můj stav. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím kontaktujte spíše rehabilitačního lékaře, nebo specialistu na záda. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Blanka3. 2. 2019

Dobrý den, zjištuji pro svého bratra. Měl by podstoupit totální endoprotézu kyčle. Prý je ve vaší nemocnici možnost šetrnější neinvazivní metody. Děkuji za informace.

Dobrý den, možnost šetrnější neinvazivní metody je nepřesně definovaný pojem. Neinvazivní je ze své podstaty nemožný, každá operace je invaze. Na našem pracovišti se snažime o méně invazivní postup, ale neinvazivní neumíme. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

karel1. 2. 2019

dobry den prosim muzu se zeptat asi 15 let mam problemy s kolenem boli ale jde s nim vse hraju i flor-bal,vcera mi do nej pichli inekci a strasne se mi to zhorsilo desna bolest nemuzu spat chodit ani s tim hejbat neda se to vydrzet rikal sem doktorovi ze asi pred 10 lety mi tam pichli inekci a srasne se mi to zhorsilo a to same ted rikal ze to neni mozne ale bohuzel je bolestí uz nemuzu! normalne…

Dobrý den, nevím co vám do kolene píchli, ale občas se po jakékoliv aplikaci do kloubu můžou přechodně na 1-2 dny potíže zhoršit. Poté spontánně ustoupí, každopádně doporučuji kontaktovat aplikujicího lékaře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka1. 2. 2019

D.den prosim o info pokud se provede ASK L.kyčle a kloub bude chirurg.zakrokem nějak ošetřen mám nárok na komplex.lázenskou léčbu? a jaká je u vás čekací doba na ASK?děkuji předem za rychlou odpoveď

Dobrý den, momentálně ASK kyčle provádíme raritně, pokud je mi známo po ASK kyčle automaticky nárok na lázeňskou peci nevzniká, jenom v případě nálezu horšího než 3. stupeň artrozy kyčle, lze čerpat péči komplexní jako VII/7 Čekací doby na ASK jsou obecně kolem 6 týdnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Huml Vladimír31. 1. 2019

Dne 5.2.2019 nastupuji na endoprotézu pravé kyčle. Nevím,co si mám před operací oholit.Děkuji Huml vladimír

Dobrý den, budete instruován na odděleni sanitářem, v případě kyčle se holí cca 1/3 stehna v horní části. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alena30. 1. 2019

Dobrý den. Jsem téměř 4 roky po TEP kolene a dodnes mám stálé bolesti. Následně jsem na klinice podstoupila zákroky ke zlepšení stavu (uvolňování úponů, denervace, tenotomie šlach hamstringů, náhrada pately), bohužel vše bez efektu. K reimplantaci nechtějí zatím lékaři přistoupit, protože rtg prý neukazuje na uvolnění endoprotézy. Podle Vašeho názoru - může být indikací k reimplantaci…

Dobrý den až 20% pacientů po náhradě kolene není úplně spokojených. I když všechno vypadá dobře, ortoped je spokojen, pacient nikoliv. Reimplantací ale stav nemusíte zlepšit, pokud není jasné, co vaše potíže způsobuje, nemůže být stanoven konkrétní terapeuticky postup. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Josef Dostál29. 1. 2019

Dobrý den. Mám téměř dva roky po TEP levého kolena. Dostal jsem nedávno jako dárek kolenní bandáž, která má všity permanentní magnety. Mohu bandáž používat bez obav o vliv na kovové implantáty? Děkuji

Dobrý den, magnety by vadit neměli, většina implantátů je magnet inertních.S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Blanka28. 1. 2019

Dobrý den, 13.12.2018jsem byla operovana ASK gen.l.sin-menisectomia part menších med et alter,shaving rudimenti LCA Dg:S837Unhappy trias g l.sin kontrola 21.12.kde byly odstraněny stehy kontrola10.1.2019předepsaná orteza lékař mi ani nesdělil průběh operace a léčení, další kontrola 11.3.2019koleno me stále bolí platím si fyzioterapii co mám dělat jako pacientka

Dobrý den, zdá se, že vaše koleno utrpělo při úrazu poškození obou menisků a předního zkříženého vazu, nyní je nutná rehabilitace a poté při eventuální nestabilitě předo zadní plastika předního vazu. Není ale nezbytná, pokuste se koleno maximálně rozhýbat-rotoped, kolo, plavání , na pohyb v nestabilním terénu používejte 4 bodovou ortézu, dejte tomu 1/2 roku a pote se uvidí, zda budete mít pocity…

Alena27. 1. 2019

Dobrý den, v 16ti letech jsem prodělala na lyžích úraz levého kolene. Od té doby mám s kolenem neustálé problémy, které vyústily až v artrózu kolenního kloubu. V posledních letech trpím velkými bolestmi. V současné době mám již stanoven termín TEP kolene, indikace k opeaci je potvrzena třemi ortopedy. Kvůli operaci mi byl vytržen jeden zub a od té doby se bolesti kolene zmenšily, výrazněji se…

Dobrý den, souvislost s vytržením zubu je zcela okrajová, ale pokud nyní nemáte klidové bolesti a noční bolesti, ve věku 54 let bych se klonil ke konservativnímu postupu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

MIROSLAVA26. 1. 2019

Dobrý den,jsem po Tep kolene a čeká mě redres. Prosím Vás tato operace je artroskopický zákrok a jak je náročný? Děkuji.

Dobrý den, na našem pracovišti je dany výkon zcela raritní, provádí se spíše manuálně v anestezii je bez artroskopického přístupu, jedná se spíše o rozhýbání kolene pod epidurální anestezii, po tomhle redresu je zvykem ponechat epidurální katétr po dobu 5 dnu a intenzivně cvičit na motodlaze. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdeňka Brůhová26. 1. 2019

Dobrý den, jsem k vám objednána na TEP kyčle 22.3.2019.Jelikož jsem prodělala teď v lednu plicní embolii prosím vás o přesunutí (objednání) operace na jiný termín.Moc děkuji.Brůhová

Dobrý den, přeobjednáno na nejbližší volný termín 16.8 operace, 15.8 nástup, rehabilitaci si zařídit od 22. 8. 2019 . S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Radka25. 1. 2019

Dobry den, je mozne, aby byl rozdil v popisu snimku s rozsahem 9 let nasledovny: pred 9 lety ortoped popisoval spondyloticke zmeny 2-3st v oblasti hrudniku,. V soucasne dobe radiolog posuzoval snimek hrudniku u tehoz pacienta s novym rtg, s nalezem jen incipientni spondylozy. Je nalez shining cornes jen znamkou spondylitidy, nebo i spondylozy? Na MRI mne nechce nikdo poslat. Take je rozdil mezi…

Dobrý den, popis Rtg je vždy subjektivní, hodnotit 2 popisy bez shlédnutí obou snímků, se prakticky nedá. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Peter25. 1. 2019

Dobrý deň chcem sa spýtať som po Artroskpii kolena(meniskus 3.12 2018) a som aktívny futbalista vedeli by ste mi povedať kedy je reálne sa vrátiť k tejto aktivite?bicyklujem cvičím vo fitku ohnem normálne koleno len keď dlhšie stojím trosku sa mi spravía take hrcky kde to mám zašivane Ďakujem za odpoved

Dobrý den, po artroskopii kolena sa možete vrátit k fotbalu za cca 3 mesiace, zatial koleno rozcvičujte a posilujte 4 hlavy sval stehna. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Sven24. 1. 2019

Při vyšetření byla zjištěna coxartróza 3 stupne Nemám typické bolesti v trisle,ale často mě bolí vazy kolena i v kldu Koleno je OK Denně chodím ca 5 km a procvičuji stabilizátory panve Jsou to typické symptomy coxartroze?Doporuceni Dik Sven

Dobrý den, časté jsou symptomy bolesti v oblasti kolene, pokud se jedna o artrotické postižení kyčle. Zatím chůze maximálně co to jde a pravidelné kontroly Rtg kolene a kyčle, pokud ujdete 5km doporučuji nadále konservativní postup. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Karel Matějka24. 1. 2019

Dobrý den, 6.12.2018 moje matka r.1933 upadla a zlomila si zápěstí. Na chirurgii dostala dlahu. Přes víkend ji začala bolet záda, v pondělí jsme jeli do nemocnice, kde provedli rtg páteře s diagnozou: Mírná klínová defigurace obratle L1 s naznačenou defigurací horní krycí ploténky ventrálně, odpovídá stabilní kompresivní zlomenině nejasného stáří, zadní hrana bez defigurace, doporučen klidový…

Dobrý den, stačí konservativní postup, jedná se o zlomeninu obratle v porotickém terénu, vzhledem k věku je konservativní postup správný. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Klárka23. 1. 2019

Dobrý den, je mi 13 let a mám hemihipertrofii (pravá strana je větší). Rozdíl nohou jsou 3cm. Chtěla bych se zeptat na nějaké cviky na posílení levé strany, hlavně zad. Děkuji moc

Dobrý den, lépe vám váš dotaz odpoví fyzioterapeut a rehabilitační lékař. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Voříšková22. 1. 2019

Dobrý den, je možné absolvovat ozařování patní ostruhy v nemocnici Hořovice nebo Beroun? Děkuji Voříšková

Dobrý den, ozařování jako léčebnou metodu v nemocnici Hořovice ani Beroun neprovádíme, obraťte se na Karlovo Náměstí, Thomayerova Nemocnice, FN Plzen. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kaprová J.21. 1. 2019

Dobry den, mám dotaz na postup k objednání na operaci TEP kolena. Byla jsem vyšetřena MUDr Kopečným v říjnu 2017. Byla mi doporučena TEP. Ještě jsem nebyla pro operaci rozhodnutá. Nyní již mě problémy s levým kolenem významně omezují a tak bych se ráda objednala k výkonu. Musím ještě absolvovat prohlídku ortopedem vašeho oddělení nebo lze domluvit již termín operace (osobně ). Děkuji za odpověď …

Dobrý den, stačí se objednat přes 14500 na naše vyšetření, pokud váš stav bude indikací k náhradě, dáme vám rovnou termín operace. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Šárka19. 1. 2019

Dobrý den, jsem pátý den po artroskopii kolene, prasklý roh vnitřního menisku, koleno mě nebolí, malý otok, ranky v pořádku, ale mám téměř nesnesitelnou bolest ve stehenním svalu, která mi brání ohnutí nohy a skoro všem pohybům s nohou...prosím o radu, zda je to běžný stav nebo ne...Děkuji

Dobrý den, může se jednat o bolest po naloženém turniketu každopádně rocvičujte koleno naplno a postupujte dle rady ošetřujícího lékaře. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Eli17. 1. 2019

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala. Trápí mě bolest chodidla pod patou, je to již delší dobu. Když toho za den moc nenachodím, téměř nic necítím, ale mám zaměstnání, ve kterém celý den běhám a to už mě potom bolí celé chodidlo. Nejvíc když se mám postavit na špičku. Někde jsem se dozvěděla, že by to mohla být ,,Plantární fascie", která údajně vzniká z přetížení, což by nejspíš i mohlo odpovídat,…

Dobrý den, bohužel budete muset zajit k doktorovi bez Rtg a klinického vyšetření se vám nedá validně poradit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Míla16. 1. 2019

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jestli je nutná odborná rehabilitace po extrakci OS materiálu z hlezna po trimalleolarni zlomenině nebo jestli postačí má osobní( kolo,bazén) Je možné začít rehabilitovat ještě se stehy? Moc dekuji za odpověď.

Dobrý den, určitě po extrakci kovu z hlezna postačí rhb formou bazén, kolo a cvičení, sám bez dopomoci rhb personálu. S pozdravem MUDr. Pastucha

Pavel Kureš14. 1. 2019

Dobrý den pane doktore. Našel jsem Vaši stránku a obracím se na Vás s prosbou. Matka (77let) jde v březnu na operaci kyčle - TEP. Má ale veliké bolesti. Léky moc nezabírají, je skoro kvůli bolesti nepohyblivá, bolesti má hlavně do slabiny. Lékař, který ji má operovat, nechce o obstřiku ani slyšet, prý koub musí být "čistý"!. Nechápu, když vím, že kamarád si před operaci kyčle nechal v jiné…

Dobrý den, v zásadě je postup správný, aplikace kortikoidu do operovaného kloubu 3M před operací už je riskantní, nutno zvýšit dávku analgetik a nutno konzultovat ambulanci bolesti. S pozdravem MUDr. Pastucha

Ria14. 1. 2019

Dobrý deň, chcem sa spýtať, mam dlhoročné bolesti oboch kolien, som po operácii oboch kolien, v roku 2016 operácia lateralny release patelly oboch kolien, MR :lateralizovana patella s chondromalaciuou lateralnej oblasti gr. II-III. so subchondralnymi ložiskami centrálne, bolesť kolien mam výraznejšiu po operácii, a teraz mam ísť na tú istú ďalšiu operáciu oboch kolien, chcem sa opýtať na vás…

Dobrý den, výkony na kolene v smysle lateralního release nemusia vždy znamenat uspech, pokial je porušeny Q uhol, musi sa robit transpozicia uponu ligamentum patelae. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Tereza14. 1. 2019

Dobry den, loni jsem osklive spadla ns lyzich a od te doby me boli vnitrni strana kolene. Na rentgenu nic videt neni, ani na magneticke rezonanci. Faktem ale je ze pri jakekoli namaze to citim, pri vetsim fyzickem vykonu je ta bolest konstantni, aktualne se mi tam udelala modrina a v noci me to bolesti budi. Bylo mi receno ze ta noha byla tesne pred zlomenim a ze se ta poskozena kostni dren…

Dobrý den, bez klinického vyšetření se vám neumím vyjádřit zda se jedná o poškozenou kostní dřen nebo ne. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra13. 1. 2019

Dobrý den, je možné, aby byl problém s plicou v obou kolenech? Nebo je to nepravděpodobné? Jsem po ASK (3 měs.) pravého kolene a bolí mě druhé koleno, spíše píchá. Děkuji

Dobrý den, problém s plicou infrapatelární může být samozřejmě na obou kolenech. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Michaela12. 1. 2019

Dobrý den pane doktore, mám tři endoprotézy /2 kolena a 1 kyčel/. Všechny zákroky byly provedeny ve vaší nemocnici. Včera jsem před domem na schodech uklouzla, upadla jsem na koleno a kyčel a zadní část hýždě. Chci se jen zeptat, jaké by byly příznaky, kdyby se ev. protéza uvolnila. Chodím, akorát mi koleno a kyčel trochu pobolívají. Chce to nějaké další vyšetření? Děkuji za odpověď. Michaela K.

Dobry den paní, pokud chodíte asi se nic nestalo, ale ideálně by bylo udělat Rtg vyšetření poraněných částí těla, aby se posoudilo zda se nejedná o uvolnění implantátu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva Liďakova11. 1. 2019

Dobrý den,mám dotaz. Dne 9.11.2018 jsem si podvrtla a narazila nárt.Do dnešního dne když vstanu rano,na došlap to stále bolí,celý den,když kamkoliv jdu,tak je to hrůza.měsíc na to mě pod kolenem chytly vazy,nemůžu dřepět,když mám skrčenou nohu tak to bolí a trvá mi než to rozchodím.Nevíte čím by to mohlo být?na ortopedii mi pouze řekli,že to nemám namáhat,že to nic není.Jenže uz je to dlouho…

Dobrý den, podvrtnutí hlezna se někdy hojí i více než 6 týdnů, otok, bolesti a dyskomfort mohou být i 6 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alice10. 1. 2019

Maminka prodělala před lety operaci, kdy jí sešroubovali zlomenou nohu, železa si nenachala vyndat, ty se rozlámaly, jsou zarostlé ve svalech, nyní trpí bolestmi dle mého lajckého názoru by se mělo dát vyndat případně reoperovat, ale nechtějí jí to v jedné nemocnici udělat. Existuje důvod, proč by to nešlo opravit a ona musela trpět bolestmi dál? Je možnost změnit nemocnici a jakým způsobem?

Dobrý den, železa jak píšete nejdou někdy vyndat, může se zalomit šroub, strnout zavit a podobně, riziko operace jejich extrakce může prevýšit profit pro pacienta. Kazdopádně ty železa nemusí být důvodem obtíží, může to být artroza v kloubu nad nebo pod zlomeninou. Lze se vyjádřit konkrétne až po klinickém vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana10. 1. 2019

Dobry den, je mozne sa este vrátit po operácii bankart alebo labral slz k zavodnemu plavaniu? Alebo je to skor utopia. Vela plavcov na zahr.forach muselo po absolvovani operacie skoncit aj napriek dlhodobej rehabilitacii s plavanim. Aky je vas nazor? dakujem za odpoved. pekny den

Dobrý den, problematika vrcholového sportu je ina ako normálného rekreačného plavania, netrufam si vam dat validnu odpověď. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

jaroslav9. 1. 2019

Dobrý den chtěl bych se zeptat,13.listopadu jsem byl na operaci tep levé kyčle,necementovana ml.nahrada, doporučení zní 3mesice bez plného naslapu,zkusil jsem ujít pár metrů ale ucítil jsem silnou bolest v hyzdi,(bez berli) otázka zní je bolest bez použití berli po necelých 2 měsících normální?moc děkuji, veškeré pohyby jsou bez bolestí,jen při tom plném zatížení

Dobrý den, na našem pracovišti po implantaci necementované endoprotézy povolujeme zátěž ihned, na některých pracovištích je povolena zátěž za 6 týdnů. 2 měsíce od operace je již normální plně zatežovat, pokud máte bolesti kontaktujte vaše pracovište , které provádělo operaci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kuba8. 1. 2019

Dobrý den, mám dotaz týkající se skoliozy zad, v dospívání jsem se rychle vytahnul a zkrivili se mi záda tak že je to teď ne příliš hezké, sice jsem chodil dřív na rehabilitace ale popravdě z mladicke nerozvaznosti jsem ty cviky flakal, chtěl bych si ty záda napravit dokud nejsu ještě zas tak starej, šlo by to zpravit alespoň pomocí nějaké ortézy? Díky za rady

Dobry den, váš dotaz nelze zodpovědět bez klinického vyšetření, zda se jedná o skoliózu nebo kyfotizaci páteře, doporučuji se vám objednat na kontrolu u ortopeda který se specializuje na postižení páteře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

petr7. 1. 2019

Dobrý den, po pádu z kola jsem utrpěl luxaci ramene. Čtyři měsíce po úrazu se zjistilo, že mám utržený vaz a bude následovat operace rotátorové manžety, postižená část šlachy je ca 1,5cm dlouhá. Operace je v termínu za další 4 měsíce. Chtěl bych se optat, co se stane s tkání, která je poškozena, po takové době (8 měsíců) a vrátí se mi zpět hybnost ruky opět do normálu? děkuji

Dobrý den, nelze úplně přesně říci, co se stane s tkání, každopádně operaci lze provést i v kratším intervalu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka Kašíková7. 1. 2019

Dobrý den, léčím se s kolenem, které se zhoršuje, na nohu se již téměř nepostavím. Mohu se objednat k vám, i když chodím k lékaři jinam, ale nejsem s ním spokojená? Byla jsem i jinde, řekli mi, že mé koleno je na totální endoprotézu, ale ať mi ji udělají tam, kam chodím dlouhodobě. Ráda bych se objednala k vám. Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, samozřejmě se můžete objednat na kontrolu k nám telefonicky 14500. Pokud váš stav bude indikován k operaci můžeme ji provést. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva Skalová6. 1. 2019

Dobrý den mám 14letou dceru věnuje se atletice pro bolesti kolen ji lékař naordinoval artroskopie kolen z důvodu odstranění rasinek v Koleni chtěla jsem se zeptat na, péči povykonu doma jak má koleno zatěžovat od kdy a jak.dlouho na byt koleno vklidu a v jaké poloze a jaká nejvhodnější analgetika mám preferovat děkuji Skalova

Dobrý den, pokud na artroskopii bude muset jít, počítejte s dobou rekonvalescence 1-3 týdny. Sport bude možný s odstupem více než měsíce. Analgetika dle ošetřujícího lékaře a poloha končetiny spíše v elevované poloze po výkonu. Nášlap bude možný ihned s plnou vahou. Stehy se budou extrahovat za týden. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Andrea5. 1. 2019

Dobrý den, 7.3.18 jsem byla na operaci po nitrokloubní zlomenině tibiálního plata, kde mi v operovali dlahu s šesti šrouby. Celou dobu doktor mluví o odstranění dlahy a při poslední návštěvě mi oznámil, že by ji neodstraňoval. Chci se optat jestli je vhodné dlahu se šrouby v noze nechat? Místo kolem dlahy je citlivé na tlak a koleno nejde ohnout do plného rozsahu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, problematika extrakce kovu není tak jednoduchá jak se zdá, operace extrakce kovu je často složitější a má mnohem více komplikací. Proto se obecně kov, pokud nevadí v těle, může ponechat. Zejména zamykací dlahy které jsou na jednu stranu důležité na zpevnění zlomené kosti se pak velmi obtížně odstraňují. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michaela5. 1. 2019

Dobrý den, na obou nohou mám zakřivený druhý prst. V běžném životě mi to nijak nepřekáží, spíš mě to trápí po estetické stránce a za svá chodidla se stydím. Můj dotaz tedy zní, zda lze tento problém odstranit operativně, aby mé prsty byly rovné? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, operativně daný problém lze řešit, ale váš věk 19 let je nutno vzít v potaz. Bez klinického vyšetření se vám k problematice odpovědně nevyjádřím. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ing. Karel Jůzl3. 1. 2019

Dobrý den, Podle lékařské zprávy odpovídá můj nález indikaci TEP kyčelního kloubu. Prosím o informaci, v jaké lhůtě by u Vás mohla být operace provedena. Děkuji Karel Jůzl

Dobrý den, chrupavka se sama určitě nezhojí, terapie hyalubrixem může a nemusí pomoci, čekací doba na artroskopii je cca 6 týdnů, pokud vaše potíže potrvají, tak je ASK možnost. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Naďa2. 1. 2019

Dobrý den,loni v červnu při ASK kolena mi byla diagnostikována chondropatie compartment gr.IV. Mám klidové bolesti a chodím o berlích.Jaké mám možnosti.Děkuji.

Dobrý den, pokud máte klidové bolesti a chodíte jenom s dopomoci berlí, vypadá to spíše na operační řešení, vzhledem k nálezu IV. st a věku 63 to bude spíše náhrada kloubu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dominik31. 12. 2018

Dobrý den pane doktore, mám 3. měsíce problém s kolenem které bylo před třema lety na ASK menisku. Koleno bez úrazu, koleno mi v práci z ničeho nic zatuhlo a bolelo, měl jsem problém první den vůbec šlapat na spojku v autě. V koleni mám nepříjemný tlak a přijde mi že koleno nepropnu úplně jako to druhé. Ani 4. týdny neschopnosti a klidu mi nějak extra nepomohlo.. Ortoped měl podezření na…

Dobrý den, vzhledem k potížím možná bude nutná ASK někdy je diskrepance mezi realitou /operační nález / a MRI výsledky. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Jirka25. 12. 2018

Jsem 7 týdnů po TEP kolene, koleno bolí, na stupnici 1-10 tak 3, rotoped začínám, šlapu tak 5 minut, ale s bolestí, cvičím tak 5x denně, úhel mám lehce přes 90, krátké vzdálenosti do 200 m zvládám bez berlí, delší s berlemi. Myslíte, že je pooperační stav v pořádku?

Dobrý den, ano, váš stav je v pořádku, postupujte dle instrukci vašeho operatéra. Různí operatéři mají různá pooperační schémata, dle operačniho nálezu a eventulaních komplikaci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Luboš23. 12. 2018

Dobrý den, zhruba tři měsíce mám bolesti v levém koleni při chůzi do schodů, ze schodů. Obtíže jsem začal mít při sportovním přetížení, ale shodou okolností jsem se ještě o měsíc později dost tvrdě do kolene udeřil, takže nevím přesnou příčinu mých nyní trvajících obtíží. Zhruba před měsícem jsem dostal v týdenních intervalech 3 injekce hyalubrixu. Zatím bez znatelného efektu. Absoluvoval jsem…

Dobrý den, chrupavka se sama určitě nezhojí, terapie hyalubrixem může a nemusí pomoci, čekací doba na artroskopii je cca 6 týdnů, pokud vaše potíže potrvají, tak je ASK možnost. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jiří23. 12. 2018

Dobrý den, jsem 6 týdnů po TEP kyčle a bok okolo jizvy je oteklý, ale bez bolesti. Je otok normální? Pokud ano jaký je obvykle další průběh.

Dobrý den, otok je normalní po jakékoliv operaci, pokud se nejedná o zduření, zarudnutí a bolest, jedná se o běžný pooperační průběh. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anett21. 12. 2018

Dobrý den, 30.10. jsem byla na operaci postranních vazů. Plastika vazů plus pately. Koleno stále oteklé a ohnu do 30st. Ortoped říkal že už pomalu můžu odkládat berle a koleno plně ohnout. Chodím stále o berlích noha mě neunese a koleno neohnu. Je otok normální po tak dlouhé době? Na kontrole jsem byla 12.12. a Doktor na to nic neříkal kromě doporučených rehabilitací. Teď jdu na kontrolu 16.1…

Dobrý den, protože nevím co přesně a jak bylo rekonstruováno, netroufám si hodnotit průběh vaší rekonvalescence, postupujte dle pokynu vašeho operatéra, eventuálně položte danou otázku jemu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jakub21. 12. 2018

Dobrý den, mám na vás dotaz. Jsem 24 dní po artroskopii kolene, konkrétně kvůli cystě. Na koleni se v oblasti řezu objevila menší modřinka cca 5cm, zatim ji tam mám 2 dny. Koleno neoteklo. Mám to nějak řešit nebo to zmizí? Děkuji za odpověď Jakub

Dobrý den, pokud je modřina v míste přístupu, jedna se o běžný nález, koleno oteklé není, stačí kontrola operatérem 7. den od operace, kdy je v planu extrakce stehu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva19. 12. 2018

Dobrý den, chtěla bych zkonzultovat svůj stav s dalším odborníkem. Je mi 35 let. Už 5 měsíců trpím bolestí obou kolen, poslední 2 měsíce nepřetržitá bolest. Byla mi zjištěna bolerioza metodou Western blot. Igm pozitivní. Paní obvodní doktorka mi nasadila atb léčbu - doxyhexal 200 mg, 1 tableta po 12 hodinách (minulý týden 13.12.). Mám vybráno 10 tablet a po nasazení léčky mě začaly obě kolena…

Dobrý den, váš dotaz je lépe směrovat spíše na neurologa ohledem další terapie. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Aneta18. 12. 2018

Dobrý den, mám již měsíc výrazné problémy s „kotníky“. Denně jsem chodila poslední dva roky až 13Km ( v obyč. Polobotkách). Kotníky jsou bez otoku, bez změny barvy, ale mám silné bolesti při chůzi i v klidu a hlavně se to zhoršuje po jakékoli chůzi. Před měsícem jsem ještě došla nakoupit, nyní se pohybuji pouze po bytě s berlemi. Na jedné noze se mi špatně hýbe prsty a velmi to bolí. Může se…

Dobrý den, pokud máte pocit ze váš ortoped něco zanedbal, určitě můžete vyhledat dalšího ortopeda a poprosit ho o kontranázor. S pozdravem MUDr. M. Pastrucha

Jana Vavrekova18. 12. 2018

Dobry den, v prípade, že sa poškodí chrupavka u dieťaťa vo veku 13 rokov je možné, že sa to ešte samé zrastie. Chrupavka ako taká nemá síce výživu aby sa obnovila, ale predsa u detí , kde ešte všetko rastie???? A ešte jedna otázka , načo ludia beru chondroprotektiva ked chrupavka nema schopnosti regeneracie ? dakujem pekny den

Dobrý den, možnost chrupavky regenerovat je v dětskom veku ako tak mozna, závisí ale na velkosti defektu. Stran chondroprotektiv u dospělých, sice by nemali pomoct chrupavke regenerovat, ale su pacienti ktorý efekt pozoruju a preto s danou terapiu suhlasia, pokial ale u človeka po 3M kure nie je žiadny efekt, není dobré ju opakovat. S pozdravom MUDr. Pastucha

Vladimír Martínek18. 12. 2018

Dobrý den.Je možné u vás objednat k výměně kolenního kloubu mého otce a na jaké ambulanci.Dekuji Martinek

Dobrý den, samozřejmě vašeho otce lze objednat na operaci, je nutné se objednat na čísle 14500 na naši ambulanci /doporučuji si vybrat dle možností co nejrychlejši termín-každý z lékařů má různé dlouhé objednací doby/ a poté co vás daný lékař vyšetří a stav vašeho otce bude vhodný na operační řešení, bude mu sdělen termín plánované operace a dostane všechny nezbytné předoperační vyšetření.…

Oldřich17. 12. 2018

Dobrý den,pro bolesti nohy jsem byl odeslán na rtg a na popisku bylo napsáno:incip.arthrisa I.MTTO kloubu bilat. Momentálně čekám na krevní testy.Mohu se prosím zeptat co to znamená?Mám artritidu?Děkuji s pozdravem Chlup Oldřich.

Dobr7 den, máte počínající artrozu na kloubu palce u nohy, krevní testy patrně slouží na vyloučení dnavé artritidy, pokud se vyloučí je možnost léčit ortopedicky, pokud se prokáže, je na míste terapie miluritem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana17. 12. 2018

Ve středu12.12.2018 mi byla do kolene aplikována injekce sinovialu . Od té doby mám nateklé koleno a nateklé a tvrdé lýtko. Na noc dávám studené obkladyJe to normální reakce na injekci nebo mám znovu navštívit ortopéda. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, reakce na aplikaci viskosuplementace jsou různé ,každopádně pokud je otok, zarudnutí a bolest, měla by jste vyhledat aplikujiícího ortopeda. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Pavel Krtouš17. 12. 2018

Dobrý den, prosím vás, zjišťuji pro svou matku. Bylo by možné u vás odoperovat výměnu kyčelního kloubu? Máma je z Poděbrad a termín operace má až v listopadu 2019 v Kolíně? Šlo by to zvládnout ve dřívějším termínu? Mockrát děkuji za info.

Dobrý den, samozřejmě je možné operovat vaší matku, nezáleží na místě bydliště, čekací doby jsou kolem 8 měsíců takže nyní nabízíme srpen 2019. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Iveta Doležalová14. 12. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám problémy s patní ostruhou, mám za sebou ultrazvuk, ozáření, lejzr, cvičení a teďka i injekci ale vůbec mi to nepomáhá :/ noha mě stále šíleně bolí :/ dostala sem k vám doporučení , tak jestli se můžu zeptat,zda je možné mě té bolesti zbavit :/ nebo poradit.

Dobrý den, někdy je bolest patní ostruhy obtížně řešit, vámi z vyjmenovaných procedur schází ještě aplikace rázové vlny a operační řešení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Patrik12. 12. 2018

Dobrý večer. Prosím o radu kdy jsem měl pracovní úraz s kolenem jako Horník. Byla provedena ask. Zjištěn rotrzeny meniskus v zadní polovině, byl kompletně odstraněn. O pár měsíců později došlo k další trhline na druhém menisku která byla prisita. Má otázka směřuje zda je možné po odstranění menisku dále vykonávat náročnou práci v podzemí kde neustále zatezuji kolena. Můj ortoped mi napsal že není…

Dobrý den, nejsem posudkový lékař a necítím se kompetentní na odpovědˇ. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dana12. 12. 2018

Dobrý den,mám artrozu kolem asi 2 stupeň jak dlouho můžu jezdit na rotopedu? Dekuji

Dobrý den, artrotické změny 2. stupně by vás neměli limitovat při jízdě na rotopedu, takže doporučuji dle tolerance se udržovat v kondici. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marta12. 12. 2018

Som 9.deň po artroskopii kolena.Včera som bola na kontrolu vybrať stehy a pán doktor mi robil punkciu - th punkcia 50 krv obsah. Včera som sa citila celkom dobre, ale dnes koleno silno opuchlo a je cele stuhnute. Pán doktor mi povedal, že keď to znovu opuchne, mam prísť na punkciu o tyždeň.Ale čo dovtedy?Môžem cvičiť? Mám prikladať ľad?Čo robiť?Ďakujem za radu

Dobrý den, niekedy po artroskopii može pretrvávat napln kolena, určite vyhladajte svojho ortopeda a podla nalezu sa rozhodne bud pre opakovanie punkcie, alebo konservativní postup, kažodpadně lad možete aplikovat. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Jan Fišara12. 12. 2018

Zdravím, Mám docela opačný problém. Jsem 1 den po operaci vnitřního menisku a necítím v koleně žádnou bolest. Koleno nenateklo (leduju asi dvakrát denně po půl hodině). Ohnu ho více jak 90° bez bolesti. Nebolí ani při došlapu. Berle mám mįt ještě týden, poté lehce zatěžovat. Chci se zeptat, jestli může kolenu uškodit, když berle odložím hned. Také mám obavu, jestli ortoped zoperoval vše důkladně…

Dobrý den, pokud byl zásah jenom na menisku můžete berle odložit ihned. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michaela11. 12. 2018

Dobrý den, jdu za Vámi s dotazem. Před časem jsem byla s bolestí pravého kolene u 2 ortopedů,a oba mi dělali tkz.vstupní vyšetření, ležela jsem na zádech a pan doktor mi s nohama různš hýbal a ona,nezávisle na sobě se mě ptali,zdali mě nebolí kyčel,když mi nějak vybočil tu nohu do strany. V první chvíli jsem řekla že ne, ale je pravda,že mě ta kyčel pobolívá..nevíte prosím,proč se ob lékaři ptali…

Dobrý den, patrně jim z klinického vyšetření bylo jasné, že se kyčel pohybuje málo, myslím, že je dobré doplnit Rtg kyčle. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vladimír Martínek10. 12. 2018

Dobrý den.Byla by možná výměna kolenního kloubu pro mého otce,i když spadá do Nymburka a termín operace má až v roce 2020 v Kolíně.

Dobrý den, ano samozřejmě, operujeme 75% pacientů mimo okres Beroun, takže Nymburk není problém, čekací doba je 8 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dagmar10. 12. 2018

Dobrý den. Můžete mi prosím napsat o je chapchalova metoda. A jak dlouho trvá léčení. Moc děkuji Nováková

Dobrý den, daná metoda se používala při lupavé kyčli , myslím ale, že se už moc nepoužívá, aspoň my ji nepožíváme. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jarka9. 12. 2018

Dobrý den, moji 72-leté matce její ortoped diagnostikoval výměnu kyčelního kloubu. Chtěla bych se zeptat jak postupovat kdybychom chtěli provést opravu ve Vaší nemocnici. Mnohokrát děkuji. Hemzáčková

Dobrý den, čekací doba na výměnu kyčelního kloubu je 8 měsíců, nutno se předem objednat na 14500 na vyšetření na naši ambulanci, kde bude v případě jasné indikace stanoven termín na operaci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anna9. 12. 2018

Dobrý den Ikdyž máte velice výstižně,srozumutelně a hezky zhotovené Vaše stránky,dovolte mě dotaz.Jsem z jižní Moravy a čekají mě operace TEP obou kolenních kloubů.Stále hledám nejschůdnější,nejjistější a také nejnávaznější cestu operace-rehabilitace.A dobrá rehabilitace,což v MB jistě je.I přes velkou vzdálenost (ambulance,odběry krve,pooperační kontroly,atd.) si stále myslím,že máte jedny z…

Dobrý den, v naší nemocnici je ročně odoperováno 450 náhrad kolen o něco vyšší počet náhrad kyčlí a cca 50 reimplantací kyčlí a kolen. Čekací doba na operaci u nás je cca 8 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kateřina7. 12. 2018

Dobrý den, můj otec před 3 lety podstoupil operaci přetrženého kolenního vazu. Při operaci se zjistilo, že má i velký úbytek chrupavky. Následně chodil na rehabilitace a injekce kortikoidů do kolene. Bohužel vše mělo jen chvilkový efekt a díky odlehčování bolavé nohy a špatnému našlapování se mu zdeformovala kost a má nohu do O. Byla mu doporučena operace při které se kost zlomí a narovná, ale s…

Dobrý den, patrně je v plánu osteotomie tibiae, kde se kost bérce přesekne a upraví se osa kolene /nyní do O/, tím pádem se změní zátežová zóna, je to možnost jak řešit potíže s artrotickým kolenem v éře , kdy neexistovala náhrada kolene, byla tohle jediná možnost. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Olča6. 12. 2018

Dobrý den,mám podstoupit ASK kolene, release pately. Chtěla bych se zeptat na rekonvalescenci po takovém zákroku. Dekuji

Dobrý den, rekonvalecence po release pately je v rozsahu značně individuálním, může to být týden nebo také 6 týdnů. Každopádně je možný ihned nášlap na operovanou nohu a je možné ihned cvičit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milada4. 12. 2018

Dobrý den, jsem po artroskopii obou kolen, která jsou v celkem dobrém stavu. Chodím 2x ročně na injekce do kolen. Dříve to byl Hyalgan a nyní Hyalone. Je nějaký větší rozdíl ve složení těchto přípravků nebo v jejich ceně, kterou hradí pacient? Mám pojišťovnu 207. Děkuji pane doktore za odpověď. Milada

Dobrý den, rozdíl je hustotě obou přípravků, jeden se aplikuje jednorázově /efekt je 1/2 roku/ druhý se aplikuje 5x po sobe v intervalu týdne, efekt je taky na 1/2 roku. Doplatek se různí dle lékárny, nutno se raději ptát v místě bydliště. Pojišťovna nehraje rozdíl v doplatku za přípravek. S pozdravem MUDr. M. Pastucha 

Jiří2. 12. 2018

Dobrý den, jsem 7 týdnů po TEP kolene. Zajímalo by mne jak dalece mohu zatěžovat operované koleno, tedy zda mohu trochu i na koleno s berlemi stoupnout. Děkuji

Dobrý den, u nás na pracovišti je zvykem zátěž operované končetiny na 100% již po operaci. Z rehabilitaci začínáme v den operace nebo první pooperační den. Každopádně 7 týdnů od operace již zátěž musí být plná a berle nejsou nutné. S pozdravem MUDr. M.Pastucha

Pavlína Jiroušková1. 12. 2018

Dobry den, rada bych se zeptala na moznost operace totalni endoprotezy kolenniho kloubu pro meho 73leteho otce, ktery bydli na Klatovsku. Bylo by mozno jej operovat u vas, kde bychom meli ziskat predoperacni vysetreni, jaka by byla delka hospitalizace, jaka je cekaci doba na vykon u vas. Dekuji za odpoved. Preji klidne dny. P. Jirouskova

Dobrý den, operujeme pacienty s mnoha regionů republiky a není tedy problém ani Klatovsko. Délka hospitalizace je 6 dní, navazuje na ni naše rehabilitace v Berouně další 2 týdny. Čekací doba u nás je v závislosti od operatéra 5-8 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dominik Vokroj30. 11. 2018

Dobrý den, mám problém konkrétně s pravým ramenem, bolest je až nesnesitelná hlavně při pohybu. Udělala se mi tam boule, a bolest mi vystřeluje až do pravý ruky, pak v ní začně brnět. Mám skoliózu páteře. Léky beru akorát na úzkost Vainlafaxin Mylan. Děkuju za odpověď.

Dobry den, váš dotaz na dálku nelze zodpovědět, bude nutné klinické a rtg a možná i MRI vyšetření ramene ortopedem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Mirek30. 11. 2018

Dobrý den, můj ortoped předpokládá výměnu kolenního kloubu. Zajímala by mě životnost současných náhrad, abych se vyhnul případné reoperaci vzhledem k mému věku(61). A je komplikací při operaci konzervativní léčba refluxu jícnu? Je velká výhoda počítačově vedená operace (ortopilot) a je u vás používaná? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, životnost kloubních náhrad není jednoduché stanovit určitou roli hraje implantát, ale největší roli hraje jeho správné umístění a zkušený operatér. Dalšími faktory jsou samozřejmě pacient, jeho životní styl, váha, očekávání a také komorbidity, které životnost snižují. Výhoda navigace je v přesnějším umistění komponent. Byla boomem v minulem desetiletí, dnes se používá méně. Na našem…

Jája28. 11. 2018

Dobrý den, dostala jsem od praktického lékaře doporučení k spec. ošetření u ortopeda kvůli dlouhodobým bolestem pat. Dle RTG vyloučeny ostruhy. S největší pravděpodobností budou bolesti spojené se špatnou klenbou. Dá se dělat něco jiného než nosit vhodné vložky do bot? A druhý dotaz: je třeba se k vám objednávat? Děkuji moc

Dobrý den, patní ostruha se léčí aplikací UZV a laseru na rehabilitaci, kam vás po klinickém vyšetření, na které je nutné být objednán, odešle ortoped. Vložky s vyměkčenou patou jsou výhodou. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Sju27. 11. 2018

Dobrý deň,chcem sa spýtať ba problém mojej matky,asi rok ju bolí v ramene,minulý týžden jej v nom prasklo (v bicepse) tak už konečne šla k lekárovi,zostala jej diera namiesto bicepsu. po sone a rtg jej dostala fixator ramena a bolo jej povedana diganoza natrhnuty biceps. Co ma vsak viac znepokojilo je že lekárka povedala ze sú tam cysty. Zajtra ide k ortopedovi,je možne aj onkologické ochorenie v…

Dobrý den, udaje vami poskytnuté su nedostatečné, na diagnostiku je nutné klinické vyšetrenie ortopedom, aby sa vylučilo závažne ochorenie. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Radim27. 11. 2018

Dobrý den, je mi 37 let, aktivně-pasivní sportovec celý život (fotbal, tenis). V růstovém období žádný zásadní problém. V cca 33 letech mě začalo po zátěži bolet koleno v oblasti čéšky, po opětovné zátěži začalo bolet i v klidu. Rok od roku se bolest stupňuje a začíná to být značně limitující při sportu. Ortoped mi diagnostikoval Osgood Schlatter z RTG a jediným řešením je pro mne prý operace…

Dobrý den, odpovídám opět na stejný dotaz, v 37 letech nelze získat M.Osgood Schlater. Ve vašem případě MRI význam má . S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Pavel P.25. 11. 2018

Dobrý den, rád bych se zeptal na váš názor. Mám podvrtnutý kotník s tím že jsem dostal sádru (nechodící) a francouzské hole. Lékař mi také předepsal Zibor 2500. Nejsem si úplně jistý jestli můžu chodit do školy, když mi řekl že mám mít klidový režim, nohu udržovat ve zvýšené poloze a Zibor si musím píchat v 11 hodin dopoledne, takže bych musel ve škole. Na další prohlídku jdu až za 3 týdny.…

Dobrý den, se sádrou podle mne lze chodit do školy, aplikovat nízkomolekulární heparin je nejlepší večer kolem 20,00. Nejlepší prevencí trombozy je pohyb.S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ivana Č.22. 11. 2018

Je mně diagnostikována výměna kolenního kloubu, jak dlouhé jsou čekací doby na výměnu kolenního kloubu. Děkuji

Dobrý den, čekací doby u nás na výměnu kyčle nebo kolene jsou závislé od možnosti operatéra, obecně je to 5-8 měsíců. S pozdravem Dr. Pastucha

Petra N.21. 11. 2018

Dobry den, asi pred 2 mesici, jsem skocila ze stromu na kamen. Od te doby mne boli noha, presneji kost lodkovita, mam ji oproti druhe noze dost vystouplou. Po trech tydnech, kdyz se bolest zhorsovala, jsem navstivila chir.ambulanci. Dle rentgenu mam pry spatne zhojenou zlomeninu a kost sklerotizuje. Byla jsem poslana na ortopedii, tam mi pan doktor rekl, ze to nebyla zadna zlomenina, ze nalez je…

Dobrý den, pokud máte 2 zcela odlišné diagnózy, je nutné absolvovat 3 vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

jana20. 11. 2018

Dobrý deň pán doktor, veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Pýtala som sa ohľadne natrhnutia labra a cysty u 15 rocneho chlapca vrcholoveho plavca. Absolvovali sme nejake rehabilitacie. Neplava uz niekolko mesiacov. Chlapec sa bojí, že či už vôbec bude s týmto problémom môcť robiť vrcholový šport.Je vôbec môžné, aby sa natrhnuté labrum nejak v jeho veku zrástlo. Ja sama mam velmi zlu skusenost s…

Dobrý den, labrum sa spontánně velmi pravděpodobné nezhojí. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Peter Michalik19. 11. 2018

Dobrý deň, cca 3 týždne dozadu, som si podvrtol členok. Dnes sa zdá už všetko ok, žiadne bolesti, môžem behať a všetko ako doteraz, akruát členok má stále divný tvar - akokeby bol stále opuchnutý....Pár rokov dozadu som prekonal podobnú situáciu...vtedy mi do členka bol vpichnutý obstrek s kortikoidami...Zabralo to...Je šanca, že členok nadobudne štandardný tvar bez tohto obstreku?

Dobrý den, kortikoidy do členku nie je dobre bez dovodu aplikovat a distorzia členku tym dovodom nie je. S pozdravom MUDr. M Pastucha

Lucie18. 11. 2018

Dobrý den, v celém bytě máme plovoucí podlahy. Napadlo mě jestli ta tvrdá podlaha nemůže synovi 21měsíců vadit při hraní a lezení po kolenou. Hlavně do budoucna aby neměl zbytečně problémy s kloubama. Nebo by bylo pelší pořídit třeba pěnové podložky na hraní? Děkuji L.

Dobrý den, plovoucí podlahy nevadí na hraní ani ležení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lucia17. 11. 2018

Dobrý deň. Som 4,5 roka po výmene bedrového kĺbu. Chcela by som vedieť či môžem s vymeneným kĺbom cvičiť jógu. Veľmi sa mi zapáčilo toto cvičenie, len si nie som istá, či je vhodné. Ďakujem

Dobrý den, joga nemusí být vždy vhodná, pokud je rozsah pohybu v kloubu nad bezpečnou zónu, hrozí luxace kloubu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jan15. 11. 2018

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení pojmů z operační zprávy ask zákroku kolene po úraze a doporučení pooperační rehabilitace. SP recessus bez známek pathol,kongruence FP plně, bez defektu na chrup. Med.kompartment - med.meniskus-negat.,chrupavky hladké. Later.- laterální meniskus - zcela bez známek rpt. na háčku pevny, chrupavky defekt outerbridge III plata zátěž zóny. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, podle ask nálezu se jedná o prakticky zdravé koleno, rehabilitace plna zátěž, rozcvičit co nejdříve , jízda na rotopedu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana15. 11. 2018

pekny den, mam syna - majster slovenska v plavani 15 rokov ma, ma problem s ramennym klbom, Chondropatie a natrhnuty vazivovo chrupavcity lem . je mozne z tohoto stavu sa dostat cielenou rehabkou, alebo nejakou liecbou? je mozne , ze sa vrati k plaveckemu sportu?

Dobrý den, pokud se jedná o labrální lézi, můžete se pokusit o rehabilitaci , plavání, ale ne vrcholové, je dobrým doplňkem, pokud budou potíže trvat, nevyhne se ASK ošetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miroslava Velecka14. 11. 2018

Dobry den, omlouvam se, ale mam jen dotaz. Jsem matka 15leteho kluka.Synovi byla zjistena skolioza v prosinci 2015. V roce 2016 unor jsme se prestehovali do UK skotsko. Hned jak jsem dostala insurance jsem sebe a syna registrovala u GP kde jsem je informovala o stavu syna.skolioza v pocinajicim stavu. Tady nas nikdo neresil. .meli jsme pockat na appointment (pozvani na orthopedic )pri kazde…

Dobry den, nepřisluší mi vyjadřovat se o úrovni zdravotnictví ve Velké Británii, ale úhly co popisujete na páteři jsou k operačnímu řešení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milena14. 11. 2018

Dobrý den, jsem rok po operaci kyčle a vše v pořádku. Jen teď mi na operované noze bolí pod kolenem na vnitřní straně, je tam nepatrný otok. Stačí místo ledovat, nebo mazat nějakou mastí. .

Dobrý den, nález nelze bez klinického vyšetření zhodnotit, může se jednat o banalitu nebo závažné poškození kolene, doporučuji návštěvu ortopeda v místě bydliště. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra12. 11. 2018

Dobrý den. Můžete mi prosím ještě vysvětlit ten zvětšený alfa úhel (165°)? Děkuji.

Dobrý den, stran alfa úhlu doporučuji práci chladek.trc FAI preartroza kyčelního kloubu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lucie11. 11. 2018

Dobrý den, více než měsíc mě trápí bolest pravého ramene která se táhne od hrudního koše až k lopatce. Vzpažit ruce můžu. Rameno bolí hlavně při psaní či jiné práci ale i v klidu. Nejvíc mě to bolí ráno, když vstanu, protože na rameni ležím. Aulin mast, kterou používám, nepomáhá. Nevíte, co s tím?

Dobrý den, může to být cokoliv, není možné bez klínického vyšetření zhodnotit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana7. 11. 2018

Dobrý den, 2.11. jsem podstoupila reASK P kolene, diagnóza - dysplazie pately, s těžší chondropatie a later. hyperesi a šup laxitou pately P kolene. Bylo mi řečeno, že koleno je na výměnu, ale až cca za 15 let. Proč tomu tak je?

Dobrý den, vzhledem k vašemu věku je rozhodnutí vyčkat s kolenní náhradou správné. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marcela Polaskova7. 11. 2018

Milý pane doktore, prosím o vysvětlení závěru z popisu MR:"St. p. distenze kloubní ho pouzdra, rozsáhlá leze predniho labra, fissura uponu m. supraspinatus komunikuji i sSASD burzou, st. p. distenze m. infraspinatus, m. subscapularis, dlouhé hlavy biceps. Artoticke změny AC skloubení. Zmnozena tekutina v GH kloubu, v subcoracoidni a v SASD burze." Právě rameno po luxace na lyžích. Lze počítat, že…

Dobrý den, je rozhodující ,jaké máte požadavky na své rameno. Pokud aktivně pracujete nebo sportujete stabilizační operaci se asi nevyhnete. Pokud ne, pokuste se odléčit 6 týdnů ortézou a uvidí se, zda nastane v budoucnu luxace. Pokud ano operace. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra7. 11. 2018

Dobrý den. Už jsem jednou psala. Omlouvám se ,ale mohl byste mi vysvětlit co to znamená :úhel alfa zvětšený na 165° a vorozni postaveni v kyčelních kloubech? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, varosní postavení v kyčlích je varieta normy, nelze s tím nic dělat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ruzena6. 11. 2018

Dobré dopoledne, u 11letého syna byla na začátku října diagnostikována v ortopedické ambulanci M.Osgood-Schlatter v levém koleni. I přes klidový režim se situace nelepší. Chtěla jsem si jen ověřit, zda existuje možnost jak urychlit zotavení kolene a návrat k běžnému sportování (žádné závodění). Zajímalo by mě, zda je vhodná magnetoterapie i pro děti? Popř. jak jinak podpořit zotavení. Předem…

Dobry den, aseptická nekrosa vždy probíhá ve 4 stadiích, léčba může klidně trvat i 1 rok. Magnetoterapii v její léčbě používáme. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vendula5. 11. 2018

Dobrý den, jsem 7 týdnů po operaci kolene. Koleno je stále oteklé a teplé. Chtěla bych se zeptat, kdy otok opadne a zda je dobré zakoupit Wobenzym. Děkuji za odpověď

Dobrý den, koleno může být po operaci oteklé klidně i 6 měsíců, není žádný důkaz, že by wobenzym pomohl, ale pokud věříte v jeho efekt klidně ho můžete užívat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dana5. 11. 2018

Jsem 6týdnů po TEP kolene a mám stále bolesti je to možné? Druhou nohu mám amputovanou ve stehně.Za kolik týdnů mohu plný nášlap jinak protézu nenavléknu.Ještě jsem nohu nazatěžovala a přesto mám bolesti.Děkuji

Dobrý den, postupujte dle instrukci operatéra, v naší nemocnici TEP kolene zatěžujeme na 100 % hned 1. pooperační den. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka4. 11. 2018

Dobrý den, mám dotaz týkající se ganglionu. Poprvé se objevil po sportovní námaze ve 12 letech. Řešeno dlahama, sadrama, později ortezama. V 15 letech první operace, v 17 druhá, pár měsíců na to 3. Nyní je mi téměř 30 a trpím čím dál více. Stačí jednoduchá námaha, delší text který ručně píši a skončí to další bouli na stejném místě kde proběhla 3x operace. Nyní se udělal znovu, ale takto…

Dobrý den, ganglioma často recidivují, doporučuji další řešení na pracovišti chirurgie ruky Vysoké nad Jizerou. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Daniela3. 11. 2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli na rentgenu se dá poznat že mi vyskakuje rameno. Najednou začne hrozně bolet nemůžu pohnout rukou pak krupne a je to lepší,nenapadá mě nic jiného. Děkuji moc

Dobrý den, na Rtg jsou vidět jenom známky po opakovaných luxacích, pokud vám rameno ještě úplně nevypadlo Rtg nebude ideálni metodou volby, spíše bych volil MRI. S pozdravem MUDr. M. Pastucha 

Mária3. 11. 2018

Dobrý deň, som 2 mesiace po artroskopii kolena. Robili mi resekciu pliky a zahladnie chrupavky. Odporučili by ste mi nejaký výživový dopnok na chrupavku? ďakujem

Dobrý den, můžete užívat Condrosulf ten je na recept, nebo cokoliv co je volně dostupné v lékárně, užívejte po dobu 3 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra3. 11. 2018

Dobrý den. Moc prosím o vysvětlení nálezu z mr kyčlí. Děkuji za odpověď. Závěr: bilat.varozni postavení v kycelnich kloubech(oboustranně varózní postavení v kyčelních kloubech asi 122°) Vpravo osteoproduktivni změny na cervikokapitalnim přechodu včetně patol.zvětšeného alfa úhlu(zvyšený na 165°). Degenerativní změny ventrokranialniho labra s otupením volné hrany a navíc jemná nepenetrující fisura…

Dobrý den, máte artrozu kyčelního kloubu, MRI popis je sice fajn v případě počínajících změn na hlavici, ale na danou diagnozu postačuje Rtg vyšetření, které lépe zhodnotí nález a další terapeuticky postup. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra2. 11. 2018

Dobrý den, prosila bych o vysvětlení pojmů z lék. zprávy po ASK pravého kolena: dg.: later. patellae - chondrop. I-II plica MP interponibile plica IP septum suprapatel Th.: shaving plicae MP et IP a partis c. Hoffi Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, plica je duplikatura pouzdra je to normální nález, pravděpodobně u vás byla větší a tak byla artroskopicky redukována. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra1. 11. 2018

Dobrý den, mam 5 dni po operaci kolene meniskus. Na nohu dosplapuji a odlehcuji ji berlemi ale pociťuji intenzivni mravenčeni a jemné píchání stehna na operovane noze ikdyž se snažim na ní ležet co nejméně je to normalní. Dekuji

Dobrý den, píchání a necitlivost nejsou úplně typické, doporučuji vyhledat vašeho ortopeda, i tak je asi v plánu 7. den po operaci kontrola. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

světlana31. 10. 2018

Zdravím, chtěla sem se zeptat, když po infrakci velkého trochanteru už je to více jak rok, mám nohu zeslablou při chůzi a bolí mě v místě trochanteru, až ke kyčli, může to být od páteře , nebo po infrakci a jestli může být po infrakci i omezení pohybu a na kterých místech děkuji

Dobrý den, bolet může infrakce VT i páteř, bez klinického vyšetřen rozhodnout nelze. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ondřej Sojka30. 10. 2018

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně Benetovy zlomeniny. 8.10.2018 jsem podstoupil osteosyntézu, kde se k fixaci kosti použily dva, křížem dané, kirschnerovy dráty. Dnes, 30.10.2018 jsem byl na sundání sádry, nicméně, k mému velkému překvapení, nebyl proveden kontrolní rentgen. Také mi přijde, že jeden z drátů lehce vyjel nahoru "max 2mm". Byl by takový posun problém? Rehabilitace je pro mě…

Dobrý den, snímek na posouzení je značně nekvalitní, validně se vyjádřit nelze. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Alice26. 10. 2018

Dobrý den.dnes mi byla aplikována injekce kortisonu do ramene z důvodu capsulite.Prosim za jak dlouho zabere mám kruté bolesti .Děkuji.

Dobrý den, obstřik zabere za cca 2 dny. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Adam26. 10. 2018

Dobrý den, poprosil bych odborné poradenství ohledně velmi unikátního problému týkajíc se pohybu rukou. Narodil jsem se špatně srostlými kosti na obou rukou a nemohu dlaň vytočit směrem nahoru (maximálně do svislé polohy) a velmi mě to omezuje v posilovně při procvičování bicepsu. Tato partie čím dál více zaostává za ostatními, protože nejsem schopen vytočit ruku do polohy takové, abych procvičil…

Dobrý den navrhovaná operace je řešením, ale není nezbytně nutná, pokud se spokojíte se stávajícím stavem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lacinová25. 10. 2018

Dobrý den pane doktore,prosím Vás, mám několik let trvalé bolesti šlach v zápěstí a palci, úchop již skoro nefunguje,necítím někdy že něco držím.Prsty nebrní. RTG: rhizartroza, peritendinitida a defigurace CM palce.První ortoped mne poslal domu s prášky s tím,že špatně snáším bolest, bez jakéhokoliv vyšetření.Druhý mne již poslal na rtg a nabídnul konzervativní léčbu injekcemi a ortézu .Je možné…

Dobrý den, lze provést operační výkon a to náhradu poškozeného kloubu nebo jeho vyjmutí, pokud nepomůžou rehabilitace obstřik a ortéza, je operace možná. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

irena24. 10. 2018

Dobrý den, prosím co znamená s 0-0-110 F 45-0-15 T 45-0-15 R 20-0-10, je to lehké nebo těžké omezení pohyblivosti kyčelního kloubu? A lasegue pozitivní 45stupnů děkuji

Dobrý den, dle popisu je nález rozsahu pohybu na kyčli prakticky v mezích normy, problémy budete mít spíše s bederní páteří. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ondrej24. 10. 2018

Dobry den, byl jsem na operaci ruky (Bennettova zlomenina). Pokud vim, byla zlomenina fixovana dvema srouby a ortezou/sadrou. Asi 5 dni po operaci vice mene vsechy bolesti ustoupily. Pak jsem zrejme nejakou neopatrnou manipulaci s rukou ucitil bolest. Pres nc ruka natekla a od te doby opet boli (pocit jako by jehlicek, ktery je pry normalni, ale pocit jako kdyz je unavena ruka po namaze, jen…

Dobrý den, šrouby se po osteosyntéze nesmějí uvolnit ,pokud máte bolesti zastavte se na ortopedii, kde byl zákrok proveden a musí se udělat kontrolní Rtg. S pozdravem M. Pastucha

Ester23. 10. 2018

Dobrý večer. Potřebovala bych poradit, který ze sportů si mám vybrat - pilates, aerobic, bosu, trampolinky, Tabata. Mam na obou kolenach displazii a bojím se abych si nějakým sportem neublížila. Proto prosím o radu odborníka, aby mi pomohl se rozhodnout? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte dysplazii pately, nejlepší aktivita pro vás je jízda na kole, nebo rotopedu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana23. 10. 2018

Dobry den, Mam otazku jsem mesic po operaci pately,mam tam K-draty,rehabilitace jeste nemam,mam nohu v orteze,kdy mohu doslapnout na nohu?koleno neboli.. Dekuji za dotaz

Dobrý den, pokud se jedná o osteosyntézu pately a nosíte ortézu, zatížit nohu můžete ihned po operaci, nesmíte ji jenom ohýbat v kolenu. Nosit ortézu musíte cca 6 týdnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Králová Kateřina17. 10. 2018

Dobrý den, Už pár let mě trápí kostní vyrůstky na obou patách a chtěla bych je odstranit. Praktický lékař mi vypsal žádost na vyšetření u libovolného ortopeda. Chtěla bych se Vás zeptat, kdo se u Vás na daný problém specializuje, popř. ke komu se objednat? Děkuji

Dobrý den, můžete se u nás objednat na ambulanci Dr.Landsperský. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dana16. 10. 2018

Dobrý den,měla jsem zanet kolem rameniho kloubu,neléčený. Potom sem měla na to rameno úraz a 14 dní jsem nehlá rukou ,rehabilitace. Je to rok a půl stále bolelo ale poslední dobou se to zhoršuje. Co s tím?A ještě když mě to bolí tak když hybnou ramenem tak tam jako přeskočí hrozně to bolí a pak je to lepší.Co by to mohlo být? Dekuji

Dobrý den, může to být cokoliv, vaše rameno vyžaduje klinické vyšetření a MRI, objednejte se v místě bydliště na ortopedickou kontrolu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Daniela16. 10. 2018

Dobrý, den,prosím vás o informaci,mám Bakerovou cystu, jednou už ji odsával pan doktor a je tam zas. A otázka je jak poznám že mě to bolí od ty cysty,nohy mě bolí že stojím v práci. A teď mě to bolí lýtko pod tou cystou a když nějak blbe hybnu nohou tak mě bolí přímo pod tím kolenem. Pomůže zase odsátí? Děkuji vám moc za info.

Dobrý den, Bakerova cysta je běžný nález sonograficky, je přitomna u degen. poškození kolene, její punkce je možná při velké náplni, jinak není nezbytná. Operační odstranění cysty se provádí raritně. Obvykle spontánně vymizí po náhradě kolene. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vendula15. 10. 2018

Dobrý den, na začátku roku 2015 jsem v Alpách spadla na lyžích, kde jsem byla se školou. V Rakousku mne vyšetřili, udělali rentgen, dali mi berle, injekce. Nevěděla jsem vlastně, co mi je. Po návratu domů jsem zašla u nás na chirurgii, kde mi bylo řečeno, že mám přetržený přední křížový vaz a natržený vaz postranní - který se ale prý zahojí sám. Vytaženo mi bylo 50ml krve. Bylo mi řečeno, že v…

Dobrý den, sutura vazu předního je poněkud nepřesný termín, obvykle se jedná o jeho plastiku bud pomoci vlastních šlach nebo pomocí kadaverosniho štěpu, je možné i jeji zpevnění, ale je to technika rezervovaná pro speciální poranění vazu. Dle vašeho vyjádření, ale vaz po zpevnění nefunguje, bude asi lepší udělat MRI a následně domluvit operační řešení plastiku vazu -náhradou. Vek 22 let a…

Ema N.15. 10. 2018

Dobrý den, již několik let mám špatně vsazený umělý kloub v rameni. Mám stále větší zdravotní potíže. Špatně pohyblivá paže, trvalé bolesti svalů, křeče. Je možné tyto potíže zmírnit?

Dobrý den, je nutné váš stav konzultovat na pracovišti, které kloub implantovalo a upřesnit příčinu omezeni rozsahu pohybu a konzultovat zda existuje nějaké řešení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alena15. 10. 2018

Dobrý den, jsem rok po ASK kolene: ASK gen I.sin., ME men. med. et lat. part., chondroplastica abrasiva condyli med.fem., resectio plicae MP, shaving.debrid. Celý rok je koleno dost bolestivé, 2x mi byla aplikován HyalOne, téměř setrvale výpotek (i když je při každé návštěvě vytažen), 3x obstřik. Nynější RTG nález: štěrbina kloubní tibiálně snížená, při okrajích kloubních ploch jsou tibiálně…

Dobrý den, pokud je vám 64 a po ASK s vaším nálezem je výsledek neuspokojivý, je lepší zvolit jako řešení TEP -náhradu kolene, protože čekací doby v ČR jsou různé, i více než 2 roky, asi bych vám doporučoval se objednat k operačnímu řešení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jakub11. 10. 2018

Dobrý den, mám povolený postranní vaz v koleni. Stalo se mi to již ve 14 při utkání v házené. V tu dobu jsem měl dost vyvinuté stehenní svalstvo a tak jsme na to nepřišli, až po roce, když jsem byl nemocný, ochably mi svaly a projevilo se to. Nyní již mám zase dost velké svaly a nepociťuju to téměř nikdy, až na výjimky (při velké námaze). Myslíte, že i nyní by byla vhodná do budoucna operace,…

Dobrý den Nepodnikejte žádnou operaci pokud vaše obtíže jsou minimální. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Andy9. 10. 2018

Dobrý den, mám nějakou dobu problémy s palcem na ruce. Přeskakuje mi v něm a tak divně lupne. Párkrát se mi stalo, že se ohnul a nechtěl se narovnat, tak jsem ho musela druhou rukou vrátit zpět. Brni mě dlaň nekdy i už od lokte. Objednala jsem se na ortopedii ale termín mám až v půlce listopadu. Můžete mi poradit jak zatím sama léčit? Děkuji za odpověď

Dobrý den, máte velmi pravděpodobně lupavý palec-pollex saltans, kontrola listopad postačuje, nejedná se o nutné akutní ošetření, zatím se snažte udržet palec v maximálním rozsahu pohybu, terapie je bud operační nebo opich do průběhu šlachy. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Robert Butora4. 10. 2018

Dobrý den 1.10.jsem prošel refresh a ask levého ramene.pred operaci jsem ruku před sebe zvednul až skoro nahoru při rozpažení vubec.ted po operaci mám problém vůbec ruku zvednout jen z mojí pomoci.mam to jakoby blokla od ramene k bicepsu měl jsem bursitidu.mohl bych se zeptat je to běžné nebo tam bude něco jineho.fekuji vam

Dobrý den, váš stav konzultujte s ošetřujícím ortopedem, rozsah pohybu by se nemel zmenšit po operaci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Katka28. 9. 2018

Dobrý den, hledám na internetu vše, co se týká tenisového lokte. Co člověk to zkušenost, co lékař, to jiný názor. Jsem v PN již 3 měsíce. Ortoped mi na začátku léčby řekl, že si ruku mám vyndat ze šátku, že mi akorát ochabne. Doma mám s ní vykonávat lehčí práce, co ruka zvládne. Loket obstříkla kortikoidy a poslala mě domů. Takhle již 3x a pak rehabilitace. Chodím 3x v týdnu na elektriku,…

Dobrý den, postup terapie byl správný, pokud nezabere obstřik a rehabilitace, je možné ještě operační řešení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milada Cyprichova28. 9. 2018

Dobry den prosim vas o radu mam mag. rezonanciu a v nej sa pise :znamky lezie horneho labra v mieste ukotvenia slachy bicepsu-SLAP ll lezia .Prosim co to znamena a ci ma caka operacia? dakujem dovidenia

Dobry den, pokial budete mat s ramenom vyrazne problémy, operacia je možna, pokial nie, nemusíte to riešit . S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eliška Posledníková27. 9. 2018

Dobrý den, mám takový dotaz. Po pádu mám zlomeninu v horní části pažní kosti, naštěstí bez posunu. Ruku mám však v orteze. Ruka mě více méně neboli ale ležet musím na zádech a na boku. Spím s ortezou. Chci se zeptat jestli je v tomto případě možný sex s partnerem. Děkuji za odpověď

Dobrý den, samozřejmě u zlomenin bez dislokace je možný konservativní postup a terapie ortézou, myslím, že sex je možný, každopádně vaše poloha při sexu musí respektovat nutnost ponechání paže v ortéze. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana26. 9. 2018

Dobrý den. Mám mám zlomeninu horní části kosti ulna po pádu.Dostala jsem sádru z vrchu ruky a lokte,že spodu je jen obvaz.V pondělí jdu na kontrolu a Rtg.Ruka bolí i v sádře nejde s rukou ani pohnout. Léčim se biolecbou Forsteem na osteoporozu. Jinak si řeším krev pro vysoký faktor VIII. Mám doma biomag mohu ho už použít a jinak zda je postup léčby správný. Děkuji za odpověď Jana

Dobrý den, dle vašeho popisu máte naloženou dlahu, nyní proběhne kontrola a pravděpodobně zpevnění fixace, daný postup je správný, jakýkoliv dotaz směřujte na vašeho ošetřujícího lékaře, není mi známo o jakou zlomeninu jde a moje odpověd by nebyla validní. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdeněk Dünghübel26. 9. 2018

Včera mně byla doporučena ve FN Plzeň výměna kolenního kloubu až za 9 měsíců .Za jak dlouho je u Vás možno prověst totální výměnu kol.kloubu u Vás.Děkuji

Dobrý den, čekací doba v naší nemocnici je odvislá od možnosti a časových kapacit operatéra, obecně lze říci, že jednotliví lékaři mají volno v rozsahu 4-7 měsíců. Nejvytíženějši má volný termín v dubnu , někteří ale mohou mít volný termín již v lednu 2019. Nutno se ale objednat na klinické vyšetření přes linku 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Gabriela Cobakova24. 9. 2018

Dcera věk 14 let, má skoliozu páteře, je vhodné parkurove skákání na koni? Děkuji

Dobrý den, není mi známo, jak těžkou skoliozu má vaše dcera, proto odpovídám, že v případě lehké skoliosy je jízda na koni /poklidná/ asi v pořádku, v případě těžké skoliosy je určitě parkur nevhodný. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Marie21. 9. 2018

Dobrý den,mám rok po operaci TEP a má hrozné bolesti úponů svalu na přední straně stehna. Jsou nějaké spec.cviky nebo to má bát v klidu? Chodila jsem na rehabilitaci,ale myslím,že to cvičení nebylo zaměřené na tento problém. Děkuji Marie

Dobrý den, z vašeho dotazu není jasné, zda se jedná o TEP kolene nebo kyčle. Každopádně rehabilitaci lze opakovat a na váš problém se zameřit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Martínková Eliška21. 9. 2018

Dobrý den, Jsem atlet na vrcholové úrovni a 13.8. mi sundali po 5týdnech sádru z pravé nohy. Zlomenou jsem měla kost pod kotníkem, nárustek kvůli propadlé klenbě. Podle doporučení lékaře jsem začala trénovat po měsíce od sundání sádry. Před tím jsem jen plavala a jezdila na kole. Začala jsem klusem, 4 dny za sebou jsem klusama cca5-6km, jeden den pauza a opět 3dny. Ty další tři dny mě ale začalo…

Dobrý den, z vašeho dotazu úplně nechápu která zlomenina to byla. Každopádně pravděpodobně vaše léčení bude vyžadovat delší dobu a není možné zcela přejít do tréningového tempa. Zánět okostice mi připadá nepravděpodobný, ale bez klinického vyšetření ho samozřejmě nelze vyloučit. S podravem MUDr. M. Pastucha

Lada Musilová18. 9. 2018

Dobrý večer, nosím ortopedické vložky do bot a byla jsem už u více ortopedů, ale nikdo mi nedokáže pomoci tak aby to mělo větší efekt, mám problémy s nohama takový že se kolikrát nemůžu ani postavit jak mě bolí , mám ostruhy na chodidlech ,můžete mi prosím poradit dosud jsem nenašla lekaře který by mi opravdu pomohl, někdy si říkám že mám prostě smůlu............ S pozdravem Musilová Lada

Dobrý den, ortopedické vložky se v indikaci ostruh nosí také, ale jsou spíše určeny na korekci príčné a podélné klenby. V případě patní ostruhy se používají ortopedické vložky specializované na patní ostruhu, mají vyměkčenou patu. Další způsob terapie jsou ultrazvukové rehabilitační procedury eventuálně rázová vlna. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jiřina12. 9. 2018

Dobrý den chtěla bych se zeptat na tuto diagnostiku Ter instilace D+m i.a.do levého ramene Rp NSAID,kalcifikujici tendinopatie,supra a infraspinatu, náplň podél dlouhé šlachy bicepsu v oblasti sulku

Dobrý den, v zaslaném materiálu je mix informací o léčbě a pravděpodobně MRI nálezu, každopádně se podle dostupných informací jedná o tendinopathii a opich kortikoidem by mohl pomoci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lukáš Parchanski6. 9. 2018

První,při pádu z výšky jsem se zachytil a zhoupl, došlo k vyklobení ramene, zjištěna RTG zlomenina dolního okraje kloubní plochy lopatky dvou ulomková. Jaké byste navrhovali operativní řešení? Je dle vaše názoru dostačující ASC SA bursectomie, shaving GH kl.

Dobrý den, předpokládám, že rameno již máte zakloubené a píšete o plánu následujících operací. Pokud máte po zakloubení a zhojení zlomeniny obtíže může se doplnit plánovaný artroskopický výkon, ten ale nijak neovlivní stabilitu pouzdra. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jiřina2. 9. 2018

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, jaká je doba léčby po operaci ramene, viz příloha. Jsem uklízečka a kuchařka ve školce, přenáším jídlo (i 10 kg), nosím matrace a ložní prádlo na spaní, talíře, atd. Na stejné ruce mám několik let po operaci tenisového lokte, je mi 61 rok. Můj obvodní lékař mi nemůže poradit. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obecně by vaše rekonvalescence měla trvat do 3M, ale lépe konzultovat s vaším ošetřujícím ortopedem-operatérem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lukáš30. 8. 2018

Dobrý den. Prodělal jsem dva úrazy ramene. První,při pádu z výšky jsem se zachytil a zhoupl, došlo k vyklobení ramene, zjištěna RTG zlomenina dolního okraje kloubní plochy lopatky dvou ulomková.Operační dg. : Bankartová leze,Hill-sachs defekt, impigement sy.ommae I.sin. Operační výkon: ASC SA bursectomie, shaving GH kl. Druhý, při rozbíjení kamene kladivem jsem ucítil prudkou…

Dobrý den, nelze vyloučit úrazovou etiologii, měl jste opakované inzulty na rameni. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Pavla Nováková28. 8. 2018

Dobrý den. Otec, 71 let, před 4 měsíci spadl a zlomil si stehenní kost (ne krček), podstoupil operaci a dle rentgenu kost správně srostla. Ze začátku chodil o berlích, posléze pak už i bez berlí. I přesto, že vše vypadalo ze začátku v pořádku, jeho stav se začal zhoršovat. Nejdříve ho začaly bolet kolena, pak ramena, teď ho bolí hlava, nemůže spát, necítí ruce. Začal mít spazmy od žaludku.…

Operace v místě proximálního femuru jsou u starších lidí vždy spojené s delším návratem do života, ale obtíže co popisujete, mohou byt způsobeny i depresemi, proto je vhodné konzultovat psychiatra. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Juraj27. 8. 2018

Zdravim po dva a pol rokoch som bol behat rozcvicil som sa a zabehol som za 12 minut 2240 metrov na druhu den vsetko vporiadku no na treti uz vpravom kolene na vonkajsej strane ma boli uz 4 alebo 5 dni ked chodim trocha ale ked zacnem behat tak po 3 metrov zacne bolest ta kost co je na pravom kolene na vonkajsej strane alebo ked ohnem nohu tak trocha zaboli neviem ci to nebudu slachty lebo su…

Dobrý den, pokud jste dlouho neběhal, zátěž kterou jste absolvoval, mohla způsobitt dané problémy, bez klinického vyšetření, ale složitější problém nemohu vyloučit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana24. 8. 2018

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, popřípadě vysvětlit můj nález z ortopedie. Jak je stav vážný či nikoliv. Bolesti kyčle PK mám už asi 5 měsíců. Občas je to lepší jindy horší. V tuto chvíli navštěvuji fyzioterapeuta, který praktikuje Dornovu metodu. Dále jsem se chtěla zeptat, zda je pro mne vhodné cvičení Pilatesovy metody. Čeho se mám vyvarovat a co mě popřípadě čeká. Moc Vám děkuji za…

Dobrý den, podle přílohy je váš nález zatím v mezích normy, máte predispozici-dysplazii kyčelní oboustranou, zatím velmi dobře kompenzovanou, navržená terapie je postačující, ,ale je nutné provádět kontroly za 1/2 roku nebo 1x ročně. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra23. 8. 2018

Dobrý den, maminka je rok po totální endoprotéze kolene. Měsíc po operaci bohužel upadla a utrhla si stehenní sval ale to se zjistilo až o měsíc později. Následně na to šla na reoperaci v listopadu stejného roku. Od té doby je pořád o berlich a má neustálé bolesti a musí brát opiaty. Cvičí opatrně na rotopedu, ale zlepšení vůbec nepřichází. :( Nedokázali by jste poradit kam se obrátit, operující…

Dobrý den, porušení extensorového aparátu kolene může být velmi závažnou komplikací .Pokud vás ošetřující ortoped má laxní přístup ,vyhledejte jiné pracoviště a požádejte o vyšetření a second opinion. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iva16. 8. 2018

Dobrý den,mám výrazné a dlouhodobě trvající bolest lokte na vnitřní straně. Bolesti se stupňují a pociťuji mravenčení v prstech. Bolest mě občas vzbudí v noci. Co dělat aby loket nebolel jaké je řešení problému? Děkuji za odpověď

Dobrý den, problém může být neurologického charakteru, nepopisujete, které prsty brní, pokud se jedna o 4-5 prst jedna se o útlak nervu v kubitálním kanálu a pomůže operace /ortoped/ nebo pokud se útlak neprokáže /EMG-neurolog/, tak je možné léčit standartně jako epikondilitidu /ortoped/. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Milos9. 8. 2018

Dobry den.Jsem skoro 3 mesice po operaci menisku a dostal jsem uz dve injekce monoviscu.Pojake dobe od injekce Monovisc bych mel citit zmenu k lepsimu?

Dobrý den, s aplikací monoviscu nemám zkušenost, obecně se SYSADOA nepíchají pro poškození menisku, ale pro problém z chrupavkou. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva Nešvarová8. 8. 2018

Dobrý den,jsem po operaci TEP první operaci byla loni na podzim a druhá letos v únoru. Nemám žádné potíže. Chci se jen zeptat jak mohu nosit těžké věci do kolika kil abych kyčle nezatězovala. Bydlím sama ve třetím patře a musím si nosit nakupi. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud nemáte nadváhu, klidně můžete zvedat i 30kg,pokud nadváhu máte, je lepší zvedat menší břemena. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Martin8. 8. 2018

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli budu moct opět normálně boxovat a posilovat po boxerské zlomenině. Mám zlomenou zaprstní kost u prsteníčku přibližně v třetí třetině ( směrem k zápěstí) délce této zaprstní kosti. Se štěstím není zlomenina nijak vychýlená obě části jsou naproti sobě. Zlomenina má šikmý tvar, není rovná na příč kostí. Zatím mám sádrovou dlahu 1 týden, v plánu je měsíc.…

Dobrý den, ano, boxovat budete moci i nadále, z vašeho popisu se jedná o minimální dislokaci a minimální zkrat. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Daniel Kmínek2. 8. 2018

Dobrý den , chtěl bych se zeptat již delší dobu mně bolí zdá se mi svaly žepředu na koleni je to jako kdybych dělal tisic dřepu třeba při vyšlapnuti 30 schodu citím bolest a kolena jsou tepla byl sem u praktickeho lekaře ten mně poslal na Rentgen a pak my sdelil že tam jsou ostre hrany a napsal mi nimesil nicméne si myslím že by byla vhodná jiná lečba díky za odpoved

Dobrý den, zatim jste byl vyšetren pouze obvodním lékařem, pokud vaše obtíže trvají, objednejte se na klinické vyšetření ortopedem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Katka1. 8. 2018

Dobrý den, V příloze zasílám snímek z CT me zlomeniny lytkove kosti, a holenní. Dne 16.7. jsem byla operovana a mám to sesroubovano 5 šrouby. Při vyndali stehů mi bylo sdeleno, že mám 3 mesice přísný zákaz doslapu. Zdá se mi to neuvěřitelné dlouho, jaký na to máte prosím názor? A kdy bych mohla zkusit začít aspoň řídit? Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, 3 M bez zátěže je dost dlouhá doba, ale neviděl jsem snímek po operaci je lepší se řídit doporučením vašeho operatéra. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kateřina Růžková30. 7. 2018

Dobrý den, píši ohledně problémů, co mám poslední dobou s koleny. V 1 ročníku na střední jsem měla úraz a spadla na obě kolena na namrzlou plochu, samozřejmě kolena otekly a nemohla jsem skoro ani chodit. Kolena se uzdravila a všechno bylo v pořádku ale poslední dobou mam velké problémy s bolestí kolene jak při chůzi ze schodů, tak zvedání se ze židle. Když si dřepnu tak už se skoro ani nezvednu.…

Dobrý den, je nutné další klinické vyšetření a možná i doplnění magnetické rezonance. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eliška24. 7. 2018

Dobrý den. Zhruba poslední rok mám problémy s pravým chodidlem. Jsem rekreační sportovkyně. Při chůzi např. nad 20 km se rozbolí pata. Běžně doma při chůzi naboso v chodidle slyšitelně křupe (nárt, palec - nedokážu lokalizovat). Po probuzení je ráno chodidlo někdy lehce bolestivé, ztuhlé. Po dlouhých trasách citím bolest od fascie chodidla až po Achillovu šlachu. Mám problém řešit a je možné se k…

Dobrý den, návštěva naší ambulance je možná bez doporučení obvodního lékaře, stačí si zavolat na číslo 14500 a objednat se, vzhledem k charakteru potíží je nezbytné kromě klinického vyšetření i Rtg paty, předonoží, doporučuji se objednat na amb. Dr.Landsperského. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Markéta24. 7. 2018

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 41 let a již několikrát se mi stalo, že se mi samovolně vykloubilo pravé rameno a to při banálním pohybu. Vždy se samo vrátilo zpět, pouze jednou ne, byl nutný zásah lékaře. Problémy s ramenem začaly po porodu. Absolvovala jsem rtg (v pořádku) a MR s tímto výsledkem: Postavení v ramenním kloubu je anatomické. Signál zobrazeného skeletu je v mezích normy.…

Dobrý den, pokud vám rameno vypadává a zdá se, že to začíná vypadávat po menších úrazech, bude pravdepodobně nezbytná stabilizační operace, zatím poškození není velké, ,ale opakovanými luxacemi by se situace zhoršila. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iva23. 7. 2018

Dobrý den,nález z MR,prosím o vysvětlení ,jestli je to špatné.Mukoidní degenerace zadního rohu med.menisku mírného stupně,vs sekundární synovitis kolenního kloubu,parciální leze med.patelárního retinakula.V květnu distorze kolena,teď o něco lepší.Jinak chrupavky,vazy v pořádku.Zmnožená tekutina v kolenním kloubu.Dostala jsem sáčky DONA a je to lepší.Je nutné podstoupit do budoucna artroskopii…

Dobrý den, na operaci nemusíte, pokud vám Dona pomáhá, ,užívejte ji nadále, nález je v mezích normy pro váš věk. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Roman18. 7. 2018

Dobrý den, podvrkl jsem si kotník, asi po 2O dnech mám palčivou bolest(nazval bych to pálením, ne trvale a trochu se při elší chůzi objevuje otok). Jsem objednán k lékaři,ale bohužel až za 6 týdnů. Co by jste mi doporučil ?

Dobrý den, popisujete úraz kotníku, není možné čekat 6 týdnů, klidně se zastavte na jakékoliv chirurgické ambulanci, aby se udělal Rtg nebo můžete vyhledat centrálni příjem. Není nutné vyhledat ortopedickou ambulanci, kde čekací doba může být skutečně dlouhá. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marcela16. 7. 2018

Dobrý den. Zhruba v 6. měsíci těhotenství mě začala bolet chodidla. Vždy když vstanu, ráno je to nejhorší. Když už potom chodím, je to v pořádku, přes den o nich skoro nevím. Problém trvá už půl roku. Snažím se chodidla hodně a často protahovat, mažu si je kostivalovou mastí, ale nelepší se to. Mohu si nějak pomoci sama, nebo bude lepší se objednat k odborníkovi?

Dobrý den, nyní v čase gravidity nelze bolest ovlivnit léky, ,jediné co lze udělat, je změnit boty nebo si nechat udělat individuálni vložky po předpisu ortopedem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Romana10. 7. 2018

Dobry den, Moc prosim o radu.Jiz 3tydny mam natrzene vazy v zapesti prave ruky.Dostala jsem ortezu.Samozrejme mam ruku setrit,ale samozrejme neposloucham. Chodim cvicit 3krat tydne kruhovy trenink pri kterem se vyvaruji cviku na ruku.I tak se tomu nekdy nevyhnu a zapojim ji. Pak samozrejme mam problem s rukou,(natece a mam pres zapesti a smerem k loktu modrinu)Je to normalni?A jeste mi k tomu…

Doporučuji vám poslouchat vašeho ošetřujícího ortopeda, respektovat dobu hojeni a nesundávat ortézu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Stanislav9. 7. 2018

Dobrý den, je mi 33 let a před cca 10 lety mě začala bolet levá noha od kyčle přes koleno až do paty. Před 5 lety ortoped na základě RTG diagnostikoval vrozenou vadu (cosi s nedostatečným úhlem na kyčelní kosti, bohužel si nepamatuji detaily) a doporučil chondropreparát (nepomohl viditelně od bolesti). Noha teď bolí v podstatě neustále, více či méně. Sport jsem zredukoval na cyklistiku, tu…

Dobrý den, na váš dotaz nelze reagovat bez klinického vyšetření a čerstvého Rtg vyšetření, může se jednat o závažný problém doporučuji návštěvu ortopeda. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lucie6. 7. 2018

Dobrý den, uvažujeme o pořízení trampolíny pro naše děti. Na internetu lze nalézt protichůdné odborné názory. Ráda bych znala Váš názor. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můj názor bude možná neobjektivní, protože vidím hodně úrazů z trampolíny a připadá mi to zbytečné. Každopádně správná organizace pohybu dětí na trampolíně může být bezpečná, vyberte si sama. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra Němcová2. 7. 2018

Dobrý den, více než půl roku mě bolí kloub na ukazováku, hlavně při pohybu, ale bolí i na dotek ze strany kloubu. V klidu žádnou bolest necítím. Bolest je největší ráno, ale trvá prakticky celý den. Občas se bolest objeví i na druhé ruce. Kloub se mi zdá malinko větší. první měsíce byla bolest v noci při úchopu deky apod. ranní ztuhlost prstů vnímám. potíže mírně kolísají. Protože se jedná o…

Dobrý den, bolesti kloubu na rukou jsou spise parketou pro revmatologa, cestou obvodního lékaře si nechte realizovat náběry revmatologické a s jejich výsledkem doporučuji kontrolu revmatologem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdeněk R.1. 7. 2018

Dobrý den, jaký nejbližší termín by přicházel v úvahu pro endoprotézu kolenního kloubu pro moji matku. Děkuji za odpověď. Zdeněk Rozehnal

Dobrý den, čekací doby v naší nemocnici jsou závislé od konkrétního operatéra, někteří mají volno za 4 měsíce, někteří až za 7 měsíců, obecně lze řídi, že čekací doba je kolem 4-7 měsíců a věk pacienta nehraje roli, pokud je vaší matce 88 let, ale je v dobré kondici, operaci lze provést. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michal H.21. 6. 2018

Dobrý den, jsem rekreační sportovec a již približně 8 měsíců mě trápí bolesti v oblasti levé části spodních zad, které ale pociťuji i v oblasti žeber (zejména při rotaci trupu) a levé části T-páteře (poblíž levé lopatky). Pociťuji také zvláštní pálení v levé části podbříška až tříšel (skoro jako by to byla kýla, ale nezdají se mi ty ostatní příznaky). Již jsem podstoupil několik vyšetření. Byly…

Dobry den pane, nelze z popsaných příznaků vyloučit ortopedický problém, proto se objednejte na čísle 14500 ke komukoliv z našich lékařů, kdo bude mít dříve volno na klinické vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Terka21. 6. 2018

Dobrý den, asi dva týdny mě dost boli nárt na levé noze, bolest začala z ničeho nic, vždy večer po celodenní chůzi, posledních pár dnů je bolest už od rána i v klidovém režimu. Žádný úraz jsem neměla, jen asi před 3 měsíci mi něco na ten nárt spadlo, ale nechce se mi věřit, že by se bolest projevila po tak dlouhé době. Slyšela jsem, že by to mohla být jako únavová zlomenina, ale to mají většinou…

Dobrý den ,pokud jste měla úraz 3M zpátky a nebyl realizován Rtg, nelze vyloučit poúrazovou bolest, prosím je lepší se objednat na ortopedické a Rtg vyšetření, aby se mohlo na vaši otázku odpovědět. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zuzana Urdovičova20. 6. 2018

Mužů se u vás objednat na vyšetření sem z Horní Plané

Samozřejmě bereme pacienty z cele republiky, zavolejte si na číslo 14500 a objednejte se k nám na vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eliška20. 6. 2018

Dobrý den, bolí mě noha od kolene dolů, po nějaké větší námaze. Žádný úraz kolene jsem nikdy neměla. Dříve jsem prováděla mnoho sportů (např. florbal, fotbal atd.) Je to tupá bolest a většinou přijde až večer. A nemůžu si na tu nohu stoupnout. Tak bych se chtěla zeptat co by s tím mohlo být a po případě, jestli musím navštívit lékaře nebo na to stačí nějaká mast.

Dobrý den, vaše bolest možná nebude ortopedického původu /absence urazu/, nejdříve navštivte praktického lékaře, ten vám po základních vyšetřeních nabídne další postup. S podzravem MUDr. M. Pastucha

Eliška17. 6. 2018

Dobrý den, potřebovala bych poradit. V pátek při sportovní aktivitě jsem si skřípla něco v koleni. Koleno nemůžu zohnout ani propnout. Na nohu se dá šlápnout pouze na špičku nikoliv na patu. Občas od kolene mi bolest vystřeluje do lýtka. Nemůže to být něco s vazy nebo skříplý nerv? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud nemůžete kolenem hýbat je nutné klinické vyšetření a rtg, objednejte se v miste bydliště na ortopedii. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Veronika15. 6. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zkušenosti a názor lékaře na doplněk stravy Celadrin při léčbě osteoartrózy, eventuálně jeho možné nežádoucí účinky. Případně pak další neinvazivní možnosti léčby (podpůrné terapie) tohoto stavu, kromě užívání chondroitin a glukosamin sulfátů, MSM a kolagenů. Děkuji.

Dobrý den, ,preparát Celadrin neznám, nežádoucí účinky by měli byt popsány v SPC léku ,podívejte se tam. V budoucnu možno jako konservativní postup doporučit některé procedury fysioterapie. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Standa12. 6. 2018

Dobrý den. Mám artrozu 3. st v levé kýčli. Kde, prosím, mi mohou udelat TEP miniinvazivni metodou. Jsem z Karviné. Dojedu kdekoliv. Dekuji.

Dobrý den, úplnou miniinvazivní TEP neděláme, obraťte se na jiné pracoviště. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Richard Havlík2. 6. 2018

Vaše otázka: Dobrý den, mám K drát ve fibule, konec dobře hmatný. Hojení probíhá dobře. Po zhojení bude extrakce K drátu. Lze tuto extrakci provést v lokální anestezii ambulantně nebo se musí dělat operace v celkové anestezii prosím? Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, pokud je drát hmatný přes kůži, extrakci lze provést ambulantně. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alzbeta1. 6. 2018

Dobrý den, Trpím artrozou v palcovém kloubů právě nohy.Na RTG a podle po hmatu je zřetelný osteofyt v kloubu.Při první návštěvě u ortopeda mi do kloubu aplikoval kortikoidy.Reakce byla takova ze jsem na nohu nemohla 3 dny absolutne došlápnout,cele to oteklo a velmi bolelo. Po dvou měsících jsem šla tento týden v utery na kontrolu a pan doktor mi aplikoval do kloubu pripradek Hyalubrix s tím ze…

Dobrý den, indikace hyalubrix je jenom v terapii artrozy kloubu kolenního, vyššího než stupeň II. jinak pojišťovna terapii hyalubrix nehradí, myslím, že oprávněně. Stran terapie hallux rigidus do úvahy připadá spíše aplikace kortikoidu /u vás bez úspěchu/. Takže v budoucnu je možné operační řešení-deza nebo náhrada kloubu. Vzhledem k veku 30 let bych postupoval opatrne. S pozdravem MUDr. M.…

Josef Frajdl1. 6. 2018

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je u Vás možné operativně řešit kompletní rupturu femorálního úponu LCM a LCP. Bližší popis zasílám v příloze. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím kompletní rupturu LCM bych neřešil vůbec, zhojí se bez operace, stačí fixace po dobu 4-6 týdnů, LCP terapie sporná, možno operovat /u nás Beroun/ nebo není nutno závisi na okolnostech. Vhodné klinické vyšetření, zhodnocení očekávání pacienta a možnosti terapie. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vladislava30. 5. 2018

Dobrý den, zdvořile prosím o radu, jaké řešení, včetně způsobů hrazených si pacientem, mi můžete doporučit v případě půl roku trvající bolesti ramene. Původně diagnostikováno jako syndrom zmrzlého ramene, následně vyšetření MR, popis nálezu zasílám přílohou. Moc Vám předem děkuji za odpověď. Zdraví V.V.

Dobrý den, v případě zmrzlého ramene u 65 leté pacientky bych nejdříve zkusil aplikaci kortikoidu do ramene, rehabilitaci, pokud by nebyl progres, poté by se zvažovala ASK dekomprese. S pozdravem MUDr. M . Pastucha

Petra Harčariková29. 5. 2018

Dobrý den, mamince byla nařízena výměna kyčelního kloubu... (ale v Plzni).. bylo by možné operaci provést u Vás? pokud ano jak máme postupovat. Děkuji

Dobrý den, samozřejmě můžete operaci podstoupit u nás, nutno se objednat na vyšetřeni na číslo 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michaela26. 5. 2018

Dobrý den, je mi 18 let a v pátek jsem si pochroumala koleno při plyometrickém tréninku (trénink na dynamiku nohou-různé skákání a sprintování do schodů). Při jednom skoku mě (při dopadu) silně píchlo v levém koleni. Po chvíli se objevila ta samá bolest, když jsem nohu natáhla. Od tohoto okamžiku mě v koleni píchá při skoro každém pohybu - chůze na nerovném povrchu a po schodech, sedání si a…

Dobrý den, nelze váš stav posoudit bez klinického vyšetření, Rtg a event rezonance. Doporučuji vám objednat se na ortopedické ambulanci v místě bydliště. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kateřina24. 5. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala na léčbu Sudeckova syndromu po úraze dolní končetiny. Jaké jsou na to léky a na jaké oddělení nejlépe s tím jít? Děkuji za vaši odpověď.

Dobrý den, terapie sudeck. syndromu se mění, není ani tak důležitá terapie, jako spíše zátěž končetiny a zklidnění psychiky, protože se jedná o algodystrofický syndrom a výsledek je hodně závislý na psychické pohodě. S pozdravem MUDr. M.Pastucha

Kateřina17. 5. 2018

Dobrý den,syn 9let mel 1.května úraz kolene.Na chirurgii nám řekli,ze maji podezření na pretrhane vazy tak nam doporučili navštívit ortopeda.Ortoped to nepotvrdil ale máme diagnózu STP distorsi P kolene,v.s part rupturou LCF a susp.med.men.Dostal obstrik do kolene a melo to pomoct.Po 14 d ech,se nedostavil žádný efekt.Stále máme otekle koleno,nejde skrcit a když ho skrci tak mu v něm loupe a ma…

Dobrý den, je nutné opět vyšetření ortopedem a doplnění magnetické rezonance. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Honza15. 5. 2018

Dobrý den, před osmi měsíci jsem se ráno probudil s oteklým pravým zápěstím a předloktím. Ohyb zápěstí za hřbetem ruky nebyl bolestí v oblasti Flexoru retinaculum možný. Navštívil jsem lékaře. Nařídil klid končetiny a aplikaci Fastum gelu, nebyl ale schopen určit příčinu. Po několika týdnech bolest ustupovala, až nakonec zcela ustala, menší otok zůstal. Navštívil jsem jiného lékaře z obavy ze…

Dobrý den, nález může být z přetížení IT, takže teď klidový režim a ortéza pokud to nebude stačit, lze aplikovat ultrazvuk terapeuticky. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

David H.13. 5. 2018

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli běh (4-6x do týdne, 30-40 min) na tvrdé podložce může poškodit kolenní klouby při výšce cca 188 cm, váze 115 kg a věku 25 roků. Rád bych redukoval svou hmotnost, ale bojím se, abych si neodrovnal kolena, protože s nimi máme v rodině problémy odjakživa. Občas mě pobolívají (což je asi dáno mou hmotností) a v jednom mi při chůzi do schodů drhne. Děkuji za…

Dobr7 den, nejsem určitě fanouškem běhu a myslím, že není vhodný jako startovací redukční nástroj. Běh po tvrdém povrchu při nadváze může způsobit vice potíží s kloubama než radosti s redukci hmotnosti. Doporučuji spiše rychlou chůzi nebo jízdu na kole. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana10. 5. 2018

Dobrý den, vážený pane doktore, již delší dobu mne trápí bolest levého kolene, prošla jsem ortopedii, kterou jsem navštívila v lednu l.r., kdy se začala více a vice horšit. Bolelo čím dál víc, zátěží, a následně v klidu. Na rtg, krom artrozy, nebylo vidět nic. Další zhoršení při bronchitidě, bolest i v klidu silná, nezabírala analgetika... Koleno melo tendenci k podlamování, zhorseni chůze s…

Dobrý den, postup terapie byl správný, ke zklidnění došlo, je možné že je nutné danou injekci opakovat. Další možnost je provést artroskopii s cílem ošetřeni degenerativních změn na menisku a zároveň monitorace vzhledu chrupavky na to aby byl stanoven další postup. S pozdravem M. Pastucha

Nikol8. 5. 2018

Dobrý den,obracím se s dotazem bolestí kolen u své dcery (12 let, krasobruslařka,treninky 5x45min. týdně,3 měsíce nyní úplně bez zátěže,netrénuje). Cca 5-6 měsíců má problémy s bolestí obou kolen (okolo čéšek,pod čéškou a udává i jako zevnitř čéšky,že jí bolí, křupání v kolenou- to měla již dlouhodobě,ale bez bolestí,nyní cca půl roku při křupání i bolest). Kontrola u ortopeda i rehabilitačního…

Dobrý den, můj postoj k vrcholovému sportu je spise rozpaitý. Takže nález vaši dcery není nikterak tragicky a pravděpodobně nevyžaduje žádnou intervenci, může mít život zcela bez potíží, ,ale pokud bude provozovat vrcholový sport a 5x týdně koleno pretěžovat dobře to nebude ani po intervenci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milan Mára7. 5. 2018

Dobrý den, dnes jsem byl na vyšetření s levým kolenem a bylo mi řečeno,že jediné,co se dá dělat je znovu podstoupit artroskopii. Že to koleno bude již napořád ,,jakoby rozbité". V příloze zasílám zprávu z MR a také z dnešní návštěvy. Děkuji za odpověď

Dobry den, nález na vašem koleni je dle MRI skutečně závažný a jedná se o postižení jak předního vazu, tak i mediálního menisku, zároveň je poškozena chrupavka nosné části, artroskopie je zdá se při potížích zcela indikována, možná i plastika vazu, dle vašich pocitů, zda trpíte nestabilitou. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Diana27. 4. 2018

Dobrý den, můj dotaz směřuje nejspíše ke kolením vazům. Začala jsem před nedávnem "běhat-chodit rychlou chůzí" po pár dnech se u mě objevila bolest holení, která odezněla,ale vystřídala jí nesnesitelná bolest obou kolen.. Kolena mě nesnesitelně bolí na vnitřních stranách, bolí,pálí,tlačí.. mě v klidovém režimu, při chůzi,v sedě vlastně pořád ta bolest je opravdu nesnesitelná, opravdu sotva…

žDobrý den, čekací doba na ortopedické ambulance je často kolem 6 týdnů, s tím se bohužel nedá nic dělat, možná zkusit volat na jinou ambulanci. Urgentní ošetření se dá realizovat jenom cestou centrálních příjmu velkých nemocnic, ale není záruka, že vás vyšetří ortoped, je to určeno k úrazům a neodkladným stavům. Doporučuji nyní nadále vynechat sport a běh, dále ale priesnitz obklady aplikovat…

Jarka26. 4. 2018

Dobrý den, před sedmi lety jsem měla vodu v koleni, byla mi odsáta a nasazeny antibiotika... nyní po 7 letech se mi opět voda v koleni objevila, opět mi byla odsáta, nasazeny antibiotika a cca po 14 dnech se mi objevila opět, sice v menší míře, ale odsáta mi byla opět.. (byla jsem i na rentgenu a vše je ok, tedy žádný výrůstek v koleni nemám)... cca po 3 týdnech se mi objevila voda zase, koleno…

Dobrý den, ve vašem případě je asi zvažován operační výkon synovectomie, operace trvá cca 30 minut hospitalizace je v závislosti od nemocnice je to 1-5 dní hospitalizace. Lze provést synovectomii i artroskopicky, ale výkon se často provádí otevřeně. Existuje i cesta radiační odstranění synovie vse zalezi na moznostech indikujícího lékaře. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Monika24. 4. 2018

Dobrý den, 3 měsíce trpím bolestí levé nohy v oblasti kyčle vystřelující až po koleno, která mě budí i v noci.V dětství jsem měla luxaci kyčelního kloubu, třmeny a v roce 83 stp.fr.L femuru. Po vyšetření ortopedem pohyb L kyčle 0-110st., abd 0-25st, ZR citlivá v dotažení, bolestivá VR. RTG kyčlí: hlavice celá nekrytá bilat. Oploštění hlavice více vlevo. Vlevo výrazná SCH sklerotizace acetabula…

Dobrý den, podle Rtg jsou tam jasné známky posdysplastickych změn a mohou být zdrojem vašich obtíží. Zároveń ale nevylučují ze vaše obtíže jsou jak vertebrogenní /páter/ tak i posdysplastické /kyčel/ je nutné nove Rtg a klinické vyšetření ortopedem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Sandra21. 4. 2018

Dobrý den, Chci se zeptat, měla jsem nedávno závody a skřípla jsem si prsteníček mezi dva kovy. Prst normálně ohnu, ale mám namodralý nehet a trochu bříško prstu, bříško je na dotek bolestivé a vršek prstu také. Je to jen naražené, nebo je možné, že by to bylo i něco jiného??

Dobrý den, pravděpodobné je to jenom naražené, zlomeninu vyloučí jediné rtg a klinické vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Adam16. 4. 2018

Hezký den, nevím, jestli to bude možné, ale využívám Vaší online služby, byl by prosím schopen pan ortoped nebo ortoped chirurg zhodnotit tento rtg L kolene konkrétně postavení pately, co se z toho dá nebo nedá vyčíst a jaký by navrhoval postup řešení v případě takového rtg kolene? Ke snímku byly ostré bolesti na vnitřní straně kolene a křupání(přeskakování), je to už starší snímek...Moc děkuji,…

Dobrý den , z této projekce nelze hodnotit patelu je nutný axial nebo defile pately. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka15. 4. 2018

Dobrý den,má dcera 16 let za mnou přišla s tím,že si umí vyhodit kyčel z kloubu.Stoupla celou vahou na jednu nohu a najednou ji vyskočila kyčel z kloubu,kterou zase hned nahodila zpět.To samé prý udělá i s tou druhou.Je to prosím normální nebo má nějaký problém?Děkuji za odpověď,Lenka

Dobrý den, patrně půjde o subluxaci nebo jenom o coxa saltans, ale je nutné provést klinické a Rtg vyšetření, takže se objednejte bud k nám 14500 nebo na jinou ortopedickou ambulanci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Veronika11. 4. 2018

Dobrý večer, jsem třičtvrtě roku po operaci plica syndromu na pravém koleni, vím, že tento problém mám i v druhém koleni, kolena mě už od asi 7 let (nyní je mi 17)  bolí při chůzi, zátěži  i v klidu (to po operaci už je vcelku v pořádku, jen občas pří zátěži nebo po ní koleno lehce bolí nebo otéká, ale bylo mi řečeno, že se tohle může po dobu 1 až 2 let po operaci objevovat) nicméně jsem se…

Dobrý den, určitě nic nezanedbáte, pokud s plica syndromem na operaci nepůjdete, věnujte se nyní školským povinnostem, jezděte na kole a možná vaše potíže spontánně ustoupí. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva11. 4. 2018

Dobrý den,lze u Vás ,,vyměnit" obyč.sádru za lehkou? Pokud ano, kolik stojí na celkově znehybněnou nohu pod koleno? Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.Eva

Dobrý den, pokud je indikovaná sádra a je tam nutná repozice, její efekt je lepší než lehké sádry a neměnil bych ji. Cena závisí na množství použitého materiálu. My u nás na ortopedii je používáme jenom raritně. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

R. Otípková29. 3. 2018

Dobrý den, prosím jaké jsou u vás čekací lhůty na endoprotézu kolenního kloubu? Moje maminka (72) je vedena v evidenci v Českých Budějovicích a vypadá to na dlouho. Má velké bolesti. Moc děkuji za odpověď. R. Otípková

Dobrý den, čekací doba je cca 6-7 měsíců, nyní plánujeme říjen a listopad. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

karaska vlastimil23. 3. 2018

Prosim vas co znamena? Uspokojivo postavenie TEP kycle. Moze to mat nasledok kratsia zivotnost TEP kycle a ake mozu byt ine problemy. Moj operator mi neodpovedal. Dakujem za odpoved .

Dobrý den, uspokojivé postavení zni pozitivně, myslím, že to znamená, že je vše v pořádku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lucie23. 3. 2018

Dobry den, prosim o zoodpovezeni meho rtg nalezu, ktery zni: patela wiberg III, na med kondylu femuru je prevakvapivy plosny defekt. Nebylo mi poradne vysvetleno co to je a jaka muze byt pricina. Mohu s timto nalezem sportovat?Jsem hodne aktivni ve sportu, pravidelne beham a cvicim, bylo tomu tak I v tehotenstvi. Dekuji vam za vasi odpoved, s pozdravem

Dobrý den, patela je poněkud laterálně a představuje tak přítlak na stehenní kost, pokud by potíže neustaly po rehabilitaci, někdy je nutné i operovat Emslie Trilat nebo Ask release. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva22. 3. 2018

Dobry den pane primari, Mam hned nekolik dotazu najednou. Pred tydnem a pul jsem mela uraz na lyzich,dle magneticke rezonance mam natrzeny vnitrni vaz a pretrzeny predni krizovy vaz,takze je mi jasne,ze me operace nemine. Ve zprave mam nyni napsano,ze 5tydnu od urazu nesmim na nohu vubec slapat (samozrejme mam ortezu fr.hole), nicmene vzhledem k tomu,ze mam dve male deti,byt cely den v klidu…

Dobrý den, za 1. není nikde psáno, že by jste se operaci nevyhnula, pokud se nevyvine nestabilita předozadní a to se uvidí až časem, plastika vazu LCA není nutná, operace mediálního vazu se prakticky nedělá, vaz se plnohodnotně zhojí za 6 týdnů nošení ortézy, co se týká zátěže nyní na nohu s ortézou můžete šlapat !. Není problém váha, ale dukční násilí, kterému ortéza zabrání. Takže ortéza,…

Jana C.21. 3. 2018

Dobrý den, moje dcera 13 let má skoliózu, za poslední půl rok došlo ke zkoršení na 26 stupňů v bederní části (křivka pouze s jedním obloukem ). Doslala před měsícem korzet, od zhoršení pravidelně cvičí každý den SM sysém, korzet má nosit 22 hodin denně. Může si korzet na sport sundávat (plavání, kolo)? V případě týdenní letní dovolené může mít v jednom týdnu volnější režim a korzet nosit např. 14…

Dobrý den, problematika skolioz není naší běžnou praxí, proto bych se spíše řídil pokyny pracoviště, co nasadilo korzet. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra16. 3. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je pacient po TEP kolene překládán do Rehabilitační nemocnice Beroun nebo si musí rehabilitaci zajistit sám. Děkuji za odpověď

Dobrý den, rehabilitaci si pacient s předstihem objednává sám. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana15. 3. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na MR mi nyní byla zjištěna na obou kolenou dysplasie čéšky, s kratší mediální fazetou. Je mi 21 let, s koleny mám problémy už 6 let, kdy jsem byla poprvé na ortopedii pro velké bolesti kolena, dle RTG med. faceta blíže femuru konkavta. Napsali mi rehabilitace a Condrosulf, který jsem brala několikrát a bez úspěchu vůbec to nepomáhalo. Myslím, že čím jsem…

Dobrý den, je nutné udělat speciální projekce Rtg na céšku, možná doplnit i MRI kolene a někdy je nutné i operační řešení, bez klinického vyšetřeni se to nedá posoudit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva D.15. 3. 2018

Dobrý den,jsem 4 roky po TEP kyčle po celou dobu bylo vše v pořádku /lyže turistika/vše bez obtíží letos v únoru po 1/2 hod sezení jsem už nevstala.Tak příšernou bolest v kyčli jsem nezažila hned druhý den jsem jela do nem. kde mě operovali dostala jsem Dolminu im pak na rtg výsledek postavení příznivé kalcifikace kolem velk. trochanteru udělali obstřik bursy Depo/meso 24/15.Dostala jsem předpis…

Dobrý den, vzniku paraartikulárních osifikací se někdy nelze vyhnout, zda jsou jediným zdrojem obtíží bez klinického vyšetření nemohu posoudit. Souhlasím s vámi , že pokud jste byla léčena na vředovou nemoc žaludku užívaní diclofenacu je riskantní. Ideálně objednat se do nemocnice kde jste byla operována nebo na jakékoliv okolní pracoviště. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dana14. 3. 2018

Dobrý den, jsem po TEP kolenního kloubu 31.10.2017. Koleno otéká a vyžaduje odpočinek po delším stání a chození, což je přirozené, ale mám dotaz proč mě hrozně bolí nárty na nohách, že je občas těžké se ráno rozejít a občas si musím vzít Aulin a pak vydržím tak 2-3 dny v relativní pohodě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, je normální, že otok po TEP kolene trvá klidně i 1/2 roku, proč máte oteklá hlezna, není úplně jasné, může to svědčit pro problémy se srdíčkem, nebo artrotické změny. Nutné je vyšetření ortopedem a Rtg obou hlezen. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

alena zbuzková14. 3. 2018

dobrý den mám problém z pravím kolenem,dle rentgenu zjištěna altroza2.stupně a revmatida,stále přetrvává bolest od kolene dolu,koleno natéká,již jednou jsem ortopedii navštívila na doporučení lékaře ,výsledek zněl že s ortopedii to nemá nic společného,opět lékař vyžaduje vyšetření ortopedie,mám strach tam jít,čemu budu zase čelit,děkuji

Dobrý den, otok kolene, náplň a rtg známky artrotických změn lze efektivně řešit cestou ortopedické ambulance, pokud jste byla vyšetrena a nejste s výsledkem spokojená doporučuji změnu ortopeda. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dominik Vokroj13. 3. 2018

Dobrý den, je mi 20 a mam bolest v obouch kolenech. pri cviceni i v klidu . bolest je nekdy az nesnesitelna, hlavně když jdu do schodů. prosim o radu dekuju. musel sem kvuli tomu skoncit s fotbalem.

Dobrý den, váš případ není možné řešit bez klinického vyšetření a Rtg podle potřeby bude nutné doplnit MRI a další vyšetrení ,doporučuji se vám objednat na ortopedické vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra7. 3. 2018

Dobrý den , chtěla jsem se zeptat kdo ve vaší nemocnici operuje tenisový loket dostala jsem doporučení k panu dr.Čapkovi ale to mi dnes zrušily a pak jediné až okolo 25 března děkuji za odpověď Zaluska

Dobrý den, kdokoliv s našich ortopedů operuje tenisový loket, nahlaste se přes 14500 na kontrolu k ortopedovi, který bude mít nejdříve volno. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jaroslava4. 3. 2018

Dobrý den, mám artrozu III.st obou kolen, jsem objednána na TEP, slyšela jsem, že náhrada, kterou platí pojišťovna vydrží cca kolem 15 let, existuje prý i titanová náhrada, kterou hradí pacient, kolik se hradí a děláte to i u Vás? Jaký je mezi tím rozdíl kromě výdrže. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, typ protézy určujeme podle biologického věku pacienta, pacient nic nesplácí, v české republice to legislativně ani není dost dobře možné. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka1. 3. 2018

Dobrý den, pane doktore, Pastucho, měla jsem v ruce zánět šlach a již jsem postoupila elektroléčbu. Bolest trochu ustála, ale ruka stále pobolívává.Jinak také ruku tejpuji. Fyzioterapeutka mi doporučila tzv. rázovou vlnu. Máte s tím nějakou zkušenost a jaký na to máte názor? Děkuji za vyřízení S pozdravem sl. Lenka

Dobrý den, rázovou vlnu si pacient platí, takže ji doporučujeme raritně až když je vyčerpaná ostatní pojišťovnou hrazená péče, na zánět šlach nejlépe zabírá klidový režim a imobilizace sádrou nebo ortézou. S pozdravem Dr.Pastucha

Jana Fialová25. 2. 2018

Dobrÿ den, v r.2013 jsemsi zlomila obě loketní kosti, zatím co z ulny mi byl vyndan implantat, druhá loketní kosti se mi opět zlomila. V roce j2016 jsem utrpěla zlomeninu hlezna. V březnu t.r. mam jit na vyjmutí obou inplantatu. Lze a je nebezpečné je vyjmout oba při jedné narkoze?

Dobrý den, extrahovat v jedné době implantát z předloktí a bérce není sice nebezpečné, ale je to nepraktické, stran následné péče- částečně nefunkční neschopná plné zátěže noha a ruka najednou a dále pak stran operace rouškování na nohu a předloktí v jedné době je složité, doporučuji spíše výkon rozdělit na 2 operace s odstupem cca 6 týdnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

jirka19. 2. 2018

dobry den pane doktore.moc dekuji za odpoved.v sobotu rano jsem vstal s postele.v koleni kruplo na tolik ze jsem sel k zemi.a od te doby jse na nohu nepostavim jen stezi a musim chodit o hulce.v nedeli jsem byl na chirurg pohotovosti a doktor rekl artroza kvuli vode v kolenu a na 90%meniskus praskli.mam strach s operace.a stale boli. a dali ortezu a byt v klidu.moc dekuji.preji hezky den.

Dobry den pane, objednejte se na ortopedické vyšetrení, artroskopie bude velmi pravděpodobně nutná. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

D.19. 2. 2018

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co můžu dělat s "výrůstky" nad patami (vlastně na Achillově šlaše). Na těchto "výrůstcích", které jsou někdy větší a někdy menší se mi občas tvoří otlaky či puchýře v botách. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, výrůstky nad úponem A.šlachy je možné v případě potíží operovat, ne redukovat, artroskopicky nebo otevřeně, k terapii operační přistupujeme po vyčerpání konservativní terapie- UZV rehabilitace a strečing. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Romana18. 2. 2018

Dobrý den, asi dva měsíce mě bolí loket pravé ruky (dá se to vydržet) s tím, že bolest vystřeluje až do konečků prstů i do ramene. Nejdřív jsem loket mazala Voltarenem (bez většího efektu), pak mi obvodní lékař ruku prohlédl a řekl, že mám neinfekční zánět šlach v oblasti lokte, předepsal mi Aulin a doporučil pokračovat v aplikaci Voltarenu. Opět k žádnému výraznému zlepšení nedošlo, ale je…

Dobrý den, zánět šlach potřebuje v terapii přísný klid, ortézu nebo dokonce sádrovou fixaci, pokud je váš problém vleklý, Aulin nemusí stačit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jarda15. 2. 2018

Dobrý den, mám 6 let po úrazu kolene stále bolesti. Prý jedinou možností je TEP, která ale vydrží je 15 let,mam tedy s operaci počkat, co nejdéle to půjde. Je skutečně životnost endoprotezy takto omezená? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, životnost protézy není ohraničená 15 lety, ale ani není nikde napsáno, že 15 let vydrží, na životnost má vliv technika její implantace, takže faktor zkušenosti operatéra, dále typ a design protézy, dále pak hmotnost a aktivity pacienta. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

jirka15. 2. 2018

dobry den,mam problem s kolenem a to pri chuzi my praska na tolik ze po cca 200m uz nohu jakse rika taham za sebou.ale postavit se nani muzu.jen ohnot je problem.byla voda 4x20.vytahli.a bolesti prichazi po delsi chuzi pri zatezi,a kdyz musim kleknout mam co delat abych se zvednul a narovnal koleno bolest s vnejsi strany a je pichlava.po delsi chuzy uz boli az do pulky holeni a steheni kosti…

Dobrý den, může se jednat o problém s meniskem , je nutné klinické vyšetření případně doplnění magnetické rezonance. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Renata14. 2. 2018

Dobrý večer,jaké jsou čekací lhůty na výměnu kyčle. Totální endoprotéza. Děkuji

Dobrý den, čekací doby jsou v závislosti od operatéra v rozsahu 5-7 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Matej13. 2. 2018

Dobrý deň, prosím Vás, moja partnerka má problém s kolenom, liečila sa na psoriázu neskôr z toho dostala artritídu a postihlo jej to koleno. Brala na to už rôzne lieky, injekcie, punkciu, methotrexat. Nič nepomohlo koleno je stále opuchnuté a začína bolieť. Z magnetickej rezonancie má poškodený meniskus a má v nom cystu. Jeden pán nemenovaný ortopéd jej povedal že sa má s tým naučiť žiť že sa to…

Dobry den, 22 rokov je velmi malo na to, aby sa s tym naučila žit, idealne najst si iny názor, a pokusit sa o artroskopicku reviziu kolena, minimalne nález na menisku sa da upravit, pokial je nevratne poskodena chrupavkan bude to zlozitejšie, ale verim, že stav sa da zlepšit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

miroslav koucký13. 2. 2018

Dobrý den,jsem po TEP pravého kolene 4 měsíce a již při první rehabilitaci mi v kloubu začalo jakoby něco přeskakovat.V současné době je to velmi zřetelné a dokonce i slyšitelné.Rozsah pohybu mám dobrý,120 stupňů,ortoped mi říká,že se to srovná,nedokáže ale určit konkrétní příčinu tohoto jevu,snad prý by to mohlo být způsobeno patellou. Mne to ale dost limituje po stránce psychiky,mám obavy aby…

Dobrý den, může se jednat o potíže s pohybem pately po protéze femorální části, ty se mohou časem upravit, někdy to období je dlouhé až 2 roky, nebo se upravit nemusí a pak se hledá jiné řešení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lucie V.9. 2. 2018

Dobrý den, při rentgenu pánve našeho 17ti měsíčního syna lékaři zjistili, že má jádro pravé kyčle menší a je zde opoždění vývoje oproti levé kyčli (preventivní sonografický screening v kojeneckém věku byl v pořádku). Byl nám doporučen kontrolní rentgen za 6 týdnů a pak za 6 měsíců. Nejsme z tolika rentgenů nadšení a rádi by jsme se zeptali, zda se dá případně tento opožděný vývoj kyčelního jádra…

Dobrý den, navrhovaný postup je v pořádku, opakované snímky nijak nepoškodí vašeho syna, dávky záření jsou malé. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ing.Libor Srp8. 2. 2018

Dobrý den, s dovolením bych vyjádřil uznání celému kolektivu ORTopedie p. primáře MUDr. Pastuchy i následné rehabilitaci v RNB + poděkování skvělému lékaři MUDr. Landsperskému za TEP kyčle. Vděčný pacient Ing.Libor Srp

Děkujeme. S pozdravem MUDr. Pastucha

Hanka5. 2. 2018

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné se objednat na vyšetření ramene. Již delší dobu mám v pravém rameni bolesti, při nějakém pohybu je bolest větší. Nevím, zda problém patří přímo na ortopedii. Děkuji za odpověď.

Dobrý den , problém s ramenem bude velmi pravděpodobně ortopedický, ideálně se objednat na naší ambulanci přes recepci 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milan3. 2. 2018

Dobrý den pane primáři, dne 20.4.2018 jsem u vás objednán k výměně kolenního kloubu. Mám dotaz ohledně autotransfúze - v jakém termínu před operací se provádí a zda je nutné se k odběru předem objednat. Děkuji za odpověď. Milan Krejčí Stříbro

Dobrý den, autotransfuze není nezbytně nutná, prakticky po TEP primárních nedáváme transfuze, pokud na ní ale trváte, je nutné volat naší transfuzní stanici a domluvit si termín odběru přesně. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anna2. 2. 2018

Dobrý den chci se zeptat zda operujete i děti z vrozenou vadou s malíčkem na noze na víc na rtg a je z kostí děkuji za odpověd

Dobrý den, doporučuji se spíše objednat na dětskou ortopedii FN Motol. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva1. 2. 2018

Dobrý den, moje pedikérka mi doporučila návštěvu na vašem oddělení ohledně vložek na míru kvůli plochým nohám (v posledním půl roce mám časté bolesti zad a i chodidel - což by prý mohlo souviset). Lze se objednat i bez doporučení obvodního lékaře? Jaká je čekací doba objednání?

Dobrý den, samozřejmě se lze objednat bez doporučení praktického lékaře, prosím volejte 14500 a domluvte se. Čekací doba je kolem 2-7 týdnů k objednání v závislosti od lékaře.

Miroslav Kalinský26. 1. 2018

Jsem z Ostravy. Čekací doba na výměnu kolenního kloubu je u nás cca 2,5 roku. Jak to je u Vás a byla by případně možnost operaci u Vás provést?

Dobrý den, samozřejmě ano operujeme lidí ž celé republiky, čekací doba je kolem 1/2 roku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

martin25. 1. 2018

Dobrý den, od roku 2009 dosud jsem měl 3x zlomeninu na levé ruce kosti vřetenní i loketní. Je to rok po operaci . A začal jsem v ruce pocitovat velkou slabost, nemám v ní sílu a jakmile silou zmáčknu , tak se roztřese. Mám s tím velký problém na praxi, protože jsem levák . děkuji za odpověd

Dobrý den, zlomenina předloktí se hojí ve vašem věku kolem 2 let, pokud byla provedena osteosyntéza, takže bolesti po 1 roce mohou být ještě v mezích normy, je nutná kontrola a Rtg, zda hojení probíhá dobře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Šárka24. 1. 2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na opakovanou bolest lokte trvající asi 5 let,mám tenisový loket po asi 4x obstřiku bolest na chvíli odezní ale zanedlouho začne bolet víc.Chtěla bych se zeptat zda by se to operovalo a jak dlouho by trvala rekonvalescence a zda se dělá ambulantně nebo s hospitalizací.Děkuji

Dobrý den, tenisový loket se raritně operuje pokud nestačí konservativní léčba, pooperačně je cca 2-4 týdny neschopnost, pobyt v nemocnici je 24 hodin, výkon je v celkové nebo blokové anestezii. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

karaska vlastimil21. 1. 2018

Dobry den. Mam 9t. po operaci kyclea pri zatazi bolest a tlak na jazvu. Jazva je pekne zhojena a nie je ani zapalena. Je to normalne?

Dobrý den, bohužel bez klinického a rtg vyšetření to nemohu posoudit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta Klapova18. 1. 2018

Dobrý den ,mám doporučení na TEP pravého kycle pro rychle progredujci coxartrozu lll .Mela jsem byt operovanou tento měsíc v Praze na Vinohradech,z důvodu uzavření jedné stanice je operace odložena na neurčito. Prosím byla by u Vas operace možná v nějakém rozumném terminu.Doporučení mam.Děkuji Klapova

Dobrý den bohužel nemáme možnost na přesunutí pacienta před ostatní čekající takže vám můžeme nabídnout nyní termín na červen 2017 nejdříve. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Pavlina13. 1. 2018

Dobry den, ma dvouleta dcera ma oba malicky na nohou stocene na stranu, viz fotky. Stale chodi trochu jako kacka a ma stale nohy do O. Je nutne vysetreni? Vadi stocene palce do budoucna? Dekuji Pavlina

Dobrý den, klinické vyšetření by bylo vhodné, objednejte se na naší ambulanci k Dr.Mašátovi, číslo na objednání je 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marie Zábranská12. 1. 2018

Dobrý den, prosím o sdělení čekací doby na totální endoprotézu kolene. děkuji.

Dobrý den, čekací doba na endoprotézu je v naší nemocnici v závislosti od časových možností operatéra v rozsahu 4-6 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ludmila Kubíková11. 1. 2018

Dobrý den, jaká je čekací lhůta na TEP kyčle? Jde o přítele, věk 46let. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, čekací doba je u nás cca 6 měsíců, objednejte se telefonicky přes recepci na lince 14 500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka7. 1. 2018

Dobrý den, pane doktore, Pastucho, měla jsem "zánět šlach" a po obstřiku se mi bolest vrátila. Mohu si zakoupit nějaké léky v lékárně? Jinak bych chtěla také otěhotnět. Mohu mít v těhotenství nějaké problémy, když mi bolest šlach přetrvává? Děkuji za vyřízení S pozdravem sl. Lenka

Dobrý den, záněty šlach často recidivují, nyní když budete těhotná, nemůžete užívat žádné léky, časté jsou záněty šlach předloktí s dítětem, kdy je ruka namáhaná, poté je terapie obtížná, protože není možná medikace z důvodu kojení dítěte. S pozdravem Pastucha

Miroslava7. 1. 2018

Dobrý den,jsem po Tep kolene 6 týdnů,koleno s měkkým otokem difush,pohyb 15/80,stabilita pevná. Nyní rehabilitace,je naděje,že budu zase jezdit na kole?Děkuji.

Dobrý den, pohyb 15-80 je velmi malý. Nutno se dostat na 0-120. Zejména plná extenze je důležitá, jinak nebude možný pohyb. Intenzivně cvičte a budete jezdit na kole. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petra7. 1. 2018

dobrý den, chtěla jsem se optat mám už 3roky problémy s tenisovým loktem a dnes mi i natekla ruka a mam jít na pohotovost nebo se objednat na ortopedii dekuji

Dobrý den, pohotovost je bez objednání lepší, ale bylo by třeba se objednat na ortopedii. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jitka7. 1. 2018

Dobrý den .Chtěla jsem se zeptat,jak dlouho se nesmí řídit po TEP kolene:?Děkuji za odpověd.

Dobrý den, po TEP můžete řídit auto za 6 týdnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Štěpán Koucký5. 1. 2018

Dobrý den, jsem po 7 operacích kolene, po poslední operaci v březnu 2017, kdy mě byla provedena transplantace chrupavky formou chondrotissue bylo do této doby vše v pořádku, ovšem poslední týden mě při úplném propnutí v koleni nebolestivě lupe.. Je to nepříjemné na psychiku a chtěl jsem se zeptat o co by se mohlo podle Vás jednat.. Zda třeba o vzduch v kloubu nebo něco vážného..? Děkuji Koucký

Dobrý den, sedm operací koleně je hodně, koleno podle mě už nemůže být jako dříve. Vzduch tam určitě není. Zastavte se na kontrolu u svého operatéra. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Markéta4. 1. 2018

Dobrý den,syna 13 let nakopli pri fotbale do leve paty.Jsou to uz 3 mesice a bolest pri behani neustupuje.Na RTG nic nezjistili.Tak Vas prosim o radu jak dale postupovat,aby bolest ustoupila a syn mohl zase hrat fotbal.Dekuji

Dobrý den, zkuste vložky s vyměkčenou patou. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zuzana3. 1. 2018

Dobrý den, prosím poraďte mi, asi před měsícem se mi na noze jakoby nad malickem zvětšil kloub. Bolí mi téměř v každé botě. Co to může byt? Děkuji za odpoved

Dobrý den, může to být počínající hallux valus, je nutné klinické vyšetření a rtg. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dana Urbanová2. 1. 2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho se nosí kompresní punčochy po TEP kolena. Jsem po operaci 6 týdnů a chodím už bez berlí. V 35 letech jsem měla plicní embolii , kterou měl i bratr 2x a maminka 1x. Užívám aspirin. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, kompresní punčochy stačí 6 týdnů, nejdůležitější prevencí trombozy je pohyb. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Pavel1. 1. 2018

Dobrý den, cca 3 měsíce mám bolest v horní části pravé paže, v prosinci 2017 jsem byl na sonu s tímto výsledkem: šlacha dlouhé hlavy bicepsu je lehce ventromediálně suluxována v sulcus intertubercularis humeri, jinak její struktura je pravidelná s lehkým prosáknutím v okolí. Svaly v oblasti bicepsu a deltoideu jsou v normě. Jinak úpony rotátorové manžety jsou intaktní, pohyblivost v ramenním…

Dobrý den, pokud problém přetrvává možná bude nutná artroskopie ramene. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta29. 12. 2017

Dobrý den, ráda bych se u Vás objednala k totální endoprotéze kyčelního kloubu. Prosím je možné se objednat na termín, který mi z pracovních důvodů vyhovuje? Například listopad 2018? Děkuji

Dobrý den, ano samozřejmě je možné si termín přesně vybrat nyní objednáváme na červen 2018, takže listopad je ještě volný. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ladislava27. 12. 2017

Kdy mohu po TEP kyčle řídit auto?

Dobrý den, po TEP kyčle lze řídit auto za 6 tydnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Boříková Alena22. 12. 2017

Dobrý den, mám jít na operaci TEP u nás v Mostě.Jelikož jsem ale na vás pane primáři dostala ty nejlepší informace od kolegině kterou jste operoval a protože mám obavy jít na TEP k nám do Mostu prosím o přijetí k vám.Děkuji Boříková Alena PS: V případě že by jste mne přijmul, prosím o info. jak mám postupovat Děkuji

Dobrý den, samozřejmě se vás můžeme ujmout, objednejte se na vyšetření ke mně přes recepci 14500 a poté po vyšetření po zhodnocení nálezu bude stanoven termín operace, jenom pro ilustraci, čekací doba je kolem 1/2 roku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva21. 12. 2017

Dobrý den, jsem 3 roky po operaci předního křížového vazu (přemístění vazu z důvodu vypadávání kol. kloubu) A pod kolenem v místě vazu mám stále zhoršenou citlivost a vaz bolí při mírném zatlačení na něj. Zhoršuje se to především při změně počasí a hlavně teď v zimě. Chci se jen zeptat, zda je toto normální stav ? Děkuji, za odpověď.

Dobrý den, bolest po odběru štěpu a výpadek citlivosti je bohužel doprovodným jevem po plastické vazu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana H.21. 12. 2017

Dobrý den, mám artrózu kyčelního kloubu a doporučenou endoprotézu. Mám velké bolesti, je mi 71 let. Je možné se na Vaše oddělení objednat na operaci a jaká je u Vás čekací doba? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano objednejte se u nás telefonicky na 14500, čekací doba na operaci je závislá od lékaře a pohybuje se v rozmezí 4-6 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jaroslava Andrtová17. 12. 2017

Dobrý den,v září 9\16 jsem byla na doporučeni lékaře hospitalizována v nemocnici Litoměřice, kde mně byla provedena operaceASK L kolene a Hyalgan X-XI\16. Do dnešní doby mám problémy s chůzí a pomněrně veliké bolesti při únavě klolene . O. L kolene -bez náplně,klidné,stabilní,S10- 110,FP ++ Svým ošetřujícím lékařemjsem vzata do seznamu na TEP kolene po ASK L9/16 zas do Litoměřic ,ale nedává…

Dobrý den, čekací doba u nás je cca 6měsíců, nyní plánujeme druhou půlku června 2018. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Helena11. 12. 2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně syna (2,5roku) při chůzi vtaci nožky dovnitř, ne jen špičky, ale i lýtka, řekla bych,že je to čím dál horší. Na ortopedii jsme byli už 2x a po každé nám řekli, že nohy má rovné a že je tak naučený chodit, že se to spraví samo, mám strach, aby mu to tak nezůstalo. Není nějaká možnost jak to řešit? Děkuji

Dobrý den., vtáčení špiček nohou /intoeing/ je u 2-3 letých dětí poměrně běžné, nejčastějším důvodem je plochonožim, vzácně jsou i jiné příčiny např. anteverzní syndrom v kyčelních kloubech. Bez klinického vyšetření se k tomu nelze více vyjádřit. S pozdravem Zdeněk Poledník

Jana9. 12. 2017

Dobrý den pane primáři, jsem téměř 3 týdny po RE ASK kolene. (Shawing pliky, debridement kloubu, zahlazení chrupavky.) První operace letos v únoru. Zjištěna i artróza. Po první operaci stálé bolesti, lékař tvrdil, že koleno je v pořádku a není důvod, aby mne bolelo. Následovala aplikace Sinovialu 3x. Kontrolní MGR prokázala opět prasklinu menisku, kvůli níž jsem byla právě v únoru operovaná. Po…

Dobrý den, artroskopie u dětí a dospělých vykonáváme vždy v jednom lékaři a vždy těmi samými nástroji. Já se specializuji na výměny kloubů, pokud je v hře ještě artroskopicky zákrok, doporučuji se objednat k mým kolegům. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ira1. 12. 2017

Dobrý den ,prosím o informaci zda přjímáte na operaci TEP kolene i obézní pacienty. Váha 115 výška 161. Děkuji

Dobrý den, ano, přijímáme, ale operace je složitější, rehabilitace taky není jednoduchá a výsledek je méně předvídatelný. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta29. 11. 2017

Dobry den boli me prave koleno , na vyzadani me ortoped poslal na magnetickou rezonanci klinicka diagnoza podvrknuti a natazeni post. ( fib)(tib)kolateralni vaz kolena . Chodim cvicit pilates a chodila jsrm i na bodybalance ( prvky jogy pilates a taichi) uz nenavstevuji nevyhovovalo mo to na kolena . Po cviceni pilatesu se dtav u take zhorsuje , ztuhlost ponolivani klena. Jak mam dale postupovat…

Dobrý den, kolaterální vaz by se měl zhojit bez intervence, nevím jak dlouho po úrazu jste, každopádně nyní v rozsahu 6 týdnů nedělejte aktivity, co vám působí obtíže. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdeňka29. 11. 2017

Jak dlouhá je u vás čekací doba na entoprotézu kyčle? Je u vás možno absolvovat hned i rehabilitaci? Děkuji.

Dobrý den, čekací doba je cca 1/2 roku, po operaci u nás zůstanete 5 -7 dnů, poté je možný přesun na naší rehabilitační nemocnici Beroun na cca 2-3 týdny. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Monika27. 11. 2017

Dobrý den, chtěla bych poradit. Přítel si poslední dobou často ztěžuje, že nemůže došlápnout na paty, že ho to bolí a nevydrží dlouho stát. Poslední dobou je to docela často. Předtím si moc nestěžoval, jen občas, ale to ho za pár dní přešlo. Ted už to přetrvává týden. Můžete nám prosím poradit čím by to mohlo být, popřípadě kam se k Vám do nemocnice dostavit či objednat? Děkuji

Dobrý den, ideálně je přítele klinicky a rtg vyšetřit, pravděpodobně se bude jednat o patní ostruhu. Číslo na objednáni je 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta25. 11. 2017

Dobrý den, jsem pátý týden po nehodě, kdy jsem si zlomila pravé rameno a pravý kotník - oboje léčeno konzervativně. Rameno již mám týden sundané z ortézy a rozcvičuji, kotník budu mít ještě týden v sádrové dlaze. Můžu zkoušet začít chodit o francouzských berlích? Děkuji

Dobrý den, neznám povahu ani jedné ze zlomenin, ale pokud to situace dovolí, zkuste chůzi o berlích co nejdříve. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

marcela24. 11. 2017

Dobry den vam prajem dnes mi prisiel vysldok magnetickej potrebujem poradit.stav po Hoffektoomi a mobilizacie pately,Normointenzivny signal Hoffovho telesa iterkondynarne a v jeho medialnej casti je takmer kompletne nahradeny lahkym T2 hyspersihnalom,ktory je najskor obrazom pooperasnych fibroplastickych zmiem ,Inderkondylarne zmeny zasahuju az k priebehu LCA,Inacip 0,8.Retinakula lig .patellae…

Dobry den, vaš nalez na kolene je podla magnetickej rezonancie uz važnejsi, je poškoděna chrupavka a velmi pravdepodobne je tam synovialna reakcia, bez detailneho klinického vyšetrenia sa tažko radí, doporučujem vypočut si radu ortopeda, ktorý vás osobne videl. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Mgr.EvaDoležalová24. 11. 2017

Nemám dotaz , ale osobní připomínku řediteli nemocnice Vážený pane řediteli , vyslovuji velký dík a obdiv péči na orthopedickém oddělení v Hořovicích a následné reha bilitační péči v Berouně . V roce 2016 jsem prodělala endoprotézu kolena prvního a v říjnu 2017 totální náhradu druhého kolenního kloubu . Můj velký dík patří primáři orthopedie panu MUDr. Milanu Pastuchovi a moje připomínka je k…

Děkujeme za pochvalu a pokusíme se do budoucna pobyt pacientů na našem odděleni zkrátit, taky si myslím, že přesun na rhb by byl ideální již 4-5. den po operaci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra22. 11. 2017

Dobry den pane primari,tatinek je u vas obednan na kveten na vymenu koleniho kloubu.Je nejaka sance ze by operace mohla probehnou drive.Uz nam prestal skoro uplne chodit ma bolesti a sam.nikam nemuze protoze pada neudrzi vubec stabylitu.je mu 73tel.Pan Antonin Jonak.Vim ze to asi neovlivnite jen.kdyby treba nejaky pacient zrusil termin.moc dekuji za odpoved.

Dobrý den, bohužel, nyní jsou objednací doby k nám na operaci velkých kloubů delší než 6 měsíců, není v mých silách termín který máte, nijak ovlivnit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka21. 11. 2017

Dobrý den, pane doktore, Pastucho, před 3 měsíci jsem měla zánět šlach. Ortoped mi automaticky dal injekci na tuto bolest. Může mi tato injekce nějak uškodit v mém mladém věku? Ruka mě někdy pobolívá, mám totiž ještě malého syna, kterého musím občas někam nosit. I tak jsem si raději koupila ortézu. Poradíte mi,prosím,co mám dělat při občasné bolesti a nechci znovu injekci? Děkuji za radu S…

Dobrý den, ortéza, klidový režim a eventuálně rehabilitace ultrazvukem by mohla stačit. S pozdravem M.Pastucha

světlana20. 11. 2017

Dobrý den, hybnost v pravé kyčli je S 0-0-90, F 30-0-10, R 30-0-20. Měla jsem ve zprávě napsaný vždycky stupen 2, nebo 3. Do kterého stupně spadá tato hybnost kyčle děkuji

Dobrý den, stupně označují rtg změny, ne rozsah pohybu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

světlana13. 11. 2017

Dobrý den, prosím chtěla jsem se zeptat,při autonehodě jsem měla zhmoždění a hematom velkého trochanteru a následně rehabilitace , které jsem přes bolest nezvládala,až na dalším rentgenu bylo zjištěno , že tam byla infrakce velkého trochanteru. V noze mám záškuby, bolí a mám problém s delší chůzí. Noha se roztřese a nemůžu se rozejít, ani na té straně spát. Na emg vše v pořádku pouze závěr V.m…

Dobrý den, schází mi pár údajů, nevím jak dlouho po nehodě jste, jak dlouho rehabilitujete, každopádně na infrakci velkého hrbolu stačí konservativní postup, operace nutná není a váš stav by se měl postupně upravit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dagmar10. 11. 2017

Dobrý den.CHci se zeptat jak probíhá operace kostního výrůstku na nártu a jaká je doba hojení.Výrůstek mám asi půl roku abolí mě v botech a mraavenčí mi palec .Děkuji za odpověd.

Dobrý den, výrůstků na noze je více, bohužel se nemohu vyjádřit, otázka je nespecifická. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jaroslav Mikšíček9. 11. 2017

Diagnoza Coxalgia I.dx. v rámci lumboischialgie vpravo, Coxarthosis I. dx. III-IV. et gr. II.i.sin. Perspektivně indikovna TEP pravého kyčelního kloubu. Po tromboze v noze před 2 roky warfarin. Jaká je predikce rekonvalescence a doporučujete TEP i v mém věku?

Dobrý den, pokud máte klidové bolesti tak ano. Warfarinizace a věk není problém. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jarmila Šimková5. 11. 2017

Dobrý den.Dne 19.3.2018 jsem objednána na TEP kolene a manžel TEP kyčle.Jsme z Písku a zajistili jsme si rehabilitaci od 26.3.2018 v Lázních Vráž u Písku.Prosim o sdělení ,kdo a kdy nám napíše žádost a zda se máme o to nějak starat.Děkuji

Po absolvování operace vám uvedeme do zprávy, že lázně jsou indikované jako VII/10. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

michal3. 11. 2017

Dobry den prosim vysvetlite mi popis zaverecnej spravy z mr. Ramenneho klbu ruptúra anteriorneho labra + lézia uponu MGL, subacromiálne mierne zmnoženie tekutiny, nad AC klbom v podkoží tekutina, subkortikálne v štruktúre hlavice humeru posteriorne komplex pseudocyst, bez perifokálneho edému

Dobrý den, jedná se o poškození vazivového prstence, který je odpovědný za stabilitu ramena, v.s. poúrazově, může způsobovat i bolesti ramena. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

František Smetana1. 11. 2017

Dobrý den, mám artrozu v levém koleni - GA III.-IV vlevo. Dle lékaře to je na výměnu, proto se ptám, bylo by možno výměnu provést u vás? děkuji za odpověd

Ano, samozřejmě rádi se vás ujmeme, objednejte se 14500 na kontrolu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Pavel24. 10. 2017

Dobrý den, pane doktore, trápí mě bolest pravé kyčle a jelikož jsem sportovec, mám obavy, abych si neublížil. Lékař mě řekl, že jsem zdravý, ale bolesti z něčeho přece musí vznikat. Prosím, o kontrolu rentgenu a o váš názor. Bolest je jak v tříslu tak i na pravém boku nohy, jde až pod pravou půlku zadku.

Dobrý den, Rtg vypadá dobře, ale lepší by bylo vyšetřit vás klinicky. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miroslav Šlapánek17. 10. 2017

Dobry den, rad bych se zeptel na jednu vec: Jsem z Kladna a v breznu jsem prodelal artroskopii pr.kolene. Pri nasledne kontrole mi doktor sdelil ze se mam pripravit na endoprotezu a ze me veme do zaznamu. To bylo v cervnu. Od te doby to koleno boli cim dal vice a objednaci doba je az 10 mesicu. Tak jsem se rozhodl po precteni vetsinou kladnych referenci na vas obratit s dotazem zda by to ve vasi…

Dobrý den, čekací doba na endoprotézu je u nás 6 měsíců. Ten čas určitě nebude delší. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marschiková10. 10. 2017

Dobrý večer, prosím o informaci :) zda může tatínek, který je 4 týdny po operaci kolene, používat infračervené světlo, děkuji Marschiková

Dobrý den nevím obraťte se s dotazem spíše na rehabilitačního lékaře ž ortopedického pohledu si myslím, že použít můžete, ale my nepoužíváme danou techniku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Monika Váňová4. 10. 2017

Dobrý den,zakopla jsem upadla jsem na všechny čtyři,ale pravé koleno to asi odneslo.Bolí mě nad kolenem a za kolenem,mám viditelný otok a chůze mi už dělá problémy.Byla jsem i na pohotovosti ale tam mi pouze poradili stáhnout a že se to vstřebá.Byla bych ráda za dobrou radu.Stahuju i leduju.

Dobrý den, bez klinického a rtg vyšetření nelze poradit, může se stejně dobře jednat o banality nebo taky o postižení extensorového aparátu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Veronika4. 10. 2017

Jsem 10 dní po artroskopii L kolena, našli mi žilní trombózu, užívám léky na ředění krve a mam otoky v koleni, mam za sebou první punkci a koleno mi natíká znova je to bolestivé při cvičení a nemohu příjemně chodit. Mam jít na punkci co nejdříve nebo počkat do další kontroly? Děkuji

Dobrý den, neznám váš operační nález, raději konzultujte s pracovištěm, kde proběhla artroskopie. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Sandra27. 9. 2017

Dobrý den, poslední dobou (cca 1-2 týdny) mě trápí bolesti levého ramene. S rukou normálně hýbu, ale do ramene mi vystřeluje pichlavá bolest. Na rameno si nemůžu lehnout, zmáčknutí je bolestivé a i při pohybu rameno bolí. Oteklé není. Nevíte, co by to mohlo být a zda je nutné dojít k lékaři?

Dobry den, rameno je kloub který někdy bolí výrazně a zklidní se časem sám. Každopádně pokud vaše potíže trvají nějakou dobu a mají spíše tendenci k zhoršení, vyhledejte odborné vyšetření na ortopedické ambulanci. Potíže mohou být i od krční páteře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Svatošová Drahomíra24. 9. 2017

pane primáři,jsem ve Vaší péči v Palas Atheně.mohla bych za Vámi zajet do HOŘOVIC,moc mě bolí levé před 10lety operované koleno. bolest při každém došlapu.děkuji

Ano samozřejmě, objednejte se přes naší recepci telefonicky na 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Martin21. 9. 2017

Dobry den, pred casem jsem utrpel uraz kolena, muj lekar navrhnul lecbu bez operace, resp. ponechani soucasnyho stavu bez zasahu. Jelikoz jsem byl na MRI, muj nalez je nasledovny (muj lekar take jen cetl tenhle nalez, videozaznam z rezonance si neprezrel): intraartikulárne je malé množstvo hemoragickej tekutiny. V dorzálnej časti mediálneho kondylu femuru je sledovateľná skoro vertikálne a…

Dobrý den, pokud je klinika a MRI jak uvádíte, operace není nezbytná. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jaroslava20. 9. 2017

Dobrý den, pane doktore, je mi 59 let a již delší dobu mám problémy s klouby na rukou. Mé zaměstnání je uklízečka. Nejdříve to začalo tzv. skákajícím palcem, kdy mě ortoped dal obstřik. Skákající palec povolil a začaly mě bolet klouby na rukou. Celkem jsem dostala 4 obstřiky. Měla jsem zánět šlach v začátcích. Po kontrole mi ortoped sdělil pokud bude další bolest mám přijít opět na obstřik nebo…

Dobrý den, pokud máte dobrý efekt obstřiku, není nutné se obávat opakované aplikace. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka13. 9. 2017

Dobrý den, pane doktore, mám 18ti měsíčního syna a vtáčí nožičku směrem dovnitř. Je to v tomto věku ještě normální nebo bych měla jít na ortopedii? Děkuji za vyřízení S pozdravem

Dobrý den, nelze to objektivně bez vyšetření zhodnotit, velmi pravděpodobně to je normální v tomhle věku, ale raději se objednejte na klinickou kontrolu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta8. 9. 2017

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, mám zlomený vnější kotník, pri první návštěvě v nemocnici bylo napsáno v lékařské zprávě, ze mě čeká operace. Muj pán doktor nakonec usoudil po následující kontrole, ze nebude třeba, byla tam dislokace1,8mm, ale ze uděláme ještě po týdnu, kontrolní RTG. Po 8 dnech mi dotocily sádru samozřejmě bez doslapu. Po týdnu další kontrola s RTG, vše v pořádku,…

Dobrý den, pokud je rozhodnutí na konservativní postu, 18. den ho měnit je pozdě. Myslím, že stačí sádra 5 týdnů. Šklubání nevadí S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Nikol7. 9. 2017

Dobrý den, jsem po operaci kolene už 9 měsíců kdy jsem měla přetrženou chrupavku přes celou šíři a při každé větší zátěži (běh atd.) mě koleno bolí a i den potom, je to normální?

Dobrý den, ano je to pravda, chrupavku lze bez následků zhojit jenom zřídka. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marie5. 9. 2017

Dobrý večer, jsem 6 let po endoproteze kolena a poslední dobou mi koleno dost zlobi, n ěkdy se v koleni něco jakoby zasekne a pak to hrozně bolí. Můžete mi poradit co s tím. Děkuji za odpověď. Plucarova

Dobrý den, ideálně je vždy jednou za 2 roky provést klinické vyšetření a rtg, takže se prosím objednejte na kontrolu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ladislava3. 9. 2017

Dobrý den,pane primáři,jsem objednaná na Vaše oddělení na TEP a chtěla bych se zeptat, zda mám mít s sebou podpažní berle nebo francouzské hole? A potom na rehabilitaci do Berouna? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Ladislava

Dobrý den, vemte si sebou francouzské hole, pokud je nemáte, dáme vám je my. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

David31. 8. 2017

Dobrý den pane doktore. mohl bych se objednat na operaci kotníku s mnohočetnými myškami HHK vpravo z přední AT. Copak ta operace obnáší.

Dobrý den, myšky vyndat sice lze, ale není zaručeno, že se po artrotomii neudělají znovu. Pokud jsou malé, lze se pokusit odstranit je artroskopicky. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hana29. 8. 2017

Vážený pane primáři, již jsem vám psala ohledně TEP pravého kolene 10- 85 st..Redres mi byl proveden v 11.8.2016,ale nepomohl,přes intenzivní RHC na dvou lůžkových pracovištích.Pred 20-ti lety na témže koleni jsem měla úraz,ilitiobilialniho traktu- tak nějak.Utrzene šlachy a vázy od svalů stehna a lýtka.Koleno bylo vykloubené.Koleno jsem normálně skrcila,ohnula a s tím jsem šla na operaci TEP.Ale…

Dobrý den, pokud jste před operací koleno mohla ohnout ve větším rozměru, tak úraz nemůže mít vliv na přijmutí implantátu. Pokud již redres po operaci byl proveden bez úspěchu, zůstává jenom reimplantace a operační revize. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dana Růžičková29. 8. 2017

Chtěla bych k vám se objednat na vyšetření pro bolest obou kolen a chci se zeptat, zda musím mít doporučení a rentgen. Děkuji

Dobrý den, doporučení ani rtg nepotřebujete, objednejte se k nám telefonicky na 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jan Kocka27. 8. 2017

Dobrý den. Rád bych se zeptal, zda je možné se k vám objednat k aplikaci kyseliny hyaluronové do ramenního kloubu? Důvodem je chronická bolest ramene, záněty, kalcifikace a započínající artróza. Děkuji. S pozdravem Jan Kocka.

Dobrý den, možné to ,ale pojišťovna přispívá jenom na aplikace do kolene, kde prokazatelně mají význam. Aplikace do ramene je sporná a pacient si ji musí hradit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tursova Hana24. 8. 2017

Jsem po TEP kolene rok,operovali mne v Plzni.Je skrčené 10-85st..Špatně chodím,seká se ,nemohu nikam dojít.RHC jsem absolvovala.Myslite,že existuje možnost nápravy?Děkuji za odpověď.Tursova H.

Dobrý den, rozsah pohybu 10-85 není ideální, zejména ne, pokud se jedná o tak mladého pacienta jako ve vašem případě. Pokud je ale od operace již rok, šance na výrazně zlepšení rozsahu pohybu je minimální. Pokud daný rozsah pro váš život nebude stačit a potíže budou progredovat, doporučoval bych spíše operační řešení, bud prostý redres v anestezii, nebo revizi protézy a debridement a eventuálně i…

Hanka24. 8. 2017

Dobry den, v koleni mi bylo provedeno osetreni praskleho menisku,shaving chrupavky a mam praskly LCA. Koleno ohybam celkem bez problemu,s chuzi je to horsi,stale chodim o berlich a v mistech vpichu po ASK citim jakoby tah. Je to jiz 6 tydnu od operace. Je to normalni stav nebo je to uz dlouha doba na chuzi s berlemi? Dekuji mnohokrat

Dobrý den, po ASK by jste již měla chodit bez holí a potíže by měly být minimální. Máte ale porušeny i LCA a tak můžete mít pocity nestability. Stabilizační operace by následovala eventuálně v druhé době, pokud by nestabilita zůstala a obtěžovala. Snažte se co nejdříve zpevnit svalový korzet a berle nepoužívejte. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michal23. 8. 2017

Dobrý den, včera při tréninku (fotbal) jsem při klekání a opětovném vstávání ucítil bodavou bolest v koleni, ale nic hrozného. Poté jsem kopnul do míče a bodnutí v tom samém místě již bylo takřka nevydržitelné. Koleno nijak neoteklo, ohnout jde normálně, v klidu a při chůzi Tu a tam dané místo cítím. Ne ale bolest, spíše jakýsi tlak. Pouze při dřepu zhruba ve 45 stupních v kolenou cítím opět…

Dobrý den, pokud budou vaše obtíže trvat, je vhodné klinické vyšetření ortopedem, může se jednat o prasklinu na menisku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Veronika Kovářová22. 8. 2017

Dobrý den, byla jsem se svojí desetitýdenní holčičkou potřetí na vyšetření kyčlí. Ve zprávě máme napsáno - obj. klin. nález na kyčlích v normě, UZ bez jader, Ia vpravo, IIa- vlevo, dg. dysplasio coxae l. sin., kontrola za 6 týdnů, to je všechno. Lékař mi k tomu vůbec nic neřekl, ani jestli se od minula nález zlepšil nebo ne, sestra mi pouze dala frejkovu peřinku s tím, že jí má mít neustále na…

Dobrý den Dle UZ máte nález II A - což odpovídá mírně dysplastické kyčli, terapii u nás volíme stejně. O věk dítěte nejde, Frejkovi peřinky se vyrábějí od velikosti 14 výše, jde o to, aby byla zvolena správná velikost. O délce užívání peřinky se nelze validně vyjádřit, půjde o to, jak se bude vyvíjet UZ nález na kyčlích. S pozdravem  Zdeněk Poledník

Anna20. 8. 2017

Vàženy pane primàři Mudr. Pastucho, ràda bych se Vàs zeptala, neboť vždy zodpovite dotaz. Jsem 8 měsíců po TEP kyčle a dobrý, ale teđ jsem prodělala artrodezu hlezna a kloubu sub talo, a nedopatřením jse došlàpla na sádru a spadla jsem z hrancouzských holí na zem. Podaŕilo se mi vstàt, nic mě neboli, ale jen jsem se chtèla zeptat, zda se nemohlo něco operované kyčli pŕihodit. Moc Vam dèkuji…

Dobrý den, pokud můžete chodit, kyčli jste asi nic neudělala, ale i tak by byla lepší klinická kontrola a rtg. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Monika Doubravová18. 8. 2017

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat na řešení většího osteofytu, který se objevil u kyčelního kloubu. Bolest pocituji asi dva roky a neustále se zvyšuje. Nemohu si bez palčivé bolesti zavázat ani boty. Jakákoliv rotace trupu i v sedě je velmi bolestivá- jakoby tam něco vždy přeskočilo. Beru silné léky na bolest, ale ty mají zase vedlejší učinky, tak se je nesnažím brá každý den. Trpím těžkou…

Dobrý den, osteofyt na kyčli lze odstranit jak artroskopicky tak otevřeně, není to výkon jednoduchý, zejména v dysplastickém terénu. Doporučuji nejdříve klinické vyšetření a poté bude možné zvolit ideální řešení. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ladislava Kropáčková5. 8. 2017

Dobrý den,jsem obednána na konzultaci k MUDr.Landsperskému a chtěla bych se zeptat,zda mám přinést CD záznam rtg kyčlí nebo jestli si pan doktor bude dělat své.Byla jsem na rtg 10.7.2017. Děkuji za ochotu a přeji krásný den,Kropáčková

Dobrý den, cd můžete vzít sebou, pokud nebude dost aktuální Dr.landspersky udělá nový rtg. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alena Dušková4. 8. 2017

Dobrý den,prosím o radu.Vnučka má problém s kolenem a v Příbrami otálejí s operací.Přikládám dokumentaci a velmi by mne zajímal váš názor,zda to k operaci je nebo není.Když má zátěž,tak nespí celou noc bolestí a koleno oteče.Nějak se to musí řešit a ne dávat prášky na bolest.Vnučce je 16 let. Děkuji moc za odpověď . Alena Dušková

Dobrý den, v daném případě a daném nálezu, bych taky s operací nespěchal. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miroslav4. 8. 2017

Dobrý deň. Už som Vám svoju otázku poslal. Týkala sa ruprury distálnej šľachy bicepsu a obmedzenej supinácie predlaktia. Ešte by ma zaujímalo, či je technicky možné, aby pri ruptúre dist šľachy na "radii" mohlo súčasne dôjsť aj k rupture proximálnej šľachy bicepsu, čo vlastne vyšetrované nebolo, ale vzhľadom k pooperačnému stavu stavu to pociťujem tak, ako keby sa zapájala iba krátka hlava…

Dobrý den obraťte sa s vašou otázkou na pracovisko Vysoké nad Jizerou . S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miroslav1. 8. 2017

Dobrý deň. Poprosil by som Vás o odpoveď na otázku. Ako je z písma zrejmé , som zo SR. 27.6. 2017 som po úraze podstúpil reinzerciu distálnej šľachy dlhej hlavy bicepsu. Problém je v tom, že už od roku 1996 mám postihnnute predlaktie a ruku , z dôvodu "lezia nervi radialis". Doposiaľ som relatívne uspokojivo fungoval, napriek pomerne značným obmedzeniam ako nulová dorzálna flexia zápastia a…

Dobrý den pane, vaša otázka je pomerně presna, ale pomerně specificka a kdeže som odbornik hlavne na oblast bedroveho a kolenneho klbu a hlavne problémy spojene s operaciami nahrad klbov, doporucujem sa vam s vasou otázkou obrátit na Vysoké nad Jizerou, specializované pracovisko na ruku. Drzim palce Pastucha

Blažena Trávníčková29. 7. 2017

Dobré odpoledne mohla bych se u Vás objednat mám po operaci kolene dle Elmislie Trillata a začlo bolet druhé koleno nemohu chodit oběhala jsem půlku Prahy a nic děkuji za odpověd Hezký víkend

Dobrý den samozrejme zavolejte 14500 a objednejte se idealne Dr.Landspersky nebo Dr.Forman. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka Dekanov28. 7. 2017

Dobry den, chtela bych se zeptat. 28.10.16 jsem si zlomila 5zanartni kost sikma zlomenina. 7.2.17 jsem byla na osteosinteze ale stale kost spatne srusta?

Dobrý den, zlomenina byla operována 3M po úrazu, takže tam byl asi pakloub, ten se obecně v dané lokalitě špatně hojí a je dle literatury problematický. Každopádně je nutné dále zlomeninu sledovat na Rtg a pokud hojeni nebude a zlomenina bude bolet, je nutné provést další výkon. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marian Konečný27. 7. 2017

Má obvodní lékařka, MUDr. Kaprová z Hluboké nad Vltavou mi doporučila obrátit se na vaše oddělení se žádostí o odborné vyšetření. Mám diagnostikovaný třetí stupeň artrózy levého kolenního kloubu a chtěl bych vědět, zda můj stav odpovídá potřebě TEP kolenního kloubu. Mým ošetřujícím ortopedem je MUDr. Tomáš Fuit z oddělení ortopedie českobudějovické polikliniky Jih. Budu Vám velice vděčný za Vaši…

Dobrý den, samozřejmě se na vás můžeme podívat a dle vašeho klinického a Rtg nálezu navrhnout další postup. Ideálně se objednejte přes recepci na čísle 14500 . S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miluše19. 7. 2017

Vážený pane primáři, 14.6.2017 jsem na ortopedickém oddělení podstoupila TEP kolene, chtěla bych tímto vyslovit velkou pochvalu celému Vašemu oddělení za profesionální péči Miluše Melicharová

Moc děkujeme

Lenka19. 7. 2017

Dobrý den, pane doktore, jsem na mateřské již 16 měsíců. Měsíc mě bolí v okolí zápěstí, a proto jsem byla u ortopeda, který mi řekl, že mám přetažené šlachy. Proto mi dal obstřik. Jinak jsem dítě kojila do 14 měsíců a moje váha klesla až o 3 kila. Snažím se kila opět nabrat, ale jde to pomalu. Je možné, že to mohu mít z toho, jak beru dítě do náručí a mou sníženou tělesnou váhou? Můžete mi,…

Dobrý den, obstřik obvykle obsahuje lokální anestetikum a kortikoid, ve vašem věku je lepší obstřik nepoužívat. Může pomoci ortéza zápěstí a rehabilitace UZV. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hana Kačínová17. 7. 2017

Dobrý den, velmi ráda bych na vašem ortopedickém oddělení postoupila TEP (kyčel). Je možné se na předoperační vyšetření kloubu objednat přímo k vám na oddělení? Mám sice stanovisko dvou plzeňských ortopedů, ale pohled na řešení není jednoznačně shodný. Stále ještě platí, že by termín operace nemusel být delší než 3 měsíce? Hořovice jsou moje srdeční záležitost, je to rodiště mého otce a navíc na…

Dobrý den, těší mě vaše důvěra v naše zařízení. Objednat se k nám můžete telefonicky na 14500 kde si vyberete konkrétního lékaře a naše call centrum vás objedná na konzultaci a vyšetření. Nyní je ale čekací doba na náhradu kolenního a kyčelního cca 1/2 roku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha Pastucha

Tomas14. 7. 2017

Dobry den.Trapi me bolest v lokti leve ruky.Bolest se objevuje ojedinele a necekane na vnejsim kloubu lokte pri ohnuti.Bolest je silne bodava,tahava a pri natazeni ruky zase pomalu odezni.Pote muzu loktem hybat,jak chci a bolest zadna.Vzdy se necekane objeví,dnes uz trikrat az ctyrikrat denne a uz to trva tak tri tydny.Pri bolesti v ohnuti se nejde ani briskem prstu druhe ruky dotknout bolaveho…

Dobrý den, velmi pravděpodobně se jedná o tenisový loket je nutné vyšetření na ortopedické ambulanci-klinické a Rtg vyšetření, bez toho nelze diagnozu potvrdit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vladimír Maršík11. 7. 2017

Dobrý den,je nutný po TEP "průkaz nositele implantátu" pro případ indikace v bezpečnostním rámu??Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nutné to není, ale není to na škodu. My naše pacienty vybavujeme průkazem nositele. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

marcela seidlova26. 6. 2017

Za jak dlouho bych mohla chodit bez berli po tep kycle? Jsem tri mesice po operaci. Dekuji

Dobrý den, dovolujeme plnou zátěž bez berlí po 6 týdnech od operace. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kališová Alena26. 6. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Beru Warfarin, mám křečové žíly, prodělala jsem embolii a několikrát trombozu. Byla by vhodná operace žil? Při zákroku na ortopedii a dotazu,zda bych mohla na endoprotézu kolene mi bylo řečeno,že by se nejdříve musela udělat operace žil. Děkuji moc za odpověď. Kališová

Dobrý den, není přesně dáno, zda má být první výkon na žilách nebo protéze, pokud se tedy nejedná o trofické změny kůže a počínající bércový vřed, tam musí být první cévní výkon. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Roman26. 6. 2017

Dobrý den , Zvrkl jsem si již poněkolikáté kotník a až po druhém rentgenu mi pan doktor řekl že jsem měl kotník zlomeny a špatně mi srostl . Samozřejmě jsem se objednal na ortopedii ale čekací doba je skoro 3 měsíce . Takže teď budu čekat celkem dlouhou dobu a vůbec nevím co se bude dít. Proto jsem se rozhodl zeptat se vas jaké jsou možnosti. V příloze zasílám rtg snímek .děkuji za váš čas

Dobrý den, to není zlomenina, ale akcesorní kůstka oss tibiale externím. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Darina12. 6. 2017

Dobrý den, jsem 7 týdnů po tep kolena. Rovnou z nemocnice jsem byla převezena do lázní. Teď jsem už doma a koleno ohnu na cca 100 st. a stále mi natéká a je jako ve svěráku. Je to normální a jak dlouho to může trvat. Cvičím sama doma, i lehce na rotopedu. Děkuji za odpověď.Darina

Dobrý den, stav je to normální, nadále pokračujte podle plánu a všechno bude v pořádku. S pozdravem MUDr. M Pastucha

Petra6. 6. 2017

Dobrý den, měsíc a půl mám bolest v pravé kyčli, začalo to po chůzi na horách kdy jsem šla po rozbředlém sněhu kdy jsem zapadala, to mě začalo bolet poprvé od té doby mě to bolí , bolí to při chůzi a námaze , když sedím bolí mě to až do třísla , resp. v klidu, při chůzi vystřeluje bolet do zadní části, jako by pod zadnici a až do nohy zezadu je to taková tupá bolet která vystřeluje, nepříjemná,…

Dobrý den, bez klinického vyšetření a rtg vám nemohu říct o co se jedná. Doporučuji se objednat na ambulantní vyšetření. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Mgr. Eva Doležalová2. 6. 2017

Vážený pane primáři, především opravdu velké díky za endoprotézu levého kolena,která bude za několik dnů slávit roční výročí ! ( Už jsem měla i ošklivý pád přes mou senilní starou fenku zlatého retrívra a drží ! ) 2.10. jsem k Vám objednána na výměnu druhého kolena a ptám se :Dočetla jsem se , že se dá voperovat nejnovější náhrada -Attune od firmy Johnson&Johnson, kterou údajně lidské tělo lépe…

Dobrý den jsem rád, že vše funguje dobře. Stran protézy Atune je problém s její vysokou cenou a tak se v ČR zatím moc nepoužívá stejně jako proteza Persona. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anna Heroutová2. 6. 2017

Dobry den,dne 16.1.t.r.jsem byla operovana v Hořovicich TEP LK primařem MUDr.Pastuchou.Noha mi byla prodloužena o 5 cm.Vše probíhalo bez problémů, v současné době však mám velké problémy s bederní páteři.Mám velké bolesti a nemohu vůbec chodit,ohnout se ani sedět.Žádné léky ani cvičeni mi napomáhá. Jsem objednává na kontrolu 29.6.017 PALAS ATHENA Praha. Děkuji za radu.

Dobrý den, předoperační zkrat 4cm byl korigován o 3cm - měření na rtg , bylo dosaženo prakticky stejně délky ve výrazné dysplastickém terénu. Samozřejmě platí kontrola v Palas athena, jak jste již objednána. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jiří K.31. 5. 2017

Dobrý den pane doktore. V prosinci 2015 jsem utrpěl zlomeninu pately, řešeno chirurgicky tahovou cerkláží. V září 2016 odstraněn osteosyntetický materiál. Z chirurgického hlediska je prý léčba ukončena, hybnost kolene navrácena. Přesto se mi stále špatně chodí z kopce a ze schodů, nemohu běhat. Lze vůbec očekávat návrat do původního stavu před úrazem? Děkuji.

Dobrý den, po operaci jakéhokoliv úrazu lze čekat různé následky trvale. Prostě nikdy operovaná věc nemůže být lepší než byla před úrazem. Takže mirný diskomfort je normální. Pokud by obtíže progredovali je nutná kontrola a opakování Rtg. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Veronika30. 5. 2017

Dobrý den , som po uraze na lyziach 3/17 s rpt LCA a rpt partialis LCM genus I sin. , 4/17 som bola operovana : robili mi suturu LCM, resekciu LCA -je kompletne odtrhnutý od femoralneho uponu , bez moznosti rekonstrukcie s doporučením plastiky v dalšom kroku. Rada by som sa spýtala ,kedy to by to bolo vhodné , som aktívna, športujem a nerada by som odkladom koleno viac poškodila. Momentalne…

Dobrý den, plastika nie je nevyhnutá,, je doležité či sa vam vyvinie nestabilita. Ak sa nevyvinie, tak zostańte bez LCA, pokial sa vyvinie, tak potom ano. Doporučujem každopádně plastiku až s odstupom od úrazu 3M a viac. Ale opakujem, pri lezi LCA nie je plastika nevyhnutná. MUDr. M. Pastucha

ANNA Joskova29. 5. 2017

Vážený Mudr. Pastucho, moc Vam děkuji za vaše odpověďi a jelikož Vám důvěřují a vážím si Vašich profesionálních odpovědí., tak bych se dnes ráda pozeptala , po operaci kycle 6.1. 2017 a rehabilitaci a následně lázně, mě bolí záda a převážně u operované kyčle, levá strana. Je to v pořádku?Nebo co mohu dělat, aby záda nebolelo A. Ješté Vás požádám, o jednu odpověď j, když je kyčel rozcvičenà, je…

Dobrý den, samozřejmě ideální je každý den cvičit i v delším odstupu od operace náhrady kyčle nebo se věnovat přiměřené fyzické aktivitě ,ideálně chůze. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

katka25. 5. 2017

Dobré odpoledne,pane doktore. V únoru se mi ve vaší porodnici narodil syn a po utz kyčlí nám pan doktor řekl, že máme nosit široké balení plen. Bydlíme v Praze a tak nám dětská lékařka dala na další kontrolu žádánku k Mudr.Chládkovi do Prahy, abychom nemuseli na kontrolu do Hořovic. U pana doktora jsme byli 2x a už více nás tam nikdo nedostane a tak bych se chtěla zeptat, zda je možné přijít na…

Dobrý den, na vyšetření dětských kyčlí můžete samozřejmě přijít i k nám. Je nutné se vždy telefonicky objednat. Stran nepřítomnosti jader na UZ, jádro je jedna z věcí, které se během vyšetřování sledují, jádro je osifikační centrum hlavice kyčelního kloubu - zjednodušeně laicky místo odkud se" chrupavka mění v kost", a zdravému dítěti by se jádra měla objevit do 12 měsíců věku. S pozdravem MUDr…

Jana23. 5. 2017

Posílám vyšetření DEXA výsledek.L páteř rozložení denzitidy je nehomogení na orientačním denziommetrickém zobrazení lokálně vyšší BMD v L1 odpovídá zmíněné kompresi BMD hodnocené L páteře odpovídá pásmu osteoporozy L2-4 T/Zscore -4,0/-4,3 AM 58 procent věkové normy BMD L i P proximálního femuru odpovídá pásmu osteopenie T/Z skore -1,5/-1,7 AM 80 procent věkové normy V porovnání s minulým…

Dobý den, píše se tam, že se jedná o osteopenii, takže vše je relativně v normě, stávající léčba je dostačující, nejedná se o osteoporózu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Olena Syslová19. 5. 2017

Pane prim. Pastucho, prosím laskavě o sdělení, jestli provádíte operace záměny kyčelního kloubu miniinvazivní metodou? Je tato operační metoda hrazena VZP? Děkuji. S pozdravem O. Syslová

Dobrý den, v naší nemocnici je každá ortopedická operace je hrazena pojišťovnou. Miniinvazivní operace kyčle provádíme. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Květa Štiková17. 5. 2017

Mám dotaz borti se my klenba nohy a mam bolesti.Prosim o radu co bych mnela u dělat.Děkuji

Dobrý den, navštivte ortopedickou ambulanci, objednejte se na čísle 14 500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Josef Latislav15. 5. 2017

Dobrý den.Jaký je nejbližší možný termín výměny koleního kloubu,velmi to spěchá z důvodu odjezdu do zahraničí,nemohu vůbec chodit.Prosím termín a cenu za urychlenou operaci. Jsem z Jablonce n N a píši na doporučení vaši byvalé pacientky. Děkuji za odpověd.

Dobrý den, zatím nelze operaci urychlit, takže termín je konec listopadu. Nemocnice zvažuje zavést možnost sponzorského daru a provedení operace o víkendu. Zatím ale nepadlo konečné slovo. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tereza13. 5. 2017

Dobrý den, od mala mám problémy s výrazným křupáním levého kotníku. Doktor mne odbyl že to je normální ale to křupání je opravdu výrazné,hlavně když jdu ze schodů nebo doma cvičím tak to dost nahlas křupe. Nepřipadá mi to normální. Pomohou nějaké doplnky stravy aby kotník nekřupal? Stydím se že mi je 25 let a cvičím mezi mnohem staršími lidmi a křupe to jen mě. Děkuji

Dobrý den, skutečně jsou lidi kterým klouby křupou, ovlivnit to moc nelze. Pokud jenom křupou a nebolí, není nutné to řešit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana12. 5. 2017

V lednu jsem si zlomila obratel L1.Klínovitá zlomenina léčená beder.pásem měsíc klid na lůžku .Pak postupně jsem mohla chodit a Asi měsíc povoleno sedět.Při chůzi to bolí stále a i při sezení občas.Absolvovala jsem magnety na rh a nýní budu chodit na rh cvičit.Dnes mě doma malinko uklouzla noha po vodě na dlažbě a začalo to bolet víc.Chci se zeptat zda se to nemohlo zase zlomit.Úraz se mě stal 18…

Dobrý den,, bez klinického vyšetření a rtg zlomeninu nelze vyloučit. S pozdravem MUDr. M Pastucha

Jiří Syka10. 5. 2017

Dobrý den,před lety jsem byl u Vás operován s kolenem.Nyní mi po MRI zjistili nález edému kostní dřeně levého hlezna.Závěr : vzhledem k nejasnému nálezu MRI budeme zatím postupovat jako k nálezu aseptické nekrozy,či počínající Sudeckově algoneurodystrofii.Dr.mi nasadil léčbu viz nález.Chtěl bych vědět a poradit se,zda by jste mi neudělal nezávislou konzultaci,zda je ještě možnost jiné léčby,či…

Dobrý den doporučuji se obrátit na vyšší klinické pracoviště které má specialistů na hlezno např. FN Motol. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marie4. 5. 2017

Mám problémy s páteří při stání mi mravenčí hlavně pravá noha nemůžu dlouho chodit pro bolest v kříži a kloubů. Normálně mě v zádech nebolí a ani klouby stačí mi si na nějakou chvíli sednout a bolest ustoupí. Druhý problém je koleno - již 2x mi brali z kolena tekutinu ale moc to nepomohlo. Chtěla jsem se zeptat zda se můžu k vám na ortopedii objednat i když nemám doporučení. A jako poslední…

Dobrý den, samozřejmě se můžete objednat na vyšetření, doporučení od praktického lékaře není nutné. Číslo na objednání je 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

milena2. 5. 2017

Dobrý den, prosim Vás obracim se na Vás s dotazem jak dál.Jsem 10 měsicu po TEP kolene,které stálé natéká, boli a tuhne. RTG susp.stp.fraktura apexu patelly.muj ortoped mne dl infuze,leky a za dva měsíce na kontrolu a pak že se uvidi co dal,ale že se mu to nelibi.Prosim jak dalse pak pokračuje,kdž se to samo neupravi? Děkuji

Dobrý den, pokud se jedná o zlomeninu patelly, je to komplikace, kterou nelze posoudit validně bez vyšetření, takže mailem odpověď bohužel nelze. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jan Kožaný1. 5. 2017

Dobrý den. Mám prodělat TEP kolene. Léčím se s Parkinsonem, mám částečně problémy s chůzí / náhle zastavení uprostřed kroku a nové vykročení /.Nebudou problémy s pohybem pomocí holí? Děkují

Dobrý den, Parkinson. sy je samozřejmě přitěžující okolností při operaci TEP, ale je výhodou, že se jedná o koleno, to lze po operaci zatížit naplno, proto doporučuji nácvik chůze o berlích nyní, pokud to s Parkinson sy zvládnete, mělo by to být stejně i po operaci, zátěž operované končetiny může být plnohodnotná. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anna Joskova27. 4. 2017

Vážený Mudr. Pastucho, ràda bych se Vás zeptala , absolvovala jsem lázně Bechyne (navrat 25.4.2017)po vyměně kyčelniho kloubu a aplikovali mi slatinu (bahno)na hlezna, nárty, prave koleno a trapezy a musím říci ze se cítím hrozně, boli mě všechny klouby kromě kyčelniho operovaného. Myslíte si, že je to reakce na lazeñskou léčbu a že bolesti poleví.?Moc Vám děkuji za odpověď, vždy jste mi…

Dobrý den, jakákoliv rehabilitační procedura může pomoci, ale zároveň může i bolesti aktivovat. Myslím, že negativní vliv slatiny brzy odezní. Co se týká náhrad hlezenního kloubu, jedná se o výkon delikátní, raritní a výsledky nejsou přesvědčivé, proto je ideální, aby se realizoval na pracovišti, co ho operuje aspoň 20x za rok a to naše nemocnice není. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tomáš26. 4. 2017

Dobrý den pane primáři, jsem po vyšetření na MRI a čekám na hodnocení ošetřujícím lékařem, které bude za 14dní, tak zatím požádám i o Váš názor: Rupura gr.II v mediálním menisku charakteru horizontální linie prostupující celým meniskem bez kontaktu s jeho okraji. Normální nález na leterálním menisku, zkřížených i koloterálních vazech, chrupavka bez zjevných patologických změn. Obj. pohyb plně, MM…

Dobrý den, pokud to bude zlobit, tak artroskopie a částečné odstranění menisku, pokud to zlobit nebude, operace není nezbytná. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

hedvika15. 4. 2017

Dobrý den chci se zeptat na Váš názor na užívaní dlouhodobě tablet Condrosulf800 ortoped mi je doporučil pro mírnou bolest kyčelního kloubu RTG je v pořádku děkuji

Dobrý den, léky užívejte 3 měsíce, pokud nebudete cítit efekt, další užívání není nezbytné. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marcela Vokacova12. 4. 2017

Jak dlouho se u vás čeká na totální endoprotezu kycelniho kloubu?

Dobrý den, čekací doby se nám nyní prodloužily na 6 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kališová Alena10. 4. 2017

Dobrý den. Prosím o radu. Mám nálezy z MR z FN Plzeň. Dnes jsem navštívila p. doktora ortopeda a prý mi nic není,je to akorát na operaci kolene. Mám bolesti v celé noze i v klidu a v noci. nelze řešit nějak cystu a tekutinu v koleně? Laboratorní vyšetření krve mám negativní. Pan doktor se ani neptal,zda mám labor.nebo klinická vyšetření k vyloučení hemoblastozy. Jsem laik,ale přijde mi to divné.…

Dobrý den dle přiložené zprávy je váš stav indikací k náhradě kloubu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Denisa6. 4. 2017

Dobry den pan doktor, pred 3 tyzdnami som prekonala uraz clenka (viacnasobne sa mi clenok vyvrtol). RTG vylucilo zlomeninu, pritomny znacny hematom a opuch (dg. distorsio art. TC l. dx, cum distens LCL). Clenok som nemala fixovany, iba stiahnuty elastickym obvazom. Nohu vyrazne nezatazujem do dnesneho dna. Bolesti pretrvavaju pri rotacii nohy, obmedzena hybnost a instabilita, pri chodzi (ostra…

Dobrý den, určitě sádrovou fixaci a na 6 týdnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kamila3. 4. 2017

Dobrý den, v červnu 2016 jsem měla úraz kolene s otevřenou ránou, na vyčištění jsem šla až druhý den. Měsíc jsem chodila na laser, protože mám na koleni tvrdý útvar (bouli) a stav se nezměnil. Na kontrole mi lékařka řekla, že jsem v pořádku (rentgen čistý). Nemohu si na koleno přes bolest kleknout a "výrůstek" tam stále je. Mohli byste mi prosím poradit jestli se to vstřebá "samo" nebo mám…

Dobrý den, určitě se objednejte na ortopedickou ambulanci na kontrolu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

RNDr. Vít Holeček28. 3. 2017

Dobrý den, Dcera (nar. 1985) má od začátku roku 2017 silné bolesti kyčle. V únoru byla na 1. RTG (údajně artróza), následně na MR (drobné změny, výpotek), dále šla na punkci výpotku, při které jí byl proveden RTG se závěrem: Salterovo znemění, incip osteonekroza. Otázky: Je možné, aby se 14 dní po MR ukázal na RTG zcela odlišný výsledek ? Ošetřující lékař si neví rady se způsobem léčby. Je možné…

Dobrý den pane Holeček, nemusí se jednat o odlišný nález, ale o odlišnou interpretaci, zdá se mi pravděpodobná vzhledem k věku spíše nekrosa hlavice než artroza a tu někdo může nesprávně popsat jako degenerativní artrozu. Objednat se k nám na vyšetření samozřejmě lze, nutno se domluvit na 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Martin Chládek27. 3. 2017

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda-li je tento postup léčby správný..dne 4.2. jsem spadl z kola a pád jsem se snažil zmírnit natažením ruky, ta začala bolet, jak při pohybu tak i úchopu věcí.Vydal jsem se proto na pohotovost, kde mi byl udělán rentgen a nebylo z něj patrné, jestli mám zlomenou člunkovou kost či nikoliv.Dostal jsem sádrovou fixaci i s palcem a byl poslán domů s tím, že za týden…

Dobrý den, ten postup není úplně standartní, pokud se to hnulo, zlomenina tam je a závisí na typu zlomeniny, zda čekat nadále že sádrou se to zhojí nebo podstoupit operaci. Konservativně se hojí 6-12 tydnů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Majka Smrčková24. 3. 2017

Dobrý den, chci se zeptat, zda při zlomeninách ruky používáte odlehčenou sádru. Děkuji. Smrčková

Dobrý den, jenom v indikovaných případech,  při málo dislokovaných zlomeninách je to možné. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Simona Šedivá24. 3. 2017

Dobrý den, v lednu jsem si při volejbalu zlomila zápěstí, na pohotovosti jsem dostala sádru na 5 týdnů. Před 2 týdny mi sádru sundali, udělali kontrolní RTG. V přílioze posílám ofocený nález. Lékař mi řekl že v této fázi se již ruka nezmění, v případě bolesti jedině zákrok. Ruka mne stále bolí, ale ráda bych se svěřila do péče někomu jinému. (Zde každá kontrola, jiný lékař) Na Hořovickou…

Dobrý den, momentálně bych vzhledem k popisu začal s rehabilitací, pokud by bolesti trvaly, pravděpodobně by byla obtíž s S-L disociací, poté bych vám doporučil obrátit se na specialisty na zápěstí. Naše nemocnice bohužel tohoto specialistu nemá. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana Hladíková23. 3. 2017

Dobrý den. Dotaz ještě k MUDr Pastuchovi. Na dotaz o vyšetření před operací jste mne odpověděl.Ovšem MUDr Hrdlička by ještě chtěl doplnit, zda je třeba Mikrobiologické vyšetření Kultivace moče Výtěry krk a nos. Děkuji Hladíková

Dobrý den, všechna vyšetření navíc jsou vždy výhodou. S pozdravem MUDr. M.Pastucha

Kališová Alena20. 3. 2017

Dobrý den. Prosím jaké jsou čekací lhůty po objednání k vám do ambulance. Děkuji Kališová

Dobrý den, čekací doba na objednání do ambulance je kolem 3 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Karolina A.20. 3. 2017

Dobrý den, minulý týden jsem byla na služební cestě. Poslední den silně pršelo a na hotel jsem šla velmi svižně. Po návratu jsem sundala mokré věci, shodila tašky, které mi visely na zápěstí a sundala hodinky, které se mi posunuly do půlky ruky. Od té doby pociťuji v palci (od nehtu dolů k zápěstí) nepříjemný pocit. Palec je na vnější části citlivý, při sušení ruky ručníkem či při oblékání je…

Dobrý den, stav není akutní, doporučuji návštěvu vašeho praktického lékaře, po návratu ze služební cesty a pote standartní postup ošetření dle praktického lékaře. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra18. 3. 2017

Dobrý den, podstoupila jsem MRI kvůli neustálím bolestem na pravé straně bederní páteře. Prosím o vysvětlení vyšetření: v et. L4/5 zcela minimální množství tekutiny v i.v.kloubech. Zcela diskrétní paradiskální změny typu II dle Modicka v et. L3/4, L4/5. Děkuji za včasnou odpověď.

Dobrý den, obraťte se spíše na spondylochirurga. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ondřej17. 3. 2017

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na váš názor léčby kloubních defektů kolagenovým implantátem, případně v jakých případech je tato léčba vhodná a v jakých ne?

Dobrý den, nevím o jakou léčbu kolagenovým implantátem jde, s touto léčbou zkušenost nemám.  S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana Hladíková16. 3. 2017

Dobrý den. Jsem objednaná na operaci kolene (a to nástup 27.4.1 operace 28.4.17. Chtěla bych se informovat na předoperační vyšetření. Vyčetla jsem na vašich stránkách odběry krve, EKG, popřípadě rentgen srdce. Praktického lékaře zajímá, zda nebudu potřebovat další vyšetření. Děkuji za informaci. Objednával mi MUDr Radovan Hora. Moje r.č.495524022 jméno Jana Hladíková

Dobrý den, samozřejmě potřebujete komplexní předoperační vyšetření internistou, komplexni náběry KO, Biochemie, hemokoagulace, S+P Rtg, EKG s popisem, a eventuálne závěry specialistů, pokud jste u nich dispenzarizována-kardiolog, diabetolog a podobně. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Janina F.14. 3. 2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor v oblasti obouvání malých dětí, které se teprve učí chodit. Snažím se už delší dobu na různých diskuzích a v odborných článcích najít odpověď na to, zda dceři (teprve je ve fázi stavění se k nábytku) mám v této fázi a pro první kroky doma koupit nějaké kožené capáčky, obuv s pevným opatkem nebo naopak ji nechat chodit pouze naboso v nějaké…

Dobrý den, názory, jak správně píšete, se různí, a tak vám mohu napsat jenom svůj, nechte se dítě stavět u nábytku, nepomáhejte mu, nepoužívejte chodítko a pokud možno ho obujte do vyšších kotníčkových botiček. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

AnnaAbdul Abi13. 3. 2017

Vàženy pane Mudr. Pastucho, moc Vám děkuji za odpověď, jen ještě jednou, to jako opravdu si mohu zsvazovat boty na tkaničky i ve stoje?Tak jako před operací?Mám totiž ortopedicke boty kotnikové a jiné nemohu nosit a ty jsou na tkaničky. Omlouvám se, ale chci se opravdu ujistit, že mohu a s kycli se mi nic nestane. S poděkováním a upřímným pozdravem. A.A.A.

Dobrý den, ve stoji zatím ne, lze si zavazovat v sedu, operovaná končetina hlezno na neoperovaném kolenu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anna Abdul Abi11. 3. 2017

Dobrý den pane Mudr., rada bych se zeptala -1/ jak dlouho po operaci kycelniho kloubu 6.1.2017 musím spát s klinem mezi nohama, 2/, kdy si mohu samya uvázat boty na tkaničky. Moc děkuji za odpověď. S úctou L.V.

Dobrý den, doporučujeme klín mezi nohami u spánku do 3měsíců od operace, jde spíše o to, aby se člověk po operaci naučil vyvarovat některých extrémních rotaci a poloh. Již 6týdnů od operace lze tkaničky od bot zavazovat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jitka.S6. 3. 2017

Dobrý den Pane Doktore,chtěla bych se zeptat ohledně tenisového lokte,mám bolesti mírné,nic co by se nedalo vydržet,a kde mi byl nalezen i zánět,mám se objednat k ortopedovi,tak jsem chtěla vědět jaké vyšetření bude probíhat,a zda to není na operaci.atd,děkuji moc za odpověd...Jitka

Dobrý den, u podezření na tenisový loket je nejdůležitější klinické vyšetření, zpravidla doplněné rtg. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Markéta6. 3. 2017

Dobrý den,jak jsem již psala.jsem rok po artroskopické operaci menisku.Koleno začalo opět bolet,stejně jako před operací.Proto jsem se objednala k Vám na kontrolu,kde mi pan doktor řekl,že mi tam nemá co bolet,připadala jsem si,že si myslí že si vymýšlím.Proto mám dotaz jestli je možné provést nějaké vyšetření k objasnění potíží.Děkuji za odpověd Markéta

Dobrý den, lze ještě doplnit kontrolní magnetickou rezonanci nebo při potížích artroskopii opakovat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kališová Alena6. 3. 2017

Dobrý den. Mám prosbu. Pokud bych se chtěla objednat k vám na ortop.oddělení, co proto musím udělat? Mám bolesti kolene a slyšela jsem na vás hodně kladných ohlasů. Děkuji Kališová

Dobrý den, nemusíte mít žádné doporučení, stačí volat číslo 14500 a objednat se, číslo je v tomto formátu platné na území české republiky, je to číslo na naší recepci, kde vás objednají ke konkrétnímu lékaři. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Vladimíra6. 3. 2017

Dobrý den, provádíte výmněnu kolenního kloubu i když mám revmatoidní artritidu? Děkuji

Dobrý den, ano, i u pacientu s revmatoidní artritidou provádíme operace náhrad kolenního kloubu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marie Čiháková5. 3. 2017

Dobrý den pane primáři, prosím o laskavé sdělení z jakého materiálu se provádí u vás v nemocnici výměna kolenního kloubu.Stále slyším, že se používá cementová náhrada a nějak tomu nerozumím.Jedná se o to,že cementem se náhrada upevnuje, ale samotná je z nějakého kovu.Je mně 70 roků. Děkuji Čiháková

Dobrý den, implantáty jsou samozřejmě z kovu, ale jejich fixace je bud presfitová nebo cementovaná, vzhledem k věku se u starších lidí používá fixace cementová. Dle výsledku v registru mají cementované fixace dobrou životnost a není se čeho bát. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra4. 3. 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je čekací doba na odstranění kovového materiálu po předchozí operaci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, čekací doba na extrakci kovu je cca 1 měsíc, je ale nutné zvážit, zda je zlomenina již zhojená a zda extrakce kovu představuje větší profit než riziko ponechání kovu v těle. S pozdravem MUDr. M. Pastucha.

Markéta2. 3. 2017

Dobrý den,reaguji na odpověd ohledně bolesti kolene po artroskopickém o dstranění menisku.Jak se v takovém případě pokračuje v léčbě,pokud koleno opět začalo bolet.Děkuji za odpověd

Dobrý den, vyhledejte opět svého ortopeda a prodiskutujte další možnosti terapie. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Markéta28. 2. 2017

Dobrý den,mám rok po artroskopii menisku.Koleno mě začalo bolet stejně jako před operací.Meniskus mi byl prý odstraněn,pan doltor říkal,že mi tam nemá tedy co bolet.Chtěla jsem se zeptat zda je možné,aby koleno bolelo.Děkuji

Dobrý den, ano bohužel koleno může bolet i po úspěšném odstranění poškozeného meniskus. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Šárka28. 2. 2017

Dobrý den, několik dní mne velmi bolelo levé koleno při dřepu a ohnutí, žádný úraz jsme neměla. Při chůzi mne nebolelo. Včera mi pan doktor udělal obstřik, koleno trošku nateklo a bolí víc než před tím-z vnitřní strany. Zítra mne čeká magnetická resonance. Je to normální, že mně teď koleno bolí více?

Dobrý den, ano, koleno po obstřiku může 2 dny bolet i více. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

lenka27. 2. 2017

Dobrý den pane doktore, moc děkuji za odpověď. jen bych ráda vděla, zdy funguje alespoň aplikace kyseliny hyalurnové ? Mockrát děkuju

Dobrý den, ano, kyselina hyaluronová funguje a její aplikaci u nás provádíme bez doplatku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

lenka27. 2. 2017

Dobrý den, jsem cca 10 dnů po artroskopii kolene s tímto nálezem :laesio menisci med et lat gen Idx, laesio chondralis condyli med fem et tibie gr. III - IV,synovialitis . Dnes mně bylo doporučena aplikace Cellular Matrix. Velmi mě zarazila cena, jedna injekce 8 000 Kč,. Nedávno jse poslouchala v pořadu Sama doma lékaře, který říkal, že u vyššího stupně gonartrozy již aplikace krevních destiček…

Dobrý den, můj názor je, že aplikace krevních destiček nefunguje. Peníze bych do ní neinvestoval. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva V.27. 2. 2017

Dobrý den, dceři je 7 let a má ploché nohy a mám podezření jestli se jí trochu nekřiví záda. Je potřeba k vyšetření doporučení dětského lékaře? Případně ke kterému lékaři/do které ambulance se máme objednat? Děkuji.

Dobrý den, doporučení praktického lékaře nepotřebujete, můžete se objednat do kterékoliv naší ambulance. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marcel Syrový23. 2. 2017

Dobrý den, v pondělí mi doktor aplikoval injekci Synvisc one do kolene. Do druhého dne koleno dost oteklo. Otok neustupoval a tak lékař ve čtvrtek ten samý týden punkcí vytáhl 60ml jantar. K punkci došlo v přibližně stejném místě jako v pondělí k aplikaci Synvisc one. Můj dotaz je, jestli mohlo dojít při punkci i k vytažení již aplikované dávky Synvisc one? Případně bude snížen účinek této…

Dobrý den, pokud po aplikaci injekce SYSADOA do kolene trvá otok, lékař může zvážit punkci kolene. Každopádně není pak jasné, zda se s výpotkem z kolene neodsála i aplikovaná látka. Nelze to vyloučit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Veronika Drholcová22. 2. 2017

Dobrý den, za týden jsem objednaná do nemocnice na plastiku předního zkříženého vazu v levém koleni. Bohužel mám ještě problémy s páteří. Vybočené obratle. Některé dovnitř a jiné do boku. Nevydržím ležet na zádech déle než 3 hodiny. Bolesti jsou nesnesitelné. Mohu se zeptat jak se takové věci řeší při operaci a následném pobytu v nemocnici? Mohu ležet vůbec po operaci kolene na boku? Zvládnu se…

Dobrý den, po plastice vazů se budete moci otočit na bok, analgetika dostávat budete, bolest by měla být snesitelná. Pokud budete potřebovat v pooperační období pomoc, tak vám náš personál jistě pomůže. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

daniela Schreiberová22. 2. 2017

Dobrý den, otec 70 let je k vám objednán na plánovanou operaci TEP kolene v červenci 2017. Při předchozích artroskop. výkonech se opakovaně objevila náchylnost k pooperační infekci. Ráda bych se zeptala, zda není v letních měsících větší riziko infekce a horšího pooperačního hojení. Také bych se chtěla zeptat, zda je u takto starého pacienta vhodné volit raději spinální anestezii než celkovou.…

Dobrý den, standardně dáváme všem pacientům profylaxi antibiotiky a nezaznamenáváme vyšší riziko infekčních komplikací i v letních měsících. Způsob anestezie je zcela v kompetenci anestesiologa, ten preferuje spinálni způsob. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Dana21. 2. 2017

Dobry den. V kvetnu 2015 po rotaci kolene byla dg totalni ruptura zadniho rohu medialniho menisku. Koleno bolelo asi tyden, pak bolesti ustoupily. Koleno sneslo plnou zatez. Vcera opet stejna bolest. Krec v cele DK. Nyni pouze v krajni poloze pri drepu a pritazeni lytka ke stehnu dojde k prudke bodave bolesti ve vnitrni predni strane kolene propagujici do cele nohy, ktera po zmene polohy odezni. …

Dobrý den, pokud máte poškozený meniskus a bolest je jenom v krajní poloze a nevzniká blokáda kolene není nutné situaci řešit akutně. Výkon lze naplánovat dle vašich možností a možnosti zdravotního zařízení pro které se rozhodnete. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hanka20. 2. 2017

Děkuji za zodpovězení dotazu ohledně TEP kolene. Ještě bych se teda chtěla optat, proč mne tak u chůze bolí hodně lýtko a nárt. Děkuji Hankeová

Dobrý den, bez klinického vyšetření nelze na váš dotaz odpovědět. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hanka19. 2. 2017

Dobrý den, prosila bych vas o radu. Jsem pul roku po TEP kolene a stálé mám berle,prostě bez nich to nejde a když to zkoušim, tak mam nohu jako v betonu a dost mne boli od kolene dolu celá.Muj ortoped mne řika,že to chce čas,ale už jsem z toho nervozni. Při cvičeni mne taky nějaké cviky boli.RTG je v pořádku, tak nevim kdeje chyba.Po operaci jsem byla 3 týdny na rehabilitaci, 5 týdnu lázně a…

Dobrý den, operace náhrady kolene je komplikovaná operace a i když se vše podaří jak operatér plánuje a on je s výsledkem spokojen, dle literatury cca 20% pacientů spokojených není. Trvaly výsledek od kterého nelze čekat zlepšení je 2 roky od operace. Berle by jste již ale každopádně používat neměla. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Ludmila16. 2. 2017

Dobrý den. Mám 14 letého syna,kterému se asi před 14 dny objevila nebolestivá boule na rameni. Byl mu indikován nezhoubný novotvar (D160) a byl objednán na duben na operaci. Je okamžitá operace nezbytně nutná? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ne není, pokud někdo řekl, že se jedná o nezhoubný novotvar. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva14. 2. 2017

Dobrý den, 10-ti letá dcera má vystouplou pravou lopatku a lehce zahnutou páteř. Je možné objednat se na fyzioterapii, nebo je třeba kolečko - dětská, ortoped, fyzio. Děkuji

Dobrý den, objednejte se na vyšetření k rehabilitačnímu lékaři. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Renata Sedláčková11. 2. 2017

Dobrý den,mám 12 letého syna a má utržený úpon na stehně a posunutý o 6 mm po magnetické rezonanci. Můžu se zeptat na váš názor ohledně lěčby.

Dobrý den, je to příliš málo informací, nevím úplně přesně jaký úpon, zdá se, že jeho stav vyžaduje návštěvu ortopedické ambulance. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

alena Kališová10. 2. 2017

Dobrý den. Pane primáři chtěla bych se zeptat. Vloni po rtg jsem již měla koleno koxartroza III.st.vlevo. Navíc mám odchýlenou část nohy od kolene dolů do X. Zároveň mám i problémy s kyčlí,také vlevo. Je možné operací srovnat koleno,aby byla noha rovná? nebo je nutná výměna kolene? Na této noze u kolene mám zároveň i vnější křečové žíly, přes které,jak mi bylo řečeno ortop. by operace nebyla…

Dobrý den, osovou úchylku kolene lze srovnat jediné osteotomií nebo náhradou kolene. Operace kyčle na osu kolene vliv nemá.  Operace je možná i v terénu křečových žil. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana9. 2. 2017

Dobrý den.Potřebuji posoudit DEXA Pásmo osteoporozy dle kriterii WHO neprokazujeme parametry BMD hodnoceného skeletu odpovídají pásmu otopenie obvykle parametry TBS pokles BMD v porovnání s minulým vyšetřením T-skore L1-L4 -2,1 prox femur krek-1,0 total -1,1 Léčena jíst mléčné výrobky nyní pojedu zase na vyšetření po dvou letech na Dexu a mám zlomeninu L1 .Mléčné výrobky jím každý den.Mám…

Dobrý den Crohnova nemoc je rizikový faktor stran kvality kosti, ale vaše poslední měření je v mezích normy. Každopádně ve vašem případě je nutné opakovat densitometrii každý rok. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petr Klika7. 2. 2017

Zdravím Vás pane primáři, mám podezření na poškození laterálního menisku, které se opírá o mé profesní vzdělání - vzdělání fyzioterapeuta, o klinické samovyšetření a náhled obtíží v celkovém kontextu. Ortoped po shlédnutí RTG snímku indikoval magnetoterapii a kontrolu za měsíc, poté případně artroskopii. Sám sobě si mohu poskytnout, a již tak činím, maximální odbornou péči v managementu pohybu,…

Dobrý den pane, zcela souhlasím s vaším rozborem situace a navrhuji totéž co vy - realizovat magnetickou rezonanci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Markéta7. 2. 2017

Dobrý den,mám dotaz.Minulý rok jsem měla operovaný meniskus.Nyní mě koleno začalo stejně bolet jako před operací,je možné že by byl opět poškozený?Děkuji za odpověd

Dobrý den, ano, již operovaný meniskus se může opět poškodit, pokud máte obtíže dostavte se na ortopedickou ambulanci na kontrolu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Karolína6. 2. 2017

Dobrý den Jsem jeden den spadla na koleno asi pěti dny jak jsem spadla pomalu jsem nemohla chodit druhy den jsem bez stahovačky nemohla chodit ale čím dal je to horší křupe mi v něm a když jdu tak cítím jak v něm lupe, bolest když ležim taky bolí pod kolenem, ve prostředí i ve vnitřní kolene. Byl je maly otok je a asi dva dny modřina. Můžete mi prosím odpovědět a jestli mám jít na ortopedie.…

Dobrý den, pokud vás koleno bolí a je tam anamneza úrazu, bylo by vhodné ortopeda nebo chirurga navštívit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

VACLAV1. 2. 2017

Dobrý den mam dotaz provádíte operaci kyčelní hlavice -dekomprese, mam nekrozu kosti

Dobrý den, u nekróz hlavice dle posledních literárních zdrojů provádíme podporu hlavice z materiálu trabecular metal od firmy Zimmer. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iveta S.30. 1. 2017

Dobrý den, ke kterému lékaři na Vašem oddělení se mám objednat s bolestivou exostózou na ukazováčku pravé ruky? Moc děkuji.

Dobrý den, ideálně se objednejte na ambulanci MUDr. Polednik , přes recepci 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana27. 1. 2017

Dobrý den.Zvedla jsem vnouče a pak jsem hned měla bolesti v bedrech . Podstoupila jsem RTG a tam pan doktor píše LS páteř sinistroskoliozní,plynulá,obratlové tělo L1 je lehce klínovitě snížené s nerovnou horní krycí plochou v.s traumatické změny SI skloubení -SI klouby symetrické,artrotické změny obostranně.Co to přesně znamená.Chodím na kostní že mám ostopenii následkem crohnovy choroby.Pani…

Dobrý den, nález na RTG je více méně normální, popisuje chronické změny na bederní páteři věku přiměřené, každopádně se nejedná o urgentní stav, kontrola koncem února je postačující. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alena17. 1. 2017

Dobrý den, měla bych dotaz na pana primáře Pastuchu : provádíte endoskopické operace karpálního tunelu, stale platí, že pacient na tuto operaci nemusí doplácet? Jak dlouhá je lhůta mezi osobní konsultací a následným zákrokem? Mohla bych vše urychlit návštěvou přimo v Hořovické nemocnici? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na operaci karpálního tunelu endoskopicky v naší nemocnici pacient doplácet nemusí. Lhůta mezi osobní návštěvou a operací je cca 5 týdnů. Na ambulantní vyšetření je nutno se objednat na čísle 14500.

Dominik15. 1. 2017

Dobrý deň Pán doktor, Chcel by som sa Vás opýtať na názor ohladom mojej magnetickej rezonancie. LCL aj LCM intaktné, priebeh a signál bez chorobných zmien PCL-má primeraný tvar a priebeh, signál je homogénny, bez chorobných resp. traumatických zmien. ACL- ma primeraný priebeh, tvar je mierne zvlnený v strednej časti, SI je nehomogénne akcentovaná vo všetkých sekv.-hodnotím ako parciálnu chron.…

Dobrý den, zdá sa, že vaša MRI dopadla dobre, oba menisky su v poriadku, stabilizatory kolena bočne su pevne, je tam pravděpodobne stav po staršom uraze predného vazu, ale rentgenolog ho hodnotí ako dobrý, mate malu zmenu na chrupavke, ktoru nie je nutne teraz riešit, takže pokial vas koleno neboli, nie je nutná artroskopia. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

Tomas6. 1. 2017

Dobry den, pred Vanoci jsem utrpel uraz kolene pri lyzovani. Po vysetrenich a artroskopii mi bylo zjisteno natrzeni vnitrniho vazu a uplne pretrzeni predniho krizoveho vazu. Doporuceno mi bylo podstoupit plastiku vazu (umisteni stepu). Delam ruzne sporty, jak fotbal, behani, atletika apod.. Chtel bych se zeptat, zda by bylo mozne tyto sporty "docasne" pres leto absolvovat s nejakou, klidne i…

Dobrý den, můžete si koupit 4 bodovou ortézu a klidně výkon plastiky vazů odložit až po létě, když budete mít skutečně obtíže typu předozadní nestability. Výkon není úplně nezbytný. Klidně vyčkejte do léta. Rekonvalescence po operaci je 3 měsíce. S pozdravem MUDr. M. Pastucha.

Eva2. 1. 2017

Dobrý den, jaká je prosím čekací doba na totální endoprotézu kyčelního kloubu ? Jak dlouho cca trvá rekonvalscence? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, čekací doba na výměnu kyčle nebo kolene je stejná, nyní v naší nemocnici kolem 4 měsíců, rekonvalescence a návrat do práce je kolem 3 měsíců . S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana31. 12. 2016

Dobrý den, jaká je prosím čekací doba na výměnu kolenního kloubu?

Dobrý den, čekací doba na výměnu kolene je cca 4 - 5 měsíců nyní objednáváme na konec května. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miroslav Kára30. 12. 2016

Dobrý den, byl jsem operován v O5/2015 p. primářem - endoprotéza pravého kyčle. Vše je super!! Jsem dost aktivní a rodina tvrdí, že to přeháním. Hodně chodím 5 - 10 km cca 4x týdně, občas jdu na veřejné bruslení, v sezoně dost jezdim na kole 2O - 50km/ den . Je to normální nebo se mám víc šetřit, aby mi to více vydrželo ? Předem děkuji za odpověď. M.K.

Dobrý den, pane Kára, myslím, že to co děláte je správně, mám radost, že se můžete opět věnovat všem pohybovým aktivitám které máte rád. Každopádně se vyhýbejte kontaktním sportům a míčovým hrám, ty nejsou pro vás ideální. Ale chůze, kolo, plavání jsou ok, bacha na bruslení - snažte se nepadat:-) S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michal21. 12. 2016

Dobrý den,chtěl bych se objednat na vyšetření kolena na noze mám lymfedéme .Už jsem o tom psal 28.11. Děkuji

Dobrý den, u lymfedému operace možná je, pokud to lokální nález dovolí. Jsou různé klinické formy lymfedému. Ideálně vám na váš dotaz odpoví operatér na kontrole na ambulanci. Objednete se na ortop. amb. přes recepci 14 500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michaela21. 12. 2016

Dobrý den pane doktore dneska jsem byla se synem 12 týdnů na kontrole kycli. Kontrolní Sono kyčelních kloubu G I B dx. G I B sin. oboustranně nezralý kostěný okraj stříšky. Máme předepsanou 24 hodin frejkovou peřinku a za 5 tydnu kontrola. Mohl by jste mi prosím napsat co znamení zkratky a jak moc je to vazne popřípadě jak dlouho asi budem nosit peřinku? Děkuji Michaela

Dobrý den, zkratky uvedené ve Vaší zprávě jsou klasifikačním označením kojeneckých kyčlí, G - Grafova klasifikace, I-B znamená mírná nezralost - prakticky normální nález.  Délka nošení peřinky se nedá dopředu říci, záleží na tom, jak budou kyčelní klouby vypadat na další prohlídce. S pozdravem MUDr.Zdeněk Poledník

Helena16. 12. 2016

Dobrý den,do kyčle 6.12. již podruhé mi byla aplikována injekce Hyalone,která poprvé v červenci velmi pomohla,teď mi přijde ,že moc ne.Prý Synvisc-one je daleko účinnější.Jaké máte Vy zkušenosti a jaká je min doba mezi injekcemi do stejného kloubu? Moc děkuji.Helena

Dobrý den, preparáty Hyalone a Synvisc jsou si hodně podobné, výrazně levnější pro pacienta je Hyalone, proto vám asi byl nabídnut. Každopádně jejich účinek je stejný. Pokud vám nezabral není žádná jistota, že by Synvisc zafungoval lépe. Minimální doba mezi aplikacemi je 1/2 roku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Alena15. 12. 2016

Dobrý den, dne 9.9.2016 mi byla provedena operace ASK v nemocnici Hořovicích. Po dvou měsících kdy se zdálo vše v pořádku mi náhle koleno oteklo a naplnilo se vodou, 16.11./50 ml lékař odstranil výpotek, opakovaně po dalším týdnu 24.12/45 ml, a po dalším týdnu 1.12/ 35 ml. Druhého dne 2.12 oteklo druhé koleno které bylo pravděpodobně zatěžováno více. Včera 14.12.po týdenním klidovém režimu se…

Dobrý den, samozřejmě je možné že po artroskopii může být komplikované hojení a také jsou možné náplně. Neumím se k vašemu případu validně vyjádřit, protože se spíše věnuji problematice náhrad kloubů. Prosím objednejte se na naší ambulanci Dr.Mašat , který vás případ zhodnotí asi nejlépe. Kažodopádně je nutná osobní návštěva, nelze vyřešit konzultaci po síti. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Blanka14. 12. 2016

používá se ve vaší nemocnici při totální endoprotéze kolene metoda PSI?

Dobrý den, metoda PSI se nepoužívá pro její nákladnost, pokud ale pacient souhlasí s poplatkem za zhotovení individuálních šablon na resekci kloubních ploch není problém danou metodiku uplatnit. Spolupracujeme s největším producentem kloubních náhrad na světě firma Zimmer , která metodou PSI disponuje. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

klaudia12. 12. 2016

Dobry den chcela by som sa opytat kvoli kontrole u mojej skoro 4 mesacnej dcerky bedrovych klbikov na sprave mam napisane: US vysetrenie dľa Graff l.sin. 62 l dx. 62 e.f. -/- klinicky bpn co to znamena Ďakujem

Dobrý den., hodnocení kojeneckých kyčlí dle Grafa užíváme i v naší nemocnice. Skládá se z římské číslice ( I - IV ) a písmene ( A-C ). což  Vámi dodanému záznamu (pokud v něm není chyba v tisku)  neodpovídá. Hodnocení typu "62" neznám, l.sin a l.dx. je označení strany - levá a pravá. -/- znamená nepřítomnost osifikačních jader, což ve 4 měsících není problém. Klinicky bpn - znamená, že klinické…

Iveta5. 12. 2016

Dobrý den,mojí babičce nabídl lékař injekci na bolest na kyčle,protože jí hrozně moc bolí,ale je velmi drahá,chtěla bych se zeptat,co to je,jaký má účinky a na jak dlouho působí. Děkuji za odpověď.

Dobrý den my bychom aplkkovali kortikoidy a mesocain prakticky na 100% by to zabralo a nevybirame za to žádný  poplatek. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Josef Frýdl3. 12. 2016

Chtěl bych se zeptat zda by bylo možné u vás postoupit totální endoprotezu kolene.Pravé koeno mi dělali v Písku a po roce mě v noci stále bolí.Na levé jsem objednán až na 21.6.2017 ale koleno bolí stále víc.O vaší nemocnici jsem slyšel v rehab.nemocnici Beroun. předem děkuji za odpověd.

Dobrý den, totální endoprotézu kolene samozřejmě můžeme v naší nemocnici realizovat, fakt ,že jste z Písku nevadi, 80% našich pacientů je mimo okres Beroun, každopádně naše objednací termíny jsou kolem 5 měsíců a nic lepšího než květen 2017 vám nyní nabídnout nemůžu. S pozdravem MUDr. J. Ziková

Jana3. 12. 2016

Dobrý den, mám problémy s levým ramenem nemohla se s ním hýbat a měla jsem silné bolesti zjistili mi kalcifikace v rameni a zánět dostala jsem obstřik s kortikoidy a Aulin2*D a mám dotahovat pohyby ramene zkouším zvedat rameno kam to jde, ale nejsem si jistá jestli s ním mám plné cvičit a nebo si pod pojmem dotahovat pohyby ramene mám plně představit? Můžete mi poradit prosím

Dobrý den, pokud jsou kalcifikace v rameni, někdy je nutná artroskopická revize ramene, v případě, že rehabilitace nebude dostatečná, objednejte se na naší ambulanci, domluvíme další postup. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Smrčková28. 11. 2016

Dobrý den,moji maminku hrozně moc bolí kyčel,má jít na operaci v Příbrami ale až někdy v lednu,bylo by možné jí operovat po konzultaci u vás dříve? lékaři jí dávají léky které už nezabírají.Dekuji.

Dobrý den, čekací doba na vyšetření ortopedem v ambulanci naší nemocnice je cca 1 měsic, čekací doba na náhradu kolene 4-5 měsíců, pokud máte domluven termín na operaci v Příbrami v lednu, nic na tom neměňte. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kateřina28. 11. 2016

Dobrý den, už půlrok mě trápí bolest obou koleních kloubů, v sobotu večer jsem bolestí nemohla dojít ani do postele a v neděli ráno se mi tam udělaly dva hematomy, přikládám ve fotografii, nevíte co by to mohlo znamenat?

Dobrý den, užíváte léky na ředění krve? Je nutné klinické vyšetření a Rtg obou kolen, ideálně po vašem objednání na naší ortopedickou ambulanci. Číslo je 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

eva27. 11. 2016

Dobrý den,mám delší dobu bolesti kolen,kloubů,na rukách mám mezi klouby tvrdé nateklé vazy,též i změny na rukách kloubů.Asi před 2 roky jsem byla u obv.lékaře-bylo vyšetření krve a nějaké vyšetření ale bez výsledku?V únoru jsem šla opět k lékaři a jen mi řekl,že si mám najít jinou práci.Ta bolest se mi zhoršuje.Maminka má těžkou artrózu.Nevím co mám dělat,kam se obrátit .Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte dané obtíže a byla jste vyšetřena praktickým lékařem , nyní je vhodná kontrola ortopedem a Rtg postižených kloubů. Na vaši otázku se bez klinického vyšetření nedá odpovědět. Bolesti malých kloubů jsou spíše revmatické, náběry klidně mohou být negativní, bolesti velkých kloubů jsou spíše artrotické. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michal22. 11. 2016

na Dr.Mašáta : podle zprávy z RTG je v koleně třeba provést náhradu kloubu . Na noze mám lymfedéme . Je operace možná ?

Dobrý den, u lymfedému operace možná je, pokud to lokalní nález dovolí. Jsou různé klinické formy lymfedému. Ideálně vám na váš dotaz odpoví operatér na kontrole na ambulanci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Monika21. 11. 2016

Dobry den,chtela byych se s vami poradit .Je to asi cca rok co mi zjistily tiatzuv syndrom,prosla jsem elektrolwcbou ktera nezabrala,nechala jsem se.znpvu vysetrit a rekly mi ze mi odumira 2 zebro -ze tam vznika asepticka nekroza-momentalne jsem tedy objednana za tri tydny do nempcnice ale stale to boli cim dal vice,nemuze se to nejak hodne zhorsit?nevite o nejake ucinkujici lecbe?predem dekuji

Dobrý den, Tietzův syndom je benigní onemocnění a nemůže se zhoršit. Pokud se skutečně jedná o Tietzův syndom a je vyloučena kardiologická etiologie bolesti na hrudi. Terapie je vesměs konservativní, prakticky se jenom analgetiky modifikuje bolest, stav se postupně spontánně upraví. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anděla14. 11. 2016

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli je u vás možnost reoperace artroskopie.Na operaci jsem byla 3.3.2016,pan doktor který mě operoval tvrdí,že je vše v pořádku,ale já nevyjdu schody,koleno je neustále oteklé a na vnitřní straně-v podkolení to neustále bolí....dostávala jsem mezokaimové injekce,masti,3krát mi dělali sepci,ale koleno opravdu v pořádku není.Pomožte prosím.Děkuji za odpovědˇ.S…

Dobrý den, Reoperace je samozřejmě možná, nutno se nejdříve objednat na naší ambulanci 14500 k vyšetření, kde vám posléze bude stanoven termín operace , pokud bude indikována. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Martin7. 11. 2016

Dobrý den, jsem cca 2 měsíce po úrazu kolena (pád při fotbale), které mne po klidovém režimu a rehabilitacích stále pobolívá a to z vnitřní strany hlavně při chůzi ze schodů či při delší chůzi. Byl jsem na mag. rezonanci, která ukázala: MRI: Osa kolene přim. mírná subluxace femorpatelárního kloubu. Mírný edém kostní dřeně kondylů tibie, více fibulárně a okraje med. kondylu femuru. Přední zkřížený…

Dobrý den, dle MR se nález zlepšil, s artroskopii bych zatím vyčkal, s pozdravem MUDr. M. Pastucha

Šárka31. 10. 2016

Dobrý den, matce (80 let) má být provedena náhrada kolenního kloubu kvůli artróze. Zajímalo by nás,jak dlouhá je ve vaší nemocnici čekací doba na operaci, zda se vztahuje i na pacienty VZP, a jestli si následnou rehabilitaci musí pacient zajistit sám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den čekací doba na náhradu je 5 měsíců a následnou rehabilitaci si pacient zajišťuje sám. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Libor Zajíček27. 10. 2016

Dobrý den, měl bych takový menší ohledně bolestí hlavně levého kolene ( i když se to objevuje u obou, ale silněji u levého.) Tyto bolesti mají bodavý ráz a objevují se po sportovním výkonu typu běhání/turistika/delší chození po městě a nacházejí se na u levého kolene na jeho levé straně na úrovni menisku a stejně tak i u pravého kolene na pravé straně. Již delší dobu se odhodlávám, že s tím půjdu…

Dobrý den, určitě vám vzhledem k vašemu věku doporučuji návštěvu specializované ambulance, z obrázku nelze přesně určit co vás trápí a vyšetřeni klinické je nezbytné. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marie27. 10. 2016

Dobrý den, už asi 3 měsíce mně trápí bolesti ramene, byla jsem na obstriku ten pomohl asi na 3 týdny a pak se bolesti vrátili. Bolest vystřeluje až do prstu. Můžete mi poradit jestli se mám obrátit na ortopedii nebo na neurologii. Děkuji.

Dobrý den, možná by bylo dobré vyšetření neurologem /iradiační bolest/ a rehabilitačním lékařem, pokud vám obstřik nepomohl, je možno obstřik ještě jednou opakovat. Vzhledem k iradiacím, ale nutno vyloučit vertebrogenní etiologii a na to je ideální neurolog. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Barbora27. 10. 2016

Dobrý den, mám problém s koleny a nevím co s tím. Včera jsem dobíhala autobus (jako skoro každý den) cca 60m a od té doby nemohu skoro ohnout kolena, neudělám dřep kvůli nesnesitelné bolesti spodní části kolenou. Kolena mě dokonce bolí i když sedím a cítím v nich silné pnutí. Je mi 26 let, pravidelně sportuji, chodím hodně pěšky (minulý týden jsem ušla cca 80km, navíc bydlím ve 3.patře bez výtahu…

Dobrý den, potíže s koleny mohou mít i štíhlí mladí lidé, je možné ve vašem případě, že se jedná o femoro patelárni skloubení a tedy spíše obtíže s čéškou. Každopádně bez klinického vyšetření není možné vaší otázku zodpovědět. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

vladimír25. 10. 2016

Bylo mi zjištěno rentgenem- zužení mediálního kompartmentu kloubní štěrbiny, přihrocení interkondylických eminencií, ostruha patelly, femoropatelární skloubení- přihrocení patelly. Prosím o radu, jak to můžu doma léčit. Jaké obklady, klid,chůze, atd. velmi děkuji

Dobrý den, závisí na stupni poškození mediální štěrbiny, u lehčího stupně stačí režimová opatření-redukce hmotnosti, omezeni nadměrné zátěže a sportu, dále pak nutno doplnit léky proti bolesti a NSAID a posléze eventuálně zkusit chondroprotektiva, pokud to nebude stačit nutno doplnit obstřiky kolene nebo aplikace viskosuplementace. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lenka21. 10. 2016

Som onkol.pacient mám AML. Po braní kortikoidov /dva roky -na začiatku 100 mg prednison, brala 5 mesiacov/ mi zistili bionekrózu kolena. Na MR mi zistili rozsiahle mapovité postihnutie povrchovej trámčiny femuru a tíbie a v menšom rozsahu pately. Chondropatia femuru a tíbie gr. I-II.chondropatia pately gr. III. Rengén artróza primeraná veku. Co by ste mi vy odporučili? Voped dakujem za odpoved

Dobrý den, asi by som doporučil artroskopiu kolene a potvrdenie daneho MRI nalezu. Niekedy je MRI falošne pozitivna. Každopadně zatial režimova opatrenia, ste mlada, takže redukcia zataze a hmotnosti, kontrola onkologom a artroskopia ortopedom. S pozdravom MUDr. M. Pastucha

jitka18. 10. 2016

Dobry den,mam uraz nohy, mam mirny defekt chrupavky hlezna-je to asi mesic a stale tam mam bouli a boli to.Doktor rikal ze je to na dlouho a at nohu nepretezuju,tak se chci zeptat jak dlouho se to hoji a jestli to nemam treba stahnout.Dekuji Jitka

Dobrý den, defekt chrupavky se nemusí plně zhojit, můžou zůstat trvale následky, je nutné nález lépe specifikovat. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petr4. 10. 2016

Dobry den. Uz delasi dobu mne boli achylovky a kdyz vystypuju z tramvaje po delsim sezeni tak z ni s pis vypadnu nes vystoupim. Dnes jsem na achylovkach nalezl mirnou bouli s fialovym nadechem. Mozna je tam dyl. Cely den jsem na nohach delam řeznika a obcas jezdim na kole vstavam ve 3 uz 6let,do prace a kdyz jedu na, kole je to cca 20km tam a 20 zpet. Vazim 125 az 130 kg na 185cm vysky. S…

Dobrý den, Ideálně je ve vašem případe navštivit ortopedickou ambulanci a podstoupit klinické a Rtg vyšetření. Z vašeho popisu se možná bude jednat o chronický zánet A. šlachy. Nelze to ale bez vyšetření potvrdit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdeněk4. 10. 2016

Dobrý den jaká je čekací doba na operaci kýčelního kloubu a zda bych se mohl objednat na ortopedii Děkuji

Dobrý den, čekací doba na výměnu kyčelního kloubu je v závislosti od operatéra 4-5 měsíců. Objednat se na naši ambulanci můžete na čísle 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michal2. 10. 2016

Dobrý den, pane doktore, dceři narozené 19.7.2016 bylo předepsáno široké balení. Nález v porodnici byl 2a bilaterálně, lékařka zmínila, že je "levá trošku horší". Na kontrole v 7 týdnech levá kyčle 1b a pravá stále 2a. Lékařka krom pokračování v širokém balení NEdoporučila polohu na boku a polohu na bříšku (mimo cvičení). Nicméně dcera je hodně uplakané miminko (reflux) a přes den se jí nedaří…

Dobrý den, nález je prakticky v mezích normy, klidně může usnout na břiše. Spíše doporučuji nyní kontrolní sonograficky nalez. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Petr21. 9. 2016

Dobry den mam dotaz. Obcas mi píchá v levem koleni jako uvnitr. Obcas lezim sem v klidu a zacne me v tom hrozně píchat. Nekdy to boli i pri chůzi. Pod kolenem se mi udelala pred par mesici boule . Mohu se zeptat co by to mohlo byt? Bolesti mam skoro denně děkuji za odpověď

Dobrý den, bohužel bez klinického vyšetření nelze ve vašem případě stanovit přibližnou diagnozu. Doporučuji se vám objednat ke klinickému vyšetření ortopedem v místě bydliště. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Marie20. 9. 2016

Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi oddělením I. a II. ? Na jaké číslo mám volat, když chci objednat, u oddělení I. nenašla jsem žádné číslo. Děkuji za odpověď. Marie

Dobrý den, ortopedie je jenom jedno oddělení v přízemí budovy Nemocnice. Objednání na ambulanci možná myslíte, to probíha na čísle 14500 a nahlásíte problém který vás trápí nebo konkrétni jméno lékaře a budete objednána. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Katerina13. 9. 2016

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat 27.7 jsem byla s dcerou na měření vložek do bot a stále se nic neděje nevím jestli je to možné ze to trvá tak dlouho nebo na nás zapomeli Děkuji Kellerova

Dobrý den, prosím zkuste zavolat pímo do Ortoobuvi Na Strži Praha 4 a domluvte se s p.Malá, je to zástupce fi co vložky vyrábí. Myslim, že měřeni 27,7 by již mělo být hotovo. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva10. 9. 2016

Dobrý den, babička je k Vám objednána na výměnu kolenního kloubu. V informacích k hospitalizaci jsme se dočetli, že podpažní berle má mít s sebou. Její praktický lékař i ortoped je však napsat nechtějí s tím, že by je měla dostat v nemocnici. Děkuji za odpověď, Eva

Dobrý den, berle jí můžeme dát u nás v nemocnici. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Iva31. 8. 2016

Dobrý den, moje mamka má práci při které si bohužel nemá možnost sednout a po celém dni ji hodně bolí nohy zespodu a paty. V práci používá ortopedicke boty. Má dvoje a během dne je střídá. Neporadite mi prosím jak bolest nohou v tomto případě řešit? Moc děkuji.

Dobrý den, bolesti paty se mohou vyskytovat u patní ostruhy i když je obuv vyhovující. Je nutné navštívit ortopeda a realizovat snímek paty v boční projekci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Monika26. 8. 2016

Před 3 měsíci jsem měla úraz na kole. Doktor mi zjistil,že tam mám vodu. Poslal mě na mag.rezonanci,az v zari. Koleno me celou dobu boli a ted po tydnu tancování (na skole) se to zhoršilo. Koleno me boli celý den,at delam cokoli, boli me nahoře i z venku na boku,tlaci me,tahne a bolest mi jde i zepredu nahoru na stehno a to stejne vzadu nahoru i dolu. Co to muze byt a jak se to leci a jak dlouho?…

Dobrý den, je standartním postupem při diagnostickém rozpaku doplnit MRI kolene, každopádně čekací doba na vyšetření může být delší. Nepíšete zatím o výsledku rezonance. Každopádně je nutné další klinické vyšetření s výsledkem MRI k dispozici. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lucie24. 8. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, babička má 86let, má artrózu 3.nebo 4.stupně (obě kolena), včera jsme byli u lékaře a doporučil ji nová kolena. Myslíte, že je operace vhodná v tomto věku (pokud bude mít všechna vyšetření v pořádku)? dále se chci zeptat, jaké bude muset podstoupit babička vyšetření a jak může být cca léčba dlouhá, než začne sama chodit? Moc děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, věk není kontraindikací, pokud bude babička schopna výkonu ve spinální anestezii, musí být vyšetřena internistou, tak ji samozřejmě odoperujeme. Doba rekonvalescence je cca 6 týdnů . S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jan23. 8. 2016

Dobrý den, mám problémy s loktem. Chodím 3x týdně cvičit a občas se objevuje bolest na vnější straně loktu a pokračuje ke spodní části tricepsu. Jedná se spíše o mírnou bolest a taky občasnou. Jednou jsem si dal, ale s kamarádem páku a celý druhý den se dostavila intenzivní bolest. Mám zařadit jako doplňky nějaké vitamíny nebo spíše navštívit lékaře na podezření zánětu aj. ?? Děkuji

Dobrý den, může se jednat o počínající tenisový loket, zkuste vysadit páku, nechat loket odpočívat při trvání obtíží doporučuji návštěvu ortopedické ordinace. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eva22. 8. 2016

Dobrý den, pane doktore, babička - 90 let je k vám objednaná na endoprotézu kolene. Lůžkovou rehabilitaci máme domluvenou ve FN Plzeň, ale pouze v případě, že se postaví a bude chodit o berlích či chodítku. Pokud by byly nějaké komplikace nebo pokud by babička nebyla schopna si týden po operaci stoupnout, necháte si ji na některém z lůžkových oddělení v Hořovické nemocnici? Překlad na…

Dobrý den, 99% pacientů 7 dní po operaci samostatně chodí o berlích po schodech. Následná rehabilitace je výhodou. Naše nemocnice nemá kapacitu prodlužovat hospitalizaci. Nemáme ani lůžka následné péče, takže ji určitě přeložíme sanitkou na rhb Plzeň. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jana20. 8. 2016

Dobrý den, pane doktore, Ráda bych se zeptala na vás názor k operaci patní kosti, která mě postihla na začátku července. Jsem po osteosynteze, řešené Lcp dlahou, zatím stále bez náslapu. V rámci domácí rehabilitace pocituji značné omezení pohyblivosti především nahoru a doleva směrem k vnějšímu kotníku, což myslím zapricinuje umístění dlahy...ráda bych se vás zeptala, zda je toto již trvalý stav…

Dobrý den, úrazy paty jsou vždy složitější. Vaše operační řešení dlahou je určitě provedeno dobře ,postaveni dlahy je správné, nějaký diskomfort je ale možný, úrazy paty jsou závažné. Nikdy nelze vyloučit trvalé následky po jakémkoliv úrazu. Každopádně si myslím, že váš případ zatím vypadá dobře a lze předpokládat zlepšení stavu v budoucnu. Tvar kosti a úhly které se pooperačně sledují jsou…

Alena20. 8. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné v nemocnici v Hořovicích kde jsem vedena pacientka u pana Mudr. Z.Poledníka si domluvit operační výkon v Berounské nemocnici a výběr lekaře který by mi tento operační výkon provedl. Nebo operační výkon musí být proveden v Hořovické nemocnici.Jedná se o rozstříštěný meniskus.Děkuji za odpověď

Dobrý den, samozřejmě je možné výkon podstoupit v nemocnici Beroun. Objednejte se do ambulance lékaře, kterého jste si vybrali a domluvte si operační výkon přímo s ním. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Monika15. 8. 2016

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat, jak dlouho se čeká na operaci vbočeného palce, v jakém období je nejlépe zvolit operaci (zima, léto), a jak dlouho trvá rekonvalescence? Děkuji, M. Gorošová.

Dobrý den, ideální doba na operaci předonoží je podzim nebo jaro, aby jste nemusela po operaci do těžkých bot. Každopádně operace je možná kdykoliv. Čekací doba je cca 2M.Objednejte se u nás na amb. Dr.Landsperský, který se specializuje na danou problematiku. Rekonvalescence je kolem 2 měsíců. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Matejcek11. 8. 2016

Dobrý den pane doktore, spadl jsem z kola na pravou stranu, nejdřív na loket, pak přes rameno a skončil na zádech. Nic nekřuplo. Silnější bolesti zpočátku hlavně v noci a při vstávání na pravé straně páteře. Teď po 8 dnech jen mírná bolest v zádech někde mezi páteří a lopatkou, asi u Th5. Do ramene a dolů do pravé ruky mi jde takový tupý pocit, ale jen nepatrně. Hybnost neomezena. Ale problém…

Dobrý den pane, na váš dotaz z dálky lze jen těžce odpovědět. Každopádně po pádu z kola jak uvádíte, by bylo ideální absolvovat Rtg poraněných částí těla. Bez Rtg nelze vyloučit poranění skeletu. Klinické vyšetření může potvrdit vaše obavy s asymetrie. Myslím, že by jste měl vyhledat v místě bydliště ošetřeni na úrazové ambulanci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra5. 8. 2016

1)v r.2003 jsem byla u vás operována s pravým kyčlem-titanová endoprotéza.s jak dlouhou trvanlivostí mohu počítat? i nadále děláte epidurální narkózu? 2)má ortopedie nadstandartní 1lůžkové pokoje? jaký je připlatek na den a jaké je jejich vybavení.děkuji

Dobrý den, životnost protézy je otázka složitá, nelze na ni odpovědět plnohodnotně, protože se na ní podílí hodně faktorů. Každopádně nyní máte protézu 13 let a je nutné 1x ročně udělat kontrolu Rtg a klinickou na naší ambulanci. Z kontroly lze poznat známky selhávání nebo uvolňování protézy a eventuálně včas zasáhnout. Nadále děláme spinalní anestezii v cca 95% případů. Ceník nadstandartního…

Luděk Vyhnal27. 7. 2016

Dobrý den, mám koleno indikované na TEP. Jsem člověk dost aktivní, zajímalo by mě jaké náhrady s jakou životností u vás pacientům dáváte, případně jestli je ijiná možnost . Děkuji

Dobrý den, k životnosti náhrady se nikdo validně nevyjádří, protože je tam multifaktoriální závislost. Na našem pracovišti používáme implantáty amerických firem Wright a Zimmer s kterými máme dobrou zkušenost a mají výborné výsledky v mezinárodních registrech implantátů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Tomáš Hrubý25. 7. 2016

Rád bych se prosím zeptal mám zprávu od ortopéda... Klinický nález-koleno vlevo bez náplně,naznačen otok parapatelárně laterálně,palp bolest tamtéž,meniskové manevry 0,stabilita dobrá, periferie bpn. RTG-normální nález MRI---normální nález na femuru a tibii.chrupavka přiměřené šíře bez defektu,normální nález na meniscích,normální nález na zkřížených a kolaterálních vazech.Není zmnožená tekutina v…

Dobrý den, po aplikaci v místě vpichu může být malý hematom, je to normální, každopádně máte v plánu další aplikace a tak váš ortoped vám jistě pořadí s dalším postupem. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Krista23. 7. 2016

Dobrý den, prosím o informaci, kdy bych mohla být u vás odoperována. Mám 3. stupeň kyčelního kloubu a velké bolesti. Děkuji za odpověď

Dobrý den, čekací doba je cca 4 měsíce, nyní objednáváme na začátek prosince. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Sabina22. 7. 2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat dcera dostala v porodnici frejkovu peřinku,na kontrole jsme byli po 14 dnech a nález je takový: V porodnici abd.peřinka pro II.c 1.dx. . ECHO kyčlí- bez decenetrace, jádra nejsou založena. Klín:stabilní kýčelní klouby,nožky,kyváče fysiol. Jdeme na kontrolu za 2 měsíce, je možné že nám peřinku konečně sundají? Nebo je nález natolik špatný že určitě nemáme s tím…

Dobrý den, je možné, že na kontrole bude již další nález fyziologický a peřinku vám sundají. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Nataša22. 7. 2016

Dobrý den! Při chůzi mi " prasklo" vzadu pod kolenem s řezavou bolestí. Rtg diagnostikoval mírné poškození chrupavky, lékař dle příznaků bolestí- prasknutí " váčku" s tekutinou. Bolesti nohy přecházejí z místa pod kolenem na koleno, celou nohu....Chůzi mám omezenou, ohýbání kolena jakoby " něco " bránilo. Bolest je nesnesitelná i v klidu, v noci. Léky proti bolesti, stahovani kolena ani masáže…

Dobrý den, potíže které popisujete, může způsobovat i léze degenerativního menisku, ideálně by bylo doplnit MRI na koleno. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Renata21. 7. 2016

Có znamená VRUL? (na zápěstí)

Dobrý den, VRUL to není standartní zkratka, takže vám bohužel nemůžu poradit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

M18. 7. 2016

Dobrý den, prosím o vysvětlení zprávy z vyšetření kyčlí 2 měsíčního miminka, kdy sono G I A dx a G I A sin, oboustranně oblý kostěný okraj stříšky. Doporučeno abdukční balení. Je vývoj kyčlí v pořádku, pokud jsou stříšky oblé? Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, vyšetření je v zásadě v pořádku, abdukční balení možná není nezbytné, ideálně by bylo vidět sonograficky nález, bez sono nálezu bych se k dane terapii nerad vyjadřoval. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Lada15. 7. 2016

Dobrý den, jsem 2 dny po3 rtroskopii.kolene, chci se.zeptat, mam stehy zalepene polštářkem, a ráda bych věděla, kdy muzu tu náplast odlepit? a jak poznám, že.mam c koleni vypotek?(neměla jsem dren) a koleno.je natekle :( děkuji za odpověď

Dobrý den, klidně můžete polštářek odlepit, ale po vydezinfikování rány bych ho opět přelepil. Ponechat stehy 7-10 dnů, poté je na kontrole vyndat. Nápln kolene se nepozná, jednoduše, nejlépe je zastavit se za vaším ošetřujícím lékařem ,ale pokud nemáte velké obtíže, klidně vydržte do stehů. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Pavel12. 7. 2016

Dobrý den. Minulou středu jsem špatně došlápl a jel na ortopedii do Příbrami. Pan doktor po kontrole RTG snímků diagnostikoval abrupci dist. fibuly. Tento pátek jsem objednán již k Vám na kontrolu. Byl jsem ještě do konce týdne na chalupě, kde jsem byl nejčastěji v sedě s nohou na židli a zdálo se mi, že se vše hojí dobře. Dnes jsem už doma v Zaječově a častěji ležím. V této poloze vše vypadá…

Dobrý den, Stav je to normalni, léčba je správná, samozřejmě, že to může bolet hlavně gravitačně po chůzi. Měl by jste maximum času ležet nebo mít šetřící režim.

Zdeněk Bujnovský8. 7. 2016

Dobrý den pane doktore.Mám na Vás takovou prosbu.Od 28.1.2016 jsem v pracovní neschopnosti s kyčlí.Ortoped ze Stříbra mi napsal totálku ale FN v plzni mi napsali lázně.Moc tomu nerozumím ale ani místní ortoped neví kdo by mi udělal operaci.Zde mi řekli abych se optal někoho v Hořovické nemocnici že jsou tam dobří.Proto Vás moc prosím jestli by jste mi nějak poradil.S pozdravem Z.Bujnovský

Dobrý den pane Bujnovský, pokud váš stav bude vyžadovat operační řešení TEP, rádi vám operaci u nás v Hořovicích zařídíme. Ale určitě je nejdříve nutné u nás vaše vyšetření klinické a zhodnocení rtg snímků. Čekací doba na operaci je cca 4 měsíce, takže momentálně nabízíme konec listopadu. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anna Heroutova3. 7. 2016

Jaké jsou čekací lhůty na operaci endoprotézy kyčle . Děkuji

Dobrý den, v závislosti podle operatéra je to 2-5 měsíců. S pozdravem MUDr. Milan Pastucha

magan1. 7. 2016

som 6 tyzdnov po operacii bedroveho klbu mam TEP kolko mozem sediet cca na stolicke alebo musim este stale lezat , prosim co je dovolene lebo mi to nikto nevie odpoved dakujem

Dobrý den, sediet samozrejme možete. Od 1-ho pooperačného dna naši pacienti sedia s nohami v 90st flexi v bedrovom klbe. Sme opatrny len na prekladanie noh a sed hlbši ako 90st v prvych 6 tyždnoch. Potom už može pacient prakticky cokolvek vyjma vyraznej flexie 120st to jest sed na nizkej rybarskej stoličke, alebo preloženiu nohy cez nohu.Do doby 3M od operacie používame sedak na WC, dalej nie je…

David30. 6. 2016

Dobry den hledam doktora ktery by mi za sadroval obe ruce je to nutne prosim poradte

Dobrý den pane, pokud je rozumný důvod naložit vám sádru na obě ruce určitě se to u nás v nemocnici může udělat na centrálním příjmu. Pokud ale k tomu medicínsky´ý důvod nebude poté nemůžeme pomoci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Roman19. 6. 2016

Dobrý den, hledám specialistu na chirurgii ruky, mám 5 měsíců zlomenou člunkovou kost, je potřeba šroub. Bohužel mám pojistovnu 205, můj lékař jí neměl a pojišťovna zákrok nechtěla zaplatit. Takže hledám si chirurga. Manuálně pracuji, fce ruky je pro mě velmi důležitá. Prosim o doporučení vhodného lékaře, původně to měl být MUDr. NEMEJC, ale prestoupit bych mohl k jiné poj. bych mohl až v lednu,…

Dobrý den, prosím kontaktujte p. asistenta Veigla, působí na I ortopedická klinika FN Motol, ten se specializuje na operace ruky , určitě vám pomůže. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hana16. 6. 2016

Dobrý večer, pane doktore, ráda bych se s Vámi poradila. Můj 15-ti letý syn si již asi půl roku stěžuje, že ho bolí při zátěži nebo při nárazu holeně. Hraje závodně basketbal, trénuje 4x týdně + zápas o víkendu. Dnes jsem si všimla, že ve spodní části holeně má na pravé holenní kosti bouli. Boule při zmáčknutí bolí. Při pohmatu ve stejném místě ho bolí i levá holeň, jen tam není boule. Snažila…

Dobrý den, na horní straně holenní kosti bývá zduření ve věku 15 let u chlapců, kteří mají aseptickou nekrosu tuberositas tibiae, to ale není váš případ, protože popisujete, že se jedná o dolní konec holenní kosti. To může byt cokoliv- ganglioma, fibroma, proto vám spíše doporučuji návštěvu ortopedické nebo chirurgické ambulance. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Miloslav Šetka16. 6. 2016

Dobrý den, prosím vás o informaci, jaká je u vás čekací lhůta na operaci kyčelního kloubu, zda používáte tzv. miniinvazivní metodu a jaký druh protézy užíváte. Za odpověď děkuji a přeji hezký den MIloslav Šetka

Dobrý den, čekací doba na TEP kyčle je kolem 4 měsíců. Mininvazivní metodu v užším slova smyslu nepoužíváme, ale používáme šetrný operační postup. Protézy používáme dle biologického věku pacienta. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

pavla15. 6. 2016

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám tento problém jsem poštovní doručovatelka nachodím 10 km denně jsem po pracovním uraze zlomenině pravého kotníku operačně řešené mám zde 6 šroubu a dlahu jsem v pracovní neschopnosti 3 měsíce a ošetřující lékař uznal že již budu práce schopna nedovedu si představit chuzi na velké vzdálenosti s holemi mohli by jste mě poradit co mám dělat předem děkuji za…

Dobrý den, zlomeniny hlezna jsou skutečně zhojené do 3M, otok ale může trvat klidně i 6-12 měsíců. V případě, že v práci nachodíte denně 10 km, je po 3M ještě nemožné ve vašem věku, být plně připravená nastoupit do práce. Pokuste se se zaměstnavatelem domluvit na změně pracovního zařazení, nebo se domluvit s praktikem na prodlouženi neschopnosti.

zuzana15. 6. 2016

Dobrý den, na MR (9.6) mi byl po úraze na lyžích (4.3) nyní zjištěn tento stav: postkontuzní edém kostní dřeně ventromediální části med.fem.kondylu, který doprovází subchondrální frakturu s fragmentem in situ o rozměrech cca 34x10x25mm při ventromediální hraně med.fem.kondylu t.č. bez známek porušené kongruence kl.ploch. Jaký je prosím váš názor na řešení, případně operuje se tento problém ve…

Dobrý den, pokud se jedná o nedislokovanou zlomeninu bez porušení kongruence kloubních ploch, tak bych doporučil konservativní postup. Nutná cca 6T a 3M odlehčování, chůze o berlích a rehabilitace. Možná napřiklad jízda na rotopedu a izometrické cvičení svalu. Zlomenina by se měla zhojit bez následku. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Adéla15. 6. 2016

Dobry den,chtela bych se zeptat cca pred 3mi roky jsem mela uraz kdy mi vypadlo koleno chodila jsem o berlich cca 2 mesice,pote to bylo celkem dobre ale uz jsem nemohla jezdit na kole a ani poradne behat kvuli krupani a bolesti. 30.10.2015 jsem zacala marodit s bolestma kolene v prosinci 2015 mi v nem ruplo a od te doby chodim o berlich. V lednu 2016 jsem byla na operaci. Chvili se to lepsilo a…

Dobrý den, pokud máte pocity nestability v koleně, s největší pravděpodobností se jedná o lézi předního zkříženého vazu, pokud jste byla na artroskopii musí být jasné , zda vaz máte či nikoliv. V případě, že vaz nemáte a obtíže s nestabilitou se stupňují, je možnost provést plastiku vazu. Výkon se provádí artroskopicky, je možný v naší nemocnici, ideálně se objednat na ambulanci Dr.Mašát nebo…

Sandra12. 6. 2016

Dobrý den, mám dotaz. Před asi 3 měsíci mě začalo bolet pravé koleno, bolelo když jsem ho měla dlouho pokrčené a nebo při námaze. Po asi měsíci bolesti zmizeli. Ale teďka mě znovu začalo koleno bolet, bolí mě na vnitřní straně a někdy bolest vystřeluje i dopředu do kolene. Bolí mě při námaze, když je dlouho ohnuté, dokonce i při chůzi a někdy i když je v klidu, ale třeba při tělocviku ve škole…

Dobrý den, vzhledem k vašemu věku, by mohlo být koleno nejspíše postižené jenom hyperpresí pately, chápu to tak, že úraz jste neměla. Každopádně není možné diagnozu stanovit na dálku, proto doporučuji se objednat na čísle 14500 a nechat se vyšetřit klinicky.

Hana Palcová3. 6. 2016

Dobrý den. V roce 2002 v Hořovické nem. operace endoprotéza koleního kloubu. Poslední zhruba 1/2roku přetrvávající bolest operovaného kolene. Po návštěvě ortopeda MUDr. Němec v Berouně doporučil kostivalovou mast. Po měsíci bolest přetrvává. Byl proveden rentgen žádné zásadní změny. Děkuji za odpověď Pelcová

Dobrý den, pokud operace proběhla 2002 v naší nemocnici, bylo by ideální se objednat na vyšetření 14500 u nás, jakýmkoliv ortopedem v našem zařízeni. Samozřejmě ze se vás ujmeme. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Michal1. 6. 2016

Byl jsem v pořadí k operaci TEP kyčle v nemocnici v Litoměřicích .Dne 30.5.tr.mi bylo sděleno pro neschopnost platit pojišťovnou provedený výkon není možná operace ještě letos.Obracím se na vás s prosbou o provedení . V příloze zasílám dekurz ze dne 30.5.tr. vyhotovený ošetřujícím lékařem . S pozdravem Michal Machač

Dobrý den, můžeme se vás samozřejmě pane Machač ujmout, nejbližší termín operace je říjen 2016, ten vám mohu slíbit. Musím vás ale klinicky co nejdříve vyšetřit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milena27. 5. 2016

Dobrý den mám problem s pravou kyčlí - artroza. Od svého ošetřujícího lékaře jen slyším, že se vše bude zhoršovat, ale řešení nenavrhl žádné. Měla bych zájem se léčit na vašem oddělní, jestli je to možné a jestli musím mít doporučení od ošetřujícího lékaře . Děkuji

Dobrý den, pokud vás trápí artróza kloubů , můžeme vás vyšetřit, udělat vám RTG a navrhnout další řešení - konservativní nebo operační, podle klinického a Rtg nálezu. Na vyšetření nemusíte mít doporučení od praktika. Je ale nutno se u nás k vyšetřeni předem objednat na čísle 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdenka21. 5. 2016

Dobrý den 12.4.jsem byla u vás ověřování tep pravého kolene.30.5 mě budou trhat zub předepsal i mě antibiotika Argentina po 12 h ale nevědí zdali nasadit před výkonem. Promiňte, zkoušela jsem se informovat ale nikde mě neporadil i. Děkuji.

Dobrý den, pokud jste po operaci, náhrada kloubu a je v plánu potenciálně septický výkon -extrakce zubu, je správné dát před výkonem jednu dávku penicilinového antibiotika jako chráněné koagulum. S pozdraem M. Pastucha

Michaela19. 5. 2016

Dobrý den, byla jsem ve vaší nemocnici v roce 2008,20009,2010 operována - mám tři endoprotézy / dvě kolena a levý kyčel /. Včera jsem se do jednoho kolene uhodila, trochu to bolí, trochu je to oteklé, ale problémy s chůzí nemám. Mohu to nechat být, nebo mám raději endoprotrézu nechat zkontrolovat. Budu v hořovické nemocnici 23.5. Děkuji za odpověď. Mgr.E.K.

Dobrý den, samozřejmě je možnost se na vás podívat. Pokud upadnete je pro vás náš centrální příjem, kde ošetřujeme bez objednání akutní úrazy-pady, poranění akutní stavy chirurgické. Pokud chcete na vyšetření ortopedem, je nutné volat na číslo 14500 a domluvit se tam. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Věra Ešnerová15. 5. 2016

Dobrý den, mami je 92 let. Když jí bylo 75 let, byla na endoprotéze prevého kyčle v Prachaticích. V současné době jí tak hodně bolí kyčel levá, že nemůže ani chodit. Vzhledem k jejímu věku a slabému srdíčku, myslím, že operace by zřejmě nepřicházela v úvahu. Proto se chci zeptat - existuje nějaká injekce do kyčelního kloubu, která by alespoň na čas bolest zmírnila, třeba i s doplatkem? Děkuji…

Dobrý den, samozřejmě, že lze aplikovat účinnou látku přímo do kyčelního kloubu, za injekci není žádný doplatek, obsahuje lokální anestetikum a kortikoid, je velmi účinná a v dané indikaci je opodstatněná. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Jan12. 5. 2016

Dobry den, cca pred rokem jsem utrpel zlomeninu hlezna v oblasti tali. Kotnik byl vystuzen dlahou a ta nadledne vyndana v tuto chvyli v kotniku tedy nemam zadne kovy.problem vsak je ze pri prudkem ohybu rozebehu ci vyskoku me trapi obrovska bodava bolest v oblasti slach i kloubu. Jako sportovec venujici se 8 let atletice je to pro me neprijemne. Je mozne ze budu moci znovu sportovat a popripade…

Dobrý den, jeden rok po úrazu není dost dlouhá doba, byl bych ještě trpělivý. Zatím zkuste kolo a plavání. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Anežka Kořánová11. 5. 2016

Dobrý den, již několik let docházím na ortopedii v Chomutově. Mám problém s oběma koleny. Velké bolesti a v poslední době nevycházím raději ven bez doprovodu protože se mi kolena podlamují a bojím se, že upadnu. Mohu se u vás objednat k vyšetření? Děkuji.

Dobrý den, samozřejmě se můžete k nám na vyšetření ortopedem objednat - na čísle 14500. Máme hodně pacientů z vašeho regionu a nebráníme se dalším. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Kličková Z.10. 5. 2016

Dobrý den, mám do vaší nemocnice objednávku na TEP kolene, p.primář ve formuláři zatrhl svodnou anestezii, mám velký a jedinný zájem o anestezii cellkovou. Jsem celkově psychicky labilní člověk, léčím se na psychiatrii a proto i z tohoto důvodu mi celková narkoza není cizí a jinou si nepřeji. Proto Vás prosím, bylo-li by možné, mi s celkovou narkozou vyhovět. Děkuji za odpověď. Kličková

Dobrý den, volba anestezie je na anestesiologovi, on zvažuje všechny pro a proti, domluvíte se poté s ním, já jako operatér to neovlivním. Prosím pokud jste zdravá, podle mně anestesiolog problém s celkovou anestezii mít nebude. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milka Holla10. 5. 2016

Dobrý deň.Mam 32r a som dva týždne po úraze luxacia patelly, pri tanci. Úraz sa mi stal už druhý krát za tých istých okolností.Na chirurgii mi nasadili rigidnu ortezu a tri dni na to urobili punkciu (16 ml krv.obsahu). Koleno mám ale aj tak stále opuchnuté a bolestivé, lupe mi v ňom, ohyb je úplne obmedzený, mám pocit "lietajúceho" kolená, že mi ho nič nedrzi.. Pri státí mi opucha aj predkolenie…

Dobrý den, po úraze a luxacii pately nechavame naloženu dlahu ortezu rigidnu na kolene 4-6 tyždnov , inak sa poškodene mekeho tkaniva nemožu zahojit. Kažodpadne popis vašich tažkosti imituje aj nestabilitu a je tam diskrepancia medzi klinickym nálezom a MRI. Vhodné je asi dalšie vyšetrenie ortopedom. Ponechal by som ale dlhu, nie kratku ortezu aspon 4 tyzdne

Markéta9. 5. 2016

Dobrý den. V lednu letošního roku jsem si vymkla kotník. Po vyšetření jsem 10 dní chodila o berlích a používala ortézu. Po 4 měsících mě kotník stále pobolívá, není tak ohebný jako před úrazem a hlasitě mi v něm "křupe". Jezdím často na kole a přiměřeně sportuji, ale kotník mě v tom docela omezuje. Prosím o odpověď, jestli se vše vrátí do původního stavu jako před úrazem a jak dlouho to může…

Dobrý den, těžší distorze hlezna ve vašem věku klidně mohou zlobit i 1/2 roku a déle. Byla jste pravděpodobně korektně ošetřena, daný průběh se nevymyká normě. V případě delšího trvání obtíží je vhodná kontrola ortopedem a kontrolní Rtg. S pozdravem Dr. Pastucha

Renata Achbergerová9. 5. 2016

Dobrý deň, pán doktor Pastucha! Pred štyrmi rokmi mi diagnostikovali koxartrózu PK kĺbu. Už vtedy to zhodnotili (3.-4. stupeň) na vsadenie umelého kĺbu. Predoperačné vyšetrenia mi však ukazovali po celý rok zlé pečeňové testy a následným vyšetrením mi zistili, že mám cirhózu pečene. Je možné vôbec podstúpiť takúto operáciu s týmto ochorením? Noha bolí veľmi a začína sa ozývať aj druhý bedrový…

Dobry den, podla vyjadrenia nasich anestesiologov, nie je cirhoza kontraindikaciou operacie. V našom zariaděni 95% nahrad klbu prebieha v spinálnej anestezii a výkon by sa dal realizovat aj vo vašom pripade. Koxatroza 4. stupne bolí aj v kludě a preto je lepšie ochorenie operacne riešit. Kažodpádne z ortopedického pohladu problem nevidím, je nutné interne predoperacne vyšetrenie a schvalenie…

Tetyana8. 5. 2016

Dobrý den. Před třemi lety jsem měla zlomený pravý kotník. Podstoupila jsem operaci kde mě byli voperovane šrouby a pak po roce mi je vytáhli. Teď z ničeho nic kotník mi hrozně bolí a je otekly trvá to už skoro měsíc .Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat a případně i co to může být? Děkuji

Dobrý den, bolest může, ale nemusí souviset s předchozím úrazem, bez vyšetřeni na ambulanci vám nemohu poradit. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Liba5. 5. 2016

Dobry den...mam mensi problem na pravem kolenu mam asi vyrustek nemuzu klecet bez nejake ochrany.Bolelo me jen prave ale ted zacalo i leve pri chuzi i pri sezeni ve 14 letech mi doktor rekl ze mam vodu v kolenu nevim jestli souvisi.Citim nekdy jak me vnich chrasti a lupe potrebovala bych radu co s tim Dekuji za odpoved

Dobrý den, může to být stav po M. Osgood Schlatter, je nutné klinické vyšetření a RTG kolene na naší ambulanci, prosím objednejte se přes 14500. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Adriana4. 5. 2016

Dobrý den, moji mamku (40 let) najednou začala bolet noha tak, že nemohla vůbec chodit, jela na pohotovost a tam jí řekli, že má zánět hlavní šlachy. Dali jí prášky po, kterých jí bylo špatně, takže užívá jen mast. Také ji občas bolívají kolena a zápěstí, na ortopedii je objednaná až za dva měsíce. Má strach, aby to nebylo nějaké vážnější onemocnění pohybového aparátu. Z čeho by mohl být zánět…

Dobrý den, bez klinického vyšetření není možné stanovit závěr, objednání na ortopedii je bohužel delší, ale máme nové ambulance v Králově Dvoře, kde je objednání do týdne, doporučuji vyšetření tam. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Hana28. 4. 2016

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o prohlédnutí fota z MR (viz. příloha) a přiblížení problému. Mám delší dobu bolest kolene (cca od února 2016) z vnitřní strany např. i při chůzi,nebo jen natočení kolene, tato bolest mi nedovolí jakýkoli sport či delší procházky. Minulý rok září 2015 jsem měla pod kolenem otok a cítila jsem křupnutí (špatné došlápnutí při chůzi). Rentgenové snímky neprokázaly…

Dobrý den, bohužel žádná z příloh MRI nám mailem nedorazila. Ideálně při vašem návratu do CR konzultovat ortopeda osobně.

Jana Bartůňková27. 4. 2016

Dobrý den, jsem objednaná na endoprotézu kolenního kloubu, s tím, že čekací doba v Plzni je 1 rok. Mohu se zeptat, zda je možné se k tomuto zákroku objednat u vás a jak dlouhá je čekací doba? Děkuji.

Dobrý den ,čekací doba v naší nemocnici na náhradu kloubu - koleno nebo kyčel je cca 4 měsíce, pokud jste k operaci indikována, tak se vás samozřejmě rádi ujmeme, je nutné, se ale objednat na naší ambulanci a pote vám bude sdělen termín operace. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Milan27. 4. 2016

Dobrý den, mam dotaz. Včera při tréninku na fotbal jsem blbě dodělal a pichlo me ve svalu. Když se chci zastavit na vyšetření musím se objednat nebo mohu přijít bez objednání. Dekuji za odpověď

Dobrý den, na vyšetření na ortopedickou ambulanci musíte být objednán, akutně se v naší nemocnici ošetřuje na centrálním příjmu, pokud se jedna o uraz, jinak je nutné objednání přes recepci. S pozdravem MUDr.M. Pastucha

Erika27. 4. 2016

Dobrý den, lékař mi asi před rokem řekl, že mám prasklý meniskus v levém koleni. Koleno občas pobolívalo, ale nebylo to nic hrozného, na operaci jsem tedy nešla. V posledních třech měsících jsem měla asi tři ošklivé pády na levé koleno. Od té doby mě bolest trápí každý den, ale má zvláštní charakter. Je to tupější, ale velmi silná bolest počínající v koleni, je ale výrazná i nad kolenem. Postupně…

Dobrý den, mohou to byt klidně i žíly, nebo zhoršeni lokálního nalezu na menisku, bez klinického vyšetřeni není možné určit příčinu obtíží. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

27.6.196727. 4. 2016

Dobrý den chtel jsem se zeptat jaká je čekací doba na operaci TEP kyčle. U nás v Mostě to je 6 až 12 měsíců . děkuji za odpověd.

Dobrý den, čekací doba na náhradu kyčle nebo kolene je v naší nemocnici 4 měsíce, rádi se vás ujmeme, objednejte se na naší ambulanci. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

František19. 4. 2016

Dobrý den pane primáři, jsem téměř 2 roky po operaci leveho ramene ( 7 sroubu)a lopatky s použitím osteosyntezy a zhojene cetne zlomenině obratlů a žeber po moto nehodě. Čím dál častěji mám silnější bolesti a pnutí způsobující srouby a tim omezujici rozsah a pohyb..Lze šrouby již vyndat popř. nalézt jine řešení pro alespoň částečné zmírnění výše uvedeného..?Moc dekuji za jakoukoliv Vaší radu…

Dobrý den, samozřejmě extrakce kovu je možná, ale není jisté, zda vás zbaví obtíží. Ideálně je zastavit se po objednání na naší ambulanci a podle klinického vyšetření a RTG stanovit další postup. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Rudolf18. 4. 2016

Dobrý den,mám AC luxaci chronickou,provádíte ve vaší nemocnici operaci tohoto problému.Případně jakými postupy lze toto zranění odstranit.Klíční kost je pod úrovní jamky lopatkové kosti. Děkuji za odpovědˇ.

Dobrý den, chronickou AC luxaci lze na našem pracovišti odoperovat. Objednejte se prosím na ambulanci Dr.Čapek nebo Dr.Poledník. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Eduard Sika17. 4. 2016

Dobrý den. Z existenčních důvodu spěchám AS zákrok kolena (utržený meniskus) a moc bych stál o operaci zrovna u vás v nemocnici. Prosím neměli by jste nějaký volný termín v příštích dvou týdnech? Děkuji.

Dobrý den, Bohužel , do 2 týdnů volný termín na ASK nemáme.

Zdenka1. 4. 2016

Dobrý den chystám se na operaci kolene TEP a chtěla bych bude li to možné shodnou anestezi.Lze použít sluchátka? Některé nemocnice je používají. Děkuji a přeji hezký den. Zdenka

Dobrý den, v naší nemocnici je vice než 95 % náhrad kloubu realizováno ve spinální anestezii, samozřejmě si můžete vzít svoji hudbu a sluchátka. S pozdravem MUDr. M. Pastucha

Zdenka30. 3. 2016

Dobrý den chystám se na operaci kolene TEP kolene. Prosím můžete mě říct jaké náhrady používáte. Dekuji

Dobry den, Na nasem pracovisti používáme u operace nahrady kolene prakticky vyhradne implantáty fy.Wright /95% / a Zimmer 5% S pozdravem Pastucha

Šárka29. 3. 2016

Dobrý den,chtěla bych se zeptat budu 5měsíc po tep kolene mám ohyb 85% nejde mi chuze ze schodu do schodu trochu líp,doma chdím bez berlí,ale pokud jdu ven musím s jednou berlí po delší chuzi bolí a tuhne.Chci se zeptat jestli se mi koleno víc rozhybe nepřetočím ani rotoped.Děkuji za odpověď

Dobrý den, pohyb 5M po TEP je prakticky definitivní, proto je při rozsahu 0-85 nutno intenzivně cvičit, poproste vašeho ortopeda o ambulantní rehabilitace + cvičit doma, ideálně na rotopedu, není nutná zátěž na rotopedu, jedná se jenom o protáčení naprázdno, aby se rozsah pohybu zlepšil. Dále jsou vhodné - plavání a cvičení v bazénu. S pozdravem Dr. Pastucha

Krkavec Jaroslav9. 3. 2016

Dobrý den , jsem 7 týdnů po TEP levého kolene. Vzhledem k pooperačním problémům ( velký hematom na L stehně a následně omezená fyzioterapeutická péče v 1 týdnu po operaci ) došlo k omezení hybnosti kolene - pouze cca 40 % . Tento stav se nezlepšil ani po dalších 3 týdnech na rehabilitační klinice. Operatér doporučuje nyní lázeňskou péči a následně , pokud se stav nezlepší , redres . Je tento…

Dobry den,myslim,ze vzhledem k nálezu by bylo dobre redres udelat co nejdrive po laznich. Je dulezite brzy dosahnout maximalniho rozsahu pohybu. Domluvte se s vasim operaterem na redresu co nejdrive po laznich. Ohledem vasi otazky,zda by bylo mozne redres udelat v nasi nemocnici,teoreticky ano,ale prakticky je lepsi,kdyz si komplikace resi puvodni pracoviste. prim. MUDr. Pastucha

Karel Černý5. 3. 2016

Dobrý den, Stal se mi pracovní úraz - utržení křížové vazu v levém koleni 16.01.2015 -(pracovní úraz mi byl uznán ve 100% a diagnoza byla stanovena první den úrazu na podvrknutí pravého kolene a časem plastika .. .) .. od toho dne jsem byl na neschopence jenom s touto diagnozou ( jinak zdráv...). Vše řádně zapsáno u zaměstnavatele v knize úrazu atd... -Asi 6 měsíců jsem měl alternativní…

Dobry den, Váš problém spadá spíše do roviny pracovního a posudkového lékařství, prosím, obraťte se na posudkového lékaře pojištovny nebo přímo na lékařskou komoru. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Šárka29. 2. 2016

S 5240 fractura diaf radií et styoideí ulnae i.dx disloc galeazzi Vážený pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat na Váš názor, zdali po operaci vřetenní kosti na pravé ruce, kde byla použita dlaha a 3+3 kombin LCP-DCP šrouby je možné po 3 letech dlahu vyndat, bez rizik, syn (25 let), který si úraz způsobil se rozhodl až po studiích. A zdali by bylo možné, aby se k Vám syn objednal k extrakci.…

Dobrý den, dlahu lze vyndat po 3 letech a je možné operaci provést na našem oddělení. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Ilona Z.28. 2. 2016

Dobry den. Lze ve Vaší nemocnici sjednat odvoz pacienta se zlomeninou nohy (nema povolen naslap a ma k dispozici berle) sanitkou na a z vysetreni? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vyšetření v naší nemocnici možné je, sanitku sem a zpátky píše nicméně obvodní lékař. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Jana26. 2. 2016

Dobrý den mám problém v 2013 ,Jsem si udělala úraz nebyl pracovní ,zlomila jsem si po pádu česku kousek ale po operaci jsem měla dal problemi tak jsem šla na další operaci 2014.A tam mi už zjistili ze mi dělali Priedeho navrty ,shaving chondropathie FP - grade 4 .lat. kondylu grade 3 .genu valgeum ..A teď už mám i omezení p ohyblivosti kolenniho lehkého st...Viklavost kolenniho kloubu ...Trvalé…

Dobrý den, z popisu Vašich obtíží se obávám, že poškození kloubu je vážné a že je možná jediným řešením náhrada kloubu. Bez klinického vyšetření a rtg nálezu ale dané rozhodnutí nemohu doporučit. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Blanka23. 2. 2016

Dobry den.Mojej 11 rocnej dcere bolo zistene Os acetabuli na obidvoch stranach.Pocituje trpnutie v nohach a praskanie bedroveho klbu.chcela by som sa spytat ci sa to ma nejako riesit.zatial ma iba zaka tv v skole.

Dobrý den, zatím bych ve věku 11 let pokračoval konzervativně. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Petr15. 2. 2016

Dobrý den pane doktore, je mi 30 let. Posledních pár měsíců mám pocit, že mi něco vadí vzadu za kolenem. Na sonu se našla bakerova pseudocysta. Dále cítím, že nemám takovou jistotu v koleni a někdy cítím, že mě i bolí - Mráz, chůze apod. Dělal jsem nějaký čas silový cviky (cca 5 měsíců) s činkami (dřepy, mrtvý tah apod). Ale už to delší dobu - půl roku nedělám a potíže stále přetrvávají. Někdy mě…

Dobrý den, Váš případ nelze diagnostikovat na dálku, ideální je vyhledat naši ambulanci a podstoupit klinické vyšetření doplněné eventuálně MRI. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Hana Berdníková14. 2. 2016

Dobrý den, po zlomenině baze V.MT se mi vytvořil pakloub.Noha bolí, otélá.Jaké jsou možnosti léčby? Děkuji

Dobrý den, bohužel po zlomenině V.MTT je pakloub možný, terapií je další operace, spongioplastika, resekce pakloubu a fixace. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

mira10. 2. 2016

Dobrý den, 9.1. jsem si zlomil vnitřní kotník. Za jak dlouho se bude moci sundat sádra. Jde to již 24.2. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, není možné stav posoudit bez rtg, zlomeniny hlezna jsou různé, ale obecně je fixace delší než 6 týdnů zbytečná, takže 24.2. sádra určitě může dolů. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Monika9. 2. 2016

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se zeptala na mého 4 měsíčního syna. Po narození obě kyčle 1A. Na kontrole v 6 týdnech měl nález vpravo 2C. Na další kontrole ve 12. týdnu zlepšení na 2B a nyní na kontrole v 16. týdnu 1B. Syn nosí abdukční peřinku a na poslední kontrole nám paní doktorka doporučila peřinku synovi dávat stále a to 24 hodin denně. Syn se ale začal přetáčet a už zkouší i lézt.…

Dobrý den, podle popisu sonografických nálezů bych si také myslel, že peřinka není nutná, ale sonografii jsem nedělal a hodnocení je tedy diskutabilní. Doporučuji eventuálně sonografii na jiném pracovišti a konzultaci nálezu osobně s druhým sonografistou. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Jana Holá9. 2. 2016

Dobrý den, jsem po lehkém úrazu kolen, před rokem natržené vazy v pravém, letos opět úraz, vazy naštěstí jen natažené už u obou kolen. Ráda bych co nejdříve začala nohu zatěžovat jízdou na rotopedu. Existuje u Vás možnost zapůjčení? Ještě bych se ráda zeptala, zda mi nemůžete doporučit nějaké cviky na posílení, stačí odkaz, děkuji. S pozdravem, Jana Holá

Dobrý den, pokud vím, rotoped u nás k zapůjčení není, ale není problém zajít do posilovny, kde rotopedy jsou, a jízda na rotopedu je ideální jako start rehabilitace po poškození měkkého kolene. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Josef3. 2. 2016

Dobrý den pane doktore, je mi 22 let a trpím vrozenou hypermobilitou. Zhruba před rokem jsem měl dvě dislokace pately na levé noze a nedávno i skoro vykloubené rameno. Navštívil jsem již několik doktorů a bohužel se neschodnou na dalším postupu. Byli mi doporučovány releasy a stabilizace pately, artroskopie i otevřené operace koleního kloubu. Chtěl bych se tedy zeptat na Váš osobní názor. Z…

Dobrý den, myslím, že všechny Vaše diagnózy lze vyřešit artroskopicky, je to určitě méně zatěžující pro Váš organizmus, dostatečně přehledné pro operatéra a výsledek by měl být dobrý. Podle mě standardní postup přináší standardní výsledky. Výsledky nestandardních postupů jsou taky nestandardní, bohužel. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Radka2. 2. 2016

Dobrý den, je artrofibroza kolene po plastice LCA závažnou komplikací? Jak je možné tento stav řešit? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem R.Š.

Dobrý den, artrofibróza po plastice vazu může být, dá se řešit opakovanou artroskopií kolene. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Ivana kocova26. 1. 2016

Dobrý den, prosím jaká je čekací doba na operaci haluxu, Děkuji Kočova

Dobrý den, čekací doba na operaci halluxu je orientačně 4-6 týdnů podle konkrétního operatéra. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Adam26. 1. 2016

Dobrý den, pane doktore, je mi 29, v září 2014 jsem byl na ASK kolene kvůli mnohaměsíčním ostrým bolestem i díky mé na nohy fyzicky náročné práci. Byla diagnostikována chondromalacie pately, artrofibroza kloubu, přetržený přední křížový vaz. Chirurg mi chrupavku nějak "obrousil" a sdělil mi, že už je vymletá... Nyní nemám problém ani tak s nestabilitou kolene, spíš bolest čéšky neustala, dřep,…

Dobrý den, ve Vašem případě je rozhodující věk, 29 let je hodně málo na to, abychom se nepokusili provést plastiku vazu, která by měla zamezit patologickému pohybu v koleni a zpomalit degenerativní proces na chrupavce. Náhrada chrupavky je spíše v stádiu výzkumu a výsledky ještě nejsou přesvědčivé. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

DavidH17. 1. 2016

Dobrý den, je mi 22 let a po větší zátěži v posilovně mi začalo lupat v koleni při chůzi do schodů. Po návštěvě údajně kvalitního ortopeda mi byla určena diagnóza Wiberg II s laterální hyperpresí s tím, že ono lupání nemůže koleno poškosit a samo vymizí. Je to už půl roku a koleno mi křupe do schodů pořád (bez bolesti). Sice méně, ale i tak se bojím, jestli se mi tam neodrbává chrupavka. Jsou…

Dobrý den, postup lékaře byl vzhledem k diagnóze správný. V případě potíží je ale nutné stav opět kontrolovat a eventuálně léčbu modifikovat. Doporučuji klidně kontrolu na naší ambulanci po telefonickém objednání. Ideálně Dr.Mašát nebo Dr.Landsperský. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Duchková12. 1. 2016

Dobrý den, mám babičku, které je 82 let, cca od září loňského roku jí bolí koleno. Diagnóz od ortopeda i praktického lékaře bylo několik – artróza, artritida, zánět žil, zánět kolene, každopádně žádná léčba zatím nepomohla. Konečná diagnóza je prý stáří a rozpad měkkých tkání, což prý se dá operativně vyřešit. Babička vzhledem k neustálé bolesti na operaci trvala, toto pondělí byla na…

Dobrý den, stav Vaší babičky je poněkud komplikovaný. Souhlasím s postupem anestesiologa a naplánovaním CT plic a kontroly pneumologem, to lze samozřejmě zajistit u nás v nemocnici, ale nejsem si jist, zda se to dá stihnout za jeden den. Každopádně naplánovat operaci možné je, čekací doba u nás na náhradu kloubu je cca 4 měsíce a čekací doba na menší výkony typu artroskopie je cca měsíc. Možná…

Jita7. 1. 2016

Dobrý den, dnes mi můj ortoped předepsal Piascledine 300 na doléčení kolene po operaci menisku. Upozornila jsem ho, že s přítelem plánujeme miminko a tedy na možné brzké těhotenství. V příbalovém letáku Piascledine 300 jsem se však dočetla, že v těhotenství bych měla konzultovat užívání léku se svým lékařem. Mohu tedy tento lék užívat, kdy se s přítelem aktuálně snažíme o miminko? Mám předepsanou…

Dobrý den, otázka je složitější. V případě těhotenství, zejména na jeho začátku, byste neměla užívat žádné léky. Proto bych ve Vašem případě nyní terapii Piascledine přerušil. V případě, že již těhotná jste, myslím, že dosavadní užívání Piascledine negativní efekt mít nebude. Každopádně bych ho přestal užívat. Hezký den, prim. MUDr. Pastucha

adam29. 12. 2015

dobry den ma třištivou zlomeninu třetí metatarus diafysy .mesic jsem mel sadru tet dva mesice bez sadry chuze o berlich nenini videt svalek nikdy jsem nic zlomenho jinak nemel každy den jim tvrdy syr dekuji za vaš názor na lečbu a vaši radu

Dobrý den, tříštivá zlomenina metatarsu by se mohla dobře hojit, i když to může chvíli trvat, má velkou plochu na tvorbu kalusu. Pokud zatím nejsou vidět známky hojení, ale chůze není bolestivá, tak je všechno na dobré cestě. prim. MUDr. Pastucha

Jaroslava Andělová14. 12. 2015

dobrý den jaká je u vás čekací doba na artroskopii a je možné termín zkrátit mám postiženého syna a manžel jde v dubnu na tep kolene a potřebuji být už fit děkuji za odpověd

Dobrý den, čekací doba v naší nemocnici na artroskopickou operaci je kolem 4-5 týdnů, bohužel horší čekací doba je na naší ambulanci, kde doba variruje podle lékaře v rozmezí 3-10 týdnů. Každopádně se Vám pokusíme vyhovět. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Lenka.12. 12. 2015

Dobrý den. Prosím,mám coxartrotu 3 stupně kyčle, nemám tam chrupavku,pomohl by mě přípravek Golafit,nebo i něco jiného,zatím mi pomohla Magnetoterapie nemusela jsem užívat léky asi 1/2 až třičtvrtě roku tedˇmě to zase začalo bolet,jinak mám léky Oramellox 15mg a Zardial 37,5mg 1 tbl. Děkuji,pěkný den.

Dobrý den, u coxarthrosy III.st. nemusí mít přípravek Golafit velký efekt, spíše se pokuste režimovým opatřením - pohybovat se, redukovat hmotnost a medikamenty Oramelox a Zaldiar udržovat bolest v rozumném rozmezí. V případě zhoršení je možnost aplikace kortikoidu s mesocainem do kyčelního kloubu a poslední možností samozřejmě u klidových a nočních bolestí je implantace endoprotézy. S pozdravem,…

Jaroslava Boháčová3. 12. 2015

Mám artrozu 3.stupně obou kolen,dozvěděla jsem se metodě UNI,která je šetrnější.Operujete touto metodou?A jak dlouho je u vás čekací doba?Děkuji

Dobrý den, tato metoda je vyhrazena pro pacienty, kteří mají poškozenou jenom půlku kloubní plochy kolena a nemají poškozený přední zkřížený vaz. Není jich tudíž tolik. Danou metodu nemáme v repertoáru. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Gebauerová20. 11. 2015

2x mě operoval MUDr. Pastucha v Praze k absolutní spokojenosti, chci se zeptat, zda se u vás neprovádí výměna kloubu palce v zápěstí, jak dlouho se čeká a kolik dní by si byla hospitalizace, dděkuji

Dobrý den, paní Gebauerová, výměnu kloubu palce na ruce bohužel neprovádíme. Každopádně se můžete obrátit na FN Motol na p.asist. Veigla, který se na danou oblast specializuje. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Ondra16. 11. 2015

Dobrý den, před 2 lety jsem podstoupil operaci obou kolenních kloubů - čéšek - laterální release + Elmslie-Trillat z důvodu, že mi často vypadávaly čéšky z jamky vně koleno (na vnější stranu kolene). Nyní bych rád začal běhat. Je běh pro mě vhodným sportem v případě kvalitní odpružené tlumivé obuvi? Děkuji

Dobrý den, v případě, že jste s výsledkem operace spokojený a nemáte obtíže, můžete provozovat jakýkoliv sport. Podle mě běh s dobrým odpružením, eventuálně běh v lese je možný. Ideální pro Vás je ale cyklistika, kde můžete lépe posílit čtyřhlavý sval stehna a lépe tonizovat čéšku ve správné poloze. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Pavel10. 11. 2015

Dobrý den pane doktore,mám dotaz zda není brzo na TEP kolene ve věku 49let-vydrží do konce života? Mám za sebou 3x operaci levého kolene-meniskus.Podle rentgenu 3-4 stupěň artrozi. Při zátěži(delší chůze cca 8km a více)druhý den co krok to bolest musím si odpočinout a potom mužu pokračovat.Problém mám s hybností kolene ,překročit překážku 30cm vysokou - jít na delší procházku není možné.Pomůžou…

Dobrý den, nedá se říct, že by implantát kolene v 48 letech vydržel do smrti, když je předpokládaná doba dožití více než 80 let. Pokud se jedná ale o postižení III. a IV.st. a máte klidové bolesti, jiné řešení než náhrada do úvahy nepřipadá. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

marcela10. 11. 2015

Dobrý den mám dotaz před časem mi bolelo koleno pak bolest přišla na bederní páteř při delší stani bolesti vystřelují či ke koleni a látka. Mohlo by se jednat o zánět žil? Nebo nejaky zablokovany obratel .?Děkuji za odpoved

Dobrý den, není možno vyloučit zánět žil, je nutné realizovat klinické vyšetření + doppler. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Novák10. 11. 2015

Dobrý den, mám dotaz ohledně kolenou a v podstatě i ramene. Prvotní problémy začali tak, že jsem pomalu nemohl ani vyjít schody vzhledem k bolestem kolen. Ze schodů to jakž takž šlo, ale opačně moc ne. Byl jsem u zdejšího ortopeda, který mi předepsal condrosulf na 3 měsíce aniž by mě poslal na rentgen nebo něco podobného. Světe div se, condrosulf na chvíli zabral a mohl jsem chodit jak do schodů,…

Dobrý den, je nutné udělat rtg snímek kolene a ramene, bez nich se nedá říct, jak vážné poškození kloubu máte. Domluvte s Vaším ortopedem korektní ošetření, v případě, že se v místě bydliště na ošetření nedomluvíte, tak se klidně objednejte na naší ambulanci. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Petr10. 11. 2015

Dobrý den. Trpím Haglundovou exostózou na pravé noze. Dlouhodobější pohyb v uzavřené obuvi mi působí velké bolesti, které přetrvávají. Pro bolesti často nemohu spát. Nemohu se věnovat ani chůzi, ani rekreačnímu běhu, což se negativně odráží na mém zdraví. Můžete mi nějak pomoci? Slyšel jsem, že aplikace ultrazvuku může toto postižení zmírnit.

Dobrý den, na Haglundovou exostózu může pomoci rehabilitace, ultrazvuk a laser, v případě, že by to nestačilo, je možné i operační řešení. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Ivana2. 11. 2015

Dobrý den, synovi (18 let) bylo diagnostikováno: Susp. chondropathia FP 1. sin. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co to znamená, zda má nosit ortézu, a co má dělat, aby se uzdravil - chodí do posilovny (nyní samozřejmě ne). Děkuji.

Dobrý den, jedná se o poškození chrupavky na kloubu mezi stehenní kosti a jablíčkem, nyní určitě bez posilovny, další postup dle vývoje situace. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Marie23. 10. 2015

Dobrý den, jsem 2 roky po endoproteze kyčle a při sezení mám hrozné křeče, můžete mi prosím říct jestli je to normální? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, samozřejmě tento stav není úplně normální. Podle všech studií se úplné sžití pacienta s protézou dostaví po 2 letech, kdy dosažený rozsah pohybu a komfort je již trvalý, potíže by jistě neměli být tak velké, jak popisujete. Každopádně je lepší vyhledat osobně ortopeda, aby se opět realizovalo klinické vyšetření. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Lenka21. 10. 2015

Dobrý den, mám artrózu 2.- 3. st. levého kyčle / RTG asi leden 2015/ od té doby se bolest podstatně zvýšila jak v noci, tak i ve dne. Beru denně ráno Diclofenac duo. V červenci mi byla orthopedem podána inj .Monovisc bez efektu. Již 2 měcíce používám při chůzi berle, ale přidala se bolest bederní páteře. Mám dotaz, jestli je přijetí k operaci na výměnu kloubu podmiňováno váhou pacienta. Vážila…

Dobrý den, váha je bezesporu důležitý faktor. V naší nemocnici je nosnost operačního stolu 128 kg. To znamená, že se do limitu dostanete. Každopádně, čím menší váha a nadváha, tím lepší rehabilitace po operaci a také menší přetíženi nového kloubu v budoucnu. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Hálová V.19. 10. 2015

Jsem 3 měsíce po endoprotéze kolene. I přes veškerou rehabilitaci(vycházky,jízda na rotopedu,rehabilitace s fyzioterapeutem) koleno bolí a stav není lepší než před operací a nezlepšuje se. Je tento stav normální? Děkuji.

Dobrý den, samozřejmě ten stav není úplně normální. Podle všech studií se úplné sžití pacienta s protézou dostaví po 2 letech, kdy dosažený rozsah pohybu a komfort je již trvalý, ale 3 měsíce po operaci by již potíže neměli být tak velké, jak popisujete. Každopádně je lepší vyhledat osobně ortopeda, aby se opět realizovalo klinické vyšetření. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Denisa11. 10. 2015

Dobrý den, endoskopické ošetření karpálního tunelu se u Vás provádí ambulantně, nebo bude nutná hospitalizace ? Jaká je cena takového zákroku? Moc děkuji !

Dobrý den. Endoskopické uvolnění karpálního tunelu se v naší nemocnici provádí s 24 hodinovou hospitalizací. Zatím pacient na danou operaci nedoplácí. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Burdová Marie7. 10. 2015

Dobrý den, prosím o sdělení, kde v současné době ordinuje MUDr. Landsperský v Praze. Na Praze 3 mi sdělili, že již tam a nemají nové informace. Děkuji Burdová

Dobrý den, MUDr. Landsperský ordinuje v Praze ve Vršovicích ,číslo na objednání je 271 008 805. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Jan Berger7. 10. 2015

Dobrý den , prosím o sdělení jak dlouho se u Vás čeká na totální endoprotézu kyčle a když jsem z Plzeńska jestli můžu na operaci na Vaše oddělení . Předem děkuji za odpověď . Jan Berger

Dobrý den, čekací doba na TEP kyčle na našem oddělení je cca 3-5 měsíců, samozřejmě se Vás ujmeme, nezáleží na tom, odkud jste. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

anicka1980 10. 9. 2015

Dobrý den,Byla jsem u OL,ktérá mě poslala na RTG pravé nohy.Trpím na bolest v plosce v oblastní podélné klenby...susp.pes planus. RTG výsledek zní: Drobný stín v měkkých částech laterálně a plantárně od prox.článku I.prst- v.s. drobné cizí těleso.Drobné incip.artrotické změny MTP kloubu halluxu. Incip calcar calcanei plantare. Chtěla bych vás poprosit o vysvětlení co to všechno znamená. …

Dobrý den. Dané zkratky znamenají , že máte pravděpodobně artrózu kloubu palce, patní ostruhu a možná i starší cizí těleso v noze. Rtg je nutno vidět. Ideální bude, když se telefonicky objednáte na vyšetření v našem zařízení cestou recepce na tel.č. 14 500. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Ladislava 10. 9. 2015

Dobrý den.Před 12-ti dny jsem měla úraz stehna a nyní mi přišli na to,že mám ve stehně utržený čtyřhlavý sval a šlachu v pravo.V jedné nemocnici by operovali, v druhé mi řekli,že to nejde přišít ať tomu dám čas.Že se zaměří na řešení případných následků.Nohu mohu ohnout jen si nekleknu,ale mám na vnější straně stehna bouli velikosti mužské pěsti,která mi prý zůstane.Ultrazvuk utržený sval…

Dobrý den. Situace je to vážná a stav nelze hodnotit na dálku. Pokud je prasklý sval, je pravda, že ho nelze dobře zašít. Pokud je ale sval ve stehně utržený například v místě úponu na čéšku, zašít se musí, protože by se to bez zásahu nikdy nezhojilo. Na Vaši otázku se bez vašeho vyšetření nedá odpovědět. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Táňa M. 6. 9. 2015

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli děláte na Vašem oddělení kloubní náhrady palce ruky, mám poslední stadium rhizartrozy. Děkuji

Dobrý den. Výměnu kloubů u palce na ruce neděláme, spíše se obraťte s daným problémem na p.asistenta Veigla z I. ortopedické kliniky FN Motol. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Radek 5. 9. 2015

Dobrý den,chci se Vás zeptat na bolest v achilovce...od paty směrem nahoru. Bolest je tupá, omezuje mě v pohybu,nebolí celý den. Jak dlouho by trvalo objednání? A jak by vypadala léčba? Děkuji

Dobrý den. Prosím, telefonicky se objednejte na vyšetření prostřednictvím naší recepce, tel.č. 14 500. Pokusíme se Vám s vaším problémem pomoci. Léčba je delší, zahrnuje rehabilitace, ale v některých případech je nutná i operace. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Jana 28. 8. 2015

Dobrý den, mám artrózu v koleni. Po obstřiku téměř 2 měsíce pohoda - nyní bolí. Pokud budu koleno ledovat, nezhorší se mi stav?

Dobrý den. Obstřik obvykle vydrží kolem 3 měsíců, poté se musí opakovat. Ledovat v mezidobí je vhodné. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Novotná 24. 8. 2015

Dobrý den, trápí mě zkrácená( po úrazu z volejbalu) nejspíš asi šlacha na palci LHK. Nedokáži napnout palec do fyz. polohy a když už se to povede nevydržím udržet pozici dlouho. Řešíte také tento problém? Popř. kam bych se měla obrátit. Děkuju

Dobrý den, problém, který popisujete, umíme řešit. Ideální je objednat se telefonicky do ambulance k MUDr. Landsperskému, a to cestou recepce, tel.č. 14 500. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Lenka 23. 8. 2015

Dobrý den, už v 11 letech mi byl diagnostikován Osgood-schlatter. V 18 letech jsem byla na operaci. Operace proběhla v březnu. Nyní je srpen a výrůstek na koleni mám pořád. Možná je menší, ale pořád je. Na koleno nemůžu kleknout a při dřepění mě bolí.Lékař mi říkal, že nařízl podélně šlachu aby se k výrůstku dostal. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné že po 6 měsících rána není ještě zahojená…

Dobrý den. Trápí Vás pravděpodobně následek proběhlé aseptické nekrózy úponu čtyřhlavého svalu stehna. Ten se upíná na tuberositas tibiae, ta u onemocnění poněkud naroste a představuje problém při klekání na koleno. Někdy je příčinou kostní perla samostatná osifikace, kterou lze z podélného přístupu operačně odstranit. Výkon na samotném úponu bych asi nedoporučoval, protože je tady riziko…

Stáňa 20. 8. 2015

Dobrý den, provádíte prosím operace vbočených palců, jak dlouhý pobyt v nemocnici u této operace se má předpokládat. Všechny kamarádky mě straší, že jde o velice bolestivou akci, prosím o odpovědi, děkuji Stáňa

Dobrý den. Operace vbočených palců - hallux valgus, provádíme na našem pracovišti jako standardní výkon. Chápu, že výkon může být pro mnohé lidi bolestivý, ale všechny operace jsou spojené s nějakou mírou bolesti. Každopádně pobyt v nemocnici je celkově 24 hodin. Po operaci pacient může na nohu našlapovat, nášlap se realizuje přes patu. Osobně nedoporučuji výkon na obou nohou současně.…

Jedličková Jana 19. 8. 2015

Dobrý den. Jsem po operaci karpálního tunelu na pravé ruce. V úterý jsem byla u Dr. Derčalíka na vyndání stehů. Zapoměla jsem se zeptat zda budu muset chodit s rukou na rehabilitace. Případně bych se potřebovala s panem doktorem domluvit na vystavení žádanky na RHB co nejdříve, z důdovu dlouhé čekací doby na termín. Děkuji za brzkou odpověď.

Dobry den. V případě, že se potřebujete s panem doktorem Derčalíkem domluvit na rehabilitační žádance, prosím zavolejte mu v ordinačních dobách jeho ambulance /úterý 8,00-12,00/, žádanku Vám samozřejmě vystaví a nechá u sestřičky, pro danou věc nemusíte být objednaná. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha

Katka 6. 8. 2015

Dobrý den, jak velké je porušení hýžďových svalů při operaci TEP kyčle? Chci se zeptat jestli se jen poodhrnou nebo se musí rozříznout. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, gluteální svaly se v průběhu snopců podélně naříznou, bez porušení začátků a konce svalů a na konci operace se opět spojí vstřebatelným stehem. S pozdravem, prim. MUDr. Pastucha